TZ: Hynčica se vrátil na trůn

Autor: PR, vydáno: 4.11.2008

Dramatičtější ročník ještě Mezinárodní mistrovství České republiky v bikerally nezažilo. Nejen, že se o vítězi šampionátu WBC – Specialized Bikerally Championship rozhodovalo až v posledním závodě, titul získal svého nového majitele teprve po závěrečné rychlostní zkoušce!

Do té doby totiž měli oba vedoucí jezdci průběžné klasifikace naprosto shodný čas. Celou sezonu tak musela rozetnout jediná rychlostní zkouška. A v dobrém na něj bude vzpomínat především Vlastimil Hynčica. Závodník ze Sudoměřic na Hodonínsku totiž šampionát, jehož jednotlivé díky se jedou převážně na území Zlínského kraje, po dramatické koncovce opanoval.

„Je to odměna za celoroční dřinu i za výpadek z loňské sezony, kdy jsem kvůli zranění z Českého poháru nemohl titul v seriálu WBC obhajovat,“ připomněl Hynčica zdravotní problémy z předešlého roku, po kterých se jen pozvolna dostával do své bývalé formy.

S návratem na domácí trůn to přitom dvakrát růžově nevypadalo ani letos. Dva závody před koncem měl totiž olomoucký Pavel Čep už desetibodový náskok. A i v předchozím klání ve Staré Myjavě měl nakročeno k vítězství. Pozdější penalizace za předčasný start ale znamenala začátek velkého obratu.

„Byl to rozhodující zlom. Nerad bych se na to vymlouval, ale myslím si, že to rozhodlo celou sezonu,“ řekl Čep. „Před poslední rychlostní zkouškou jsme ale měli srovnatelnou výchozí pozici. Vše se rozhodlo na trati,“ namítl Hynčica, který navíc musel na Smraďavce stahovat jeden a půl vteřinovou ztrátu z úvodní erzety, kterou Čep suverénně ovládl. Jeho největší konkurent ale zmobilizoval všechny rezervy a v dalších dvou vložkách výpadek nahradil. „Vlastík jel opravdu dobře. V celém závodě jsem totiž neudělal jedinou chybu a pořád jsem se zlepšoval. Přesto byl rychlejší. Není však nic, co bych si vyčítal,“ kroutil hlavou někdejší juniorský mistr Evropy. „Možná Vlastíkovi pomohla i znalost tratě, kterou se svým týmem připravoval. Rozhodují i maličkosti, a toto mohla být jedna z nich,“ pokračoval Čep.

S tím ale pozdější vítěz příliš nesouhlasil. „Spíš mi to uškodilo. Kromě trénování a závodění jsem se musel soustředit také na organizační věci. A to na koncentraci určitě nepřidá,“ uvedl Hynčica, jenž nástrahy písčité a hodně technické tratě zvládl ze všech nejlépe. „Podle mě to byla hlavně otázka psychiky. Žádný tlak jsem si nepřipouštěl a i v době, kdy to s bojem o první místo nevypadalo příliš růžově, jsem nezpanikařil a postupnými krůčky jsem to dokázal zvrátit,“ nechal se slyšet český reprezentant.

Důvod ke spokojenosti měl i jeho oddílový kolega ze stáje Remerx Martin Mikulenka, loňský vítěz šampionátu. Rožnovský jezdec dokončil závod na třetí příčce, což znamenalo i posun na bronzový stupínek v absolutní klasifikaci. Těsně pod stupně vítězů se naopak propadl Martin Hoferek, jenž v úterý dojel až sedmý.

Výsledky – Round 7 Smraďavka: http://www.rally-vysledky.com/…/r7/4abs.php

Celkové pořadí WBC 2008:
WBC 2008 Absolutně
1. V. Hynčica 178 b.
2. P. Čep 171 b.
2. M. Mikulenka 122 b.
4. M. Hoferek 118 b.
5. D. Pala 101 b.

WBC 2008 Junioři
1. D. Pala 186 b.
2. M. Daněk 144 b.
3. L. Janalík 127 b.
4. M. Slovák 124 b.
5. J. Zapletal 92 b.

WBC 2008 Super 15
1. S. Sehnal 176 b.
2. D. Mikel 157 b.
3. J. Baďura 133 b.
4. M. Ševčík 114 b.
5. A. Laššo 105 b.

Kompletní pořadí: http://www.wbcrally.com/…c/wbc_08.php

Robert Štach
www.wbcrally.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Cahyn (www.cahajakub.estranky.cz) 4.11.2008 v 20:34

    loni vyhrál ale WBC Martin Hoferek !

  • anonymní uživatel Kýbl 4.11.2008 v 21:23

    jj, chyba novináře Štacha

  • anonymní uživatel JKL 4.11.2008 v 23:53

    ze strany Remerxu to byl ubohy podvod!!! Pro me je vitez Cepuj

  • anonymní uživatel Redu 5.11.2008 v 15:13

    Hezky report, ale tak to může napsat jen ten, kdo nebyl na trati a neviděl co se tam dělo za manýry a triky....

  • anonymní uživatel JOSE 6.11.2008 v 7:51

    o com ,vam ide,ved tu ide o zabavu a nie o to kto vyhra!!!!!!!
    tak sa na to vyserte

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí