Report: FFT Bike Fest

Autor: Mical, kategorie: Report, vydáno: 24.6.2010

Po dlouhých přípravách jsme se v sobotu 19.6. sešli opět v ústeckém (Ústí nad Orlicí, pozn. red.) FFT Bike Parku. Poslední dny do závodu byly opět pěkné nervy, protože se počasí měnilo téměř každou hodinou. Deštivý pátek celý areál podmáčel, a tak v sobotu od 7 ráno probíhaly usilovné přípravy a opravy tratí.
Naštěstí se potvrdila příznivá sobotní předpověď a od 10 hodin začal park za slunečného počasí vysychat a kolem jedenácté, tedy s dvouhodinovým zpožděním, kluci zahájili tréninky na prvních tratích.





Pomalý start se postupně měnil ve velmi atraktivní podívanou. Nakonec se nám do závodu přihlásilo osmnáct borců. Bohužel přijeli pouze čtyři pozvaní jezdci, takže jsme byli nuceni upravit harmonogram celé akce. V tréninku jsme nanominovali divokou kartou jednoho dodatečného bikera, který šel přímo do finále se zbylou čtyřkou. Stal se jím Netro – kouknout se na trať a poslat hned od počátečních jízd tailwhip na lávku, 360 z ní dolu a 360 z dropu, byla opravdu už v tréninku vysoko nastavená laťka.





Než přejdeme k samotnému závodu, pojďme si představit osmnáctičlennou listinu:
Do kvalifikace se spustilo třináct jezdců. Dva nahecovaní kluci z Polska Marek Lebek a Pawel Turno a pak česká parta Dan Liška, Petr Hoskovec, který si u nás při minulém ročníku zranil klíční kost, Pavel Hospodka, Teodor Kováč, Vašek Polívka, Jan Volf, Radek Liška, David Domanský, místní týpek Aleš Dryml, dále Olin Zlata a Vojta Roušavý. V tomto pořadí také kvalda skončila.





Okolo druhé hodiny jsme udělali s bikery poradu, rozlosovali pořadí jednotlivých jízd a třetí ročník slopestyle závodu FFT Bike Fest 2010 mohl začít! Třináctka nadupaných jezdců se postupně spouštěla na slopestyleové nebo dirtové lajny. Kluci věděli, že musí předvádět ty nejlepší triky, protože pouze sedm z nich se probojuje do finále. Vybírali si ve dvou kolech dvě různé lajny, jen mlaďákům jsme povolili jet stejnou trať. Hecování neznalo mezí a již v kvalifikačních jízdách se diváci dočkali triků typu 360 x-up, backflip table, 360, condory, can-cany, omotané tailwhipy a další našlátnuté parádičky.





Porota do finálových jízd pustila sedmičku v tomto pořadí:
1 Marek Lebek (PL)
2 Pawel Turno (PL)
3 Dan Liška
4 Petr Hoskovec
5 Pavel Hospodka
6 Teodor Kováč
7 Vašek Polívka

K nim se přidala pětka pozvaných Tomáš Zejda, Jan Netrval, Filip Kamidra a kluci ze Slovenska Martin Sitáš a Viliam Križan.

Že to bude ve finále peklo, se dalo očekávat, protože už v kvalifikaci i tréninku jsme kolikrát valili bulvy. Z finálových jízd se navíc počítala pouze ta lepší, aby se kluci nemuseli bát vystřelit opravdu to nejlepší. Kdo u nás nakonec nejvíc zabíjel, jak říkal v průběhu závodu speaker?! Zabijákem se stal ve své finálové jízdě bezchybný Tomáš Zejda, který poslal 360 z nejvyššího dropu, respect kamo! Do jeho arzenálu patřil taky tailwhip, barspin, super whip a další triky. Zahanbit se nenechali ani ostatní, indian air na big airu v podání Netra, 360 tailwhip Martina Sitáše, který bohužel neodjel na čistotu, a proto skončil „až“ devátý, 360 barspin, superman, tailwhipy, backflipy, can-cany, prostě opět široké spektrum těch nejlepších triků. Navíc diváci, kterých na finále přišlo opravdu hodně, mohli vidět i FMX trik heelclicker v podání Pavla Hospodky!





Těsné vítězství tedy patřilo Leaderovi a konečné výsledky vypadaly následovně:

Finále:
1 Tomáš Zejda 95b.
2 Jan Netrval 92b.
3 Pawel Turno 87b.
4 Marek Lebek 81b.
5 Pavel Hospodka 76b.
6 Filip Kamidra 71b.
--------
7 Petr Hoskovec
8 Dan Liška
9 Martin Sitáš
10 Teodor Kováč
11 Viliam Križan
12 Vašek Polívka

Prvních šest týpků si odneslo věcné ceny od sponzorů závodu, první tři si rozdělili 5, 3 a jeden tisíc korun. Speciální cenu si odnesl také nejmladší biker teprve dvanáctiletý Vojta Roušavý, který se také velmi dobře vypořádal s našimi tratěmi.





Tímto však v FFT Bike Parku v Ústí zdaleka nekončila zábava a ohromná podívaná! Před námi byl ještě best trick contest, kde se jelo opět o věcné ceny a prize money v hodnotě 1000 Kč. Vybrali jsme největší polet na parku, nový dirt s dřevěným odpalem. Kluci byli dost vyčerpaní, žena zničil přední kolo, a tak se o nejlepší trik poprali jen Netro s Turbem (Pawel Turno).





Na spinu si vylezl Pawel Turno, speaker hecoval publikum, lidi začali řvát a tleskat, protože turbo již v průběhu závodu naznačil o co by mohlo v best tricku jít. Dupl do pedálu, valil kudlu a raz dva! Dámy a pánové, Turbo vyslal DOUBLE BACKFLIP!!! Lidi šílí!! Poprvé na závodě v České republice někdo něco takového předvedl a bylo tomu zrovna na FFT Bike Festu v Ústí nad Orlicí. Před ním ho divákům ukázal pouze na exhibici v Liberci Andreu Lacondeguy! Když jsem se pak podíval na Netra, ten jen naznačil že to byl brutální hell, ale nechal se lidmi nabudit a rozjel se ze spiny na big air také! No a nebyl by to Netro, kdyby nevytáhl z rukávu podobnou parádičku. Poslal tam 720!!





Myslím si, že třetí ročník slopestyle závodu pod názvem FFT Bike Fest byl opravdu povedenou akcí, kterou jsme následně zakončili na after party ve Sport Music Clubu za doprovodu tří kapel. Rád bych touto cestou poděkoval všem sponzorům, kteří nás podpořili, bikerům za neobyčejný a pro mnohé celoživotní zážitek, divákům za hlasitou podporu a všem organizátorům za přípravu a hladký průběh závodu!

Takže zase za rok see ya guys!

mical



Více informací, výsledky, fotky i videa na http://fftbikepark.com/contest10.html

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel EASTPARK 24.6.2010 v 8:19

    metro je nejvic

  • anonymní uživatel lůďa 24.6.2010 v 11:10

    jo v praze maj dobrý

  • anonymní uživatel Frenk (prenerp (a) seznam.cz) 25.6.2010 v 15:58

    super klucí nasázeli! prej Metro :D :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí