Report: ČP DH Rokytnice nad Jizerou

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 12.9.2011

O tom, že Český pohár závodníky příliš neláká je očividné a snad jedinní kdo o tom neví jsou na svazu. Na poslední závod do Specialized Týda bikeparku v Rokytnici nad Jizerou našlo cestu jen něco přes 140 závodníků. Argument, že místní trať není úplně déháčková je lichý, protože na stejné trati se letos jel i závod seriálu Meatfly 3DH Cupu a zde bylo cca o 30 závodících ví­ce.

Důvodů proč je na závodě z „nejprestižnějšího“ seriálu stále méně a méně lidí je asi více, největším důvodem, dle mého názoru, je znechucení z činnosti svazu a jejich „bezbřehá“ podpora pro náš sport. Letošní ročník byl ten od kterého se hodně očekávalo, s nástupem nové komise MTB pod vedení Zdeňka Póla svitla naděje na změnu, ale revoluční změny nebyly všem po vůli a tak nová komise musela od válu a ke kormidlu se dostala stará „osvědčená“ parta…





Jak již bylo řečeno, trať v Rokytnici není rozbitou dh dráhou, ale až na pár míst hlaďoučkou zábavnou tratí s obrovským množstvím skoků. Zábavnost klesá při závodním nasazení, pak jsou všechny skoky, a že jich tam je, malé a kdo nemá vypilovanou techniku tlumení na odrazech, musí brzdit. Trať je již delší dobu stejná, pro tento závod byl přidán nový prvek, hodně ostrý postupáček v druhé půli trati a následně hodně zavřené esíčko. Množství těch kdo čistě skočili postupák, by se dalo napočítat na prstech jedné ruky.





Nicméně trať byla výborně připravená, je vidět, že se zde o trať pečuje každý den, takže žádné vybrzděné rolety zde nenajdete. I v mnoha rakouských bikeparcích by se mohli inspirovat jak vypadá údržba o trať. Bohužel bezpečnostní zabezpečení závodu nebylo příliš vysoké, pískačů poskrovnu a když už byli, tak to byli až na výjimky malé děti. Buďme rádi, že se nestal žádný vážnější úraz, protože místy byl závodník na trati osamocen, diváků bylo dohromady snad sto.

Headcam z trati natočeno pomocí HD Sports Cam.

Jednoduchá trať nasvědčovala tomu, že budou výsledky vyrovnané a očekávání byla naplněna, tedy až na elitní kategorii. V kategorii Žáků dominoval mladší bratr našeho nejlepší juniora na mistrovství světa Tomáš Uruba1 (SK GRAFOBAL MONDRAKER 661).





V ženách se ve finálové jízdě vyvarovala pádu Jana Bártová (SK GRAFOBAL MONDRAKER 661) a stálici českého sjezdu, na druhém místě dojedší Heleně Kurandové (KRABCYCLES SPECIALIZED) nadělila čtyři vteřiny.

V nejstarších matadorech, kategorii Masters 2 zvítězil za SHAMAN RACING jezdící Jiří Číla před -Leo Máchou (DH BRUTAL TEAM FRÝDEK MÍSTEK).





V mladších starcích Míra Křížek (KONA CYCLING POINT) na finálovou jízdu vyměnil pedály i tretry a vyplatilo se, roztočil nohy a potvrdil, že letošní mistrovský dres nosí oprávněně.





Juniorskou kategorii o vlásek ovládl Jan Čepelák (MONDRAKER 661 E13 KATMAR) před Ondřejem Štěpánkem (ROCK MACHINE – CYKLOMAX – BRS). V hobících letos kraluje Rico Šplíchal (SK GRAFOBAL MONDRAKER 661), ani v Rokytnici tomu nebylo jinak.





A jdeme na Elitu, zde jel svůj vlastní závod Adam Vágner (ROCK MACHINE – CYKLOMAX – BRS), vyhrál s rozdílem desíti a půl sekundy před Martinem Mikulenkou (SK GRAFOBAL MONDRAKER 661) a pro mě velkým překvapením Filipem Matušem (COMMENCAL O'neal) na třetím fleku, je vidět, že když je talent, není třeba hrotit tisíce kilometrů na silničce a vzpírat tuny v posilce…

Po vyhlášení rokytnického závodu došlo k vyhlašování celkových vítězů, tento ceremoniál snad ani nemá smysl komentovat, protože jen potvrdil jak na tom nejvyšší český sjezdový seriál je. Díky zmatkům v součtu bodů byl třetím v elitě vyhlášen Pavel Čep, ale bodově správně měl být Petr Třešňák. V celkových výsledcích je to již opraveno, ale ceremoniál se už opakovat nebude…

Veškeré výsledky najdete na www.poharmtb.cz.





Přátelé mluveného slova musí bezpodmínečně navštívit Prochajdův GravityMag.

Diskuze

  • anonymní uživatel karlos (faxswitch (a) seznam.cz) 12.9.2011 v 10:45

    A jakou má svaz jako představu o účasti závodníků na ČPDH když to už od kořenů stojí za ....... Radši budu objíždět 3DHčko než pos_anej pohár!

  • anonymní uživatel Dave (nastenu (a) centrum.cz) 12.9.2011 v 12:25

    Kazdy neustale rika, "cesky svaz cyklistiky..." nebo "spatna organizace..." atd. To, ze u nas par nadsencu jeste stale podporuje neco "takoveho" je spise zazrak. A kolik z tech co maji neustale takove reci pro vec neco udelaji? kdo z vas se pokusil sehnat sponzora? udelal si brigadu na trati? sel piskat zavody kdyz sam nemuze jet? nebo k do z vas udelal cokoli pro rozvoj DH v CR? To, ze na podporu DH slusne receno kasle temer kazda firma od ktere mame kola, pruzeni, obleceni, atd je smutne. na druhou stranu proc by ho mela podporovat? kolik z nas si koupi v CR bike za plnou cenu? nekoupi si vetsinu vybavy s UK? kazdy brbla, ale pokuste se zamyslet a zacit u sebe. Sjezd na Moninci je myslim krasny priklad toho jak nadseni muze prinest ovoce. To, ze trat neni udrzovana kazdy den je vec jina.

  • anonymní uživatel SGonzáless32 12.9.2011 v 13:03

    Prosím vás, řekněte jim někdo, že tam maj uploadnutý výsledky ze špindlu, pod Rokytnicí... Je vidět jak si dávají záležet.

  • anonymní uživatel Jarek 12.9.2011 v 14:24

    Titulek na stránce poharmtb.cz mluví za vše: "Finálový závod závod Českého poháru MTB REMOEX MTB cup 2011 v disciplíně DOWNHILL se jel ve Špindlerově Mlýně. Výsledky naleznete ZDE" Toto už opravdu není ani k smíchu. A např. když začíná v neděli trénink v 8:00, proč se pan Marek teprve v cca 8:30 snaží dovolat někomu, kdo by pustil lanovku? To místní pořadatel ani netuší, jaký je časový plán závodu?

  • anonymní uživatel Ričí (RiciBikes (a) seznam.cz,584243642) 12.9.2011 v 17:29

    jediná škoda že všechny závody v DH jsou v čechách..takže z moravy moc daleko

  • anonymní uživatel TM 12.9.2011 v 18:02

    a na to si došel jak ?

  • anonymní uživatel SGonzáless32 12.9.2011 v 19:30

    Jarek: Když jem se ptal paní u pokladny, nebo co jsem zaslechnul u obsluhy lanovky, nikdo z nich neměl vůbec tucha o nějakém časovém rozpisu. Menší rozpor mezi restaurací a stánkem s občerstvením taky něco vypovídá. Na druhou stranu dát dohromady a zajistit průběh takovýho závodu neni brnkačka, ten tým co za tím stojí odvedl velkej kus práce. O to větší je škoda, že to není dotažený do konce. Přitom to není o práci navíc, jen tuhle udělat pořádně.
    Jinak, má někdo kontakt na správce stránek poháru ? Ja jsem tam nic nenašel, a asi by měli vědět, že tam maj trochu borčus. Protože takhle to vypadá, že nikdo z nich se tam nedívá a nevšimli si té chybky.

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 12.9.2011 v 20:07

    ale tak meli jste hezky...hned bych se povozil, ale vynechal bych to placeni startovneho a stopl bych si to na mobilu :-D

  • anonymní uživatel Leo (mr.leo.macha (a) email.cz) 12.9.2011 v 20:28

    Akdo za to tedy může? Jaktože to svaz neřeší? Já mám pohár někoho jiného, a můj pohár má zase někdo kdo ho nemá mít vůbec.Postaví se k tomu někdo čelem a učiní nápravu, nebo se vše nechá vyšumět? Svaz , nebo člověk který zodpovídá za celkové výsledky a za vyhlášení by měl na vlastní náklady těmto závodníkům , kterých se to týká vyhlásit opravný ceremoniál a věc dát co nejdříve do pořádku, nebo se mýlím? A hlavně jde o princip!

  • anonymní uživatel Jarek 12.9.2011 v 22:27

    Leo klid, já ti klidně pohár dám. Mám tu jeden juniorský z Klínovce, co jsem vyhrál ve veteránech :-D Vezmu ti ho na Lučivnou.

  • anonymní uživatel Leo (mr.leo.macha (a) email.cz) 13.9.2011 v 21:33

    Já můžu být ve své pozici v klidu , no jde o pricip a hlavně o ELITU - návaznosti typu SPONZOŘI atd... jo aspon je švánda nebo spíš fraška???

  • anonymní uživatel čibrut (cibrutovo (a) email.cz) 14.9.2011 v 19:05

    ke zvláštní větičce (ani jsem vlastně nepochopil její pointu) "a pro mě velkým překvapením Filipem Matušem (COMMENCAL O'neal) na třetím fleku, je vidět, že když je talent, není třeba hrotit tisíce kilometrů na silničce a vzpírat tuny v posilce…" jenom toliko - ano a o to těžší to mají lidi bez talentu, kteří se rozhodli, že je daná věc baví, chtějí ji dělat a musejí si ji vydřít, narozdíl od talentovanýho člověka, kterej tolik dřít nezbytně nemusí.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí