Report WBS: Dravé mládí vpřed

Autor: Tomáš Černý, kategorie: Report, vydáno: 25.6.2010

Dravé mládí vpřed, aneb kdo nechyboval, vyhrál. I takhle by se daly zjednodušeně popsat výsledky 3. závodu série Meatfly Wood Bike Series 2010. V Kopné to jiskřilo emocemi již od pátku. Do dvou sjezdů noční Bikerally Show na speciálně osvětlené trati se přihlásilo přes padesát dobrodruhů.

V sobotu si bikeři sáhli na dno během strhujících bojů v klasické bikerally. V první pětce absolutního pořadí se umístili dva junioři (do 18ti let) Zdeněk Bělák a Jan Uruba. Největší obdiv ale sklidil se svým výkonem Daniel Bařák, který i přes svůj fyzický handicap (má jen jednu nohu) zajížděl velmi zajímavě časy.



Páteční noční speciálka
Jak už se stalo zvykem, každý závod série WBS je něčím jedinečný. Organizátoři v Podkopné Lhotě připravili první noční závod v historii bikerally vůbec. Přes nepřízeň počasí (dvakrát se před startem přehnal krátký ale prudký déšť) 21:15 odstartoval první borec.

Burácející muzika, pokřik promoklých fanoušků a zablácení jezdci klouzající se na bahnitém povrchu směrem k cíli. Nepopsatelná atmosféra naplno pohltila všechny zúčastněné až při druhém průjezdu, kdy se jelo již za úplné tmy. Jezdci byli podle možností vybaveni světly na přilbách i na kolech. Na osvětlení tratě se spontánně podíleli i ochotní diváci se svými vozy s pohonem 4×4.

Speciální cenu starosty obce Podkopná Lhota, kterou byla vepřová kýta, si odnesl za nejrychlejší průjezdy Tomáš Musil. Po odpoledním tréninku a noční show už toho především ti nejmladší měli plné zuby.





Sobotní bahenní lázeň
Dobrá nálada zůstala pod vysílačem v Kopné i v sobotu. Přestože se nad hlavami honila déšť věštící mračna, už nekáplo a odpoledne dokonce svítilo sluníčko. Bylo se na co dívat.

Rodičům v roli diváků se tajil dech při průjezdu každého střelce i juniora. Extrémně těžké úseky především spodní část 3. a 4. průjezdu prověřily fyzickou kondici a jezdecký um všech bikerů a rozhodovaly o výsledcích. Odhodlání bojovat se záludnými pasážemi těch nejmladších vháněly divákům (rodičům a doprovodu) slzy do očí. Bylo to opravdové peklo.

Výsledky „Střelci“ do 15let
1. Březík Adam / SBT Fryšták 00:05:39.5
2. Lukašík Jakub / Červenka Subform Team B 00:06:06.6
3. Lošák Dominik / Internova Dh Racing Team 00:06:08.7

Největším překvapením jsou výsledky juniorů. Součty časů dvou juniorů ze čtyř průjezdů se zařadily mezi pět nejlepších absolutně. Vyrovnaný a nakonec vítězný výkon předvedl Fryštačan Zdeněk Bělák. Neudělal zbytečnou chybu a překonal o vteřinku matadory Michala Červenku i Tomáše Musila. Dalším překvapením byl šestnáctiletý junior Honza Uruba.

Výsledky „Junioři“ 15 až 18let
1. Bělák Zdeněk / SBT Fryšták 00:05:12.6
2. Uruba Jan / SK Grafobal 00:05:17.5
3. Kruťa Lukáš / Červenka Subform Team 00:05:33.5

V kategorii nejzkušenějších borců jsme se nedočkali žádného překvapivého výsledku.

Výsledky „Muži“ nad 18let
1. Červenka Michal / Červenka Subform Team 00:05:13.9
2. Musil Tomáš / Cykloservis Zlín 00:05:20.5
3. Pala David / Červenka Subform Team 00:05:21.9





Podobný průběh mela i skupina jezdkyň něžného pohlaví. Po odstoupení třetí dívky Michaely Trlidové se boj o body odehrával jen mezi Míšou Lípovou a Anetou Sadílkovou. Klobouk dolů i před slečnami a jejich odvaze projet všechny tratě od startu až do cíle.

Výsledky „Ženy“
1. Lípová Michala / ASP-Bikeshop 00:06:44.8
2. Sadílková Aneta / DH Piraňa team 00:08:00.2

Nelehké to měli i kluci na neodpružených kolech. Do cíle dojelo nakonec 22 borců v této kategorii. Výkon hodný povšimnutí předvedl Lukáš Nášel z SBT Fryšták, jehož časový součet atakoval přední místa v absolutním pořadí.

Výsledky „Hardtail“
1. Nášel Lukáš / SBT Fryšták 00:05:20.8
2. Malý Vítězslav / Valmez 00:05:31.8
3. Kořének Pavel / Červenka Subform Team B 00:05:41.4

Na start závodu se postavilo celkem 120 jezdců, z nichž cíl uvidělo 103. Mezi startujícími se objevil speciální host z Ostravy – Daniel Bařák. Je to kluk, který v dětství přišel o nohu a na bikerally v Kopné vyrážel svým přístupem k životu dech všem zúčastněným. Podle ohlasů většiny bikerů i lidí zapojených do organizace byl neoficiálně vyhlášen morálním vítězem tohoto závodu.





První vážnější zranění v sériálu WBS
Připravenost pořadatelů a záchranné služby prověřil v třetím průjezdu na nenápadném useku pád a následné zranění kolena Jana Gajdošíka. Průjezd byl okamžitě pozastaven a první ošetření se jezdec dočkal okamžitě od přítomné sestřičky. Po evakuaci zraněného borce se závod opět rozběhl na plné obrátky. Informace z nemocnice zněla – natažené vazy na pravém koleni, jinak v pořádku, po vyšetření byl propuštěn z nemocnice domů.

Za povedené závody patří velký dík všem pořadatelům z Podkopné Lhoty, zdravotnicím, časoměřičům, zvukařům, komentátorům a všem, kteří se podíleli na parádní náladě kolem trati.

Komentář Zdeňka Běláka – Absolutní vítěz
Tratě byly oproti loňskému závodu trošku pozměněny a byly velmi pěkné, hlavně ta levá (1. a 2. RZ) se mi moc líbila. Díky tomu, že to hodně klouzalo, jsem se snažil jet opatrně a dřív brzdit, ale kvůli tomu jsem se vyvaroval chyb a vše mi vyšlo. Pocit z jízdy jsem moc dobrý neměl a čas v RZ1 mě hodně překvapil. Organizačně bylo podle mě vše povedené. Moc se mi líbil taky páteční závod v noci, i když mi vůbec nevyšel.

Komentář Michala Červenky
Osobně mám rád tratě na Podkopné Lhotě, takže jsem byl spokojený, ale jako traťový komisař jsem před závodem navrhoval nějaké změny, aby byla trať více plynulá, a taky již při samotném oficiálním tréninku nějaké změny nebezpečných míst, ale nebyl jsem vyslyšen, což mě docela mrzelo. Co se týče výsledků, opět se ukázalo, že se musí čím dál více počítat s juniory, kteří jsou draví a tím pádem se tlačí hodně dopředu. Hlavně tedy v tomto závodě bylo překvapení, že Bělák dokázal jet celý den bez chyby vysoké tempo a taky pak umístění Uruby. Já jsem se svým výsledkem spokojen i díky tom, že jsem byl ještě unaven ze závodu v Andoře, ale to samé platí i pro Běláka a Musila.

Komentář Michaly Lípové
Tratě byly dobré, ani lehké ani těžké, prostě pro všechny. Trať B, která se podle mě jevila o něco těžší, se mi nakonec jela lépe a víc jsem si ji užila. Organizace byla určitě výborná, už vzhledem k uskutečnění večerního závodu, který se líbil asi všem zúčastněným, protože šlo o něco, co se tu ještě nejelo. Takže plus.

Co se týče časů a výsledků, vždycky to může být lepší. Nejvíc se mi povedla 3.jízda a s časem jsem byla spokojená. Kdyby se mi tak povedla každá jízda… Oceňuji online výsledky na netu, které jsou k vidění skoro okamžitě.

Vlastní postřeh pro seriál WBS – Vím že uspořádat závod a vše okolo není snadné. Ale poslední dobou jezdíme holky bohužel jen dvě. Taky se mi nelíbí, že pravidla platí jen pro někoho. Viz kdy se může na tratích trénovat. Ti, kteří to nedodržují se s tím ještě chlubí… Na druhou stranu jsem ráda, že tyto závody jsou a jsou lidé, kteří dělají maximum aby jsme mohli ve Zlínském kraji závodit a potkávat své kamarády a zdravě si zasoupeřit.





Komentář Daniela Bařáka
Tratě byly super. Nemůžu říct žádné špatné slovo. Byly hodně rychlé a v některých pasážích také dost technické, což se mi moc líbilo. Bylo na nich všechno, co má být. Stavitelům patří určitě velký dík za dobře odvedenou práci.

Co se týče organizace tak všechno klapalo jak mělo, žádné masivní průtahy jsem nepostřehl. Čtyřkolka s řidičem byla vždy v pozoru a připravena mě vytáhnout, kam jsem chtěl. Speeker dobře komentoval celý průběh závodu a díky dobré aparatuře ho bylo slyšet i ke startu, tak že závodníci dobře věděli o dění na trati nebo také o případných změnách v harmonogramu. Vyhlášení páteční večerní RZ s ohňostrojem byla bomba a o následné party ani nemluvím.

Časy a výsledky byly celkem uspokojivé. Trochu mě štvalo, že se jelo na mokru a že mi to každou jízdu někde uklouzlo. Ale to asi každému. Nakonec jsem v celkovém pořadí skončil na 85. místě ze 103 závodníků. Čekal jsem sice trošičku lepší výsledek ale dá se to.

Závod v Podkopné byla pro mě první zkušenost se seriálem WBS a moc se mi tam líbilo. Chtěl bych moc poděkovat HAFFOVI za to, že mě tam pozval a dělal všechno proto, abych se tam cítil co nejlépe. Díky HAFFE!



Foto: Tomáš Javorský, David Kužela, Kowis

Zákulisní informace naleznete na www.BikeGeneration.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tichucko 25.6.2010 v 6:41

    gratuluju pořadatelům i riderům :) ...musela to být super podíváná i závod samotný... snad se zůčastním v Luhačovicích :))

  • anonymní uživatel Šandy 25.6.2010 v 12:09

    pahýl, respekt !!!

  • anonymní uživatel xkilla 25.6.2010 v 17:00

    pahyle jses nejvic ja se nejsem schopnej naqucit ani manual a ty davas jak dabel, respekt tobe a hodne zdaru do jezdeni

  • anonymní uživatel hylpa 25.6.2010 v 22:01

    Parádní akcička to byla hehe...

  • anonymní uživatel Coobino (kubajz.f (a) seznam.cz) 28.6.2010 v 17:18

    xkilla:z toho si nic nedelej, pahyl taky neni schopny naucit se manual:D:D:D

  • anonymní uživatel filipmorong (filipmorong (a) seznam.cz) 31.3.2011 v 13:54

    zdarec kluci hele potřebujete na tyto závody licenci ? Diky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí