Titty Twister down&dirt contest – report

Autor: David, vydáno: 25.6.2008

Do sobotního dne mě přivítalo slunečné počasí. To věštilo pěkné horko, a proto jsme se rozhodli vyrazit do Hluboček vozem a netrápit se ve slunečné výhni na kole.
Do areálu lyžařského centra jsme dorazili něco před 12 hodinou, kdy právě začínal riders meeting. Kluci, v celkovém počtu 16, rozděleni dle věku do tří kategorií, dostávali instrukce, kudy s kopce dolů. Připraveny byly 2 varianty sjezdu. Z pohledu diváka levá a pravá stopa. V každém kole se jela jedna ze dvou tras, nejdříve levá, pak pravá. V prostoru cíle se nacházelo podium pro pozdější koncert Hazydecay, které už v tuto dobu slušně vyhrávalo a ladilo tak před závodní atmosféru. Speaker, dle mého názoru speaker No1, hecoval jezdce i diváky, kteří nezůstali potichu. Atmosféra pro závody jak dělaná a už nic nebránilo odstartovat první kolo.

Trať
Levá strana byla méně technická, rychlejší, spíše o fyzické připravenosti než těžkých pasážích. Po sérii zatáček nahoře kluci nabírali rychlost, aby pak dokázali přejet rovnější část a po menším dropu už následoval kalup do cíle. Pravá strana už byla o poznání těžší a plná překážek. Po sérii klopenek a tejblů následoval wallride. Za wallridem následoval drop, který je v Hlubočkách ve 3 provedeních. Výška 1, 2 a 4m prověřila schopnosti všech zúčastněných. Po dropu opět sérka lavic a klopenek a šlo se na poskední 2 překážky – dirty. Menší na úvod a pořádnej na závěr. Odsud už jen sešup do cíle okořeněný jedním menším skokem.

1. kolo
Zakoupili jsme vychlazené drinky pro osvěžení a vyrazili na místo s dobrým výhledem po trati. Kluci se ve slušivých oranžových topech nechali právě vyvážet vlekem na start prvního kola. Systém určil pořadí jezdců od nejmladšího po matadory. Prvním jezdcem na trati byl jediný zástupce nejmladší kategorie (1995 a mladší) Jan Ehrmann, kterej zajel na jistotu a určil výchozí čas. Nutno podotknout, že vůbec ne nejhorší a že zajel kluky ze starší i nejstarší kategorie. Nejmladšího hejska následovala kategorie ročníku narození 1990–1994, kam se přihlásilo celkem 7 floutků. O první místo se nejvíce rvali Honza Dostál a Tomáš Hrdinka. A pak už na řadu přišla parta nejstarších a nejostřílenějších bikerů, v čele se jmény jako Žena nebo Gaspi v celkovém počtu 9 kousků. Nejrychlejším jezdcem byl po prvním kole překvapivě Michal Plačko, který mě zaujal nejdelším skokem na dolním dropu před cílem prvního kola. Jelikož závody odstartovali těsně po poledni, teplota vzduchu dosahovala tropických hodnot a závodit v tomto vedru navlečený do celo chráničů nebyla vůbec prdel. Kluci se tedy jali pořádně osvěžit tělo i ducha před náročnější druhou jízdou.

2. kolo
Druhé kolo se jelo na obtížnější pravé trati a bylo jasné, že toto kolo pořádně prověří schopnosti jezdců a určí vítěze. Kluci se mohli rozhodnout, jak obtížnou trasu zvolí. Dle toho byl připraven systém bonusů a malusů, aby byl zvýhodněn těžší průjezd tratí, ale zároveň jezdci nebyli nuceni jít do skoků, u kterých by hrozilo zranění. Zvolili jsme pozorovací místo ve stínu pod dropem, s dobrým výhledem na oba dirty. Tentokrát určil startovací pořadí jezdců čas dosažený v prvním kole, opět od nejmladších po nejstarší.

Trať tedy otevřel opět Honza Ehrmann. Využil možnosti nejet nejtěžší stopu, dal na jistotu nejmenší drop, dirty objel a suverénně vyhrál svou kategorii. Ze středně starých závodníků bych vyzvedl zejména pozdějšího vítěze kategorie 1990 – 1994 Honzu Dostála, kterej jako jedinej dal nejvyšší drop (4m), oba dirty, z toho větší naležáka a rychlost před cílem se blížila rychlosti zvuku. Samozřejmě ani ostatní závod nevzdávali a jeli s kopce dolů jako šílenci. No, taky jak jinak. Neb jak sdělil speaker, no speed, no victory. Součet časů nakonec určil pořadí Jan Dostál, Tomáš Hrdinka a třetí Petr Šmíd.

Kategorii ostřílených matadorů otevřel smolař po prvním kole, diskvalifikovaný Jirka Novotný. Nechtěl však přijít o možnost projet si těžší trasu a tak nastoupil nesoutěžně do druhého kola. Smůla jej však provázela i nadále a po nevydařeném dopadu na velkém dirtu, kdy dosedl až na rám svého kola, odpadl do trávy a jízdu nedokončil. K mému překvapení volili lehčí trasu téměř všichni jezdci. Nejhustčejc si to dali Žena s Gaspim, kteří zvládli nejvyšší drop a stihli i trik na dirtech. Smůlu si vybral vedoucí muž po prvním kole Michal Plačko, kterej po seskoku ze středního dropu nezvládl řízení, vyjel z trati, čímž ztratil čas a navíc ještě získal 10ti vteřinovou suspenzaci, což ho odsoudilo k pádu na 4 místo. Je to smůla, neboť Michal je pohodovej závodník, kterej nechává na trati vše. Z vítězství se tak nakonec radoval favorit Filip Kamidra aka Žena, druhej flek bral Ondra Sazima a třetí Lukáš Vavřík.

Dirt contest
Po ukončení down kontestu přišel na řadu dirt kontest. Kluci díky závodu a nechutnému vedru už neměli moc sil, proto šla do dirt kontestu pouze čtveřice soutěžících. Kluci celkem diktovali, no nejvíce opět vítězové předchozích kategorií Žena a Jan Dostál, kteří brali první a druhej flek, což jim vyneslo 3 respektive 2 litry cash. To určitě ocenili na večerní party. Z triků jsme zahlédli několik back flipů, tailwhip, no hand, no foot a další. Kluci si určitě za své výkony zaslouží respekt. Jedinou nepříjemností bylo zranění Tomáše Dvořáka, které se naštěstí ukázalo jako lehké. Tímto mu přejeme brzké uzdravení.

Po ukončení dirt kontestu přišla na řadu kulturní vložka v podobě vystoupení HC metalových Hazydecay. Až na malé technické komplikace se koncík opravdu vyvedl a kluci nám otevřeli brány pekel. Tímto skočil oficiální program prvních závodů v novém Titty Twister bike parku v Hlubočkách. Večer pak vítězové slavili v olomouckém Belmondu.

Celkové dojmy
Závody se dle mého názoru docela vyvedly. Sluníčko svítilo, jezdci jezdili jak o život, diváci fandili a vůbec jsme si užili super den. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na akci podíleli. Rovněž tak všem sponzorům v čele s Titty Twisterem, www.SKATESHOP.cz , Fox, Kona, Dakine, J.M.I.T. a ski areálu Hlubočky. Už teď se těšíme na další ročník.

Výsledky Down:

1995 a mladší
1. Jan Ehrmann

1990 – 1994
1. Jan Dostál
2. Tomáš Hrdinka
3. Petr Šmíd

1989 a starší
1. Filip „Žena“ Kamidra
2. Ondřej Sazima
3. Lukáš Vavřík

Dirt kontest:
1. Filip „Žena“ Kamidra
2. Jan dostál
3. David Bitnar
4. Michal Krejčí

Text: David Buček
Foto: Adam Maršál

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šnorchl 25.6.2008 v 1:39

    no o na jake urovni tohle bylo svedci ze dirt jam jeli 4 lidi,trat se neupravovala poradne mesic a o tech ''dirtech''ani nemluvim.pak jenom takova poznamka 3. misto nemel david bitnar ale bittner

  • anonymní uživatel Kečup (krejmii (a) seznam.cz) 25.6.2008 v 9:11

    byl to v poho zavood..tesim se az bude za rok dalsi..

  • anonymní uživatel MATiO 25.6.2008 v 14:57

    Pokud vy vás zajímaly další fotky tak já jich pár mám tady: www.flickr.com/...

  • anonymní uživatel BB 25.6.2008 v 22:57

    pak ještě takova druha poznamka, uz šnorchle tady drz hubu, co tady do všeho reješ jak je na blby urovni a o nake kvalite se da pochybovat jen u tebe......PEACE

  • anonymní uživatel nasty 26.6.2008 v 12:38

    presne tak BB zajimalo by me jestli si tam vubec byl a skakal ten dirt? vsechno krituzujes hlavne ze ty si mistr sveta nic proti tobe ale ty keci uz serou vsechny

  • anonymní uživatel šnorchl 26.6.2008 v 12:38

    byl to na picu zavod to ti rekne kazdej tak drz tlamu ty ritopichu

  • anonymní uživatel šnorchl 26.6.2008 v 12:39

    nasty:ne neskakal a tys ten dirt videl?asi ne kdybys ho videl tak bys pochopil proc sem ho neskakal

  • anonymní uživatel šnorchl 26.6.2008 v 12:42

    hlavne ze skateshop tomu udelal super plakatek s obrazkem nerej nebyl odtama

  • anonymní uživatel BB 26.6.2008 v 17:00

    to šnorchl: OMG pán světa promluvil, já sem ted dirt viděl a myslim, že si neskakal proto, že si byl posranej, ale ja to beru.....ono skok na patnik a nakej ten dirtik je neco jinyho takže šnorchle nauč se napřed aspoň skákat na ten patník pls...PEACE

  • anonymní uživatel digger 26.6.2008 v 21:16

    no snorchl by uz mohl drzet hube ze??fakt uz vsechny seres!!si mislis jak ses tedka krutej a mozna tak hovno..nezda se ti ze ti ted trochu narostl nos do vrchu??no ja jen ze se to tak ruzne povida!!vzpamatuj se!!!!!!!!

  • anonymní uživatel šnorchl 26.6.2008 v 21:41

    ehm myslim ze narost trosku jinejm lidem nosanej nahoru...myslim ti kteri tvrdi ze je neco cerny a pak je to najednou bily...oni asi vi o kom mluvima tipl bych ze mr. digger je jednim z nich...pak nevim koho prudim neprudim nikoho z vas (tim prvnim komentem)ja upozornuju na poradatele ze sou pice a ze neumi pripravit poradne trat...a BB nikdy sem se s tebou nevidel vubec nevis kdo sem a co jezdim tak se laskave zdrz hloupejch kecu ktery stejne nikam nevedou...ten koment k tomu sromu(ten prvni) tak to sem byl trochu pod parou tak sem ti to mozna moh rict jinak ale toe jedno..

  • anonymní uživatel Kečup (krejmii (a) seznam.cz) 26.6.2008 v 22:32

    ten skok je nejviic v poho..sice je trocku mensi dopad ale v poho...kdo ten skok videl tak muze rict sam..

  • anonymní uživatel David Bittner (www.ravodavid (a) seznam.cz) 26.6.2008 v 22:44

    skok byl opravdu v dezolátním stavu kdyby do tohu trochu nerejpnul gaspi a žena do toho dopadu tak bych to nejel ale nakonec to dali trochu dohromady ale itak dopad potřeboval minimalně dalši dvě tatrovky hliny stakovym dopadam točit na tym skoku 360 to nemnelo cenu to by bylo jasny že bych se vykrešnul protože dopad je niž než kopna este uzkej mněli se o to postarat před zavodem stakovou kdyby se ti dva o to trochu nepostarali tak by to nechali a bylo by to apsolutni nezajem v jakym je ten skok stavu hlavne ze se na tom jel beztrik a že maj s toho reklamu

  • anonymní uživatel šnorchl 26.6.2008 v 22:47

    hele lidi rekl sem svuj nazor jestli sem se tim nekoho dotkl tak sorac...tady asi neni co resit

  • anonymní uživatel David Bittner (www.ravodavid (a) seznam.cz) 26.6.2008 v 22:58

    hlavni je že se to dalo doletět a dělat na tom triky a nemluvně o dalšich skocich jak sem je viděl ukopnuta kopna kus dopadu chybělo zarostly neupraveny na malim dropu neni projistotu dopad žadnej mněli to trochu dat před zavodem dohromady ale jinak zavod byl dobrej i moderator byl supr.

  • anonymní uživatel David Bittner (www.ravodavid (a) seznam.cz) 26.6.2008 v 23:05

    MATiO:dik za odkaz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí