Report: SPDH #1 Polomka

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 16.5.2011

I letos, začal Slovenský pohár na stejném místě, jako již mnohokrát předtím v lyžařském středisku Polomka Búčnik, letošní ročník to bylo ale zhruba o čtrnáct dní dříve než v letech minulých. Důvod je nasnadě, závodní kalendář je našlapaný k prasknutí a najít volný termín, tak aby se závody nekryly je věc v podstatě nemožná.


Trať v Polomce je již dlouhá léta stejná, horní polovina je prudší v lese, technická, kamenitá a kořenitá, spodní polovina naopak mírnější, ale šlapavá. Kdo jezdí pohárové závody delší dobu, dráhu sjede po paměti poslepu. Popisovat nemá význam, vše již bylo mnohokrát popsáno v reportech z minulých let.





Na parkoviště do Polomky jsme dorazili krátce před páteční půlnocí, cestu, které je z Brna již tak dlouhá, jsme si ještě o trochu prodloužili vyhýbáním se placeným úsekům na slovenských rychlostních cestách, ušetřených 7Eur za známku jsme při objížďkách po silnicích třetích tříd propálili v naftě, a to se vyplatí. Díky vyhrazenému místu pro naše depo nebyl problém s hledáním míst, problém byl s Bikemagazin Riders Party, jelikož naše depo bylo přímo naproti. Party byla zřejmě velmi vydařená, hudba hrála dlouho a ještě ráno se kolem BM stánku vinula vůně slivovice a hrušky.

Novinkou ve Slovenském poháru je, že trénovat i v sobotu na trati je možné pouze se startovním číslem, takže registrace na závod probíhá již v sobotu ráno, díky online přihláškám to jde poměrně rychle i přesto, že je přihlášeno téměř 330 závodníků a závodnic. Slovenský pohár je pro jezdce zajímavý, uvídíme jaké bude srovnání s prvním pohárovým závodem poháru Českého, který se odehraje tento víkend na Monínci.





Zkušenost říká, že trénovat v Polomce v sobotu je věc víceméně zbytečná, protože nedělní počasí bude radikálně odlišné od toho sobotního. Tentokrát se zkušenost potvrdila, sobotní velice prášivou trať, v neděli vystřídalo bláto nejvyšší kvality.

Jak již bylo zmíněno, na start se postavilo téměř 330 závodníků a protože toto množství je větší než malé, došlo na nepopulární pravidlo a to, že semifinálová jízda je jízdou kvalifikační do finále. Kritéria pro kvalifikaci byla přísná, jen 60 nejrychlejších juniorů, 30 hobby a hardtail jezdců se dostalo do finále, ostatní kategorie postupovaly kompletní. Díky tomuto se do finále mohlo podívat jen 200 závodníků, nakonec jich jeli o trochu míň. Bohužel kvalifikací neprošla velká část poměrně dobrých hobíků, protože závod výrazně ovlivnilo počasí, po zhruba polovině odjetých hobby jezdců přišla průtrž mračen, která ze suché trati udělala absolutní marast. Jelikož téměř nikdo z této druhé poloviny nestačil přezout na mokré pláště, tak se to podepsalo na výsledných časech.





Přejděme k finále, jako první se na trať zkrápěnou vodou z nebe spustila kategorie Žáků, v této dominoval v obou jízdách Tomáš Uruba (SK Grafobal) a odvezl si z Polomky maximální počet bodů, po semifinálovém bronzu se na stříbro dostal Jiří Kaňa a třetím do trojice na bedně byl Masaryk Oskar.

Mnozí jízdu na trati označovali za motokros a když jde o motokros tak Jana Bártová (SK Grafobal) je jako doma, svoje zkušenosti z MX uplatnila na výbornou a odváží si stejně jako její týmový kolega Tom Uruba plný bodový příděl. Druhé místo získává Katka Pialová (KHC KAKTUS BIKE) a na třetím místě již s větším odstupem dojíždí Kateřina Babčaníková (Elitebikes).





Kategorii Masters opět rozšířilo pár starců, především mladší z bratrském dvojice Halászů – Krisztián, ten v loňském roce jezdil ještě elitní kategorii, ale letos se již prohání za Masters, v prvním kole se mu podařilo těsně zvítězit a získat skalp Petera Drábika (FREERIDE Košice), ve finále se pořadí otočilo a Peter se dostal, kde ho vidíme nejčastěji, na postu nejvyšším. Bronz získává na kole bronzové barvy Jarda Chytil (4EVER CYKLO BULIS).

V kategorii splašených trubek a sice Hardtail premiérové výtězství ve Slovenkém poháru získává Jozef Králik (Life4Ride) před dvojicí z Červenka Subform – Michalem Červenkou a Tomem Musilem, který sice loni vyhrožoval koncem kariéry, ale stále ho láká být na bedně.





V hobby je po odchodu loňských předních jezdců do elity mnoho (zatím a alespoň pro mě) neznámých jmen, jako například vítěz Dalibor Kurek (Freeride MTB Demänovská dolina), na dalších místech jsou již známé firmy, druhý Lukáš Parák (Heartattack Racing) a třetí Peter Mihok (FREERIDE Košice).

V juniorech opět úřaduje tým SK Grafobal první dojíždí Stanislav Sehnal, třetí končí Jan Uruba, mezi ně se dokázal vklínit Martin Knapec (NOVATEC – CTM).

V elitní kategorii mě osobně velmi potěšil výkon Vlasty Hynčici (SK Grafobal) ač věkem veterán a i po loňském velmi vážném úraze se vrátil v neuvěřitelné formě, na bednu to sice ve finále o kousek nestačilo, ale i čtvrté místo je výborný výsledek.
Vlastův týmový kolega Martin Mikulenka se na bednu dostal v obou jízdách a dokonce v obou na stupeň nejvyšší, pokaždé tak odsunul na stříbro Filipa Polce (MS Evil Racing), ve finále třetí pak dojíždí polský závodník Michal Sliwa (TOP RIDERS).





Kompletní výsledky, tak jak je ve Slovenském poháru obvyklé naleznete na webu časoměřičů VOS-TPK.

Slovenský pohár si teď na téměř měsíc dává oddech a další závody se uskuteční na trati v Jasné 19.6. – uvidíme se tam.

Diskuze

  • anonymní uživatel Fura (muqq8888 (a) gmail.com) 16.5.2011 v 10:19

    foto dake budu ?

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 16.5.2011 v 10:26

    Vzhledem k tomu, ze bylo pocasi, ze by jsi fotografa ven nevyhnal, tak tentokrat d:key fota nebudou :(

  • anonymní uživatel head 16.5.2011 v 11:25

    Mikulenka si pridava. Dobre on!

  • anonymní uživatel tomas 16.5.2011 v 11:28

    nejsou zadne fotky ani z treninku ?

  • anonymní uživatel Lukáš N 16.5.2011 v 13:15

    Hehe,, Marťas mi říkal že Polcík není neporazitelný.. Jinak Hynčovi opět gratulace..

  • anonymní uživatel .......... 16.5.2011 v 14:52

    Marťas v 1rz spadnul a s pádem byl stejně 1 :)

  • anonymní uživatel Tigeragon (twds (a) azet.sk) 17.5.2011 v 6:18

    Pár Fotos:
    bit.ly/...
    Onedlho bude aj nejaký ten zostrih ;)

  • anonymní uživatel Tigeragon (twds (a) azet.sk) 17.5.2011 v 6:20

    bit.ly/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí