Rozhovor s Netrem před Roztockým pohárem

Autor: Honza Kolář, kategorie: Rozhovor, vydáno: 26.7.2010

Ahoj Honzo,
Již tento víkend se uskuteční další ročník dirtového závodu DirtJump Roztocký pohár 2010 v Roztokách, a jelikož se netajíš tím, že se tam chystáš, tak tě při té příležitosti trošku vyzpovídám :)






Honza Kolář: Pro ty co tě neznají, můžeš o sobě na úvod něco říci? Odkud jsi, co děláš, atd…

Jmenuji se Honza Netrval, je mi 22 let. Bydlím v Otíně u Klatov. Momentálně studuji nástavbu Provozní technik.

Někdo se možná už narodil s vrozeným talentem lítat na dirtech, jak to vidíš u sebe ty? Také jsi již jako malý lítal na BMX s ohnutýma řidítkama přes obruvníky? :) Nebo jak jsi se dostal ke kolu?

Jako malý jsme jezdili pořád na všem co mělo kola:-D Skákat jsem začal až poté co si kamarád koupil časopis o kolech a bikeřina byla jasnou volbou:-D Jeden rok jsem skákal na BMX, ale v Klatovech skákali všichni na MTB tak jsem přesedlal.

Dobře a od kdy tedy jezdíš dirt?

Začínal jsem v 15 letech, tedko je to 7rokem co se proháním vzduchem.

Za tu dobu jsme tě mohli vidět na mnoha závodech i na stupních vítězů. Co za tím stojí, pilný trénink nebo náhody? :)

Snažím se trénovat každý den, hlavně to ovlivňuje počasí. Bez tréningu by to podle mého nešlo. Myslím že je otázka času kdy je to pro každého jen koníček, nebo to vezme vážně a jde do toho na plno, pak to lze považovat za tréning.

Kde vlastně trénuješ, učíš se nové triky a tak?

Nejvíc skáču u nás v Klatovech v Dirtparku. Občas někam vyjedu, kde jsem ještě nebyl. Nejvíc mě baví sejít se s klukama den dva před závodama a pořádně si zaskákat. Nové triky se učím do molitanu, když jsem si jistej molitanem začnu to zkoušet na dirtu.

Za ty léta co jezdíš dirt jsi si mezi diváky vytvořil pověst borce, co se snad ničeho nebojí a když to jde, vždy zkoušíš na vytipovaném dirtu trik, který tam ještě nikdo nedal. Máš ještě někde schovaný pud sebezáchovy, nebo jak překonáváš strach, pokud ho vůbec při ježdění z něčeho máš? :)

No jestli jsem borec to nevím. Baví mě dělat velké triky na velkých skokách. Triky které dělám na velkých skokách jsem se nejdříve naučil na malých skokách, pak už je to jen na psychice člověka. Důležité je hlavně si věřit!!!

Loni jsi na Roztockém poháru skončil v kategorii MTB třetí. Jaké máš na kontě úspěchy z poslední doby, kterých si nejvíce ceníš?

Nejvíce si cením závodů ve Švýcarsku Rocket air slopestyle, kde jsem skončil 14tej mezi špičkou Evropy. Byla tam skvělá atmosféra, diváci křičeli když jsem vylezl na startovní drop a seslal jsem ho superman seatgrab indi, dále jsem dal 360° na velkém dirtu a na step up vyskočil tailwhipem, step down x-upem. Na funboxu 360° x-up a na konečném dirtu 360° taiwhip opposite, bohužel jsem to odjel na sedačce a šance na lepší umístění nebyla, ale i tak to byl nejlepší závod co jsem kdy jel.

Jak se ti vlastně jezdilo v Roztokách? Charakteristikou místního dirtparku je lajna velkých dirtů, na které si každý netroufne, natož aby na tom největším (5,8m) pokoušel 720 jako ty :)

Postupem času se vyskáčeš a to co jiným přijde velké připadá tobě normální. Tehdy jsem to vyhrotil hodně tu 720° chtěl jsem vědět co to dělá na větším skoku, neboť jsem to trénoval u nás v Klatovech na lavici. V Roztokách to mám rád jsou to pohodové závody bez stresu. Vždycky se rád vracím.

Obecně je známo, že není úplně jednoduché postavit takové dirtoviště, aby vyhovovalo každému bikerovi. Každý to má rád jinak a pak je dohoda těžká. Jaký máš názor na stavbu dirtů, myslíš si, že by měl existovat nějaký standard, který by měly všechny skoky na závodech splňovat v závislosti na jejich velikosti a radiusu?

Tohle je hodně těžká otázka. Každý upřednostňuje něco jiného co mu vyhovuje. Já stavím skoky podle odrazu a potom k němu udělám dopad ve správném úhlu pro pohodlné odjetí. Na druhou stranu se pozná dobrý jezdec který vidí jakékoliv skoky a dokáže je naskákat, udělat na nich trik, potom by si nikdo nemusel stěžovat na špatné skoky. Proto nehledejte chybu ve skokách ale v sobě!!!





Tak zase zpět k tobě… jaké jsou tvé oblíbené triky a co nového jsi se od loňska naučil, resp. čím chceš letos překvapit?

Nejvíce mě baví 360° a triky v ní. Něco nového umím ale musíte se nechat překvapit.

Ti, kdo byli letos na Big Airu u Lipna tě mohli vidět lítat v plné parádě, kde bylo vidět, že ti skoky sedly. Nakonec jsi byl třetí. Jak se ti tam jezdilo, a na jakou se cítíš letos formu? :)

Zatím jsem spokojenej a doufám že se forma zvedne jako minulej rok a pořád to pude do předu. Lipno mě sedlo, nemám ani takovou radost z výsledku. Nejvíce mě potěšilo to beko z velkého dropu.

Máš díky svým zkušenostem něco, co by jsi rád vzkázal všem bikerům? Ať už se jedná o radu jak jezdit bezpečně nebo jen pozdrav :)

Všem bikerům vzkazuju at vozí chrániče a helmu, před každou jízdou si zkontrolujte kolo jestli je v pořádku. Dá se tomu předejít mnoha zranění a vy tak můžete jezdit celý rok.

Na závěr nám pověz jak se těšíš na Roztocký pohár a co vzkazuješ divákům :)

Čím více diváku tím se bikeři víc hecnou a budou padat větší pekla. Těším se na vás.

Díky za rozhovor a za týden na viděnou…

Diskuze

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 26.7.2010 v 10:08

    a kam pojedem polítat v neděli po závodě?

  • anonymní uživatel coolo 26.7.2010 v 11:32

    4tomaass: krales?

  • anonymní uživatel 3.14 (3.14co (a) gmail.com) 26.7.2010 v 16:21

    Obruvník je parádní slovo...

  • anonymní uživatel Anríl (anril (a) tiscali.cz) 26.7.2010 v 22:24

    Killamén dneska sem dostal obri fialovy mrkvace tak se pak o ne prihlas at mas nejakej slusnej vohoz treba k ty Bigbeat vesticce...;)

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 27.7.2010 v 11:07

    coolo: kdyz tam bych chtel na celoperaku a budu si brat jen ht asi

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí