MojeKolo

Velo 5/2010 - právě v prodeji

Autor: Keli, vydáno: 27.4.2010

Další vydání časopisu Velo se právě dostává do prodeje, o tom co přináší pátý letošní díl na svých 182 stranách si můžete prohlédnout v následující ochutnávce.



BEZ TRESTU I BEZ POCITU VINY – PRAVIDLA POHYBU CYKLISTŮ ČESKOU KRAJINOU, ALE I BAJKOVÁNÍ V PŘÍHRANIČNÍCH ZEMÍCH (Slovensko, Německo, Rakousko a Polsko). Český terén je bajkerům poměrně nakloněný, co se volnosti pohybu v něm týká. Aby to tak zůstalo, je dobré si nyní, na začátku sezony, připomenout pravidla týkající se především CHKO, NP a podobných lokalit. Navrch k nim je přidán i stručné seznámení s terénním provozem cyklistů v zemích sousedících s Českou republikou – to když se vám třeba v zápalu boje podaří překročit hranice.

U ZRODU ČESKÉHO ODPRUŽENÍ – PRVNÍ BYLO ČZ. Stejně jako světové mělo i české odpružení svůj vývoj, svůj začátek. A právě k němu jsme namířili, ke třem pionýrům, k triu prvních počinů na poli domácího plného odpružení. Sami uznáte, jaký potenciál se v českých hlavách skrýval a skrývá. Historie moderního českého odpružení se s největší pravděpodobností začala psát už v roce 1994 ve strakonické továrně ČZ! Následovalo RB a Kangaroo.

KAMERA, KLAPKA, JEDEM! aneb NATOČTE SE V SEDLE. Vše o tvorbě a zpracování vlastního cyklistického videa – ať jde o vzpomínku na dovolenou nebo akční dostaveníčko. Nechybí tipy pro výběr odpovídajícího zařízení, porovnání softwaru pro střih videa a jeho ozvučení atd.





DH Z NEBE DO PEKLA. Dvě velmi originální sjezdové akce se odehrály v různých koutech planety krátce po sobě: Urge Nepal v Himálajích a Solny Downhill v polských solných dolech.

VĚK NEOŠÁLÍŠ. Cyklistika a cyklistický trénink starších sportovců žádá rozumný přístup, může totiž jít o zdraví… Stárnoucí tělo regeneruje stále pomaleji a každých deset let potřebuje o půl dne delší pauzu po maximálním fyzickém výkonu. Z poměru tréninku a odpočinku 3:1 je pak třeba přejít na poměr 2:1. To je jen jedna z rad obsažených v článku.

SELLA RONDA – NÁDHERNÉ BIKOVÁNÍ OKOLO JEDNÉ HORY uprostřed italských Dolomit. Nádherné to tu ale není jen na biku – stejně tak si užijete na silnici, nebo třeba při lezení po ferátách, v zimě pak na běžkách i sjezdovkách. I tyto tipy najdete v článku lákajícím vás na povedenou dovolenou s kolem.





KRAJ NEJEN LEZCŮM ZASLÍBENÝ – na biku Českým rájem.

FABIAN CANCELLARA – MUŽ, CO VYMAZAL SOUPEŘE. Přezdívají mu Spartakus. Legendární postava thrákijského gladiátora v římském otroctví proslula nejen svou silou a odvahou, ale také mazaností, jíž dokázal jako vůdce povstání otroků oklamat Římany. Přesně takový je Fabian Cancellara, novověký cyklistický gladiátor. Mimochodem, víte co znamená v italštině (přestože pochází z německy mluvícího švýcarského kantonu) cancellare? Zlikvidovat, smazat, vygumovat, vyškrtnout, zrušit. Jak příznačné. Nomen omen.





TESTY
FRANCOUZSKY ŠMRNCOVNÍCH 140 MM exkluzivní souboj dvou galských all mountain biků: Lapierre Zesty 314 a Sunn Kern S2

OBLÍBENÍ TVRĎÁCI Souboj čtyř a hardtaily v ceně 30 000–35 000 Kč: Author Revolt, Kellys Majestic, Kona Kula a Trek 6700

CANNONDALE FLASH jako člen Velo stars 2010, nepřehlédnutelný a pekelně dobrý i ve verzi Hi-Mod 2

KOTOUČOVKY NA KOST! dlouhodobý test Hayes Stroker Trail a Magura Louise





MINITESTY: batoh ERGON BC3, dlouhoprsté rukavice PROGRIP 4011, vidlice SR SUNTOUR Epicon RLD, MTB plášť SCHWALBE Nobby Nic 2,25“ Black-Skin a volné kraťasy ENDURA MT500 Spray Baggy Shorts

VERSUS: MTB řídítka Bontrager Rhythm Pro 9D Bend vs. Ritchey WCS 100 Flat Mountain, dresy s dlouhým rukávem GIORDANA TB Silverline E693 vs. PELL´S Seven

KÁMEN, NEBO ŽVEJKAČKA? Rady a tipy pro správné huštění MTB i silničních plášťů.





DISKOFILIE, DÍL DRUHÝ. Téma kotoučových brzd jsme velmi podrobně otevřeli v dubnovém Velu, kde jsme se věnovali jejich konstrukci a odlišnostem v ní. Nyní následuje stejně podrobně pojatý článek zaměřený na správný výběr, montáž a údržbu kotoučovek.

ROZHOVORY
NOVÁ ÉRA TV PŘENOSŮ ZAČÍNÁ V ČECHÁCH jeden z nejlepších domácích sportovních režisérů ČT Karel Jonák o možnostech zpracování TV přenosů z MTB XC, o tom, že i tato disciplína by mohla být pro TV zajímavá, kdyby…





DVACET LET ZA KORMIDLEM A DOST Petr Marek, ústřední osobnost českého bikingu, zasloužil se o zrod organizované horské cyklistiky na našem území. Po 20 letech se rozhodl odejít.

DOČKAL SE V PĚTATŘICETI Milan Kadlec bronzový na MS na dráze. Sen o medaili se naplnil. Zaslouženě.





S AUTOREM AUTHORA O NOVÉ ZNAČCE AGANG Martin Havlena, majitel Universe Agency, odpovídal nejen na otázky týkající se zavedení nové značky v nelehké době



Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí