Lukáš Tamme - rozhovor

Autor: Štepánisko, vydáno: 14.4.2008

Čau Lukáši, představ se pro začátek.
Čau jsem Lukáš Tamme moje závodní kariéra začala na BMX v devíti letech. Prvním větším úspěchem pro mě bylo 5. místo na ME BMX v Rakousku v roce 1994. V roce 1997 zajíždím 3. místo na ME BMX v kategorii juniorů a ve stejné kategorii vyhrává celkově Světový pohár BMX. V kategorii Elite, se v roce 2003 stává Mistrem ČR v BMX. Za svou BMX závodní kariéru jsem prošel týmy ONE nebo Diamond Back. V roce 2001 přidává k BMX disciplínu Dual na horských kolech, která se později přetransformovala do dnešního 4X. Hned v roce 2002 se v Rakousku na MS 4X umísťuji na 12. místě a v roce 2003 i 2004 se stávám Vicemistrem Evropy ve 4X, a přidávám 6.místo na MS ve Francii. Od roku 2003 působí v Author teamu. Plním si svůj sen stát se profesionálním jezdcem. V roce 2005 se stávám Mistrem ČR ve 4X. Od roku 2006 se začínám zaměřovat více na BMX s vidinou účasti na Olympijských hrách v Pekingu. V roce 2006 vyhrávám jeden ze závodů ME v BMX v Maďarsku a stavám se Vicemistrem ČR. V roce 2007 se stávám Mistrem ČR V BMX. S dalšími teamovými kolegy jsem natáčil videa (Kolotoč 360, Core Bikers aj.).Závodím na 4X a BMX speciálu Author.

Jak jsi strávil dnešní den, byl jsi se projet na kole?
Posledni dny trávím s rukou v sádře,takže se toho nedá moc dělat. Nejčastější činnost co teď dělám je, že sedím na trenažéru a hltám prach z telky. Ale už se nemůžu dočkat až se projedu venku na kole.

Na kole jezdíš už nákej ten pátek, jak to tenkrát začalo?
Na kole jsem jezdil od malička moje první velký kolo bylo TC50, to už pamatují jen pamětníci, sjížděl jsem schody u baráku, skákal z obrubníku a jezdil na výlety po blízkým okolí. Jednou když jsme jeli s kamarádem na výlet tak jsme narazili na dráhu pod Markétou (v Praze na kopci pod plochou dráhou) kde zrovna probíhal trénink. Tak jsme se dívali tak dlouho až za náma přišel jeden pán a zeptal se nás jestli to chceme taky zkusit. Samozřejmě jsem hned souhlasil a okamžitě jsem začal přemlouvat tátu, že chci jezdit BMX a nakonec to vyšlo a drží mě to doteď. Tak takhle to začalo v roce 1988.

Nová sezóna se sice už nezadržitelně blíži ale pojďme se ohlednout za tou minulou. Jsi s ní spokojený, dosáhl jsi toho, čeho jsi chtěl?
Abych řekl pravdu,tak s loňskou sezónou nejsem vůbec spokojeny, byla to za posledních pět let ta nejhorší.Sešlo se mi tam všechno špatně, nedařilo se mi, neměl jsem pořadně natrénováno, do toho přišla další zranění v průběhu sezóny. Během roku jsem měl některé světlé výjimky kdy se dařilo. Vyhrál jsem Mistra ČR v BMX a povedlo se mi pár závodů na podzim v Americe. Co se týče 4X tak to pomalu nestojí za řeč nekvalifikoval jsem se na MS díky T-bonovi, kteréj mi v Polsku v poslední kvalifikačním závodě zavřel cestu na MS do Skotska parádním zákrokem na žebra z říše snů.

A co ta letošní, jaké máš plány a cíle?
No letos jsem měl spoustu plánu, hlavně v BMX, ale bohužel jsem si zlomil zápěstí na ME BMX v Dánsku začátkem Února. Zdálo se to v pořádku, ještě jsem odjel Supercross ve Španělsku a pak se ukázalo že to mám zlomený., Skoro 2 měsíce sádra,takže teď mám jediný cíl a to je se co nejdřív dát do pohody a vrátit se zpět na kolo, pak se uvidí co dál.

Letos náš čeká olympiáda a sní i první olympijsky bicross, má už Michal Prokop jistou účast a je možné, že ČR bude mít možnost vyslat ještě jednoho závodníka?
V podstatě podle nastavených kritérii svazem cyklisty mám Michal účast na OH v Číně dá se říci jistou.O závod by jej mohlo připravit asi jen zranění, který mu samozřejmě nikdo nepřeje. Účast druhého jezdce z ČR je už jen teoretická , díky tomu, že sedím doma se sádrou a dalším klukům se zatím nedaří sbírat body do UCI žebříčku, tak se nám druhé místo dost vzdálilo.

Jaký máš názor na používání fullů při závodech ve fourcrosse?
Ani pořadně nevím, nikdy jsem neměl takového fulla, který by se hodil na 4X a tím že jsem přešel do 4X z BMX, tak všechno poberu kotníkama, jsem na to takhle zvyklí a full mi nikdy moc neříkal. Je to každého věc na čem jezdí,hlavně že ho to baví. Kamil Tatarka občas jezdí kvalifikaci na fullu, ale na závod si bere pevňáka. Full prostě mezi Elitou moc nefrčí a na startu je to znát.

Loni jsi objel celý Světový a Český pohár ve foucrosse. Jaké tratě z obou pohárů se ti líbí nejvíce a jaké naopak ne?
Celý světový pohár jsem objel v roce 2005, další roky už jen několik SP v sezoně. Nejvíc se mi tenkrát líbila dráha ve Vigu-Španělsko a na MS 2006 Rotorua New Zealand, vůbec nemám rád Schladming-Rakousko, ten fakt nemusím. Z drah v ČR se mi nejvíc líbí Šumperk a Litoměřice, ve zbytku drah nemám žádnou, kterou bych měl vyloženě nerad.

Máme u nás trať, která splňuje parametry pro světový pohár?
Dřív jsem měli sousto drah které se částečně mohli rovnat SP, ale poslední rok se dráhy SP dost změnili. Přibylo víc sekcí s kameny a kořeny, dráhy jsou delší a technicky náročnější, více se podobají sjezdu než jako tomu bylo ze začátku, kde byla podobnost spíše s BMX.

Profesionálním bikerem asi nebudeš na do smrti, přemýšlel jsi co by jsi chtěl dělat, až pověsíš kolo na hřebík?
Zatím se mi ho na hřebík vůbec nechce věšet, ale samozřejmě jednou to přijde. Záleží jak mi to bude dlouho jezdit a jak semnou budou spokojeni moji chlebodárci, zatím v nich mám obrovskou podporu, za co jim moc děkuju. Samozřejmě bych chtěl zůstat pořad u kol, ale nikdy nevíš kam tě vítr zanese.

Oblíbená hudba, kapela?
Jak kdy a podle nálady, v autě poslouchám dost rádio,Rockzone, Spin, jinak System of a down, Linkin park, P.O.D., Papa Roach, Sky Edwards, Snoop Dog, 50 Cent, Wohnot, Status Praesents, je toho moc co by se dalo napsat.

Nejkrásnější ženská?
Tu co mám doma, to je jasný

Oblíbený film?
Hodně mě dostal film Aloha dog a dal Reno 911 Miami, Hell Boy, The numer 23 je jich spousta, kouknu se úplně na všechno co se mi dostane pod ruku.

Oblíbený seriál?
Mám rád Přátele, Simonovi, Ženatý ze závazky, Červený trpaslík a dost teď koukám na ty krimi seriály v telce.

Oblíbené bike videa?
Transit – jsou to BMX videa se závodama především z Ameriky a velikých BMX akcí.

foto foto foto foto foto foto

---

Diskuze

  • anonymní uživatel xD-Judo-xD 14.4.2008 v 18:36

    lol :) **BoreC**

  • anonymní uživatel mrdka 14.4.2008 v 22:21

    jednu tecepadesatku jsem zrovna vyhrabal v garazi. nechcete ji nekdo?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí