MojeKolo

Report: Moravsko Slovenský DH Cup - Kouty

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 12.6.2012

ikonaTřetí zastávka Specialized Moravsko Slovenského DH Cupu se jmenovala Kouty nad Desnou, seriálový vlak na ní zastavil o uplynulém víkendu. Třetí kolo v elitní kategorii vyhrál Ján Dodo Javorník.

Ski areál Kouty – patři mezi nejmladší areály v ČR, je umístěn v samém srdci Jeseníků – nedaleko od Pradědu a také vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

Zdejší sjezdová trať je téměř úplně nová, před třemi týdny by jste ji hledali marně. Nicméně, to jí však neubralo na obtížnosti, spíše na opak. Upřímně můžu říci, že koutecká trať je v současné době nejlepší sjezdová trať na českém území – má vše co má mít. Základem je velké převýšení – cca 500 metrů (start u horní stanice lanovky Medvědí hora 1100 m. n. m – cíl u spodní stanice Liščí potok 600 m. n. m.). Horní třetina trati je spíše plošší, zde bude v závodě třeba šlapat, zbylé dvě třetiny jsou opravdu hodně dolekopcom – začíná se nájezdem pod lanovku a pokračuje téměř pod lanem v jehličnatém lese, po překonání silnice následuje pasáž v tmavém listnatém lese, zde nechybí šikminy a zavřené zatáčky… Po projetí listnatého lesa zbývá přejet sjezdovku, přeskočit potůček, proletět lesíček a jsme v cíli. Za sucha ti nejrychlejší zajíždějí časy okolo 3:45.

Lepší obrázek z trati nabídne head cam.





Celý areál obsluhuje šestisedačková lanovka, která je opravdu rychlá, cesta nahoru trvá přibližně sedm minut. Drobným nedostatkem je umístění spodní stanice v kopci cca 300 metrů od parkoviště, bohužel vedení vysokého napětí znemožnilo postavit spodní stanici níže, takže je nutno k lanu šlapat pěšky.





Mimo sjezdové dráhy jsou zde i další tři trati – traily, ideální na enduro kolo, ale i na déháčku se na nich dá pěkně zablbnout. Více o bikeparku naleznete na facebooku.

Jak již bylo zmíněno, trať je téměř nová a tím pádem velmi měkká a kluzká. Téměř všichni měli na sobotní trénink obuty mokré pláště a během dne se trať vyjížděla, zrychlovala a stávala se tvrdší. Měkká hrabanka se na mnoha místech vyházela a obnažila kořeny, spoustu kořenů. Bylo jasné, že pokud nezaprší, v neděli to bude na suché pláště.





Přes noc skutečně nepršelo a tak na startu semíčka byly mokré pláště k vidění pouze sporadicky. Honící se mraky a předpověď napovídaly, že na mokré pláště dnes ještě dojde. A skutečně, během startu finálového kola začalo pršet, první startující kategorie měli trať ještě relativně suchou, největší průtrž a příděl vody dostala trať při juniorech a elitě.





Díky náročnosti trati byly rozdíly v časech závodníků u některých kategorií opravdu veliké. Důkazem jsou první dvě startující kategorie, v nadějích ujel o parník Daneček Kroupa (SBT Fryšták), v ženách stejně tak Jana Bartová (Bikeplac racing). Super masters měli tentokrát slabou účast, každý ze tří závodníků měl místo na bedně jisté, nakonec nejlépe zajíždí Polák Rafal Wypiór (FroPro).
V mástrech byl boj jako na ostří nože, Vlasta Hynčica (SK Grafobal) využil letité zkušenosti a jako jediný závodník z celého startovního pole ve finále svůj čas stlačil pod čtyři minuty a zaslouženě vyhrál – je pravdou, že ostatní kategorie měli trať o poznání víc mokrou, takže za stejných podmínek by asi nejrychlejší čas finále nezískal. Poprvé v masterech startoval i Michal Červenka, leč po pádu v semi, do finálové jízdy nenastoupil.
Pevňáky ovládl Martin Kolajík z SBT Fryšták, hobbíky Petr Mach (SK Grafobal). V juniorech se odehrál bratrovražedný boj o první pozici, bratři Urubové si nedali nic zadarmo a nakonec byl rozdíl v cíli pouhé 4 setiny – zvítězil starší Jan, mladší Tomáš dojíždí druhý.





Elita si vodu na trati užila nejvíce, na mnoha místech se jelo „potokem“, většina jezdců dojela do cíle v dresech stejného vzhledu – ve slušivé hnědé barvě. S tratí a podmínkami se nejlépe popasoval Jan „Dodo“ Javorník (SCK Velosprint), který stříbro ze semi dokázal ve finále přeměnit na zlato, druhý Pavel Čep (Bike Racing Team) si oproti semi polepšil o čtyři pozice a na bronzu doplnil tuto dvojici vítěz semi Martin Mikulenka (SK Grafobal).

Kompletní výsledky naleznete na na sportsofttimin­g.sk.





Nově postavená trať v Koutech nad Desnou prošla úspěšně generálkou na mistrovství republiky ve sjezdu, které se zde uskuteční v srpnu. Ačkoliv byla trať nová, bylo vše téměř ideální, pár míst jistě dozná změn, ale jako celek zaručeně obstála. I zázemí pro závodníky a jejich depa je dobré úrovni – záchody otevřené po celou noc, tři restaurace v přímo u parkoviště (polední menu od cca 55Kč).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jose (stetir (a) centrum.sk) 12.6.2012 v 9:16

    No Michal idete riadne , to sa mi paci

  • anonymní uživatel head 12.6.2012 v 9:25

    neviem cim tocite tie headcamy, ale co tak zohant gopro HD nech sa da na to pozerat? :)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 12.6.2012 v 9:36

    nechápu proč tam mají na stromech tolik automatů na jízdenky

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 12.6.2012 v 9:51

    head: myslim, ze pro ukazku trati video naprosto dostacuje.
    koZa: v nekterych mistech bych se nebal i pridal dalsi, jizdenek neni nikdy dost

  • anonymní uživatel ..... 12.6.2012 v 9:56

    bude jeste nekde vetsi galerka??

  • anonymní uživatel luky vanič-poslední škarmanskej mohykán 12.6.2012 v 11:05

    to video je hrozný.....tady je to mnohem lepší...www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel DD 12.6.2012 v 12:01

    gopro sice bozi kvalita,ale tahej takovou krabici na hlave...a pak ji ztrat v lese, ze :-)

  • anonymní uživatel jarek 12.6.2012 v 12:54

    Dovolím si doplnit, že k tomu guláši je nutné ještě přikoupit knedlíky za 20 :-D

  • anonymní uživatel Ondra Šumperk 12.6.2012 v 13:09

    Díky za pochvalu trati, to vždycky potěší,na to že jsme na tom s klukama makali jen ve čtyřech tři týdny, bez bagra a větších zkušeností s dh tratěma. V horní části, jestli se teda najdou peníze na bagr :-), by měli do republiky přijít dodělat skoky - lavice na rozhejbání jezdců po startu a klopky. Jinak jsem se už při tréninku nestačil divit, kde všude si DH piloti dokážou najít rychlejší stopy, jezdila se vlastně nakonec trať těsně vedle té naší :-)ale i tak dík.

  • anonymní uživatel lukes (lukashspk (a) gmail.com) 12.6.2012 v 17:02

    zdravím redakci dole kopcom, které děkuji za tento report!
    musím říct, že jste nás pozitivně naladili a nakopli do dalšího vylepšování koutecké DH, která se díky M/S DH CUPU parádně vyjezdila a odhalila spoustu možností, jak tuto trať poladit a zatraktivnit pro srpnové MČR v DH, ale i každodenní bikerovo poježdění;)
    novinky budeme průběžně sázet na fcukbuk_Kouty Bike Park;)

    pro koZu:
    toliko automatů na jízdenky jsme instalovali především kvůli bezpečnosti.. jak tu píše dolekop trať byla nová a téměř nezajetá, na hodně místech docela rychlá, nepříjemně odkloněná, nemluvě o postupném obnažování kořenů..
    věděli jsme, že víkend bude deštivý, byl to premiérový závod v Kouteckém areálu, takže nikdo z bikerů trať neznal a v neposlední řadě jsme věděli, že se trať během sobotních tréninků podstatně změní a zrychlí - podtrženo sečteno snažili jsme se maximálně eliminovat nebezpečná nákupní místa, aby nikdo neměl tu čest kupovat jízdenku do nemocnice nárazem do buku apod. což se nám nakonec vyplatilo, protože pár nákupů doopravdy proběhlo (Ondra Šumperk byl svědkem několika pokusů)navíc automaty dokonale posloužily jako reklama 8-]

  • anonymní uživatel BuřT (750176 (a) seznam.cz) 12.6.2012 v 20:14

    Koutecký bikepark tuhle trať potřeboval jako sůl a je radost číst, že jí má a asi jednu z nej v téhle malé zemi! A že za to můžou "jen" 4 lidi a 3 týdny, na to nemám slov. To, že jsou na každém druhém stromě automaty, je jenom dobře - zrovna se zotavuju z potkávačky se stromem :-). Všechna čest, jen tak dál! Teď už jen "došperkovávat"... Fandím vám!!! No a v budoucnu ještě jednu sjezdovou trať, no, kde to maj? :-D

  • anonymní uživatel Mike 12.6.2012 v 20:24

    Dá se to jet i s pevňákem co má zdvih 130mm?

  • anonymní uživatel uksa 12.6.2012 v 20:35

    Trať super, skoky na sjezdovce jsou jediným co mi trochu chybělo, jinak je na trati vše co má být, je zábavná, jezdivá, nechybí technické pasáže a hlavně je dolekopcom. Až se pořádně vyjezdí, tak se ukáže její kvalita a náročnost. Areál má velký potenciál a i ostatní tratě jsou zábavné, jen úsek fr trati pod lanem je značně poddimenzovaný, točky jsou příliš utažené a skoky příliš malé, respektive poloměr odrazů. Na sjezďáku pro mě téměř nesjízdné, což je škoda, protože by to bylo jinak zábavné. Myslím, že nejsem sám kdo má takový pocit.
    Jinak určitě pochvala, v areálu je vidět kus práce, takže jen tak dál. A co se týče automatů byly na místě!a určitě by se neztratili ještě na dalších místech. Sám sem automat navštívil, nicméně ještě předtím než byl nainstalován :D

  • anonymní uživatel Baba-Ji (toman.petr (a) email.cz) 12.6.2012 v 23:08

    >uksa: souhlas, byl jsem v Koutech minulý rok a i z tohohle videa ve mně přetrvává pocit, že kluci, co to tam staví, tak staví spíš "traily za barákem" než pořádně dimenzované bikeparkové lajny. Takže koutečtí stavaři, nebojte se toho a povolte uzdu svým trailovým fantaziím, držím Vám palce!

  • anonymní uživatel p.e.t.r. (uiblein (a) downhill.cz) 13.6.2012 v 8:28

    trať vypadá opravdu velice pěkně, jen se jí nepokoušejte "ztížit" dřevěnýma skokama na placku. Rychlé lavice by byly luxusní, nějaká sekce se šutýrkama a je tu naděje, že bychom mohli mít trať jako je Pietermaritzburg, Fort William, nebo Leogang..........držím palce! Více stop taky nevadí, naopak!!! moc utažený klopky tak trochu jo...

  • anonymní uživatel Ondra Šumperk 13.6.2012 v 17:07

    To p.e.t.r.,Baba-Ji,uksa: vše je zase jen o penězích :-). Pokud středisko nesežene prachy na bagr a další budování, tak se to asi moc posouvat nebude. Jinak nápadů jak to tam vytunit je spousta, kopec má obrovský potenciál. Zatím se tam dělalo ale vše spíš ručně, takže to je takový jaký to je :-). Jezdit se ale dá a vše se pomalu posouvá snad k lepšímu. Tak trpělivost a za pár let tam budeme mít třeba "českej nebo moravskej Whistler". Uvidíme, sám jsem zvědavej :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí