Horsefeathers FMX Jam 2009 - den 3

Autor: David Blažek, Navy, vydáno: 1.8.2009

Horsefeathers FMX Jam 2009 ve čtvrtek vyvrcholil samotným jamem v novém Freestyle parku v Praze Modřanech. Deset nejlepších freestyle motokrosařů z celé Evropy a dokonce i z Nového Zélandu zakončilo svou třídenní FMX tour po České republice grandiózní show.

Oproti minulým ročníkům se Horsefeathers FMX Jam přesunul z Mníšku pod Brdy do nově vybudovaného Freestyle parku v Praze Modřanech. Díky přesunu celá akce získala kvalitní a profesionální zázemí, ale naopak ztratila prostor s přírodními skoky.

Letos se tedy skákalo pouze na jednom skoku, jehož dopad je postaven z nákladního auta. Místo korby má tohle vozidlo rozkládací dopad, před který stačí postavit nafukovací ochranu před možným pádem a skok je připraven na pořádnou show. Nesporná výhoda tohoto systému je v tom, že ho lze postavit prakticky kdekoliv bez potřeby někde něco bagrovat. Na exhibice a podobné akce je tento systém ideální.




Martin Koreň měří vzdálenost odrazu od dopadové rampy. Dvacet metrů je tak akorát…

Nicméně pojďme si lehce nastínit, jak čtvrteční část Horsefeathers FMX Jamu probíhala. Celá akce kvůli silnému větru odstartovala až kolem páté hodiny odpoledne, což ale v konečném důsledku vůbec ničemu nevadilo. Nejkratší sirku si nakonec vytáhl italský rider Jader Toninello, který tak „vyhrál“ možnost jako první dvacetimetrový skok naskákat.

Jader Toninello tedy dvacetimetrák otevřel a mohla se tak představit kompletní partička motokrosařů, mezi kterými nechyběl Martin Shenk (Rakousko), Busty Wolter (Německo), Nick Franklin (Nový Zéland), Broecky van Den Brok (Belgie) a česká FMX elita Libor Podmol, Martin Koreň, Petr Kuchař a Ondřej „Čert“ Záruba.




Na rozjezdu byl pruh dřevěných desek s protiskluzovým roštem. Stačí jen několik metrů a rideři mají potřebnou rychlost…

V prvním představovacím kole se většina riderů ještě šetřila, ale i tak bylo vidět plno parádním poletů. Diváků stále přibývalo a samozřejmě i atmosféra byla čím dál lepší.

V pauze mezi prvním a druhým kolem přišla řada na pitbike exhibici 50rock´s teamu Radka Bílka a Tomáše Bárty. Ti se na svých strojích nebáli vyslat backflip no-handery a podobné motanice. Po pitbicích dostal slovo teprve devítiletý Matěj Česák, který ve svém věku lítá na jedenáctimetro­vém skoku.

Druhé kolo samotného jamu už bylo o poznání lepších tricích a také stále gradující atmosféře. Většina riderů začala točit backflipy a někteří do nich přidávali i nějaké ty komba navíc.
Mozek celé akce Martin Koreň trikem backflip nac nac všem dokázal, že i přes nedávné zranění a operace kotníku, holeně a kolena levé nohy je stále ve formě a chuť skákat mu rozhodně nechybí. Martin si i jako organizátor a rider v jedné osobě celou akci užíval na plno a bylo vidět, že ho ježdění s kamarády neskutečně baví.
Když svou motorku nastartoval Petr Kuchař, diváci začali šílet. Když k tomu přidal drunken backflip a své pověstné whipy s hromovým bitím svého stroje, bylo vymalováno. Kuchta je prostě táta českého FMX a to už mu nikdo neodpáře…
Další oblíbenec českého publika je určitě i Libor Podmol, který na motorce působí jako energií překypující skřítek. Mezi Liborovo oblíbené triky patří určitě Cliffhanger to no handed landing, což je věc opravdu divoká.
Mladý český rider Ondra „Čert“ Záruba předváděl, že už patří mezi českou elitu a že mu Kuchtovo dohled prospívá.




Hlavní postava celého jamu Martin Koreň – nine o´clock.

Zahraniční rideři se však také předvedli. Martin Shenk sázel double heart attack, italský hřebec Jader Toninello neuvěřitelně protahoval cordovu a striper, mladý belgičan Broecky van Den Brok sázel třeba superman double seatgrab, němec Busty Wolter triky úplně nehrotil a jezdil spíš na pohodu, ale za to novozélanďan Nick Franklin svými backflip komby ukázal, že patří mezi světovou elitu. Triků padlo samozřejmě mnohem víc a diváci je také patřičně ocenili hlasitým povzbuzováním.

Na programu dne byl ještě contest o nejlepší whip, nejlepší jízda dvojic a závěrečný vláček, při kterém už byla atmosféra u všech diváků na absolutním vrcholu. Po závěrečné jízdě všech riderů za sebou proběhlo vyhlášení všech kategorií a velká autogramiáda všech zůčastněných riderů.




O autogramiádu všech zůčastněných riderů byl obrovský zájem.

Horsefeathers FMX Jam není závod jako takový, nejde o body ani o prize money, ale o samotný pocit z ježdění a respekt svých kolegů. Jezdci se hodnotí sami navzájem, takže výběr těch nejlepších probíhá víceméně v přátelské atmosféře. Nejprotaženější whip měl nakonec Petr Kuchař, který tenhle trik dokáže okořenit o pořádný rachot své Kawasaki. Jako best double si rideři zvolili dvojici Nick Franklin a Broecky van Den Brok. První z této dvojice, Nick Franklin byl také vyhlášen jako rider s nejlepší jízdou a favoritem fanoušků se stal devítiletý Matěj Česák.




Teprve devítiletý Matěj Česák si vysloužil největší potlesk diváků.

Shrnuto a podtrženo byl celý třídenní trip s Horsefeathers FMX Jamem našlapaný zábavou a přátelskou atmosférou, která v zákulisí FMX scény panuje…






Znamen při rozhovoru s Martinem Shenkem.





Ondra Záruba už má i vlastní signature dodávku…





Diváků bylo ve Freestyle parku plno.





Busty Wolter je sice ostřílený jezdec mistrovství světa a X-fighters, ale v Modřanech se docela šetřil.





Tomáš Bárta při 50rock´s pitbike exhibici.





Devítiletý Matěj Česák při jedenáctimetro­vém skoku.





Ondra Záruba alias Čert už své místo mezi tuzemskou elitou má.





Busty Wolter – nine o´clock.





Miláček všech faninek Martin Shenk – hart attack.





Busty Wolter – one handed superman seatgrab.





Tahle holka chtěla podepsat úplně všechno včetně kalhotek zepředu dozadu. Nakonec jsme jí museli vyhodit…





Soutěž o best double v originálním pojetí bez trik – Martin Shenk a Jader Toninello.





Česká dvojka Martin Koreň a Libor Podmol jedou na svou double jízdu.





Soutěž o nejlepší whip – Martin koreň šel do všeho naplno!





Jader a Libor po kamarádském přetlačování před diváky.





Společná fotka po vyhlašování výsledků. Chybí jen Busty Wolter, který se někde zapoměl…





Martin a Jader při autogramiádě.





Foto: David Blažek (www.DavidBlazek.cz)
Text: Navy




Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JP (kuba-jp.rajce.net) 1.8.2009 v 18:06

    super akce! tesim se na pristi rok

  • anonymní uživatel dr.zack (IP: 85.70.156.31) 1.8.2009 v 18:12

    ve srovnani s Mniskem...

  • anonymní uživatel Jerry 1.8.2009 v 19:59

    Paráda

  • anonymní uživatel CrooW 2.8.2009 v 2:15

    hele v Mnichu bydlim takže jenom v dobrym....XD

  • anonymní uživatel dr.zack (IP: 85.70.156.31) 2.8.2009 v 19:31

    mnisek byl mnohem lepsi...tak sem to myslel...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí