Report: Slovenský pohár DH Polomka

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 31.5.2010

Již tradičně první kolo slovenského poháru ve sjezdu hostí lyžařské středisko Polomka Bučník, ani letos tomu nebylo jinak. Na místo d:key výprava doráží v pátek kolem půlnoci, díky asistenci slovenské policie, které pomáhá a chrání na silnicích ve velkém počtu, si netroufáme jet rychleji než co dovoluje vyhláška a i proto cesta byla dlouhá.

Nacházíme vyhražené místo v depu a to je plné vody, hluboké kaluže značí, že tu asi pršelo. Už po cestě jsme pozorovali vodou nacucané mraky, ve kterých se tu a tam objevil blesk červené barvy, doufali jsme, že se to Polomce vyhne, ale nevyhnulo.

Do sobotního rána nás probouzí sluníčko, vyrážíme tedy koupit permici na vlek, u pokladny první zádrhel, koupit permici si musíte jen když k pokladně přijdete s kolem. A tak se 99% lidí vrací do depa pro kolo, otevřít si na tomto místě pujčovnu kol by byl zlatý důl.





Další a naštěstí poslední problém s vlekem nastává krátce po jeho spuštění, poma jede snad pět minut a zastavuje se, obsluha neví, co se děje, něco se pokazilo. Po asi hodině přesvědčování třífázového motoru, aby fungoval na dvě fáze, odhalují problém a poma již jede jak má. Tradiční nešvar z Polomky organizátoři skvěle vyřešili vymlíkováním hada, ve kterém stála fronta. Ta byla během dopoledne docela dlouhá, ale po obědě se jezdilo téměř bez čekání. Takový Jarda Chytil dal snad 65 jízd a když už v podvečer na vleku byl jen on, tak vlekařům došla trpělivost a vlek vypnuli.





Ikdyž v pátek večer silně pršelo a i v průběhu soboty sem tam trať pokropil zahradnický deštít, nebyla dráha příliš blátivá, a díky kamenitému podkladu to docela i obstojně sedělo. Na známých místech se samozřejmě vyjízděly drážky, za které by se nestyděli ani na motokrose. Trať byla až na malé detaily ve spodní části stejná jako po loňském faceliftu – ve zkratce, horní půle techničtější a spodní hamtačka po louce.

Přejděmě k nedělnímu závodu, na účasti českých jezdců se silně podepsalo konání Schpindel Opening (report připravujeme pozn. red.) a tak Čechů dorazilo méně než je na slovenském poháru obvyklé. Ale i tak celkový počet startujících atakoval tři sta lidí, z toho důvodu se pro dvě kategorie (hobby full a hardtail) zavedla kvalifikace, ze semi postupovalo 50 resp 30 nejrychlejších závodníků. Je to sice kruté pravidlo, ale závod se díky tomu pekně zrychlil.





První kategorie do semifinálových jízd nastupovali ještě na mokrých pláštích, ale později startující již téměř všichni jeli na suchých, teplé a slunečné počasí trať pěkně vysušilo a především ve finále hodně zrychlilo.

Kategorie nejmladších, které se na trať pouští první, vyhrává s vteřinovým náskokem Tomáš Michalík (TCK Žilina) před Oskarem Masarykem (Rann Racing team), se čtyřvteřinovou ztrátou na prvního dojíždí pro bronz Marek Fodor (DK Riders Dolný Kubín).





V ženské kategorii vyrovnanými časy z obou kol vyhrává Radka Slížiková (Bikemagazin riders), zbylé dvě místa na bedně patřím Češkám, stříbro v podání Kateřiny Babčaníkové (DH Brutal team) a třetí do party je Michala Lípová (ASP Bikeshop team).

Ve veteránech se Jardovi Chytilovi (4Ever Cyklo Bulis) vyplatil sobotní intenzivní trénink a jak semi, tak i finále s bezpečným náskokem vyhrává, dh pozitivní Andrej Slivka (DH-Positive Partizánske) v obou jízdách bere stříbro, třetí ve finále končí po zlepšení o jednu pozici Marek Jurčík (KHC Kaktusbike Bratislava).





Pevňáky ovládající jezdci Červenka Subform team, první Michal Červenka před Tomášem Musilem, až na třetí flek se dostává jezdec z jiného týmu Jozef Králik (Life4Ride Považská Bystrica).

Kategorie Hobby byla zaručeně nejvyrovnanější, první tři jezdci byli vyrovnání v rozmezí jedné sekundy, vítězství bere Adam Durdy (Hobby-Cykloservis), kterému hrubě nevyšlo semi, druhý Dalibor Kurek (Freeride-MTB team) neudržel vedení a propadl se o jednu pozici, naopak Lukáš Plátek (Bike Club Kálnica) svoji pozici udržel a v obou jízdách byl třetí. Bohužel všem jezdcům v hobby se tak nedařilo jako první trojici a tak byli diváci svědky mnoha pádů, především na posledním skoku šlo často o život. Všem zraněním přejeme brzké uzdravení.





Juniorskou kategorii s přehledem vyhrává Martin Knapec (Novatec Racing team) před Tomášem Liškou (Polcster racing) a Peterem Krejčim (Life4Ride Považská Bystrica).





Poslední zbylou kategorií byli elitní Muži, zde obhájil, loňské silným deštěm ovlivněné vítězství, Ján Javorník (Freeride Košice), který stlačil čas až k 2:30 a nejrychlejším časem dne porazil prvního ze semi Vlastimila Hynčicu (SK Grafobal), třetí doráží Matej Laktiš (Novatec Racing team).


Kompletní výsledky ke stažení na vos-tpk.sk.




První kolo Slovenského poháru je za námi, nicméně není čas odpočívat, na Slovensku se již příští víkend uskuteční další, již čtvrté kolo Moravsko Slovenského poháru na trati v Malinu Brdu v Ružomberoku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ChEsE 31.5.2010 v 11:47

    výborný pretek :) :) :)

  • anonymní uživatel kubo (freeride) 31.5.2010 v 12:34

    tak tak... parada

  • anonymní uživatel ujo.SyZo 31.5.2010 v 12:35

    nieaky odkaz na fotogalerku ?

  • anonymní uživatel jarek 31.5.2010 v 13:44

    Kelišová, zahradníkům zahradnický deštík nevadí :-) Kdybych z té pomy nepadal, tak bych tolikrát nejel

  • anonymní uživatel gašpar 31.5.2010 v 15:16

    bolo fajn :) ..keby som nezlamal ram a vydlicu :)

  • anonymní uživatel epo 31.5.2010 v 18:17

    gašpar:myslím,že Teba by zlámal slovenčinár :) peace

  • anonymní uživatel spdh (www.AleXrimS9 (a) azet.sk) 31.5.2010 v 18:24

    jojo dajte odkazi na galeriu zo soboty a nedely inak pecka pls pls pls dajte

  • anonymní uživatel PiGi 31.5.2010 v 18:27

    počkajte si ešte dozajtra ... potom budú velké galérky ;)

  • anonymní uživatel ČST 31.5.2010 v 21:05

    Good. Možná bych ještě dodal že je po tomto závodě ve vedení týmové trofeje Červenka Subform team a že bodovalo 14 týmů.

  • anonymní uživatel dement (omg43 (a) seznam.picolo) 1.6.2010 v 15:36

    Nechapu, proc tu jsou same reporty o slovenskem poharu, kdyz mame svuj vlastni cesky. A reportu z Krupky se snad nikdy nedockame! Zdar buh Asii a oslavujme cesko

  • anonymní uživatel Michal 1.6.2010 v 16:01

    To bude asi tím že český pohár Slovenskému nesahá ani po kotníky.

  • anonymní uživatel dement (omg43 (a) seznam.picolo) 1.6.2010 v 16:22

    Tak to ses dobrej. Ze slovaku jezdi dobre jedine Polc a jejich elita se nemuze srovnavat s nasi! A uz vubec nemluvim o juniorech

  • anonymní uživatel Luckas 1.6.2010 v 16:23

    4--> Dement OMG43...tak proč pro neuděláš něco Ty sám??

  • anonymní uživatel jarek 1.6.2010 v 20:50

    Dement OMG43: tak nějaký report z Krupky napiš. DK je mediální partner SP. Jinak jak píšeš, ČP se opravdu se SP srovnávat ani trochu nedá, zvláště co se tratí a organizace týče. :-)

  • anonymní uživatel Michal 1.6.2010 v 21:09

    Dement jde vidět že jsi asi na Slovensku závody ještě nejel, je zde spousta dobrých jezdců. U nás jsou v elitě dva nebo tři jezdci, to samé je na Slovensku, no a pokud bych porovnával juniory tak v česku nula, na Slovensku 3 až čtyři. Ale ve svém prvním příspěvku jsem srovnával hlavně tratě a organizaci.

  • anonymní uživatel dement (omg43 (a) seznam.picolo) 1.6.2010 v 22:15

    Aha, ses dement

  • anonymní uživatel TIGERAGON 9.6.2010 v 11:07

    Zostrih z Polomky:
    www.youtube.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí