MojeKolo

Rozhovor: Kuba Vencl

Autor: Štěpánizko, kategorie: Rozhovor, vydáno: 24.3.2009

Poslední únorový den Štěpánizko vyzpovídal našeho předního dirtjumpera, Kubu Vencla. Přečtěte si, co Kuba dělal v zimě, o tom co chystá do nové sezóny, za koho bude jezdit atd…





d:key: Čau Kubo, jak se dneska máš?
Kuba Vencl: Čau! Jo dobře, ale tohle počasí už mě trochu nebaví.

I když jsi u nás osoba známá, určitě neuškodí, když se ve stručnosti představíš.
Dobře. Jmenuji se Jakub Vencl, je mi 19. Bydlím v Praze a od 9ti let jezdím na kole. Nejdřív to byl biketrial a teď freestyle mtb, zaměřuji se hlavně na dirt jump a slopestyle, rád bych se dostal i do freeridu.

Kdyby jsi měl vybrat nějaký highlight moment loňské sezóny, co by to bylo?
To by byl asi Adidas slopestyle, byl to můj první zahraniční slopestyle a hnedka sem skončil na 6. fleku. To mě docela dost nakoplo. A byla to taky velká zkušenost.

A jak bys zhodnotil zbytek své sezóny?
Bylo to zvláštní. Hned na začátku se mi podařilo vyhrát na Freestyle Games a Bike Hall Contestu, pak ale přišlo zranění a na dva měsíce jsem byl mimo. Potom co jsem se dal zas dohromady, se mi zas dařilo a udělal jsem velkej krok dopředu. Samozřejmě bylo i nějaký smolný závody, jako třeba slopestyle v Písku, ale celkově si myslím, že to vyšlo dost dobře a jsem spokojenej.

Na Freestyle Games v Brně jsi jako první Čech odjel na horským 720, povedlo se ti tenhle trik odjet ještě někdy jindy?
Ten den to bylo prostě dobrý a všechno vyšlo. Zkoušel jsem to i několikrát potom, ale nikde na to nebyly dost dobrý podmínky. Teď se na tom snažím pracovat, tak uvidíme jestli se bude letos dařit víc.  

Piloval jsi přes zimu ještě nějaký trik, kterým bys rozdrtil soupeře nebo jsi se zaměřil jen na tu 720?
Ne, to určitě ne. Piluju víc věcí. Něco už umím a na něčem budu muset ještě máknout. Nechci to ale předem prozrazovat. Nechte se překvapit… :)

Dobře, tak to se těším. Přesuňme se ale k aktuálnějším věcem. Přednedávnem jsi přesedlal na Authora. Jak to vůbec proběhlo?
První náznak přišel už někdy v polovině sezóny, ale všechno se definitivně řešilo až v lednu. Delší dobu jezdím na vidlicích RST a jsem v kontaktu se Spacemanem, takže vím jak to funguje. Řekli jsem si jak by naše spolupráce měla fungovat a nakonec jsme se dohodli. Podmínky mám výborný a navíc se můžu zapojit i do vývoje a testování, což je pro mě hodně zajímavý. 

Jaký biky budeš teda mít pro příští sezónu k dispozici?
Zatím mám pevňáka EXE 26 a freeridový kolo postavený na rámu A-Rh se zdvihem 150mm. Ve fázi chystání je i slopestylová mašina, ale to je zatím hudba budoucnosti.

Tak to je pěknej repertoár. A co ostatní sponzoři, ti zůstávají beze změn?
Dál budu jezdit vidlice RST a oblíkat věci Sombrio. Vycházejí mi vstříc a tak budeme pokračovat i letos.

Jak jsi vůbec strávil zimu? Probíhala u tebe nějaká spešl příprava, jako posilka, bazén atd. nebo jsi se uchýlil k zimnímu spánku a spíš se flákal?
Když to šlo, tak jsem se snažil jezdil. Párkrát jsem zajel i na trénink do molitanu a o vánocích jsme s Honzou Tóthém navštívili jednu z berlínských hal. Vyrazil jsem taky párkrát na hory na snowboard a přednedávnem jsem začal víc chodit do bazénu.

Zítra nám začíná březen, zima už mele z posledního a sezóna 09 se nezadržitelně blíží. Předpokládám, že už máš nějaký plány. Jaký to teda jsou?
Chtěl bych se určitě dostat na co nejvíc závodů do ciziny a odjet ty větší u nás. Víc času bych chtěl strávit i na celopéru. Samozřejmě se zlepšovat a hlavně se bavit a přežít bez zranění.

Za měsíc a kousek se koná první velký evropský dirt jump, Vienna Air King, zúčastníš se?
Doufám že jo, sice nejsem pozvanej do hlavního závodu, protože místa už byly obsazený, ale dostal sem se aspoň do předkvaldy, tak snad se zadaří.

Loni jsi se celkem dost zúčastňoval různých natáčení. Měl jsi i part v posledním díle Kolotoče. V jakých dalších videích se na tebe můžeme těšit?
Mimo toho Kolotoče jsme loni, spolu s Honzou Tóthem a Damjanem, točili v Linzi dirtový part do videa, které vyjde s časopisem Velo Freeride. Možná se něco objeví i v Marosana Never Dies III. Každopádně se budu snažit svoje ježdění co nejvíc zdokumentovat. 

Když už mluvíme o videích, jaký jsou tvoje nejoblíbenější?
Každopádně série NWD, to je klasika a video, který určitým způsobem určuje směr, jakým se bikování další rok bude vyvíjet. A samozřejmě i kvalita, ve který si to člověk opravdu užije. Jinak rád projíždím net a hledám všechno možný od freeridu po BMX. Ze všeho se člověk může inspirovat. 

A co hudba? Jaká je podle tebe ta pravá k bikování?
Pro mě jednoznačně heavy metalový a rockový pecky. Iron Maiden nejvíc, pak AC/DC, Motorhead, Judas Priest, Black Sabbath, Helloween, Accept. I nějaký český jako Tři Sestry nebo Visací zámek, je toho dost.

Při jezdění máš věčně sluchátka v uších a posloucháš hudbu, motivuje tě to nějak k lepším „výkonům“?
V poslední době už jezdím bez muziky, protože jsem si MP3ku, kterou sem měl na ježdění rozbil. Mám teď takovou velkou mrchu a to není ono. Ale jo, zvlášť na závodech mě to dokáže hodit do dobrý nálady. U mě to funguje tak, že se dostanu do svýho tempa a můžu se víc soustředit na sebe než na okolí. Je dost možný, že až začnou závody, tak tenhle model zase nasadím. Při ježdění v partě je to ale na prd, když se navzájem neslyšíte.

Dneska hodně lidi jezdí bez chráničů a helmy, někteří to odůvodňují tím, že je to styl, a že je chrániče obtěžují. Někteří je zas odmítají, protože je nevozí jejich idol. Loni u nás na závodech jeden BMXer komentoval zákaz ježdění bez helmy hláškou: „Jééé s helmou je to na hovno.“ Jaký na to máš názor ty?
Tak já sám bez helmy nejezdím nikdy. Prostě vezmu kolo = vezmu si i helmu. Dál chrániče na kotníky a holeně taky vždycky. V poslední době už taky nejezdím bez rukavic. Chrániče jsou věc každýho, ale jezdění bez helmy naprosto nechápu. To riziko za to myslím nestojí, ale to by měl zvážit každej sám…

V módě je dneska taky ježdění bez brzd. Sundal bys z kola brzdy ty?
Jo na bmx je to určitě zajímavý, ale k mtb to podle mě nepatří. Zdá se mi že by mě to pak limitovalo. Na dirt nebo slopestyle si to asi nedokážu představit. Mám svojí brzdu rád, musí taky skvěle fungovat a na kole určitě na vždycky zůstane.

Hodně jezdíš s Honzou Tóthém, což dokazuje to váš part na šestém díle Kolotoče, s kým dalším si ještě opravdu rád zajezdíš?
Určitě s Tomem Zejdou, Damjanem, Kenzelem, Ženou… Rád jezdím s každým, kdo do toho trochu jde. Když je nějaká chuť se posouvat a zkoušet nový věci. Pokud je někdo na podobný úrovni je to nejlepší, ale hlavní je bejt v pohodě a jen tak neflákat a opravdu jezdit.

A co spoty, jaký jsou tvoje oblíbený?
Bydlím kousek od Strašnic, takže tím je tak nějak daný, že tam se často vyskytuju. Jinak se mi líbí Třebíč, Brno – Bástr, Říčany i Dolní Morava se mi líbila… Rád se prolítnu, ale chce to i nějaký možnosti pro trochu kreativity.

Hele letos budeš maturovat, máš už nějaký plány co potom? Vejška, práce…?
No pokud dopadne všechno kolem maturity dobře, tak mám v plánu vejšku. Zatím mám přihlášky na sportovní školy, ale ještě budu ladit nějaký další. No musí to dopadnout, protože práce je smrt.

Jak nejraději trávíš páteční večery?
Nejlepší je to s partou a nebo s mojí slečnou.

Kolik nejvíc piv se ti podařilo za jeden večer?
To je záludná otázka. Nějak to nepočítám, ale přes 10 se to asi někdy přehouplo.

Máš nějaký vysněný místo, které bys chtěl navštívit?
Jo, rozhodně Whistler. Asi vysněný místo každýho bikera.

Už jsem na tebe asi vyčerpal všechny otázky. Chceš nám na závěr ještě něco sdělit nebo někomu poděkovat?
Chci poděkovat všem lidem se kterýma jsem si kdy zajezdil, protože jezdit sám je to nejhorší. Samozřejmě taky sponzorům Author, RST racing a Sombrio za to že si na mě vsadili. Brzo nashle…

Díky za rozhovor a držím palce ať se daří…
Taky díky. Čau!

 
 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Domais (Domais99 (a) email.cz) 24.3.2009 v 7:02

    ne exovi?!

  • anonymní uživatel Domais (Domais99 (a) email.cz) 24.3.2009 v 7:03

    na exovi?!

  • anonymní uživatel Domais (Domais99 (a) email.cz) 24.3.2009 v 7:11

    nice rozhovor!

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 24.3.2009 v 7:58

    mě tenhle kluk jednou pozdravil a myslim, že by mi dal i podpis, kdybych si řekl!

  • anonymní uživatel Pks (zavina. (a) .zavinac.dacom) 24.3.2009 v 8:07

    kde je on , kde my ? A jezdí na RST , třeba si potomhle reportu necháte příště zajít chuť (RST je k ho***) ... Jinak dobrej rozhovor :)

  • anonymní uživatel hýbňoš 24.3.2009 v 8:39

    výbornej hudební vkus

  • anonymní uživatel buchna (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 24.3.2009 v 10:31

    ten kluk se snaží=)

  • anonymní uživatel Blesha 24.3.2009 v 10:42

    2 Pks: O vidlici to neni kémo :D Ale každopádně RST neni jenom Gila a podobný low endy pro lidi co vytáhnou kolo dvakrát za léto :)
    Jinak Kubovy velkej respect ;)

  • anonymní uživatel Marful 24.3.2009 v 11:54

    dobrej rozhovor !!! přeju Kuboj taky hodně ůspěchů !!!

  • anonymní uživatel Radim 24.3.2009 v 12:07

    JJ kuba je v poho typek

  • anonymní uživatel Pks (zavina. (a) .zavinac.dacom) 24.3.2009 v 12:59

    Blesha : píšu , že je to jen o vidlicích ? Nemusíš mě poučovat , přečti si znova co jsem napsal a pak se vyjadřuj , tady DKkid nesnáší oběcně RST . ( Odvozeno od komentářů z fotek )

  • anonymní uživatel Pks (zavina. (a) .zavinac.dacom) 24.3.2009 v 13:00

    *kids

  • anonymní uživatel Pks (zavina. (a) .zavinac.dacom) 24.3.2009 v 13:02

    Blesha : a hlavně , chtěl jsem tim jen podoknout , že Kuba je dál než třičtvrtina z nás tady na DK , kde se stejně jen kritizujou fotky , a hlavně , že se tam dostal na RSTčkách ,) Tim chci říct , že mu to mužou závidět i ti co je sponzorujou bohatí rodiče a jezdí na sponzorskejch Fox-kách , ale vlastně jim je to k ničemu .

  • anonymní uživatel loleq 24.3.2009 v 17:30

    nice :)

  • anonymní uživatel majo (fr) 24.3.2009 v 18:48

    kubo je typek heh,na kozzach grilovali na deckom nakupnom kosiku muheheh,stanovali sme hned nad nim a to som ani nevedel aky je to borec 111

  • anonymní uživatel Kuře 24.3.2009 v 18:54

    Dobry vyběr hudby!Mam stejný + další, ale ty maš jistě taky další;).

  • anonymní uživatel mate 24.3.2009 v 19:30

    kubo dáváš luxusního kondora

  • anonymní uživatel jiri 24.3.2009 v 20:23

    dobrej

  • anonymní uživatel JuraDooX (Divis9 (a) seznam.cz) 24.3.2009 v 20:37

    HEJ lidi RED BULL RAMPAGE EVOLUTION je uz na stahnuti www.mininova.org/...

  • anonymní uživatel Tony Štěrba (sterba4 (a) seznam.cz) 24.3.2009 v 20:52

    bikefly4you.wgz.cz/... Co vy na to?

  • anonymní uživatel Máťa 25.3.2009 v 11:42

    tak když za sezónu dostane patnáct novejch vidlic tak to že to je RST moc neřeší

  • anonymní uživatel Blesha 25.3.2009 v 17:43

    2 Máťa: Kde si vzal číslo 15 :-D

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 25.3.2009 v 20:32

    1

  • anonymní uživatel kolik vidlic 26.3.2009 v 10:55

    kdyby vozil Marzocchi, tak by jich tolik potreboval. A ke vsemu by se nadrel, protoze jsou o dost tezsi nez RST Space. Co jsem se ptal, tak ma 2-3 na sezonu, ale zatim zadnou nezlomil. Maximalne ohnul sloupek rizeni...

  • anonymní uživatel frig 26.3.2009 v 23:29

    na 4. fotce zleva je na prvním míste asi kuba ještě tam s ním nějaká holčina nevý někdo kdo to je?

  • anonymní uživatel kox 27.3.2009 v 8:25

    www.vencl.info

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí