Test Mongoose Khyber Super

Autor: Deathdog, vydáno: 24.11.2008

ikonaJeště před tím pravým podzimním/zimním počasím, které teď venku panuje, se ke mně dostal na test freeridový Mongoose Khyber Super. Jelikož o takovéto kategorii kola uvažuji, rád jsem nabídku přijal. Na první jízdu jsem ho vzal na můj oblíbený backcountry okruh po Mariánském údolí. Běžně jej jezdím na mým HT 15" s vidlicí o zdvihu 10 cm, tak jsem byl zvědav, jak se s ním popere nejvyšší letošní FR model od tohoto známého amerického výrobce.

Něco málo k výbavě kola. Nejdůležitější je samozřejmě rám. Mongoose používá na svých modelech patentovaný systém FreeDrive. Střed kola u tohoto systému není součástí ani předního rámového trojúhelníku ani zadní stavby. Je uložen nezávisle a to umožňuje vůbec nejefektivnější využití pružení za všech jízdních podmínek. Díky tomu tedy nedochází k tahání za řetěz jako třeba u jednočepů, navíc zadní stavba chodí ve stejném směru jako vidlice, což umožňuje zadnímu kolu nejlepší možnost „žehlení“ nerovností. U FreeDrivu je také důležitý poměr přepákování. Všechny fully od Mongoose pracují s nízkým poměrem přepákování, což dovolí nižší tlaky v tlumičích, jejich lepší, citlivější funkci a mimo to i delší životnost těsnění.

Ale dost teorie, Khyber Super chodí na slušných 165 mm zdvihu, což už je docela houpačka. V kombinaci s jednokorunkovou vidlicí Marzocchi 55 ATA, která dovolí plynule nastavit zdvih od 125 mm do 165 mm jde o slušnou velkozdvihovou FR zbraň. Vidlice mimo pevné osy a nastavení zdvihu disponuje i lockoutem (utáhnutím komprese na max, kdy při větším rázu vidlice propruží, takže nejde o pevné uzavření). Podobnou, i při jízdě dobře dostupnou páčkou nabízí tlumič MZ Roco Air TST R Piggy Back, takže na švihání po silnici nebo v nerozbitých výjezdech jde zdvihy solidně zamknout a kolo tak jede daleko líp. Asi nemá smysl detailněji popisovat další výbavu, popis najdete na stránkách dovozce . Nejde o žádné novinky, většinu komponentů už jistě sami znáte z vlastní zkušenosti, případně z různých testů nebo technických článků. Výbava celého kola působí pro FR použití vyrovnaně a osazení kvalitními a dražšími komponenty jako SRAM 9, FUNN, EASTON či FSA dovolí mimo zaručenou spolehlivost stlačit váhu celého kola pod 15 kg. Výrobce uvádí 14,6 kg. Na přesné převážení jsem neměl podmínky, ale kolo působí velmi lehce, takže se dá tomuto údaji věřit.

Dost teda omáčky a šup s Khyberem do akce. Jako správný BC okruh, tak i můj oblíbený, začíná asfaltovou rovinkou kolem řeky. Tam kolo letělo s nastavenou max kompresí velmi svižně, velikost M na mých 178cm optimální, sedlo nahoru, a až na poměrně velký valivý odpor Kend Nevegalů a lehkou největší pilu bych XC schopnosti hodnotil velmi dobře.

Následný úsek je táhlé stoupání terénem, přes potoky, kořeny atd. Tam jsem byl naopak za agresivní vzorek a měkčí směs Nevegalů rád, podržely, kolo i díky odpružení a lehkým převodům (na klikách 24/36T převodníky) v pohodě vše zvládlo a být lepší fyzička tak by bylo nahoře ještě rychleji.

Dál okruh pokračuje přes rychlé singletraily plné šutrů, převážně po rovině, pro takové použití by bylo úplně nej přifouknout vidlici i tlumič na větší tlak, dalo se jet velmi dobře na zavřených, ale pro víc komfortu by chtělo využívat zdvihů. Jelikož jsem měl oboje dost na měkko, těšil jsem se na následnou DH pasáž. Sedlo dolů a jdeme na to.

DH po žluté značce do Mariánského je dost rychlé, nechybí rozbité pasáže, zatáčky i menší skoky. Tam konečně Khyber ukázal na co je stavěn, kolo se chová velmi zábavně, nízká váha + kvalitní odpružení dovolí jízdu plnou předskakování, v rozbitých pasážích kolo nevytrestá a na doraz jsem jej nedostal po celou dobu testu. Kladka + rockring FSA + extrémně silná pružina SRAMU drží řetěz kde má, chvilkami jsem měl strach o 2,3 gumy, ale obešlo se to bez průrazu a následnýho tlačení. Jelikož mě chování při DH zajímalo nejvíc, protáhl jsem Khybera ještě po oblíbených zamilcovských DH tratičkách. I tam se kolo chovalo statečně, vše v pohodě odpružilo, samozřejmě nemělo vlastnosti DH kola, ale obratnost a lehkost to bohatě vynahradila. Pro výhradně DH/FR užití bych určitě pořídil kratší představec, FUNN Ripa s 65 mm je dost, stejně tak bych sáhl po vyšších řidítkách, 30 mm je na mě málo, ale jde o zvyk. Naopak šířka 710, kterou Fatboye disponují, dělají kolo klidným i v nejdivočejších situacích. Ještě bych vypíchl funkci brzd Formula ORO K24. Mají příjemně tvarované páčky a i při použití 180 mm kotoučů byly hodně ostré a ani jednou mě nezklamaly.

Podtrženo sečteno, moc záporů jsem na testovaným Mongoose nenašel, snad jen laciné plastové lock-on gripy nemalého průměru s hrubým vzorkem, drobnost kterou bych asi měnil první. Naštěstí jde o nepatrnou položku z ceny kola, která je 79 999,–. I vidlice MZ – tolika jezdci kritizovaná a tolika chválená, se co do jízdních vlastností chovala velmi dobře, co se citlivosti týče výborně, stejně jako tlumič jsem ji nenakrmil na doraz (snaha byla) a jediné co by se jí dalo vytknout, byly náznaky začínající vůle – neduhu letošních Marzocchek. Nevím přesně kolik už bylo na testovaném kole najeto (nebylo úplně nové, nejeté), ale je určitě škoda, že už není italský výrobce synonymem pro životnost a bezúdržbovost jako dřív. To neplatí u tlumičů, Roco mě jako zastánce pružinových systémů dost překvapil a jeho funkce byla výborná.

Podtrženo sečteno, pokud je pro Vás freeride to pravé, chcete kompletní kvalitní, zábavné a funkční kolo, které nevyžaduje další velké úpravy a máte dost peněz, je pro Vás Mongoose Khyber Super řešení. Pokud máte peněz míň, máte možnost sáhnout po méně komfortně vybaveném Khyberu Elite za 53 999,– Mluvíme tady samozřejmě o modelech 08, dovozce již odprezentoval nabídku pro příští rok, kdy cena Superu po drobných inovacích zůstává stejná a Elite bude za 49 999,–.

Kolo do testu zapůjčila firma Aspire.

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kleeman 24.11.2008 v 10:11

    muheee testovací doga? doobře

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 24.11.2008 v 10:27

    vždyť je to alkáč, nic nepozná, fotomontáž

  • anonymní uživatel Koodl 24.11.2008 v 11:21

    happy dog good job

  • anonymní uživatel Prokyz (kuba20 (a) seznam.cz) 24.11.2008 v 14:12

    moc pěkná recenze, dobrá práce

  • anonymní uživatel Potok 24.11.2008 v 14:45

    to kolo je pěkně hnusný

  • anonymní uživatel zvíře 24.11.2008 v 14:50

    beercountry okruh?

  • anonymní uživatel MMilan 24.11.2008 v 16:01

    Tohle kolo je prostě bomba!!!A 09 má dokonce lepší design...není co řešit!

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 24.11.2008 v 19:26

    no naky piva potom padly, to je jasny :-)

  • anonymní uživatel ZR 24.11.2008 v 21:56

    DD je opravdovy profesionalni testovaci jezdec:D

  • anonymní uživatel laybach 25.11.2008 v 13:11

    měl jsem mongoose blackdiamond to je ješte vyší model než tohle .nejdřiv malinka prasklinka u tlumiče řikam stane se no ,ale par dni na to jsem uplne rozerval ram !!!!to kolo bylo 07 mel jsem ho rok super ne???????

  • anonymní uživatel Martin (........) 26.11.2008 v 21:23

    to laybach hmm tak to si mel docela smulu, ja uvazuju ze bych koupil mongoose bootr tak newim snad se mi to nestane :)....

  • anonymní uživatel laybach 27.11.2008 v 15:36

    kamo mužu ti řict že to bylo svou funkčností a univerzalitou to nej kolo co jsem kdy mel, ja vím je to v matroši ale .......kamo ješte jsem ti nepovidal o tech čepech vid???hele nech to plavat protože fuck off taivan

  • anonymní uživatel Martin (........) 27.11.2008 v 16:28

    Pockej co si mel s cepama??:)

  • anonymní uživatel laybach 28.11.2008 v 9:55

    ty trubičky jsou z hrozne mekyho materialu a jsou tem jehlove ložiska.musel jsem si ve škodovce nechat udelat z pořadnyho matroše.byl vakl v zadní stavbě.

  • anonymní uživatel Oskar (oskar.jancik (a) aspire.cz) 28.11.2008 v 9:59

    09 Bootr a Pinnr maji vetsi cepy a loziska nez mel Blk Diamond, muj vlastni Bootr ma po sezone jen obvykly vakl ve futre na tlumici

  • anonymní uživatel Martin 28.11.2008 v 13:06

    No ja si chci koupit bootr jako prvni celopero, takze tem vaklum moc nerozumim jak to resis? To vymenis???

  • anonymní uživatel chesterko (knez (a) azet.sk) 1.4.2009 v 20:17

    ja som zohnal z polska bootr za 50 000 sk a u nas stoji 82 000...dufam ze bude drzat...kua

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí