Test: Cannondale Claymore 2

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.9.2011

Na začátku letošních prázdnin jsme měli příležitost krátkého testu nejvíce freerideového modelu firmy Cannondale – Claymore. Během jednoho dne jsme jej ojezdili na prašných tratích v bikeparku v Les 2 Alpes.

Při letmém pohledu si člověk ani nevšimne na kole ničeho unikátního, běžné tuctové kolo v nudném šedém kabátě. Ano, po designové stránce je Claymore velice distingovaný, ale po stránce technické je to jiná.

Ve stručnosti se dá říct, že Cannondale Claymore spojuje dvě naprosto odlišné věci do sebe, velké freeride kolo s 180mm zdvihu vepředu i vzadu s stoupavostí lehkého endurka. V Cannondale tuto kombinaci nazývají Over Mountain. Je třeba třeba vědět, že Claymore je starší a větší brácha od Jekylla, kterého test jsme přinesli před časem.

Jméno Claymore neznamená „více jílu“, jak by se na první pohled mohlo znát, je odvozeno od Claidheamh Mor, legendárního skotského dvouručního meče. Claymore je bez nadsázky enduro zbraň v freeride kabátku nebo je to naopak? A nebo úplně jinak?




Testovaný Cannondale Claymore 2 si tratě v Les2Alpes oblíbil




A my jsme si na oplátku oblíbili Claymora

Spojit plnohodnotně enduro a freeride na jednom kole bylo možné pouze s použitím nekonvenčního tažného tlumiče DYAD RT2, nebudeme se opakovat, tlumič je totožný jako na dřive testovaném Jekyllovi – nabízí dva módy, stoupací Elevate (110mm zdvihu) a dolekopcom jezdící Flow (180mm zdvihu), při změně módu dochází i ke změně geometrie, Elevate mód má postavenější hlavovou trubku a Flow m naopak více položenější. Rozdíl v změně geometrie je na Claymorovi daleko více výraznější než na Jekyllovi, na první pohled je vidět ve kterém módu jedete. Další možnost jak změnit geo je změnou polohy tlumiče, na výběr jsou dvě oka pro uchycení – více položená hlava a nižší střed a méně položená hlava a střed výše. Nastavení tlumiče není úplně triviální a z toho důvodu je na rámu samolepka s návodem, resp. s přesnými hodnotami, na jaký tlak, kterou komoru nafouknout podle váhy jezdce.




Oversize představec 1.5"

Celý rám je vyroben z hliníkové slitiny řady 6069 s využitím veškerých dostupných technologii, jako je zeslabování, použití různého průměru na celé délce trubek a v neposlední řadě hodně populární hydroforming. Zadní kolo v rámu drží Syntace osa o průměru 12mm s délkou 142mm, pro zvýšení tuhosti rámu byla použita nepřerušovaná sedlová trubka (se kterou jsme ale měli trochu problém, sedlovka nešla zastrčit úplně dolů kvůli nerovnostem uvnitř sedlové trubky, pomohlo její zkrácení, na produkčních kolech to zajisté bude vychytáno). Rám má hlavovou trubku s extrémně velkým vnějším průměrem 66.6mm do níž se bez problému vejde krk vidlice o průměru 1.5 palce.




Sedlovka urputně odolávala a nenechala se zasunout

Kolo se na evropském trhu se v roce 2012 objeví ve dvou variantách, v top výbavě Claymore 1 a v cenově dostupnější Claymore 2, kterou jsme měli možnost jezdit.

První co vás napadne, když dostanete kolo do rukou je jeho naprosto neuvěřitelně nízká váha, celé kolo váží jen 14.5kg. Bylo zajímavé sledovat vlekaře běžně nakládající na lanovku dvacetikilová kola, když nasazovali Claymora. Díky své váze se na kole jezdí velmi dobře, kolo poslouchá na slovo a jak jde ochotně do vzduchu je naprosto bezkonkurenční. Ač jsme jezdili kolo s tlumičem v poloze, kdy je hlavová trubka více napřímená a střed výše, nebyl na žádném typu trailů problém. Při použití tlumiče v druhé poloze se úhel hlavové trubky více položí, kolo se stane o trochu klidnějším ve větších rychlostech, ale kliky jsou níže a tak dost často škrtáte o zem pedály. Nicméně i ve vzpřímenějším setupu si Claymore docela obstojně poradil i s vybržděnými roletami – neměl jsem pocit tuhnutí zadní stavby při brzdění, zadní stavba chodila stále stejně.




Tažný tlumič DYAD RT2 v celé své kráse

Oproti vyššímu Claymorovi 1 námi testované kolo mělo klasickou sedlovku, z řidítek ovládaná teleskopická by mu slušela určitě více a o praktičnosti se nedá vůbec diskutovat.

Kolo i v Flow módu jelo poměrně dobře i do kopce, žádné přehnané propružování ve srovnání s jinými koly s 180mm zdvihu jsme nepozorovali. Po přepnutí do Elevate módu nastala okamžitě změna, jakoby vám někdo pod zadkem vyměnil freeridové kolo za krosáka. Změna geometrie je citelná a Claymore fakt, ale fakt jede.





Kolo bylo osazeno převody 2×10 a myslím si, že do parku, kde se na kopec dopravujeme lanovkou by mu spíše než dvoupřevodník slušel jednopřevodník s napínákem, protože poměrně často docházelo k padání řetězu. Ale pro běžné použití je varianta s dvou převodníkem praktičtější.




Uchycení tlumiče nabízí dvě varianty

Kolo bylo obuto do pláštů Schwalbe Hans Dampf Performance, které mě osobně příjemně překvapily jak dobře sedí a brzdí, ale velmi nepříjemně překvapily odolností, protože po cca šesti hodinách ježdění plášť vypadal jako půl sezóně, štuplíky se začaly odtrhávat.




Ovládání tlumiče z řidítek šlo poněkud ztuha

Závěrečné shrnutí: Cannondale Claymore 2 je kolo do velkých hor, do parků, ale především na freeride ve svém původním významu, po vlastní ose si vyjet na kopec, přepnout sebe i kolo do sjezdového módu a užít si to dolů. Dost závažnou nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena, která se u námi testovaného modelu blíží hranici 100000 Kč.




Dražší varianta Claymore 1 je ve výrazně lépe osazena, nicméně rám je shodný

Více o Cannondale hledejte na stránkách českého zastoupení www.cannondalebikes.cz, kde naleznete i přesné specifikace jednotlivých Claymorů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kuba 5.9.2011 v 7:42

    Hezky test.....

  • anonymní uživatel Kenny (hopy15 (a) email.cz) 5.9.2011 v 13:31

    Krasavec jak svině ;) Fakt pěkný !!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí