Report: Diverse Downhill Contest - Myšlenice

Autor: Matuš Korytko, kategorie: Report, vydáno: 5.5.2009

24.apríl 14:00
…s radosťou konštatujem, že končí môj pracovný deň a začína dlho očakávaný, bikovo – závodný. Utekám o zlom krky domov nachystať všetky veci, ktoré sú potrebné na jazdenie, a potom už len netrpezlivo čakám na môj odvoz. Brami na svojom „Wartburgu“ (trojvalcova fábia) precestoval polku Slovenska, aby ma na čas vyzdvihol v Prešove. Cestou sa k nám pridáva Mimka, bikerka a fotografka v jednom, tento krát však bez biku, lebo jej Demo už ozaj nemáme kam dať! Smer je jasný. Poľský pohár s názvom Diverse Downhill Contest, ktorého prvé kolo nás čaká v Mysleniciach.

Po menšom blúdení (keďže poľskí cestári si s prehľadnosťou dopravného značenia nerobia problémy) prichádzame do Mysleníc za tmy, a tak sa s ťažkým srdcom lúčime s obhliadkou trate. Tú si naplánujeme až na nasledujúce ráno. Narýchlo ešte zohnať ubytovanie a chytro spať. Po krátkom motaní sme našli ubytovňu s rozumnou cenou a nervóznou vrátničkou. Keď sme sa snažili nasťahovať všetky veci na izbu a so smiechom sme o 22.30 vystupovali po schodoch len sa za nami ozvalo: „Cicho ľudze spia!!!“

Ráno po kratšom prehováraní Mimky, že už ozaj musíme ísť sa konečne presúvame k trati. Cestou stretávame chalanov z polcsterracing teamu, ktorí nám ukazujú smer k správnej lanovke. Auto sme zaparkovali dolu na parkovisku a plný očakávania sme sa vydali na trať. Tá je enormne suchá, čo má za následok tony prachu, ktorý počas celého víkendu musíme dýchať. Nám to však vôbec neprekáža a tešíme sa na prvú jazdu. Cestou hore ešte pozorujeme dvojicu poľských jazdcov, ktorí si to tam dávajú akoby tam jazdili celý život. Za nimi jazdci z novatecracing teamu, ktorí tam očividne tiež nejazdia prvý deň. Stíhame pozrieť tak polku trate, keďže po zime sme na jazdenie nadržaní ako stepné kozy na vodu v období sucha! Raketovou rýchlosťou schádzame dolu a skladáme biky. Mimka spakuje fototechniku a vyrážame lanovkou hore. Musím uznať, že poliaci vedia stavať výborné trate – zábavné, hravé a zároveň technicky náročné (samé zákruty, klopky, vlnky a jumpy). Z kopca sme si to teda užívali ako sa dalo. Taktiež sme si užili pohľad na Mimku, ktorá sa postarala o zábavu väčšiny okoloidúcich. Cestou hore zapadla asi do jediného blata v okruhu 500 km. Musela sa vyzuť, vybrať topánky a odkráčať bosá do lesa. Tomu predchádzala 15 minútová snaha vytiahnuť nohy von z bahna, čo nezvládla jej rovnováha a spadla tam aj rukami. Keď sa márne pokúšala vytiahnuť ruky, spadol jej tam aj foťák. Chceli sme k nej hodiť ešte jednu babu, no kto už by potom bol zvedavý na preteky? Na naše šťastie sa však stihla dať rýchlo dokopy a nafotiť par pekných záberov. Takže v sobotu stíhame dať desať jázd, viac sa nám už v tom prachu nechce a spokojne odchádzame na penzión. Zajtra nás čaká náročný deň, takže padlo rozhodnutie – žiadna kalba sa nekoná.





Nedeľa, slnečné ráno. Tešíme sa a dúfame, aby to počasie vydržalo celý deň. Po príchode na parkovisko spoznávame samé známe tváre. Asi najlepšie to vystihuje poznámka Helenky Boškovej: " …kukám, že to tu je slovenský pohár". Už len na rýchlo pozeráme trať, či sa neobjavila nejaká zaujímavá stopa, dávame tri jazdy (o súvislej jazde už môžeme len snívať) a čakáme na kvaldu. Medzitým sa objavila štartová listina (ktorá bola bez časov štartu všetkých skupín a máme pocit, že to bolo dokonca aj prísne tajné!).
Na programe bolo sedem kategórií a celkovo 460 jazdcov. Takisto nechýbali veľké mená ako Michal Sliwa, Maciej Jodko, Grzegorz Wincenciak a Mikolaj Wincenciak z domácich, z Česka to boli Vlastimil Hynčica, Martin Mikulenka, Richard Smolinský a zo Slovenska Ján Javorník, Matej Vitko, Matej Laktiš a Peter Nováčik. Jednoznačne o najväčší rozruch sa postaral Angličan Neil Donoghue, ktorý je sponzorovaný práve poľským výrobcom bikov Zumbi.

Rekordná účasť pretekárov posunula čas kvaldy elity až na 14:45. Ako sme sa neskôr dozvedeli dôvodom bol vraj aj organizátor, ktorý údajne čakal koľko pretekárov sa ešte prihlási! Zjavne peniaze boli dôležitejšie ako čas jazdcov, ktorí cestovali zo zahraničia. Čo už, biznis je biznis. Čakanie sme si spríjemnili aspoň pojazdom na neďalekej freeridke. Dosť nám to vylepšilo náladu a zároveň kus nabudilo na samotné jazdy. Kvalda nám veľmi pomaly odštartovala, spomeniem len kategóriu elite, kde bol jednoznačne najrýchlejší Michal Sliwa pred Maciejom Jodkom a Angličanom Donoghueom. Veľkú smolu mal Ján Javorník, ktorý hodil slušnú kabelu a tak mu o necelé dve sekundy uniká finále.

V samotnom finále taktiež nebola o organizátorské prešľapy núdza. K štartu nebol pripustený slovenský pretekár, ktorého číslo „zabudli“ vyhlásiť. Myslel som si, že takéto veci sa na takýchto veľkých pretekoch stať nemôžu, ale zjavně to nikomu nevadilo. A ospravedlnenie? Nehrozí. Vraj to bola jeho chyba. Mal si domyslieť, kedy má štartovať.





Poďme už však k preteku. Jazdy sa celkom zrýchlili, nikto už nechcel nechať nič na náhodu, a tak kategóriu Masters vyhral slovenský matador Peter Drábik pred Poliakom Wojciechom KoniuszewskýmDušanom Malečkom.
Medzi ženami bola najrýchlejšia domáca Anna Sojka, druhé miesto brala Katarína Pialová a tretie Helena Bošková – obe zo Slovenska.
V Hobby Junior brali všetky tri miesta domáci pretekári. Michal Gzela prvý, Kuba Zaborowski druhý a Marcin Lomnicki tretí flek.
V Hobby Hardtail víťazne ťažil český jazdec Lukáš Šplíchal pred domácími Slawomirom LukasikomMarekom Gmarekom.
Kategóriu Hobby full vyhral Poliak Arkadiusz Sek, druhý Lukáš Plátek a tretí Matej Mackovič zo Slovenska.
V Junioroch bol najlepší Arkadiusz Milczarek pred o 40 stotín sekundy pomalším Hubertom Posmykom, obaja z Poľska, a tretím českým jazdcom Erikom Kimmelom, ktorý strácal na víťaza 43 stotín sekundy.
V najvyššej kráľovskej kategórií bol celkovo najrýchlejší domáci jazdec Michal Sliwa, len 16 stotín sekundy pred krajanom Maciejom Jodkom a 73 stotín pred Angličanom Donoghueom. Štvrtý flek bral Grzegorz Wincenciak so stratou 1.08 sekundy na víťaza a piaty flek Rozdzynski Jonasz 1.90 sekundy za víťazom.

Ja (Matuš Korytko, pozn. red.) som zajazdil jedenásty flek a Brami dvadsiaty. Obaja sme veľmi spokojní. Na prvý pretek sezóny to je celkom dobrý výkon a pravdu povediac ani sme to nečakali. Vyhlásenie výsledkov prebehlo napočudovanie bez problémov, všetky ceny sa rozdali a tak po bikovo – závodnom víkende sadáme do auta, púšťame dobrú muzičku a vyrážame smer Prešov.

Text: Matuš Korytko
Foto: Mimka




 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Domais (Domais99 (a) email.cz) 5.5.2009 v 17:57

    vypada to hdně drsně

  • anonymní uživatel masakafaka 5.5.2009 v 18:08

    pěkný fotky

  • anonymní uživatel Mirec 5.5.2009 v 19:22

    Matus gratulacia k umiestneniu, plus pochvala za dobry report :D

  • anonymní uživatel norbhee 5.5.2009 v 20:54

    fakt krasne fotky mimi :zuzl: gratz

  • anonymní uživatel mimi (mimi (a) mimiphoto.sk) 6.5.2009 v 0:53

    dakujem silno pekne:)

  • anonymní uživatel Lucik (kiculbb (a) seznam.cz) 10.5.2009 v 12:56

    pekna praca jazdcov aj fotografky:) gratulujem... len tak dalej:))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí