Slovenský pohár - Žilina Stránik - report

Autor: Keli, vydáno: 7.5.2007

Na první kolo slovenského poháru jsme v D:Key tráňu vyrazili díky obrovskému pracovnímu nasazení jezdnoho z brněnských jezdců (kapitalistický vykořistovatel ho nutí pracovat i v so) až v sobotu po poledni, na místo do Žiliny jsme dorazili v průběhu odpoledne a již podle prvního pohledu na zablácené jezdce čekající na vývoz bylo jasné, že se prášit nebude a na suchých gumách to sjet taky nepůjde.

Přestože poslední měsíc snad nespadla ani kapka, na Strániku to neplatilo a zapršelo docela vydatně a s páteční suché prašné trati déšť udělal odpornou kluzkou mazlavou skluzavku. Takže jsme okazmžitě přezuli na mokrý pláště a mazali nahoru, u vývozového auta nám oznámili, že je to posledná jazda. Namačkaní na korbě pivařského auta jsme vyjeli až téměř na start na kopec, kopec je to pořádný, řidiči aut se toho nebáli a jeli docela motokross. Na vrcholku kopce byl parádní výhled na okolní kopce (holt na Slovensku mají pořádný hory, ne jako u nás ty kopečky, a tak bylo na co koukat) i do krajiny, kde rozhledu vévodila obrovská továrna na auta Kia. Mimochodem kopec je dost oblíbený mezi paraglajdisty, vítr fouká zespodu nahoru, takže tam jsou docela stoupavý proudy.

Podrobně popisovat 1.8 km dlouhou trať je zbytečné (stejně si ji nepamatuju :-) ), je zábavná, ale docela těžká a prudká (převýšení 530m). Horní třetina trati je hodně hravá, traverzování po úzké cestičce, klopenky, malý skočky, fakt zábava. Po projetí následoval odpal na louku, tady se jela fakt palba a bylo to i docela rozbité. Po louce se přijelo k nejprudší pasáži trati, esíčko v mega kopci zakončené klopenkou, zde bohužel došlo v první jízdě i k vážnějšímu úrazu, zlomená noha a vyhozený rameno, přejeme Josefovi Mišurdovi, brzký uzdravení.

Po tomto úseku se dojelo do střední pasáže, kde se rozhodovalo o výsledku, šikmé cestičky plné kořenů a bláta prověřili techniku všech jezdců, kdo jel na suchých pláštích neměl v podstatě šanci projet to bez pádu. Většina jezdců nasadila styl Královna koloběžka první a s jednou nohou venku to v malé rychlosti nějak přejeli, někteří s větším, nekteří s menším úspěchem. Zvláště kategorie Hardtail se s tratí prali jakože dost, nevím jestli takto vypadá utrpení, ale určitě to tomu bylo hodně blízko.

Naopak v poslední pasáži tratě na jezdce nečekalo nic záludného, tři velký skoky, ale byla na ně rychlost a tak je skoro všichni vysílali s naprostým přehledem, potom už jenom sešup dolů k potůčku a cíl. Za sucha je to určitě jedna s nejzábavnějších tratí, ale za mokra hnus.

Po skončení sobotního tréninku se na obloze začali honit mraky a nebylo jasné jestli přijde déšť nebo ne. V tuto chvíli jsem se rozhodl, nebude pršet jedu, když zaprší tak na to s*ru. Protože v místě cíle nebyl žádný stánek s občerstvením, vyrazili jsme na oblídku místních lokálů, zakotvili jsme U dvou lvů a začali doplňovat pitný režim, samozřejmě v omezené míře, jsme přece sportovci. Před dvanáctou jsme již byli v posteli a v tu chvíli se začalo objevovat lehké klepání na střechu, které za čas zesílilo v solidní průtrž mračen a pršelo až do rána.

Co to udělalo s tratí je jasné, bláto kam se podíváš. Noční déšť taktéž značně zmenšil počet startujících, protože se velké spoustě lidí nechtělo špinit a tak nestartovali. Celkem se na start postavilo okolo 120ti startujících, kteří zaslouží respekt. Mezi dvěmi ženami byla suverenní Helena Bošková, která s obrovským, více než minutovým náskokem zvítězila před Katarínou Pialovou.

Do kategorie Masters se věkem zařadil i pořadatel Ride Cupu z Podkonic Pišta Čeman a po jedné tréninkové jízdě vyhrál před Romanem Zemánkem a Markem Jurčíkem. Čtvrtému v celkovém pořadí a nejlepším čechovi Ivošovi Kociánovi utekl třetí flek o 33 setin, to nas*re.

V pevňácích bylo o vítězi při neúčasti Petra Tluštoše dopředu jasno a bylo to jenom tom, o kolik zvítězí Majkl Červenka. Podle zvědů z vývozového auta, mu cesta nahoru na finálko nedělala zrovna dobře a vypadal, že na startu vrátí snídani. Jestli se tak stalo už nevíme, ale možný je všechno.

V CPV Full alias Hobby kategorii zvítězil jezdec z zlaté lodi (Brna) Jose Spáčil, dokázal zvítězit především kvůli naprosto dokonalému zadnímu plášti, který jsem mu nezištně pujčil. Jose si za vítězství sice nedodnesl pocit, že byl na bedně, protože vyhlášení neprobíhalo na bednách jak to známe, ale zase si odnesl spoustu hodnotných cen jako müsli tyčinky, XC plášť apod. Druhý hobík byl Michal Slivka a na třetím další čech Honza Sedláček.

Naspeedovaní mlaďoši v kategorii Junior dorazili do cíle v pořadí Radek Machýček, Mirek Bureš a Matej Laktiš.

V průběhu finálka Elity začalo zase pršet na čemž asi nejvíc vydělal Čert Rosťa Štencel, který se tak dostal na čtvrtý flek před Pavla Čepa. Třetí flek bral Ján Javorník, stříbrno Martin Kafka a prvenství si odnesl Patrik Kotrla, který se jako nejrychlejší a jediný jezdec dostal s časem pod pět minut.

Kompletní výsledky najdete na http://vos-tpk.sk.

Tak a první kolo Slovenského poháru je za námi, až na to počasí to byla paráda. Další kolo bude spolu s RIDE Cupem 2007 v neděli 17.6.2007 lyžařském středisku v Donovalech.

Pidi fotogalerka příjde zítra.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Bazy (bazydh (a) seznam.cz) 7.5.2007 v 12:55

    asi tam bylo krásně... a to sem tam chtěl doject... Příště seru na domácí práce :-)

  • anonymní uživatel Bender (marcobailey8 (a) azet.sk) 8.5.2007 v 9:59

    do p.ci....bola to krasna trat,ale som mal obute plaste na sucho,a padal som stale...v najlepsej jazde iba 2-krat......bol to brutal......ale som rad,ze som tam bol:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí