Report: SPDH 09 Polomka

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 1.6.2009

Polomka je malé nepříliš známé sídlo kousek od Brezna, které v minulé zimě nechvalně proslavila nehoda autobusu a vlaku. Je zde také lyžařské středisko Búčnik  – tradiční lokalita, kde bývá zahájen slovenský pohár ve sjezdu, ani letos tomu nebylo jinak.

Trať v Polomce je již po dlouhá léta stejná, ale na letošní rok dostala pár kosmetických změn v podání jednoho odkloněného esíčka, tří nových skoků a úpravy dvojáku zhruba v polovině trati. Úpravy trati velice pomohly, stala se atraktivnější a zábavnější.

Předpověd počasí slibovala na víkend déšť, a to ne zrovna málo deště, už při našem pátečním nočním příjezdu pršelo a trať dle informací od trénujících byla trochu šmýklavá. Avšak do sobotního rána nás probudilo slunce a dráha postupem dne vyschla, takže bylo možno jezdit na suchých gumách. Tak tady šáhli meteroologové vedle, sobota jim nevyšla, ale přichází večer a začínají na střechy stánků dopadat první kapky deště. Během celé noci pršelo, lišila se jen intenzita od mžení až po silný déšť. Stejný ráz počasí byl i celou závodní neděli.

Na nedělní start se postavilo cca 330 startujících od nejmladších žáků až po elitní kategorii, kterou obohatil v současnosti nejlepší slovenský sjezdař Filip Polc.

V nejmladší kategorii Žáků se o stupňě vítězů utkali již známá jména Peter Halagan (Novatec RT) a syn slavného otce Oliver Drábik (Freeride Košice), kteří dojeli v tomto pořadí v obou kolech a v každém s téměř stejným rozdílem tří sekund. Na třetí místo se při své první účasti na pohárovém závodě dostal Ondra Zuhla (Cyklo klub Kučera Znojmo), kterého v obou jízdách potkala smůla, když v semi zhruba od poloviny trati nemohl šlapat a ve finále si ustlal.





V kategorii žen se na start postavilo devět závodnic a při účasti Kataríny Janečkové (Polcster Racing) bylo již předem jasno o vítězce, Katka jezdí jinou ligu, v obou jízdách vyhrála s drtivým rozdílem, v semi dokonce i s pádem na posledním skoku. Na druhé místo ve finále po nevydařeném semifinále dosáhla Polka Anna Sojka (Kignston Racing) , třetí již s téměř půl minutovou ztrátou na první dojíždí Katarína Pialová (Šport Klub Povážská Bystrica).

V kategorii zasloužilých matadorů se to poslední léta pěkně přiostřuje, pánové zapomínají na léta a šlapou do toho víc jak za mlada :). Nervozita na startu této kategorie by se dala krájet. Ve finálové jízdě oba nejrychlejší ze semi šli k zemi a tak se na stupně vítězů dostali i jiná jména než Drábik a Zemánek. Nejrychleji do cíle dorazil Jarda Chytil (4ever cyklo Bulis) před stavitelem trati Tomášem Vrbovským (Freeride Košice), který v první jízdě skončil až v hloubi výsledkové listiny, když se několikrát šel podívat do lesa a zkoušel tvrdost podkladu. Na třetím místě v obou jízdách skončil nenápadnou, ale zatraceně rychlou jízdou Milan Smetaník (Dolekop.com Downhill Team).





Následující dvě kategorie měli semifinálovou jízdu i jako jízdu kvalifikační, pořadatelé nastavili velmi přísný limit třiceti postupujících a tak kdo chtěl postoupit, musel jet naplno už v semifinále. V hardtailem neměl s postupem, potažmo i s vítězstvím suveréně jezdící Majkl Červenka (GT Czech MeatFly), druhé místo v obou jízdách obsadil další Čech Tomáš Musil (Červenka Subform). Třetí místo obsadil již s větší ztrátou Pavol Magda (BKP).

V nejnašlapanější Hobby kategorii byl kvalifikační limit nejtvrdší z 83 startujích se do finále nepodívá 53 kousků. Kdo chtěl postoupit musel svůj čas stlačit pod 3:10. Nejrychleji zajel semi Pavol Zlatoš (Šport klub Povážská Bystrica), který potvrdil svoji výkonnost i ve finále a 95 setin zvítězil před Petrem Tlustošem (Dolekop.com Downhill Team), další vteřinku ztratil Peter Mihok (Freeride Košice).

V Juniorech zúročil svoje zkušenosti ze světového poháru Martin Hanák (MaxCursor) a s přehledem v obou jízdách vyhrává, druhý v finále Michal Jankiv (Novatec RT Piešťany) ztratil ve finále více jak dvě sekundy, za další dvě vteřiny dojíždí do cíle třetí Tomáš Liška (Polcter Team).





A dostáváme se na zlatý hřeb, kategorii Elite a v ní se jel závod všichni proti Polcovi aneb kdo získá jeho skalp. V semifinále se toto nikomu nepodařilo a Pipo svoji kudrnatou kštici uhájil s tří sekundovým náskokem. Ve finále silně zaúřadovalo počasí a poslední pět nejrychlejších jezdců ze semifinále jelo v největším lijáku. Závěr byl strhující, boj jezdců s tratí a počasím, provazce deště bičovaly vše okolo, do cíle doráží třetí z semi Dodo Javorník (Freeride Košice) a jde na hot seat, na trati zbývají již jen dva nejrychlejší, poslední skok pro Vlastu Hynčicu (SK Grafobal) a časomíra se zastavuje na 2:47:05, Vlastík jde až za Doda na druhé místo a přijíždí Pipo Polc (MS Evil racing), poslední úsek do cíle projíždí opravdu elitně, ale na vítězství to nestačí, je až třetí. Na čtvrtém místě končí Lukáš Učen (Novatec RT Piešťany) a na pátém Rosťa Štencel (MaxCursor) pro kterého je to aspoň trochu náplast po pátečním setkání se slovenskou policií a jejich radary.

Kompletní výsledky najdete na VOS-TPK.

Další kolo Slovenského poháru a zároveň Mistrovství Slovenska proběhne devatenáctého července na rychlé trati v středisku Kubinská Hola.

Foto: Elis (galerie vyjde v nejbližších dnech)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel reis 1.6.2009 v 8:35

    donovaly su neni slovensky pohar

  • anonymní uživatel Keli 1.6.2009 v 8:46

    Diky za info, prehledl jsem se a napsal tam termin Ride Cupu. Opraveno.

  • anonymní uživatel m74 (m74 (a) j) 1.6.2009 v 9:14

    v počte štartujúcich je chybička... spolu bolo 323 registrovaných.

  • anonymní uživatel Wajo (foxiq-zlatko (a) azet.sk) 1.6.2009 v 12:25

    no takze v sobotu sa dalo jazdit ale uz v nedelu to bola kapacita :d

  • anonymní uživatel palo1994 (palo1994 (a) azet.sk) 1.6.2009 v 14:41

    a pipo bol az treti? hmm to sa nevidi casto

  • anonymní uživatel alien 1.6.2009 v 15:08

    Lol, ti dvaja borci v pozadi na prvej velkej fotke su celkom HC

  • anonymní uživatel palo1994 (palo1994 (a) azet.sk) 1.6.2009 v 15:28

    jojo s nich sem se soulal XD

  • anonymní uživatel HellRider (mirdo666 (a) gmail.com) 1.6.2009 v 16:12

    pozrite si tych dvoch zjazdarov na jednom biku na tej fotke kde je ten cerveny intense :D retardovany ako sa patri chudak to HARO, ta preseknuta hadica od code a spaleny zadny kotuc.

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 1.6.2009 v 19:46

    good report...pila pila

  • anonymní uživatel PIPO (fox360 (a) azet.sk) 1.6.2009 v 20:24

    ja som tam nebol

  • anonymní uživatel tommy 1.6.2009 v 22:41

    napínavej konec,dobrej report...

  • anonymní uživatel m74 (m74 (a) j) 1.6.2009 v 23:26

    www.dh-zone.sk/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí