MojeKolo

Rozhovor: Sváťa o dirtbikeru - pokračování

Autor: Štepánisko, kategorie: Rozhovor, vydáno: 3.5.2008

Jak to vypadá se šestým dílem Kolotoče? Pátý díl dostal opravdu špatnou kritiku, vznikne letošní díl v rukou jiné produkce, a nebo to zas necháte na Psisko Production?
Přiznám se, že zas tolik „opravdu špatných“ recenzí jsem nečet, někde se psalo jen o bmx části videa, jinde zas jen o mtb, v diskuzích se dohadovali ti, co se jim to líbilo, s těmi, co nadávali, že to za nic nestojí. Takže klasika. Nikdy se ale člověk pořádně nedozví, jak se to líbilo či nelíbilo celkově, protože většina lidí do diskuzí nepíše. Navíc kdo je spokojen, ten to už většinou nikde nerozebírá, zatímco kdo má potřebu nadávat, nejlíp se to dělá právě v anonymních diskuzích, tam je každej hrdina a všemu rozumí. Nicméně obávám se, že ať uděláme v podstatě cokoliv, tak vždycky se bude na netu kritizovat. Do jistý míry je to potřeba, abysme se mohli z chyb poučit, ale na druhou stranu nám kritika typu „přečet jsem si recenzi, stojí to za h***o, kupovat to nebudu“ spíš bere motivaci do další práce. Ani nám to v podstatě nic neřekne, když se nekritizují konkrétní věci, ale apriori se celý video hází do koše. A tohle se netýká jen Kolotoče, ale i časáku. Když pro nás Kolotoč dělal Vítek Kratochvíle, o jehož filmařských kvalitách už snad nikdo nepochybuje, tak se hodně řešilo, že video obsahuje až přespříliš „art“ záběrů, dlouhých pohledů kamsi a na cosi, což možná ocení starší divák, který v tom hledá řekněme i trochu toho umění a nevadí mu experimenty, ale převážná část mladšího diváctva by asi dala přednost rychlejšímu spádu bez zdržování, zkrátka trik za trikem. A to jsme se rozhodli, že taky uděláme. Navíc Vítek už měl jiný plány, chtěl studovat filmařinu a na Kolotoč neměl čas. Když nám Pavel Fendrych s Filipem Václavem coby Psisko Production ukázali svoje starší záběry, vznikla myšlenka svěřit pátej díl právě jim. Jsou to kluci od kol, co sami jezdí, takže v tomhle jsme viděli potenciál, že to bude točit někdo, kdo sám jezdí.

Jak jste pak byli spokojený s výsledkem?
Kluci s něčím tak velkým neměli doposud žádný zkušenosti, ale já osobně si myslím, že se s tím poprali relativně velmi dobře, že ta pětka měla co nabídnout a bylo to zas něco jinýho, novýho. No a že se nakonec objevily názory, že je to nejhorší díl vůbec a že vlastně ten původně kritizovaný Vítek to nedělal tak špatně, to nás docela pobavilo. Kolotoč 360 je pořád jedinej DVD projekt svýho druhu u nás, takže kdokoliv to nějak ostře odsuzuje, měl by myslím trochu přibrzdit a uvědomit si, jaký jsou v týhle zemi a na týhle scéně možnosti. My bysme samozřejmě taky chtěli mít to video co nejlepší, ale to bysme museli získat od sponzorů mnohem víc prostředků na výrobu a najmout si nějakej skutečně profesionální štáb. Někdo by mohl namítnout, že dneska už je tu spousta lidí, co točej a stříhaj videa, sice doma na kompu, ale přesto na velmi solidní úrovni. Ano, víme o tom, ale sestříhat video a dát ho pak na web je přeci jen něco jinýho, než přijít do lisovny s materiálem stoprocentně připraveným pro vydání, bez jediný chyby. Je to dost velká zodpovědnost, když máte v termínu odevzdat hotovej master disk, ze kterýho se vytvoří dva tisíce kopií a větší část z toho se bude prodávat, takže lidi za svoje peníze, i když relativně dost malý, očekávaj určitou kvalitu. Sami už dobře víme, že se nedá spolehnout na každýho a že se vždycky objeví nějaký komplikace a průtahy. S profíkama by to bylo o něčem jiným, ale stejně bysme narazili na problém, že řada našich „profesionálních“ jezdců nejsou skuteční profesionálové, ale chodí buď do školy nebo do práce a nejsou tak dobře sponzorsky zajištěni, aby s náma mohli strávit třeba tejden v kuse natáčením, jako to dělaj velký zahraniční produkce. Firma si zaplatí účast danýho jezdce v daným videu a ten pak se štábem stráví tolik času, kolik je k natočení jeho segmentu potřeba. Na peníze se při tom moc nekouká, rozpočet je úplně jinde než ten náš. O tomhle se nám ani nezdá. Jezdce naháníme po telefonu, kdy mají čas, jestli vůbec mají chuť točit, pak může taky zasáhnout počasí, zranění jezdce a tak dál. Rozhodně se tu nechci nějak vymlouvat, ale taky bych rád, aby si lidi uvědomili, že dát dohromady kvalitní video mapující naší mtb i bmx scénu tak, aby se v něm objevili skutečně ti jezdci, co si to zaslouží a zároveň jsou ochotní spolupracovat, to v těch našich podmínkách opravdu není snadný.

Jakým způsobem tedy budete dávat dohromady šestý díl?
Zcela určitě dojde opět ke změnám, protože jak už jsem naznačil, je opravdu velkej problém sehnat na tenhle projekt peníze. To bych rád zdůraznil obzvlášť těm, co na netu machrují hláškama, jak si na tom určitě mastíme kapsu. Můžete vzít jed na to, že je tomu spíš naopak. Většina firem u nás prostě inzerci na videu nevěří, možná s tím jen nemají zkušenosti a bojí se na to uvolnit byť jen minimální část rozpočtu na reklamu. Vždyť se stačí podívat, kolik tu vychází plnohodnotných bikových videí, který si člověk koupí v krámě, ne že si je někde stáhne. Kolik tu v minulosti bylo pokusů vydávat pravidelný videomagazíny a kde nic tu nic. Teď se nijak nepouštím do autorů samotných, jen chci poukázat na to, že nezájem firem podporovat videa tu pár projektů už pohřbil. Přestože firmy ani náš projekt příliš nepodpořily (těm, který tak učinily, patří velký dík!), museli jsme slíbený Kolotoč vydat, což znamená zaplatit režijní výdaje, techniku, práci kluků a vylisování dvou tisíc placek. Na základě toho všeho jsme se rozhodli přejít k modelu, kterej zatím nechci příliš rozebírat, nicméně Kolotoč 6 nebude dílo jedný party lidí, měl by to bejt mix různejch videí od různejch autorů. Budeme samozřejmě vybírat pečlivě a dodáme k tomu nějaký intro, předěly, znělky, grafiku, aby to mělo hlavu a patu. Kritizovat se to samozřejmě bude, to je už předem jasný, protože v týhle zemi začíná platit heslo „co Čech, to kritik,“ ale doufáme, že nezaujatým příznivcům bmx i mtb, kteří se nepotřebujou na internetu masírovat tím, že budou video kategoricky odsuzovat, to něco přinese a ocení to.

Každý rozhovor v DB končíte děkovačkami a vzkazy, tak to uděláme stejně…
Rád bych poděkoval nejen všem našim čtenářům za přízeň, ale vůbec všem, kteří se nadšeně věnujou kolu, ať už je to mtb nebo bmx, ježděním se baví, dělají to hlavně pro radost a snaží se zlepšovat. Díky taky všem, co si tenhle rozhovor dočetli až do konce, snad jim to přineslo nějaký nový informace a pohledy na věc. Tak si všichni užijte právě začínající sezónu a co nejvíc se bavte s kolem, stavte skoky, tratě, zkrátka usilujte o to, aby tahle scéna neskomírala, ale šla dál správným směrem…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel FS "Switch" BO (89.103.39.15) (switch.biker (at) seznam.cz) 3.5.2008 v 9:00

    pěkný článek...... mno je pravda, že starší díly kolotoče se mi líbili více, ale to asi tím, že byli v obraze zahraničních videí, kdežto poslední kolotoč byl jinak zpracován. samozřejmě ale kluci se snažili hodně a je to povedené videjko. jediné, co bych možný vytkl, je hudba u některých jezdců, že chvilku hraje, pak nehraje vůbec a když hraje, tak se k tomu videu nehodí.... ale to je věc vkusu.. jinak je to dobré DVD

  • anonymní uživatel napoveda 3.5.2008 v 12:02

    Tj Vsichni koukaj na vídeá z Ameru a pak to srovnavaj s Kolotocem... coz samozrejme nejde pac tu nejsou takovy moznosti jako tam... ale je fakt ze je i treba na Pink bike hodne amaterskejch videi ktery mi prijdou zazivnejsi nez kolotocprofily... mozna tam cerpat inspiraci. I naky novy tvare by tomu mohli pomoct, novej napad nez primo profily :-) Jinak DB si stejne vzdycky koupim.. jen tak dal.. uspech prijde po strastiplne ceste vzdycky ..

  • anonymní uživatel Los tomanos (www.pozingcrew.wz.cz) 5.5.2008 v 14:00

    Vsechny kolotoce byly pekne, vsechny mam a az na jeden (ten me bavi min) sou na nasi ceskou kotlinku dobre.... Dalsi urcite koupi podporim

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí