Monínec test day

Autor: ICE, vydáno: 20.10.2009

Je neděle ráno, venku tma a poprchává. Obávám se, že meteorologům polojasná předpověď moc nevyjde a bude Day in dirt. Z Prahy vyrážíme vstříc různým odstínům šedé oblohy. Navigace není potřeba, všude je dostatek cedulí směřující na Monínec, ale v samotných Jetřichovicích, kde se Monínec nachází, by se jich ještě pár hodilo.

Parkoviště bez výhrad, dost velké pro všechny a perfektní akustika láká k hulákání na všechny bikery kolem :-)

Pohodovýmu lanovkáři platíme 300Kč za čtyři hodiny pojezdu, z čehož je 100Kč záloha na čipovou kartu a celí nedočkaví se vrháme na komfortně vystlanou, ale mokrou sedačku. Cestou sledujeme, kudy se táhne mlíko.





Popisovat trať, jak jsme ji dnes jeli, nemá smysl, protože se do jara ještě dost věcí změní. Existuje i helmetcam video, kde si můžete na oči projet, ovšem v reálu je všechno mnohem, mnohem větší, včetně odvodňovacích kanálů a všech kamenů.
Svým charakterem mi připomínala freeride v Geisskopfu s větší porcí kamenů.

Současná podoba navíc odpovídá tomu, že její autor má kolo v ruce a některé úseky ale vážně nejsou zadarmo a pro každého. Nejde ani tak o fyzickou náročnost, jako spíš o techniku, zkušenosti a odvahu. Těšit se můžeme na spoustu příjemných dropíků, na lávky, na lehčí alternativy těžkých pasáží, na zpevnění několika míst, kde už jednodenní řádění asi dvacítky bikerů ukázalo podloží, které je zde kamenopísčité.

Přestože se po celý den střídal déšť se sněhem ke konci lanovky, v lese bylo sucho a v kypré hlíně a lesní směsi se snadno vyjížděly první stopy, kterým člověk mohl i věřit a opřít se o ně.

Poslední spodní část je na menších kamenech, kde se stačí držet 1. Cullinanovy věty downhillu: Ruce nejsou od toho, aby držely brzdy, ale řídítka. Cesta k lanovce z lesa zatím vede po louce, kde se snad časem dočkáme lavic pro dirtuchtivé.





Vývoj tohoto střediska záleží asi jen na majitelích, protože jak je vidět, tak na postavení DH tracku stačí ruce. Kdyby na to všechno najeli i stroje, vypadalo by to skutečně ještě jinak. Držme palce, aby tomu tak na jaře bylo, stavělo se a zužitkovala se sjezdovka i les do posledního metru a kamene.

Předpokladem pro budoucí bikepark je i myčka kol, na kterou nezapomněli, což beru jako velké plus. Stále máme v ČR ještě dost míst, kde kola mýt nelze.





Webové stránky (www.moninec.cz) jsou sice jednoduché, ale jsou, což je důležité. Webkamera se hodí, zbytek informací je zatím spíše pro zimní turisty.

Text: ICE
Foto: David Anderle

Diskuze

  • anonymní uživatel adam (biker.red (a) seznam.cz) 20.10.2009 v 8:02

    no pecicka naposledy sem tam byl tak 4 roky z5 kdyz tam meli este pomy vsude a ted tohle jupi na jare tam palime snad to tam poradne potunej :-)

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 20.10.2009 v 12:45

    Jéé, článek !
    Děkujeme za kladný ohlas, a početnou účast. Pozorně jsem sbíral připomínky ode všech za celý den, a zohledníme je při další stavbě..

    Přesně jak píše autor článku - dostat tak do lesa stroje, bylo by tam možno stvořit opravdový peklo, pro všechny. Zatím ta možnost není - uvidíme, co na jaře.

    Přes zimu doladímě easy variantu mnoha těžkejch pasáží, snad zvládneme i nějaký ten skok, wola, atd.

    díky za návštěvu, a pro všechny - pokud se nás domluví kolem 20ti lidí, nebude problémem pustit lanovku v podstatě kdykoliv. I přes zimu. To nabízíme my.

    Přijeli by jste ?

  • anonymní uživatel John Tequila Lemon 20.10.2009 v 15:40

    Hehe, koukam ze moje propagace Mr. Culliho nese ovoce ... :-)

  • anonymní uživatel PeTr 20.10.2009 v 16:33

    Je to paráda konečně něco pořádnýho kousek od Prahy. Děkujem.

  • anonymní uživatel Hroudič 20.10.2009 v 18:05

    kdyby byla možnost tak bych klíďo dorazil..;)

  • anonymní uživatel Břet 20.10.2009 v 18:46

    Vypadá to na super poježdění,super že jste vzpoměli na Culliho!!!

  • anonymní uživatel vyschlej Belmondo (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 20.10.2009 v 18:52

    paráda!! fotky z parku to je vono . už se těším

  • anonymní uživatel vondrus 20.10.2009 v 20:07

    ICE: Ještě pár článků a Pulitzer tě nemine! :)

  • anonymní uživatel Sphinx 20.10.2009 v 20:31

    ICE: moc pěkně napsanej článek! tys měl bejt básník chlape xD

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 21.10.2009 v 12:28

    Kdyby jste chtěli video pro představu z tratě, tak tady je - v půlce článku... 720.cz/...

  • anonymní uživatel robkinhopkin 23.10.2009 v 14:00

    jupí a já na co je ten kopec co na něj furt čumim z vokna.8O)Tak
    až seženu 20 somráků pustíme si lanouku,jen tak,jo?Chlapi držte se technika bude,už je prej u Stalingradu.A to bude peklo.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí