Report: Freestyle MTB/BMX Jam

Autor: BPS crew, kategorie: Report, vydáno: 23.8.2012

ikonaDruhá srpnová sobota patřila ve střemeníčském bike parku už téměř tradičnímu Freestyle MTB/BMX Jamu, letos jeho třetímu ročníku. Jak už je ve Střemeníčku zvykem, i letos prošel park velkou rekonstrukcí, takže se měli závodníci určitě na co těšit. Těšit se také mohli na tučné prize money 50 000 Kč, které se jen tak na českých závodech nevidí.

Organizátoři akce, Kuba Hradil a Štěpán Zatloukal (a za občasné pomoci Petra Zatloukala), ani letos nezaháleli a vyšejpovali park k téměř dokonalé podobě, takže jediné co mohlo celou akci pokazit, bylo počasí. A tak se také málem stalo. Už od šesti hodin smáčel park lehký, avšak vytrvalý déšť. Ale světe div se, ve dvanáct přestalo pršet, a protože byl park totálně vysušený, tak mu ani dopolední déšť neuškodil a kolem 13-té hodiny mohl začít trénink. I lajkovi mohlo být na první pohled jasné, kdo bude dneska nejvíc diktovat. Teo Kováč, Netro nebo Kuba Kalina se proháněli parkem jako by v něm jezdili každý den, zdatně je doplňoval skoro místňák Honza Volf a černý kůň závodu Dan Miller.





Obraz z tréninku se přenesl i do následné kvalifikace, do které se přihlásilo, především díky špatnému počasí, jen 23 jezdců. Kvalifikace se jela formou jamu na všech třech lajnách v parku. Do finále postoupilo 12 jezdců a kromě očekávaných jmen porotu nejvíc zaujal litovelskej rajdr Michal Šíbl (flatspin 540 v rádiusu nebo turndown na big airu) a olomoucká mladá krev Pavel Spurný (beko a 360 na big airu).





Finále už se jelo formou klasického závodu tzn. každý dvě jízdy na každé lajně a díky čau. Funbox byl ještě v normě, když nepočítám huge 36tailwhip od Ondy Krčmáře, krásnej fliptable od Kuby Kaliny nebo šílenou 720 od Libora Prokopa, který to měl v tu chvílí zabalit a jít na pivo a klobásu. Po funboxu následoval step-up step-down a tam se začali dít věci. Backflip up a 360 down byla skoro standart. Nejvíc určitě sázeli Teo Kováč (36barspin up, tailwhip down a barspin v radiusu), Netro, který bohužel neodjel dabl tailwhip ze step downu, Dan Miller všechny rozsekal frontflipem na step up a flairem v rádiusu, Tomáš Flasar, který na čisto odjel double tailwhip na step up, no hand dolů a downside tailwhip v rádiusu nebo Kuba Kalina, který jako první odjel téměř čistě backflip ze step downu.





Jako poslední čekala na jezdce tzv. „velká lajna“ – step up a za ním 6 metrový skok. Poslední část finále nezačla úplně šťatně, protože Libor Prokop neposlechl a nešel na klobásu, ale přetočil 360 ze step downu a spadl jako podťatej. V tu chvíli všem zatnulo. Libor to naštěstí odnesl jen s prokousnutým rtem a kolem a kolem je možná dobře, že se nedostal na big air. Jinak se jela hrozná liga. Netro sekal triky jako dřevorubec stromy, 36×up z dropu a 36 tailwhip na big airu nebylo uplně málo.





Kuba Kalina sázel flip z dropu a obrovský tailwhipy nebo supermany, Honza Jílek 360 a backflip, Dan Miller frontflip, Teo Kováč tailwhip a Kuba Vencl´s style backflip. Honza Volf nezůstával pozadu s backflip one foot xup a Ondra Krčmář jakoby se teprve rozehříval na závěrečný Best trick jam. Závod skončil, následovala 20 minutová pauza a pak se opět všechno přesunulo k big airu, na kterém sem chystal Best trick jam o 5 000 Kč. Speakeři akce, Papouch a Tomka, začali svým ostrovtipem hecovat rajdry a postupně se začali přidávat i diváci. Best trick jam snad nemohl začít ve větším stylu.





Netro z jedničky 36dabl tailwhip. Tak se ukažte, jakoby naznačoval. Výzvu přijal Teo Kováč, který odjel až nelidsky perfektní flipwhip. Dan Miller začal zkoušet 36backflip, Honza Volf backflip nohand, Aleš Dryml frontflip a Krtkovy pokusy o 36barspin to tailwhip dávali jasně najevo, že takovou úroveň snad ještě žádné závody v ČR neměly. Ti všichni nakonec svoje pokusy čistě odjeli, čímž vyřvali hlasivky nejednoho diváka a získali si srdce mnoha divaček. Obzvlášť když Dan Miller odjel 36backflip, porotě zatrnulo. „Tohle snad ani nemůže mít jednoho vítěze“, říkal jsem si. Best trick byl u konce, porota se odebrala do ústraní a málo kdo jí v tu chvíli záviděl.





Po 20 minutách bylo jasno. Osmej flek a tisícovku k tomu vyválčil veterán Honza Jílek. Sedmý místo, zakladatel FFT bike parku, Aleš Dryml. Šestý místo a dva tisíce pro Ondru „Krtka“ Krčmáře. Pátej skončil už ne jenom local hero Honza Volf, čtvrtej Kuba Kalina a čtyři tisíce pro něj. Třetí místo a osm tisíc pro Kubu Ven… vlastně pro Tea Kováče. A teď to byl boj. Druhej flek a dvatitisíc cash si nakonec odvezl Klatovskej dřevorubec Honze „Netro“ Netrval. Tím pádem první flek a patnáct tisíc ká čé k tomu pro Dana Millera! Vítězové Best trick jamu mohli být klidně tři, ale cena za Best trick – pět tisíc cash a poukaz na jízdu ve Ferrari(tu), zde byla jen pro jednoho a tím se stal Ondra Krčmář za 36barspin to tailwhip.





Ceny byly rozdány, vítězové vyfoceni a Kuba Hradil společně se Štěpánem Zatloukalem si tak mohli oddechnout, že i letos to vyšlo podle jejich představ a mohli tak ukončit třetí ročník Freestyle MTB/BMX jamu ve Střemeníčku. Kdo nebyl, o dost přišel! Tak see ya next year!

BPS crew





Diskuze

  • anonymní uživatel Dan (d.reif82 (a) gmail.com) 23.8.2012 v 9:38

    Maso, to je proste maso ty triky :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí