Report: Freestyle jam vol. II

Autor: Kuba Hradil, Štěpán Zatloukal, kategorie: Report, vydáno: 12.10.2011

V malebné krajině kolem státního hradu Bouzov se nachází ještě malebnější vesnička jménem Střemeníčko. Na první pohled na této vesnici není nic zvláštního. Místní knihovna, hasičská nádrž plná zelené vody, autobusové spojení dvakrát denně (první při ranním kokrhání kohouta a druhý někdy popoledňu) prostě nic zvláštního. Ovšem kdybyste se vydali prozkoumat tuto obec důkladněji, narazili byjste na něco, co nemá v této oblasti obdoby. A vlastně ani v celém olomouckém kraji. Na jednom z konců vesnice se nachází chlouba Kuby Hradila a celé BPS crew, Bike park Střemeníčko. A právě tady se uskutečnil druhý ročník Freestyle MTB/BMX Jamu.





Termín akce byl z důležitých důvodů několikrát posunut a nakonec byl stanoven až na 1. října. Obavy ze zamračeného počasí, deště nebo třeba zimy byly zažehnány hned v sobotu ráno. Oskar svítil a hřál, jako kdyby to měl být jeho poslední den na obloze. Park byl vyšejpovaný do nejmenších detailů, nikde ani stéblo přebytečné trávy, natož kamínku. Kolem 10 hodiny se již začali sjíždět jezdci, a proto mohl vypuknout trénink. Trénovat bylo rozhodně na čem, neboť v parku se oproti loňsku objevila nejedna nová překážka. Jak se postupně začala naplňovat startovní listina rajdry, včele s nesmrtelným Mgr. Damjánem Siriškim, králem všech olomouckých diskoték, Tomem Kondělkou nebo naturalizovaným pražákem Vilkem Križanem, začínalo být čím dál víc jisté, že dnes budeme svědky opravdu velké show.





Po společném brainstormingu bylo rozhodnuto, že forma závodu bude více než uvolněná. Jako první se tedy jezdil velký dřevěný funbox s následujícím rádiusem. Jezdci se začali pomalu rozehřívat a speaker akce Honza „Wáclav“ Václavík začal pomalu rozjíždět svou freestylovou show. Tu vhodně doplňoval hudbou nejen k poslechu, ale i freestylovému tanci na kolech. Po představovacích skocích, šálách, rovňácích do křeče, x-upech, untablech začali konečně padat flipy, whipy, bára a třišede. Nejvíc nasadil asi Tomáš Flasar (doublewhip a downwhip v rádiusu), Ondra „Keči“ Kubíček (36whip a flair v rádiusu) a Tom Lysý (monstrozní superman a báro nebo whip v rádiusu). Za zmínku určitě stojí i 360 one hand x-up od Honzy Jílka nebo beko onefoot x-up od Honzy Volfa.





Po funboxu následovala další, podle mě asi nejzábavnější, překážka v parku, step up-step down a rádius jako u funboxu . Znáte to trik nahoru trik dolů a budete králem večerní afterparty. Tímto motem se určitě řídil prostějovský sebevrah Libor Prokop, který jako první sázel beko nahoru a dech-deroucí třišede dolů. Další z adeptů na lákavou cenu za tuto překážku byl Michal Plačko, nahoru sázel backflipy a třišede, dolů třišede a whip jako by se nechumelilo. Porota se shodla, že nejhezčí styl na tomto dřevěném monstru měli Vilko Križan a jistota ej kej ej mistr Damján. Dámján sázel beka nahoru a stylové třišede dolů jak na běžícím pásu a Vilko odjížděl nahoru třišede, condory, dolů barspiny, whipy a v rádiusu nasadil třeba báro nebo whip do tailtapu.





Posledním spotem, kde se dal ještě urvat nějaký kousek z fajnových cen, které mimochodem do akce věnoval mecenáš tohoto bikeparku, skateshop Subform Olomouc, byla velká lajna skládající se z dropu a dvou asi 4 metrových skoků. Strach z mezery mezi skoky odradil většinu rajdrů, proto se tohoto jamu zúčastnila jen hrstka odvážných. Libor Prokop sázel ukrutný beka a šílené pokusy o 720, za které si vysloužil od poroty nejednu červenou kartu. Tom Lysý sázel stylový tobogány, supermany a truckdrivery, Honza Volf se řídil heslem kámoše Davsona, tak šel na velkou a pustil to. Vypadlo z něho MX beko přes první a karate nofoot-can na druhým. Za zmínku určitě stojí i ortodoxní zuberskej styl Toma Kondělky, kterým si získal nejednu fanynku, nebo např. megatřišede na prvním a truckdriver na druhým od Davida Domanského. Ovšem i laikovy muselo být na první pohled jasné, že na jednoho jezdce v sobotu neměl nikdo. Jeho srdce zastavují třišede a nohandbackflipy přes první skok a třišede tably, barspiny nebo whipy přes druhý skok neměli obdobu. Je to tak tento jam vyhrál Damján Siriški z Olomouce a po uznání všech zúčastněných si odnesl i další titul do své sbírky a to King of Porn, tedy celkový vítěz Freestyle jamu vol. II. Nutno dodat, že naprosto zaslouženě.





Celá tato akce probíhala v uvolněném rytmu, počasí nám přálo, spokojení byli jezdci i diváci a už teď se všichni těšíme na další oficiální akci.





Text: Kuba Hradil, Štěpán Zatloukal
Fotky: Laďa Ječmínek

Diskuze

  • anonymní uživatel iva zatloukalová (zatloukalova.i (a) seznam.cz) 13.10.2011 v 22:50

    Štěpi jste fakt skvělí,hlavně ty a kuba,jak tam na Střemeňu s těma lopatama sami plácáte ty haldy hlíny a pachtíte se celý prázdniny a soboty a neděle aby to teď a vždycky klaplo a aby každá akce byla skvělá show.Je to fakt dojemné a jsem na tebe pyšná.
    Mamka

  • anonymní uživatel vh_ (honza.volf (a) tomato.cz) 14.10.2011 v 11:47

    jé to je pěkný :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí