7 chilli days: Gaspi (den 1)

Autor: Štěpánisko, Renener, vydáno: 1.12.2008

Naši novou nepravidelnou rubriku začneme první částí exkluzivního rozhovoru s Richardem Gasperottim. Povídat si budeme o letošní sezóně, nedávnem tripu do USA a o bláznivých rekordech plánovaných na příští rok. Jedno vám ale můžu prozradit už teď, Gaspi do bikového důchodu rozhodně nepatří a nechystá se tam ani příští rok…



Čau, jak se dneska máš?
Čau, sice mě trošku kvíká koleno ale jinak dobrý.

Přeskočíme představování, stejně to každej zná a vrhneme se rovnou na otázky. Ty jsi byl nedávno ve státech, kde jsi se měl zúčastnit Red Bull Rampage, nakonec jsi ale v závodě nestartoval. Proč?
Pozvání jsem dostal na jaře, ale kvůli zranění kolena jsem si nebyl jistej jestli na to budu mít. V průběhu sezóny se ale koleno uzdravovalo a tak jsem kontaktoval Todda Barbera s tím, že bych rád přijel. Startovka byla už ale plná, takže jsem se dostal na místo první náhradníka, což byla skoro 100% jistota, že do závodu nastoupím. S Michalem Marošim jsme se teda rozhodli na Rampage odcestovat s tím, že to spojíme i s natáčením třetího dílu MRSN Never Dies. Na místě nám bohužel Todd Barber oznámil, že před 14ti dny uzavřel startovku. Michalovi se podařilo do závodu dostat díky Red Bullu, kdy organizátoři prohodili RB ridera za RB ridera (MRSN za A. Lecondeguie). Já už takovou možnost neměl, a tak jsem si závod užil aspoň jako VIP host.

Zúčastnil jsi se i předchozích ročníku RedBull Rampage, mohl bys srovnat, jak se posunul level ježdění?
Zúčastnil jsem se ročníků 2002, 2003, 2004. Každej rok to bývalo o krůček lepší a lepší, ale letos po čtyřleté pauze to odskočilo úplně někam jinam. Polovinu startovky vystřídali mladý progresivní kluci, kteří těm old school riderům šlapou pořádně na paty. Těžko se to popisuje, třeba videa jsou fajn ale vidět to na vlastní oči, to je neuvěřitelná podívaná. Závodu prospěla určitě i daleko profesionálnější organizace.




Nakousl jsi pokračování MRSN Never Dies, kde se všude natáčelo a kdy video spatří světlo světa?
Michal pracuje na videu celou letošní sezónu, ve státech jsme točily konkrétně v Las Vegas, v MOABu na Slick Rock, na secret spotech v Utahu a přímo na RedBull Rampage. Vyjít by mělo na podzim příštího roku.

Letos jsi se zúčastnil našich dvou top akcí, HF Kozzy Stylu jako rider a Xbox360 slopestylu v Písku jako speaker, co tedy říkáš na vývoj domácí scény, můžeme se už srovnávat s tou evropskou?
Určitě! Myslím si, že naši kluci jsou hodně progresivní a můžou se srovnávat nejen s evropskou ale i světovou špičkou, kde se stále drží starý známý jména. Kdyby se například Loleq, Leader, Kuba Vencl a podobní gangsteři postavili na start závodu jako je Crankworx, nebál bych se říct, že mají určitě na finále.




A co jiné akce, čeho všeho jsi se letos zúčastnil?
Tak asi bych začal účastí na akci Best Sjezd, která se koná každoročně na Bouřňáku. Je to závod v rychlostním sjezdu jak na lyžích tak i na kole. Na tuhle akci jsem byl pozván, abych překonal svůj 3 roky starej rekord 109,6 km/h. Sněhové podmínky letos stály za prd, takže se jelo na umělém sněhu a na zkrácené, 250m dlouhé trati. Nakonec jsem z toho vymáčknul “jen“ 105,5 km/h.

S Pepou Sršněm jsme se jako JATAKY riders zúčastnili několika FMX exhibicí, kde mě Pepa roztahoval na skok čtyřkolkou.




V létě jsem byl pozván na Adidas Slopestyle, kde jsem to jel jedinej na celoodpruženým kole s dvou-korunkovou vidlicí a zároveň jsem byl i nejstarší, takže letos mám takovej pocit, že jsem už důchodce. Ale pořad je potřeba těm mladejm udávat směr, takže mě jen tak neodříznou…

Během léta jsem si ještě odskočil do Kanady, konkrétně do Vancouveru, kde jsem se mimo jiné zúčastnil natáčení nového Diggerova movie, desátého a zároveň posledního pokračování série North Shore Extréme (NSX). Měl jsem možnost točit na trailu Wada Simmonse, což není až tak obvyklý. Kluci, když si něco postaví, tak buď tak, aby to nikdo nenašel a nebo to hned zbourají. Dalo by se říct, že si na svoje traily dávají takovej patent. Wade mě ale nabídl natáčení na jeho trailu a tím se mi i splnil sen, když jsem mohl natáčet na trailu mého bikového idolu…




Tolik tedy první část exkluzivního rozhovoru s Gaspim. Zítra zde najdete jeho pokračování, ve středu a čtvrtek přijdou na řadu dvě videa z Kanady a USA z Gaspiho dílny a v pátek, sobotu a neděli naší sedmičku zakončíme výběrem nejlepších fotek letošní sezóny včetně Gaspiho komentáře… Takže jak by řekli moderátoři hlavních zpráv na televizi nova – „zůstaňte s námi!“


Fotil: RENENER (www.renener.net)
Ptal se: Štěpánisko



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Grifter 1.12.2008 v 1:34

    30+ je konecna kluci, cim driv vam to dojde tim lip, kazdopadne diky za obveseleni a fandim vam, jasne ze jo

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 1.12.2008 v 3:34

    30+ je teprv zacatek bejbeee

  • anonymní uživatel Tofik (krystufekkozu (a) seznam.cz) 1.12.2008 v 10:27

    Gaspi je bajkovej guru, a doufám že ještě dlouho bude, žádnej důchod....

  • anonymní uživatel Grifter 1.12.2008 v 13:27

    sem zklamanej, cekal sem teda mnohem vetsi odezvu na tuhle provokaci.. jasne ze sou kluci v nejlepsich letech, neco o tom vim, nejsem o moc mladsi :)

  • anonymní uživatel dudák ( polámaný zlý pes ) (rurík je mocný víc než zlo....malá děfko) 1.12.2008 v 13:37

    fajn čtení ... ty lokality ach

  • anonymní uživatel prepelica 1.12.2008 v 13:46

    fuuj gaspi nema vkus .... chranice na rajdoch :-! humus a ta jeho pribla je tiez hnusna .... ale inac su to páni jazdci :-)

  • anonymní uživatel JURKA 1.12.2008 v 17:42

    KDYŽ MÁŠ V HLAVĚ NASRÁNO TAK TI NEPOMŮŽE ANI 16- KÁŽDÝ MUŽE SROVNÁVAT DOVEDNOSTI JEZDCE V URČITÉM VĚKU AŽ SÁM TOHO VĚKU DOSÁHNE!!! JE TĚŽKO SOUDIT KDYŽ JE TI 20 A BORCOVI DO KTERÉHO SE NAVÁŽÍŠ NAPŘ: 35 JEZDI DO TOHO VĚKU A PAK MEL GRIFTER :)

  • anonymní uživatel Shamann 1.12.2008 v 19:07

    motocross...:-D

  • anonymní uživatel Grifter 1.12.2008 v 21:09

    no tak aspon Jurka se snazi, i kdyz mu teda moc nerozumim

  • anonymní uživatel Ric1 (RiciBikes (a) seznam.cz,icq:496469323) 1.12.2008 v 21:31

    Gaspi je nej!!!

  • anonymní uživatel frajerluke (frajerluke2 (a) gmail.com) 2.12.2008 v 15:30

    hehe vek, to je strasna sracka... ja mam 26 let a myslim si, ze uz sem na vsechno starej! ale gaspi je dukaz toho ze clovek po tricitce teprve zacina!!!
    sorry grifter ze do tebe neryju, ale tohle sem slysel uz tolikrat, ze me to ani nebavi

  • anonymní uživatel JURKA 2.12.2008 v 18:03

    grifter nerozumíš? he to bylo záměrem taky jsi chtěl někoho nachytat :) :)

  • anonymní uživatel Grifter 2.12.2008 v 19:30

    teda, ty jsi ale filuta

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí