GT Fury 2012 nově i v duralu

Autor: Keli, vydáno: 1.7.2011

Díky českému dovozci značek GT a Cannondale firmě Aspire jsem letos měl možnost účastnit se prezentace modelů zmíněných značek pro následující sezónu v francouzském středisku Les 2 Alpes.
Dvě Alpy byly zvoleny z několika důvodů, prvně je to poměrně blízko Basileji, sídle vlastníka obou značek, firmy Cycling Sports Group a za druhé ve středisku se nachází bikepark podporovaný značkou GT.




GT po letech, kdy byla značka takříkajíc bez tváře, se v loňském roce rozhodlo GT pro novou marketingovou kampaň značky, a to se sloganem Earn your wings (získej křídla). Heslo Earn your wings by se dalo shrnout jako překonej svoje limity, kolo GT ti k tomu dá křídla, nezáleží na disciplíně kterou děláš, ať je to silnice nebo downhill.



Earn your wings – získej křídla

V portfoliu firem patřícím pod Cycling Sports Group má značka GT za úkol nedělat obyčejná kola, ale kola která mají dobrý poměr cena/výkon, cílem je vytvářet funkční a odolná kola v nichž budou mít jejich uživatelé důvěru. Naproti tomu Cannondale, který je TOP značkou v portfoliu, má za úkol být technolgickým lídrem a za každou cenu být na špici.

Kola GT prověřuje nejenom závodní team jezdící světový pohár, kde GT reprezentují Mick Hannah a Marc Beaumont (o nichž se můžete dozvědět více ve videeích GT Wings Earned 2011 UCI World Cup), ale i takzvaní Wingmens, ambasadoři značky, kteří nezávodí, ale snaží se posouvat limity, jak vlastní, tak i sportovní a tím se snaží inspirovat ostatní, vypíchněme nejznámější jména Hans Rey, Tyler McCaul, Eric Carter a Andreu Cho.



Marc Beaumont byl v Les 2 Alpes také, bikecheck jeho kola zde bude co nevidět



GT pro následující sezónu nepřichází s žádnou převratnou novinkou v technologiích. A tak se stále budeme setkávat se známými pojmy jako Triple Triangle – léty prověřené spojení zadní stavby s předním rámovým trojúhelníkem, Independent Drivetrain – snažící se najit nejlepší poměr mezi úkoly zadní stavby – pružení a šlapáním, zadní stavba nemá žádné čepy a tak je velmi tuhá a navíc zůstává zachovaná stejná vzdálenost mezi středem a zadní osou. Anebo Force Optimization Construction – zesílení rámu větším množstvím materiálu je pouze tam, kde je potřeba.

Je třeba si přiznat, že gravity disciplíny nejsou tahouny trhu, těchto kol se neprodává obrovské množství ve srovnání s XC koly a proto celá prezentace mířila spíše do segmentu XC. Zde se pomalu zabydlují 29 palcová kola a téměř každý 26 palcový model má i většího bratříčka v podobě devětadvácy.



V krásném prostředí francouzských Alp v středisku Les 2 Alpes proběhlo představení kol na sezónu 2012

Vzhledem k zaměření našeho serveru se zaměříme spíše na kola gravity, která byla představena spíše okrajově, ale přesto zde jsou velké novinky. Snad největší novinkou je levnější verze sjezďáku Fury, tentokrát žádný karbon, ale hliníková slitina. K dispozici bude v dvou provedeních lišící se výbavou a samozřejmě i cenou. Důvod použití hliníkové slitiny je nasnadě, snížení ceny a tím pádem zatraktivnění kola pro širší masy.

Přední rámový trojúhelník je hydroformovaný monocoque, svařený ze dvou půlek, materiál Al6061, bude osazen hlavovou trubkou průměru 1,5 palce. Všechny hliníkové varianty budou mít systém pružení se stejný jako celoodpružený GT Ruckus, kde se tlumičem délky 240mm dosahuje zdvihu zadní stavby 210mm. Kabeláž pro přehazovačku a zadní brzdu je vedená pod spodní rámovou trubkou. Zadní kolo drží v rámu osa Maxle 150×12mm, nejvíce namáhané místa rámu u hlavové trubky jsou výrazně zesílena. Móda širokých řidítek neminula ani GT, všechny modely budou mít řidítka šíře 785mm, i sedla budou u všech modelů uchycena na sedlovce zámkem I-Beam, stejně tak i pláště budou na všech modelech shodné, ráfky budou obuty do třísměsových Maxxis Minion 3C v síři 2.5".

Vyšší specifikace označená Fury Alloy 1.0 bude poměrně slušně – vidlice RockShox Boxxer, tlumič Fox Van RC, napínák e13 kokpit od Funn, řazení SRAM X7, brzdy Avid Elixir 7. Povrchová úprava bude v chromové provedení, v leštěném hliníku. Cena 79 999 Kč.





Celočerný matný model Fury Alloy 2.0 bude osazen s důrazem na nižší cenu, vidlice Marzocchi 888RV, tlumič Roco R, brzdy Avid Elixir 3 a velké množství dílů značky All Terra (vlastní komponenty GT). Cena 59 999 Kč.



Specifikace duralových GT Fury





Karbonová Fůrie bude stejně jako duralová ve dvou provedeních Fury Carbon World Cup a Fury Carbon Team. U obou modelů bude možnost potunit si úhel hlavové trubky pomocí hlavového složení Cane Creek AngleSet.





World cupový model nabízí asi to nej, co se dá na kolo naskládat v produkčních komponentech – např. brzdy Formula Oval, napletená kola Easton Havoc či řazení a přehazovačka SRAM X.0 ovládající desetikolečko Shimano Ultegra. Cena 169 999 Kč.

Teamové provedení je stejně jako Alloy 2.0 postaveno na levnějších komponentech, největším překvapením, alespoň pro mě, je použití vidlice Marzocchi 888 RC3 Evo. Cena 119 999 Kč.



Specifikace karbonových GT Fury





Galerie GT Fury Alloy 1.0

 



Galerie GT Fury Carbon Team

 

Diskuze

  • anonymní uživatel Červenáč 1.7.2011 v 12:21

    Je to parádní.

  • anonymní uživatel Potok (tompot (a) seznam.cz) 1.7.2011 v 20:07

    ty hliněný jsou dokonce hezčí :) Konečně se GT probudilo a pochopilo, že kolo za 120k s boxxerem race a foxem van je neprodejný i kdyby bylo třeba z antihmoty :)

  • anonymní uživatel motor 2.7.2011 v 10:16

    no zázrak to nebude... a cena je zdarec

  • anonymní uživatel DAVE 2.7.2011 v 11:48

    Ten lonsky model byl hezci.

  • anonymní uživatel Majo Wanteds (wanted (a) xbiker.sk) 2.7.2011 v 15:07

    No neviem radsej ako Boxxer by som na najvyssiom modeli videl RC3 Evo Ti

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí