Report: Meatfly Wood Bike Series 2010 v Lípě

Autor: Tomáš Černý, David Kužela, kategorie: Report, vydáno: 14.4.2010

Úvodní podnik Meatfly Wood Bike Series 2010 v Lípě se zapsal do paměti účastníků hned několika skutečnostmi najednou. Aprílové počasí zamíchalo kartami jezdců a prověřilo připravenost pořadatelů. První dvě místa v absolutním pořadí obsadili slovenští bikeři a vyšlo najevo, že v letošní sezóně sjezdu horských kol se budeme moci těšit na tvrdý boj mezi početným startovním polem českých, moravských i slovenských jezdců.

Bikerally
První sjezd v Lípě doprovázelo nevyzpytatelné počasí, které hned v několika aspektech zásadním způsobem ovlivnilo průběh závodu. Pro jezdce znamenalo riziko nevhodného výběru pneumatik, stylu jízdy i taktiky, neboť drobné přeháňky a větřík, jenž se střídaly s průtržemi mračen a následně problikávajícím sluníčkem měnily povrch připravených tratí. Některé úseky byly rozbahněné, jiné stihly obeschnout, zatímco další zůstaly zcela suché. Za takto náročných podmínek došlo k nejednomu překvapivému zvratu v pořadí.





Ale o tom již více Michal Červenka, nejlepší český sobotní jezdec (3. celkově a 2. v mužích) a traťový komisař v jedné osobě: „První průjezd byl trošku uklouzaný, proto jsem zvolil opatrný nástup. Zajel jsem třetí čas se ztrátou šest desetin na prvního juniora Petera Krejčího a dvěma desetinami na taktéž slovenského ridera Matěje Laktiše. Závod byl dobře rozjetý, a tak jsem mohl zariskovat v druhém průjezdu. Dobrý čas mě posunul o příčku výše. Pak jsem mezi druhým a třetím průjezdem měnil defekt a přitom se rozhodnul přezout na oba vlhké pláště, což se po nečekané průtrži mračen ve třetím průjezdu ukázalo jako velmi špatná volba. Třetí průjezd byla klouzačka na hraně. Někteří kluci stihli těsně před startem přezout na mokré. Člověk byl rád, že se udržel na trati, a výprask v podobě čtyř vteřin na kratší trati mě naštěstí srazil jen o jedno místo. Nezbývá mi, než být s výsledkem spokojený,“ dodal unavený Michal Červenka.

Naopak skvělým výkonem na bahnitém třetím průjezdu se blýskl juniorský biker Zdeněk Bělák z fryštáckého SBT, který zajel nejrychlejší čas a zajistil si tak druhé místo v kategorii do 18 let hned za nikým nepřekonaným Peterem Krejčím z Považské Bystrice. Třetí místo v juniorech vybojoval opět slovenský jezdec Tomáš Liška.





Nejhodnotnější ceny si odnesli nejmladší účastníci v kategorii „Střelci“. 50 bodů za první místo si vybojoval Tomáš Navrátil. Druhé místo ve skupině do 15 let získal Tomáš Zlámal a z bronzu se radoval Adam Kokáš.

V ženách si první a druhé místo rozdělily Michala Lípová a Aneta Sadílková. V kategorii Hard Tail, tedy jezdci na neodpružených kolech, si nejlépe vedl Vítězslav Malý, hned za ním se umístil Martin Kolajík a třetí místo si vyjel Ondřej Žáček.

„Nepřízeň počasí nás donutila zrušit čtvrtý průjezd bikerally. Rozhodli jsme se tak z důvodů bezpečnosti. Trať se plnila kluzkým bahnem, kořeny přestaly být vidět a přibývalo pádů. Nehledě na to, že se spousta lidí kolem tratě nestihla nebo nemohla schovat pod stany. Chtěli jsme také dodržet časový harmonogram a odjet další slíbenou disciplínu – divácky možná nejatraktivnější Four Down.“ Okomentoval celkem logické rozhodnutí ředitel závodu i celého seriálu Jiří Haferník.





Four Down
Vyvrcholením dne byla finálová jízda ve Four Downu. Vyřazovacím pavoukem se do finálové jízdy propletla čtveřice Michal Červenka, Tomáš Musil a Slováci Matěj LaktišLukášem Parákem. Favorizovaný Matěj Laktiš bohužel zaspal start, urputný boj proto sváděli až po cílovou pásku Michal s Tomášem. V druhé polovině speciální tratě – na Big Airu – proběhla mezi těmito jezdci neformální verbální komunikace, jež rozhodla o konečném pořadí. Tomáš měl v nájezdu do poslední zatáčky výhodu vnitřní stopy, avšak prý pouze z kamarádských důvodů se rozhodl první místo neatakovat. Jako první tak do cíle vlétl Michal Červenka.

Organizace
Tahoun seriálu Jiří Haferník se nezapomněl zmínit ani o problémech s online registrací, která předcházela samotný závod. Limit startujících byl díky velkému zájmu dvakrát navyšován – z původních 130 na „zdánlivě konečných“ 180 startujících. Jaké překvapení však pro organizátory nastalo pouhé dva dny před závodem, když se doslova na poslední chvíli přihlásilo dalších 40 jezdců! Na tento přírůstek už nebylo možné reagovat a druhou časomíru, jež si počet přihlášených účastníků vyžadoval, zajistit. Nejely se dvě tratě najednou, jak tomu bývalo zvykem v předchozích ročnících, a tím pádem se všem zúčastněným, když časoměřiči bleskurychle stěhovali techniku na druhý cíl, mezi průjezdy na jednotlivých tratích naskytla chvilka pro oddych. Velký dík za bezchybnou práci patří timekeeperovi Petru Linhartovi.

Velké pochvala patří pořadatelům, traťovým komisařům a sestřičkám i všem, kteří s přípravou závodu pomáhali. Nesmíme opomenout standardně luxusní výkony kamarádů zajišťující ozvučení, časomíru a celodenní komentování dění na tratích i mimo ně. Zásah lékařského vozu naštěstí nebyl zapotřebí. Klid organizátorům dodávalo i bezplatné zapůjčení centrály od firmy Vlk Hilti servis, která zajistila stoprocentní chod všech zařízení kolem závodu. Skutečným hrdinou dne se však stal pro všechny zúčastněné Cyril Balajka a jeho zetor, který po skončení závodu vyprostil desítky uvězněných vozidel z parkoviště na promočené louce. Děkujeme všem sponzorům.





Komentář Matěje Laktiše – 1. místo v Mužích
Trať bola vcelku dobrá, odvtedy, čo som tam bol naposledy, pribudli nejaké klopenky, ktoré ju spravili oveľa lepšou, najviac sa mi páčil posledný koreňový les. Zároveň boli obe trate dosť náročné na kondíciu a človek si nemohol dovoliť veľa chýb. Prvé 2 jazdy mi vyšli dosť dobre, ale našli sa aj nejaké chybičky. Pred treťou jazdou napršalo, ale prezul som spike iba dopredu, takže mi šmýkalo zadné koleso v každej naklopenej zákrute, čiže som niečo stratil, ale aj tak som s mojím výsledkom veľmi spokojný, keďže som vyhral svoje prvé WBS a hneď v elite.

Tiež ma veľmi potešil aj 4×, kde som sa dostal až do finále, čo je super, keďže moje štarty nie sú žiadna sláva, ale pracujem na tom, aby som ich zlepšil.

Myslím, že celý pretek bol organizačne veľmi dobre zvládnutý, jazdy odsýpali tak rýchlo, ako sa len dalo, žiadne dlhé čakanie, až na to, keď pršalo, ale to nikto ovplyvniť nemohol. Na ďalších pretekoch WBS sa asi nezúčastním, pretože už máme naplánované iné preteky, ale keď sa niečo uvoľní a bude na to čas, určite prídem, pretože je to príjemné spestrenie sezóny.





Komentář Petra Krejčího – 1. místo v Juniorech
Trate boli skoro rovnaké ako minulý rok, takže som ich celkom dobre poznal :) i keď sú dosť šlapavé! Ale sadli mi celkom dobre :)

Po prvej jazde som vôbec nečakal taký čas, aký som dal! Horný les mi vôbec nevyšiel a spodný ihličnatý les som šiel tak isto dosť na prd, takže pocit z jazdy som nemal bohvieaký. Druhá jazda mi vyšla už o čosi lepšie, trať bola suchšia a mal som aj lepší pocit z tej jazdy, ale opäť to bolo prekvapenie. Tretia jazda sa šla po peknom lejaku, takže na poslednú chvíľu som stihol prezuť kolesá na mokré gumy, čo sa ukázalo ako správna voľba :)
Jazda mi vyšla celkom podľa plánov, nejaké úlety som mal, ale nič vážnejšie to nebolo.
Samotný výsledok prekvapil aj mňa, vôbec som to nečakal, takže som bol milo prekvapený :)

Organizačne to bolo zvládnuté veľmi dobre, škoda, že nebola druhá časomiera (zo známych dôvodov). Určite sa zúčastním aj iných závodov WBS seriálu, ale nie je isté, či to budú všetky. Kalendár závodov je nabitý a záleží od toho, aby sa mi neprekrývali termíny s inými pretekmi.



Více zákulisních informací je již nyní k dispozici na www.bikegeneration.cz.




 



Text: Tomáš Černý
Foto: David Kužela

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš 14.4.2010 v 13:58

    Skvělěj závod... A todle sou všechny fotky nebo je někde galerka ?

  • anonymní uživatel Lojdyss 14.4.2010 v 16:02

    Ani jedna fotka ze skupiny naděje :-D :-D Jenom zasrani eliťaci :-D :-D :-D :-D :-D

  • anonymní uživatel erzet (as) 14.4.2010 v 18:04

    ..no jo lojdyss až vyrosteš taky tam možná budeš:D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí