Pozvánka: První závod Meatfly WBS v Lípě u Zlína

Autor: Tomáš Černý, vydáno: 4.4.2010

Pozvánka na první závod ve sjezdu horských kol Meatfly Wood Bike Series, který se uskuteční v Lípě u Zlína v sobotu 10.4. 2010. Mimo samotného sjezdu horských kol bude k vidění také divácky i jezdecky atraktivní závod ve Four Downu.
Akce se koná pod záštitou hejtmana zlínského kraje MVDr. Stanislava Mišáka

V sobotu 10. dubna se v Lípě u Zlína uskuteční letošní první závod ve sjezdu horských kol Meatfly bike show Lípa. Diváci se mohou těšit na napětí, zábavu a adrenalin v podání očekávaných 130 jezdců z celé Moravy. Již v pátek, před hlavním kláním, se závodníci předvedou během seznamovacích jízd. Sobotní závod zahájí po tréninkových jízdách v 10 hodin samotný sjezd v bikerally, a to na dvou kvalitně připravených tratích, které se pojedou vždy dvakrát.

Co se bude dít?
Kromě samotného sjezdu horských kol bude k vidění také divácky i jezdecky atraktivní závod ve Four Downu (závodí 4 jezdci mezi sebou kdo protne dříve cíl). Ještě před závěrečným vyhlášením vítězů proběhne tak zvaná „Sypačka v chumlu“, tedy start všech jezdců najednou.

Již od pátku bude vyznačen příjezd do centra závodu na křižovatce u benzínové stanice v Lípě. Parkování pro „přespolní“ diváky je doporučeno v obci Lípa, odkud se lze snadno dostat přímo k cíli tratí. Divácká místa budou snadno přístupná od startu až do cíle. Zvláště v případě disciplíny Four Downu budou moci diváci povzbuzovat po celé délce trati. Součástí závodu bude také doprovodný hudební program. Celodenní sportovní show bude provázet profesionální komentátor. Nebude chybět ani občerstvení či stánky s videoprojekcí a online aktuálními výsledky závodů.





Startovní pole
Své jezdecké umění předvede řada bikeových hvězd, v čele s mnohonásobným mistrem a úspěšným sportovcem Michalem Červenkou. Na startu se však objeví řada talentovaných domácích borců, jako například Jirka Gergel, David Pala a spousta dalších mladých jezdců. Jedním z nejmladších závodníků bude teprve dvanáctiletý biker z Fryštáku Daneček Kroupa.

Ceny
Ti nejlepší sjezdaři budou oceněni v celkem pěti kategoriích bikerally a třech kategoriích 4downu a obdrží věcné ceny v hodnotě cca 30 000 Kč. Závodník s nejlepším časem v bikerally dostane putovní pohár obce Lípa.

Trať
Závod v Lípě se pojede na dvou površích, a to na tvrdé uježděné hlíně ve vrchní části. Ve spodní části pak na jezdce čeká o něco zrádnější terén pokrytý jehličím, kde bude zapotřebí zdolat překážky v podobě kořenů a kamenů.
Příprava tratí vyžadovala obrovskou fantazii. „Byla potřeba spousta lopat , motyk a hlavně parta kamarádů, bez jejichž nadšení a pomoci bychom nepřipravili tak kvalitní tratě,“ řekli hlavní stavitelé tratí Martin Ševčík a Michal Červenka. Nejdelší trať měří asi 550 metrů, kratší trasa má délku přibližně 450 metrů. Nejzajímavější částí je celkem deset klopených zatáček a spousta umělých skoků. Atraktivní překážkou bude tak zvaný „čtverák“. Jedná se o čtyři vlnky těsně za sebou, které lze překonat jedním skokem v délce asi 5,5 metru. Vymyslet takovou trať chce kromě jiného také velkou kuráž. „Jdeme lesem a říkáme si kudy by bylo nejbláznivější jet. Pak se to pokusíme realizovat a výsledkem je bláznivá a šílená sjezdová trať,“ říká Martin Ševčík.

„V průběhu závodu se trať mění. Občas se stane, že nějaká klopenka nebo nějaký skok budou potřebovat menší opravu, ale jinak nic zásadního s tratí neděláme. Kluci si s tím budou muset poradit sami,“ tvrdí Pavel Ševčík.





Na lipských tratích pojedou závodníci rychlostí až na hranici 45 kilometrů v hodině. Po celou dobu závodu, ale i při tréninkových jízdách budou přítomni nezbytní zdravotníci pro případ poskytnutí první pomoci. Lákadlem pro jezdce je také kvalitní časomíra, kterou tradičně zajišťují profesionální časoměřiči pod vedením Petra Linharta.
Závod ve sjezdu horských kol v Lípě se letos jede již po třetí. Tratě postupným vylepšováním dosáhly spousty změn, odolnosti a atraktivnosti. Velikou měrou se na možnosti uspořádání takové akce podílejí hlavně majitelé pozemků, kteří závody trpělivě podporují.

Nová pravidla
Jaká jsou pravidla bikerally? Vždy se jede více tratí několikrát po sobě a soutěží se na součet všech časů. Platí zde pravidlo, že kdo má nejlepší strategii, ten vyhrává. Jezdec musí vždy absolvovat povinný trénink a poté se dostavit na svůj čas na start. Po odjetí první tratě jde s menší pauzou na následující trať a tohle pořadí se opakuje. Vždy je nutné dodržovat pravidla bezpečnosti, a to výbavu chráničů, která je rozdělena podle věku. Před startem závodníky kontroluje bezpečnostní dozor, zda mají veškeré potřebné chrániče správně uchycené. Jezdci v kategorii do 15 let procházejí navíc technickou kontrolou a jejich závodní kolo musí splňovat minimální bezpečnostní prvky, funkčnost a účinnost brzd, dezén pneu a vše tak, aby nedošlo k žádnému zranění zaviněnému technickým stavem kola.

Organizátoři seriálu Meatfly Wood Bike Series děkují firmám, které podporují záměr a myšlenku závodů. Lipský závod podpořili kromě jiných také TJ Sokol Lípa, obec Lípa, KKS servis, VLK – Hilti servis Malenovice, Rema Market, Cykloserviszlin.cz, Cyklo – servis Šobr, Euronics a Subform.

Tato sportovní akce je pořádána především pro pobavení a získávání zkušeností mladých amatérských jezdců. Současně však výkony profesionálních jezdců budou také napínavou a nevšední podívanou pro diváky.

Více zákulisních informací je již nyní k dispozici na www.bikegeneration.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lamaitek 4.4.2010 v 9:34

    lamo

  • anonymní uživatel ČST 4.4.2010 v 19:14

    On-boardy tratí které se pojedou o víkendu najdete na ofic stránkách.

  • anonymní uživatel cumil 6.4.2010 v 17:14

    on bordy jsou fakt kvalitni :)

  • anonymní uživatel JKL (jirkagergel (a) seznam.cz) 8.4.2010 v 11:11

    Vůbec nevím o tom. že bych tam měl startovat.....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí