Report: CTM MSC DH cup - Velká Rača

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 6.9.2010

Další kolo CTM Moravsko Slovenského DH cupu hostilo o tomto víkendu lyžařské středisko Oščadnica – Velká Rača. Toto středisko není sjezdařům neznámé, v nedávné minulosti se zde konalo několik ročníků Slovenského poháru ve sjezdu.

O tom, že se nezadržitelně blíží podzim napovídá nejen barva listí na stromech, ale především klesající jak denní, tak především noční teploty. A tak bylo jak v pátek, tak i v sobotu večer na parkovišti hodně prázdno, vyjma pár otužilců, kteří stanují i v sedmi stupních nad nulou, zde byla pár dodávek a karavanů. Zbytek startujících využilo pohostinnosti místních ubytovacích zařízení.





Trať na Rači je již dlouho stejná, nicméně proběhl menší facelifting, změnilo se místo startu, nyní již nebylo třeba tlačit od horní stanice lanovky, start od ní byl jen pár metrů trať. Kvůli novému startu zmizelo pár zatáček a wallride, tento úsek byl nahrazen šlapavou rovinkou. Po ní následovaly dva remízky, přes kaluž nájezd do lesa, kde byla možnost volit původní stopu a novou faceliftovanou, nová byla s původní nesrovnatelně jednodušší, nebylo třeba zdolávat kluzké a šikmé kořeny. Následoval výjezd z lesa na planinu s několika skoky, ty byly taktéž upraveny, zmenšeny a zjednodušeny. Velký skok oddělující zrno od plev přišel o část své délky a taky o hranu dopadu, takže jej šlo skočit i v téměř nulové rychlosti. V dalších dvou úsecích se dle mého názoru rozhodovalo, v prvním bylo pro získání dobrého času přeskákat několik širokých drážek a projet správně kořenovou levou zatáčku. A úsek který následoval velmi prověřil fyzickou připravenost závodníků, náročné šlapaní po šotolině a následně i po asfaltu. Mě osobně v závodě překvapil kopec, který se musel vyšlapat (v tréninku jsem tento úsek vypouštěl). A dostáváme se na poslední úsek trati, mnoho zatáček v prudším kopci a dropík a cílový skok. Celá dráha se dala absolvovat, alespoň v podání těch nejlepších v čase pod 2:40.





Počasí si s námi opět pohrálo, do sobotních dvou hodin odpoledne se jezdilo víceméně na suchu, poté se nebe otevřelo a začalo pršet a pokračovalo až do pozdní noci. I v neděli sem tam spadla nějaká kapka, ručička vlhkoměru atakovala 100 procent a tak vybrat správně obutí byla skutečná alchymie. Horní polovina dráhy byla hodně mokrá a spodní v rámci možností suchá a k tomu navíc suchý šlapavý usek, více jak polovina dráhy byla tedy spíše na suché pláště. Jezdci ovšem volily různé varianty, někdo volil jistotu a obul mokré a hodně ztrácel na šlapavé části, někdo volil suché a byl tam rychlejší a další volily kombinaci obou variant.





Během v semifinále juniorů došlo k poměrně těžkému pádu na posledním skoku, který pokud mě pamět neklame, poslal Patrika Wachala hodně napředek a následoval nekontrolovaný pád po kterém Patrik nevstal :(. Závod byl na chvíli zastaven a posledních sedm juniorů si muselo svoji jízdů zopakovat.





Jak dopadl závod najdete ve výsledcích na VOS-TPK, snad bych zmínil jen první tři v elitní kategorii, nejrychleji ze všech pokořil trať Dodo Javorník, před Rosťou Štencelem a Martinem Mikulenkou.





CTM Moravsko Slovenský DH cup míří ke svému závěru, zbývají nám ještě dvě kola (Pustevny a Kálnica) a šmitec.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ďuro 6.9.2010 v 8:09

    No jo ty obchádzky to veľmi uľahčovali slabším jazdcom :(

  • anonymní uživatel Chrlzz 6.9.2010 v 14:30

    každý není jak ty :) jak si jezdil v 13 letech?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 6.9.2010 v 14:32

    Parádní a zábavná trať

  • anonymní uživatel Ďuro 6.9.2010 v 16:25

    Chrlzz: ja nemam nic proti tomu aby sa dali pre ziakov, ale nie pre ostatne skupiny, ved sam nedavam drop pred finalovym skokom a pouzivam obchadzku len to bolo nefer voci dobrym jazdcom.

  • anonymní uživatel Chrlzz 6.9.2010 v 16:43

    jo tak třeba tam mohla byt jen ta obchazka z leva, ale myslim ze i ta z prava byla furt pomalejsi nez drop :P ackoliv sem drop taky nezkousel

  • anonymní uživatel ja 6.9.2010 v 17:21

    a neviete niekto co je s tym chalanom co tam zabil taku strasnu rakvu na tej finalovke??

  • anonymní uživatel Ďuro 6.9.2010 v 17:41

    zevraj si zlomil stavec hovoril jeden zachranar a mali ho previezt bud do ziliny alebo nitri.

  • anonymní uživatel MartinK 6.9.2010 v 18:20

    4 Duro no ja som vyskusal obe varianty ci obchadzku z prava ci drop a drop je rychlejsi...

  • anonymní uživatel mentosko (kur.a (a) pi.a.com) 6.9.2010 v 21:56

    ma ho len prasknuty leat mu zahranil zivot

  • anonymní uživatel karel 30.8.2015 v 20:34

    pustevny ? snad bila

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí