Report: Dirt Castle Jam 2009

Autor: Slovák, Cartmen, kategorie: Report, vydáno: 30.9.2009

V neděli 27. září se v malém městečku Jilemnice v Krkonoších uskutečnil už třetí ročník extrém jamu pod názvem Dirt Castle Jam 2009. Tento název vznikl spolu s parkem, který vyrostl během této sezony. Už od začátku jara bylo do prostoru starého dirtoviště naváženo okolo sta tatrovek hlíny a několik kubíků dřeva za které je nutno poděkovat firmě Pila Novotný a firmě Čistá Jizera. Takže takhle to vše vzniklo a nyní se přesuneme na samotný contest.

Sobota byla v duchu tréninků a after party v nedalekém klubu Zipp. Během dne se v parku prohánělo kolem deseti kluků většinou z Turnova a Jilemnice a také jeden rider z Prahy. V tréninku jsme mohli vidět nespočet 360-tek, flipů a jiných super triků. Večer proběhla již zmiňovaná after party po které se většina jezdců vracela hodně pozdě v noci, ale naštěstí tenhle fakt nezanechal na samotném závodu žádné negativní stopy. Na ráno byl připraven trénink BMX a MTB, který probíhal až do půl třetí, kdy se rozjela kvalifikace MTB. Do ní se přihlásilo patnáct jezdců a k tomu tři MTB pro's a to Kuba Vencl, Honza Toth a MTý. Obsazení téhle skupiny tudíž nebylo nikterak velké.

Do finále postupovalo osm jezdců z kategorie amatér a tři do profíků, což možná může budit lehký úsměv..





Mezi tím proběhl trénink kategorie BMX kde byli POUZE dva rideři a to Kudr a Příba. Samotné finále se jelo více méně formou jamu na nespočet jízd. V kategorii amater MTB skončil na třetím místě Misha z Turnova, který zajel jízdu, která obsahovala 360° na druhém skoku a 360° table na třetím a nebo stylový no foot can-can na druhém a 360° na třetím. Na druhém místě zakončoval svoje finálové jízdy místní rider Kačer. Se svou jízdou na velké lajně, kde dal x-up z dropu no foot can-can na prvním jumpu, 360° na druhém a 360° table na třetím skoku a v poslední jízdě vyhrotil ještě 360° na prvním skoku lajny. První flek získal Mates.
Za zmínku také stojí dost solidní kombo od týpka s přezdívkou Machy, který dal na malý lajně na druhém jumpu can-can landing a na třetím to vrátil na řidítka a přidal dokonce x-up.





Kategorie BMX nebyla moc našlápla jezdci (dva snad není ani kategorie), ale zato triky docela dost. Kudr sázel na velké lajně osto šest. A potvrzoval svůj letošní statut mistra ČR, který si vyjel uprostřed léta na Frenkových trailsech ve Hvozdnici. 360° na prvním, 360° trno na druhém a oposite 360° lookback toho byl jasným důkazem. Jirka Příba hrotil svoje těžší věci, jako například superman seatgrab indian. Beko na třetím skoku mu moc neklaplo a pokusy o 720° nekončili bohužel o nic lépe. Přesto ho „druhé“ místo nemohlo minout :-)





To nejlepší z celého dne jsme si nechali na konec. Jde samosebou o tříčlennou (to snad taky není kategorie) kategorii MTB profi. Už když bylo potvrzené, že dorazí Kuba Vencl bylo jasné, že budou padat velké věci což se ukázalo jako pravdivé. Kuba, LoleqMTý nejsou žádní nováčci a sází triky jak na běžícím pásu. Backflipy, whipy, 360° tably na velké lajně na sebe nenechaly dlouho čekat. Loleq během finále vyslal superman, superman seatgrab indian, beko a 360° flat spin. MTý protahoval svůj skvěle dotažený nothing. Ale to nebylo všechno!! Kluci jezdili hrozně uvolněně a s lehkostí, až tak, že mega triky, které ve finále padaly ani nepůsobily moc obtížně.





Nuže přejdeme k umístění. Třetí ze tří skončil Maňas za no foot can-can, 360° a nothing. Kuba Vencl, který předváděl všechno co umí urval druhý flek. S dropu to posílal strašlivým stylem – whipem nebo toboganem a završil to perličkou na konec a to best trikem – 360-kou z 3,5 metru vysokého dropu. Loleq bral samo sebou první flek. Vyjezdil si ho svým flat spinem, backflipem kombinovaným s x-up one footem a tail whipem na posledním transferovém skoku.





Se všemi jezdci se diváci rozloučili během vyhlášení. Všichni sklidili zasloužený potlesk a jam mohl být považován za ukončený. Doufejme, že se na příští ročník dostaví mnohem víc jezdců a dodají Dirt castle jamu ten pravý dirtový náboj. Tak snad příště na shledanou.

Na konec by ještě rádi organizátoři poděkovali sponzorům jamu a to firmám Baksport, 2426i, Delfi, Maniac, Swis-shop.cz, Freeride.cz, Pila Novotný, Stavebný parce Preissler, Gun-shop.cz a Penzion Kovárna. Díky.

Text: Slovák
Foto: Cartmen

Diskuze

  • anonymní uživatel bikesek (bikesek (a) seznam.cz) 30.9.2009 v 14:21

    rek bych ze trochu vypadlo zmineni prvniho mista v MTB amater ne? :)

  • anonymní uživatel Machy 30.9.2009 v 14:22

    a kdo byl první?:D

  • anonymní uživatel Masak 30.9.2009 v 14:33

    kdo sem vložil tehle článek? nešlo by sem dát i videjko ze shibaku? jo a vysledky mtb bych videl podle fotek 3misha 2kacer 1mates

  • anonymní uživatel Keli (info (a) dolekop.com) 30.9.2009 v 15:08

    Prvni misto nejak vypadlo, sorry Mates, doplneno.
    Masak: clanek je od Martina Šútora. Video ze Shibaku by nemel byt problem kontaktuj me prosim na mailu info@dolekop.com

  • anonymní uživatel Béňa-BPJ (beneshon (a) seznam.cz) 30.9.2009 v 15:50

    myslim že tam toho vypadlo docela hodně!!!

  • anonymní uživatel slovak (sutormartin (a) azet.sk) 30.9.2009 v 19:06

    :D:D:Dmalej mates se omlovám moje hlava nepobíra:D

  • anonymní uživatel slovak (sutormartin (a) azet.sk) 30.9.2009 v 19:13

    jinak foto ještě NOVAS nezapomenout

  • anonymní uživatel slovak (sutormartin (a) azet.sk) 30.9.2009 v 19:16

    všechno bylo psané k fotkám ale někdo to vymazal

  • anonymní uživatel cobra (nahovno.cz) 30.9.2009 v 20:26

    firma Čistá Jizera neexistuje , voe když nevíš ani v jaký firmě pracuju, tak se mě na to zeptej, a né tyhle hlody, pokud to není jinak špatně zpracovaný, ted už to je fuk...je to přečtený

  • anonymní uživatel novas 12.10.2009 v 17:23

    proc me vsici kradou fotky??!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí