Rozhovor: Martin 'Hany' Hanák

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 27.6.2009

d:key: Můžeš se nám na začátek krátce představit?
Hany: Poslušně zdravím všechny soudruhy, představuji se vám jako juniorský jezdec v disciplíně downhill. Moje jméno je Martin Hanák a jsem ze zlaté lodě (Brno).

Vyexovat litr mlíka na párty není pro Hanyho žádný problém

Jak ses ke downhillu dostal? Nebo kdo tě k němu dostal?
K samotnému skákání a blbnutí na kole jsem se dostal přes kamarády, kteří začali jezdit na „dirtových“ kolech a postupem času jsem se k nim přidal. Začalo to skákáním na XC kole, přešlo to k freeridovému fullovi a pokračuje to sjezdovými speciály.

Co tě na downhillu baví nejvíc?
V tomto sportu obdivuji zejména v zahraničí nadšení pro tento sport, jak z pohledu diváka tak z pohledu jezdce. Pro mne je to show a sport, který dělám moc rád a libí se mi na něm ten adrenalin.

Jaká je tvoje výbavička? Co sponzoři jsou nějaký?
Ojíždím sjezdový speciál od značky INTENSE, který je osazen vidlicí ROCKSHOX a komponentami od značky AVID,MRP,SUN RIMS, AZONIC, FSA. Obutí na kola volím buď od značky MAXXIS nebo INTENSE.

Sponzoři? Sponzoři jsou a na sezónu 2009 to je: OAKLEY,MAXCURSOR, 101 UNDERGROUND CLOTHING, ALEC PRECISION TECHNOLOGY, HOTEL LESANA, BEACHBITCH.

Co zranění, bylo nějaké vážnější? Takové ty „normální“ jsou jasné, ale něco vážnějšího?
Zranění je vždy dlouhá story ve sportu jako je downhill, ale musím zaklepat, že ve své kariéře jsem se zatím větším zraněním vyhnul. Zatím jsem měl pouze samé naraženiny a podobné věci.

Máš oblíbenou lokalitu, kam se vždy rád vracíš? Nebo je ti to jedno a zajezdíš si dobře kdekoliv?
Tratě se mě libí téměř všechny. Každá dráha má něco svého a proto mě láká jezdit co nejvíce nových tratí a sbírat zkušenosti. Každopádně za nejoblíbenější tratě mám: VAL DI SOLE (It), LEOGANG (Rak.), SCHLADMING (Rak).





Je to tvoje druhá sezóna, kterou objíždíš závody světovového poháru. Zatím se ti nepodařilo nikde kvalifikovat, čím myslíš že to je? Chybí skills, zkušenosti, fyzička nebo je to něco jiného.
Závody světového poháru je trochu jiný kafé než závody české, slovenské apod. Tento rok je druhý, co objíždím světáky a musím říct, že každý závod mě dá plno nových zkušeností. Před závodem je málo času na trénink a trať se stále mění. V závodě musíte jet prostě hranu a buď to vyjde a nebo ne. Kolikrát ani ta hrana nevystačí na postup. Jak říkáš bude chybět ten skills.

Můžes nám popsat typický den na svěťáku, jak probíhají tréninky, atd.
Tak popíšu vám jeden den tréninku, který byl v pátek v Andoře. Ráno se probouzím v posteli a doufám, že ve své a sám. A teď k ježdění. Ráno začíná trénink v 8,30hod a končí vždy ve 14,30hod. když se zrovna nacházíte v dobré lokalitě, kde jsou rychlé lanovky tak si za ten trénink dáte třeba i 8 jízd nebo tak. Po skončení tohoto tréninku je na řadě dvouhodinový trénink pro nejlepší 80 men. Na tento trénink jdu vždy pěšky a ladím stopy a podobné věci. Večer dám pívo a pomalu nechávám rozum v kufru a ráno se snažím probouzet bez něj, protože vím, že kvalifikaci je potřeba jet no control.

Jseš před startem závodu nervózní?
Na startu nemám nějakou velkou nervozitu, ale nějaká tam je a vždy bude.



Hany spolu s kolegou z teamu Rosťou „Čertem“ Štenclem



Jak jsi zvládal zimní přípravu, posilovna, trenažer, hltání kilometrů na silničce? Baví tě to nebo to bereš jako nutné zlo.
Zimní přípravu jsem absolvoval, ale makal jsem tak, aby mne to bavilo. To znamená, že to začalo necelým měsícem stráveným na horách, kde se pařilo skoro každý den. Poté začal nový rok a ja si nabrnkl kamošky, poté jsem si koupil měsíční permici do posilovny. Poctivě jsem to odchodil a poté následovalo soustředění s teamem v Chorvatsku na silničkách. Tam jsem si dal pěkně do těla. Po tomto soustředění se začalo jezdit na sjezďácích a na silničku jsem se už naštěstí nedostal.

Jelikož jsi studentem na střední škole, otázka je nasnadě, jak to zvládáš?
Student ještě jsem a doufám, že ještě nějakou dobu budu. Ve škole jsem si domluvil individuální studium, který mi umožňuje kdykoli vycestovat na různé závody a podobné atrakce.



Foto z letošního prvního závodu v Náměšti nad Oslavou



Jaké máš cíle pro letošní rok? Počítám že obhajoba titulu juniorského mistra ČR je povinností.
Cíle pro letošní rok mám celkem jasné. Jak říkáš, obhajoba titulu je jeden z mých cílů. Dále zalítnout dobré fleky na ME a MS a konečně se probojovat přes kvalifikaci na svěťáku.Když si toto splním, tak budu nad míru spokojenej.

Máš osobní web? Fejsbůk?
Mám svůj web a jeho adresa je: www.martinhanak.cz no a facebook taky vedu a najdete mne tam pod mým jménem Martin Hanák.

Místo pro libovolný vzkaz ?
Tímto bych chtěl moc poděkovat rodině, že mne maximálně podporuje, dále všem kamarádkám a sponzorům, kteří se na této atrakci podílejí.

A na závěr milí soudruzi třikrát: pi*a, pi*a, pi*a

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jan K 27.6.2009 v 6:06

    kdyby neměl ten hroznej řetěz kolem krku, tak by to docela ušlo...

  • anonymní uživatel indy 27.6.2009 v 11:00

    sokolska rullez

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) centrum.cz) 27.6.2009 v 12:39

    pila pila pila je sprosty slovo? :)

  • anonymní uživatel hemi 27.6.2009 v 12:44

    trosku mazak,smekam

  • anonymní uživatel 3,14čo (3,14co (a) gmail.com) 27.6.2009 v 13:18

    U mě "soudruh" nezanechal dobrý dojem. Přesto - ať to jezdí.

  • anonymní uživatel terry (terryhot (a) seznam.cz) 27.6.2009 v 13:55

    starosta 4eva..love you bitch...:D

  • anonymní uživatel B-rell 28.6.2009 v 11:37

    ten kluk má stýýýýl.....

  • anonymní uživatel edinko 28.6.2009 v 21:11

    pico vole kravo!

  • anonymní uživatel lukas (lukas (a) novatecracing.com) 29.6.2009 v 0:08

    val di sole velmi dobreee

  • anonymní uživatel superman 30.6.2009 v 8:01

    vypada jak homous ale jezdit asi fakt umi

  • anonymní uživatel Andělé 9.8.2013 v 7:33

    S těma dveřma už se radši neper kovboji.............

  • anonymní uživatel Andělé 9.8.2013 v 7:33

    záchranáři :o)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí