Rozhovor: Štvanice bez řetězů

Autor: Red Bull, kategorie: Rozhovor, vydáno: 13.6.2012

ikonaRed Bull ve spolupráci s Michalem Marošim přiváží do Prahy unikátní bikový závod Red Bull Pump Riders. Trať plná klopenek a skoků, žádné šlapání, žádné řetězy, jen technika a „pumpování“. Přesně to bude evropská premiéra závodu Red Bull Pump Riders na pražské Štvanici!

Marosana se závodu Red Bull Pump Riders zúčastnil loni v Brazílii a letos tuto show přiváží do Čech. Kromě jiného má Michal na starosti i stavbu tratě, zeptali jsme se ho proto, co přesně se na Štvanici chystá.  



Michale, ty už za sebou stavbu jednoho soukromého pump tracku máš a určitě už jsi plno podobných tratí projel. Jaké jsou základní parametry tratě na pump track?
MRSN: V podstatě záleží na staviteli. Dá se to kombinovat. Základ je dual či single. Dual se jede většinou jednokolově na součet časů či vítěznej počet. Single se dá jet na několik kol dohromady nebo stojí dva jezdci proti sobě zrcadlově aby to bylo zajímavější pro diváky. Jinak trať se staví většinou z hlíny, ale dá se použít i beton nebo dřevo. Pump track ve svý podstatě ale nemá žádná striktní pravidla.





Máš v plánu postavit na Štvanici něco opravdu unikátního? Něco, co na žádné jiné pump trackové trati není?
MRSN: Už jen to, že na Štvanici bude stát pump track je unikátní. Štvanice nabízí krásnej prostor a už jen proto chci, aby byla celá trať atraktivní pro jezdce i pro diváky. Rozhodně půjde o originál!

Máš v plánu přizpůsobit trať Red Bull Pump Riders spíš pro BMX, MTB nebo na velikosti kola nebude záležet?
MRSN: Myslím, že v tom nebude rozdíl. Jediné, co je jasné, je fakt, že BMX kola jsou rychlejší.





Jak dlouhá celá trať bude?
MRSN: Odhaduju to na 25–35 sekund.

Je Red Bull Pump Riders otevřený pro kohokoliv, nebo je určen pouze pozvaným riderům?
MRSN: Momentálně probíhá online registrace na www.redbull.cz/pumpriders nebo na vuong.marcela@redbull.cz a tudíž má možnost se přihlásit kdokoliv. Kapacita je ovšem omezena na 100 závodníků z každé kategorie! Nejsem si ovšem jistý, že trať projede kdokoliv. V plánu je postavit atraktivní pumptrack se spoustou technických boulí, klopenek i trailsů, které dají zabrat i zkušeným závodníkům.





Myslíš, že má pump track v Čechách budoucnost?
MRSN: Ma obrovský potenciál! Na trati si perfektně zajezdí jak profesionál, amatér, malej kluk či děda. Je to věc, na který se dá zlepšovat své skills či jen tak blbnout a vyhnout se tak ošklivým pádům. Pump track by měl určitě stát u každé dobré školy či sportoviště!

Chystají se do Prahy i nějaké zahraniční hvězdy?
MRSN: Samozřejmě jsou v řešení i pozvánky pro zahraniční závodníky, ale upřímně to není naší prioritou. Už několik let vládnou čeští 4× rideři celému světu a největší stars tak máme přímo tady. Zajímavé price money a prestižní závod však budou lákadlem i pro zahraniční hvězdy. Není se však čeho obávat. O zajímavé souboje nikdo nepřijde!





Jak dlouho potrvá samotná výstavba pump tracku?
MRSN: Společně s celou partou na to máme tři týdny, což je dost na to, aby to byla špičkově odvedená práce. MRSN crew má za léta praxe dost velké zkušenosti s výstavbou různých trailů po celé republice. Stavba této tratě je doufám v těch nejlepších rukou.

Bude trať v provozu i po akci?
MRSN: Bojujeme o to! Štvanice je výbornej prostor v centru hlavního města, kam má přístup plno mladých riderů ale i náhodných kolemjdoucích. Osobně bych byl velice rád, kdyby tato trať zůstala alespoň na letošní sezónu funkční a pump track si na ní mohlo vyzkoušet co možná nejvíc bikerů.





A co doprovodný program?
MRSN: Kromě barů a hostesek řešíme i after party. Novinkou v Red Bullu je Tourbus, který má své vlastní podium i zvuk, a na kterém budou po vyhlášení výsledků vystupovat live kapely (Pipes and Pints). After party se pak přesune do baru na Štvanici.





Red Bull Pump Riders je v progresu. Stavbu tratě i veškeré další dění okolo příprav tohoto unikátního závodu budeme samozřejmě i nadále sledovat. Příště budete mít možnost se seznámit s designem tratě a samotnou výstavbou.

Těšte se 23.6.2012, Red Bull Pump Riders totiž budou stát za to!

Diskuze

  • anonymní uživatel Lizard King 13.6.2012 v 9:31

    Moc pekne, doufam ze to na Stvane zustane, nemam tedka kolo a chtel bych si to projet!

  • anonymní uživatel Bam 13.6.2012 v 11:02

    masucker dobře vy 1

  • anonymní uživatel Mathes 13.6.2012 v 14:19

    to bude za skate parkem nebo sem uplně mimo?

  • anonymní uživatel Dan (d.reif (a) seznam.cz) 13.6.2012 v 14:56

    Bombaaaa!

  • anonymní uživatel Cabra (jvtenedor (a) gmail.com) 13.6.2012 v 16:03

    Buena idea!!

  • anonymní uživatel čibrut 13.6.2012 v 17:29

    Mathes: tam co byl zimní stadion. Navíc na freeride.cz na tohle téma už pár článků vyšlo.

  • anonymní uživatel Potůček 18.6.2012 v 19:39

    Uplně na druhý straně od mostu než je skatepark.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí