MojeKolo

Video: ,ZAM

Autor: Gaspi, kategorie: Video, vydáno: 12.10.2012

Gaspiho videoprojekt ,ZAM je nyní online, při té příležitosti jsme se hlavního aktéra Richarda Gasperottiho zeptali na pár otázek ohledně cesty, natáčení a mnoho dalšího. Zajímavé povídání a video uvnitř.

A až se vydáte do Mongolska, budete znát první slovíčko – zam znamená mongolsky cesta.





Na Marosana End of the Season proběhla poměrně nečekaná premiéra tvého videa ,Zam – o cestě do Mongolska. Můžeš nám trochu přiblížit tento dokument. Mongolsko, z ČR je kus cesty, jak tě napadlo zvolit tuto lokalitu? Máš k ní nějaký bližší vztah nebo jsi jen bodl prst do mapy a řekl jsi tam chci?
Tak nápad to byl hlavně Lukáše řiditele X-Centra na Gardě a kolegy ze Simpleride, který tam byl loni na off-road.
My se toho chytli a začaly připravovat cestu. Je to ještě jedno z mála neposkvrněných míst zásahem spotřebního života a je to ku..a velká země.

Jak dlouho probíhala příprava. Jak se vlastně plánuje cesta do oblasti, kde silniční síť téměř neexistuje.
Příprava probíhala skoro půl roku.Důležitý byl termín, team, auto , ale hlavně finance. Vše se stále měnilo pomalu každý den.
Team byl jasný Lukáš jako řidič, kuchař a holka pro všechno,Adam Maršál jako fotograf a reporter, Márty Smolík jako kameraman s jedním foťákem a nakonec já jako klaun :-)
Důležitý bylo naplánovat data, kdy budou přilétat a odlétat z Novosibirska, zajistit víza do Ruska a Mongolska a hlavně tam dojet!
Cesta v Mongolsku se plánuje těžko, protože přesné mapy nejsou.My měli tři a každá se rozcházela, no prostě země kde je 100km jen malá zajížďka.





Můžeš nám trochu přiblížit auto kterým jste po celou dobu cestovali? Jak obstálo tak náročnou cestu, vyskytly se nějaké problémy? Tak mě napadá, moje auto má výměnu oleje po 10000km, kolikrát jste jej měnili během cesty vy?
Ford Econoline E-350 10V Triton 6,8L s přezdívkou Darmožrout. Je to americkej bus původně 15míst dnes obytný vůz 8+1 speciální nad 3,5t.Ano je to na řidičák tipu C a pípá mýto!
Má pouze zadní náhon ,ale průchodnost terénem jak sviň.Nechtěl bych vidět tohle v 4×4.Na střeše máme systém na uchycení 8 kol a stan kde vegetili kluci mediální.
Problém jsme měli pouze cestou tam na Ukrajině. Přebrousil se nám kabel od řídící jednotky motoru.Naštěstí UK jsou šikovní a oprava za 20eur nám vydržela celé Mongolsko.
Jednou jsme zapadli díky delšímu zadku auta, jinak nic…….
Výměnu oleje jsme neřešili, vydržel!

Čtyřicet dnů v jednom autě, to je už poměrně dlouhá doba, ponorkovou nemoc jste zažili? Co jste v autě během jízdy, především dopravy do Mongolska dělali – všechnu hudbu jste museli mít ohranou, všechny historky jste už slyšeli dvakrát. Zpívali jste si, hráli slovní fotbal?
Cestou směrem Mongol jsem nabíral Lukáše na letišti v Kyjevě a až do Novosibirska jsem toho moc nenakecal, protože jsem měl hubu plnou aftů po našem kempu na Ukrajině.
Muziky jsme měli hafo ve dvou Ipodech takže didžina celou cestu.
Drželi jsme to ve verzi čínskej taxík, jeden spí druhej řídí.Z Novosibirska už ve čtyřech ,to bylo zábavnější.
Ponorka přišla až tak v polovině cesty kdy se dokonce i Márty rozkřičel až jsem si málem udělal škrtadlo jak na krbový sirky. Čingis všechno napravil :-)

Jak probíhal výběr spotů, jeli jste rovnou za nosem a když viděli něco zajímavého, tak jste zastavili a šli to natočit?
Není to tak že si ukážeš a jedeš. Je důležitý makat jako team. Komunikovat a přemýšlet dopředu, například jak jde světlo. Můžu lézt hodinu do kopce a pak to stejně bude na ho..o, což se párkrát stalo. Většinou jsme vybírali spoty z auta a následně dalekohledem zda je to vůbec sjízdné. Z dálky kopec může vypadat jak hromádka písku a z blízka jsou tam šutry jak jačí hlavy. Nebyla to vůbec sranda….





Kolik kilometrů autem jste najeli víme, ale kolik jsi najel na bajku, máš představu?
Ty jo….. vůbec nevím, s tacháčem nejezdím.Makali jsme od rána do tmy a to všechno ve výšce okolo 3000m takže nás to dost ždímalo.

A samotné natáčení musela být obrovská dřina i pro kameramana Mártyho Smolíka a fotografa Adam Maršála, ty jsi si kopec sjel dolu na kole, oni museli po svých nahoru i dolů. Jak to dávali?
Kluci makali ja barevný a museli sebou táhnout i techniku, pití atd….. Chůze v pohorkách na ostrých šutrech taky nic moc!

Točili jste na první dobrou nebo jste záběry opakovali?
Většinou na první, jen pokud Márty potřeboval ještě jiný ůhel pohledu musel jsem jít znovu.Všechno na oči.

Kolik jste si domů přivezli materiálu a jak složité bylo vybírání co do videa dát a co ne.
Tak foto materiálu asi 5000 fotek ,filmového matroše bylo něco okolo 15hodin.
Adam si řešil finální výběr fotek až z toho vlastně vznikla velmi povedená fotokniha partnerům a pro ůspěch zvažuji dotisk. Je to fakt pecka!
Márty rozděloval do sekcí a ořezal vše nej na cca 5 hodin. Pak na 2 hod a společně jsme doladili na 28 minut ze kterých je dokument ZAM 16 minut.
Tomu všemu ještě předcházelo 5 min video RG visit Mongolia a stane se součástí celého dokumentu.

V jednom ze záběrů jsi políbil představec a trochu jsi si vylepšil obličej, bylo to největší zranění nebo bylo ještě něco horšího?
Trošku se Spešl rozhulákal a nešel ubrzdit :-) Možná to tak vypadalo, ale ani jsem se (naštěstí )představce nedotkl. Prasknul mi suchý ret. Opary a dehydratace my vylepšili pysk. Nic horšího se nestalo, to bych to pokazil všem.





Velké produkce s sebou vezou obří catering, vy v jednom autě jste si asi moc vymýšlet co se týče jídla nemohli. Jedli jste čínské polívky a spoléhali na pohostinnost místních?
My už jsme vlastně taky velká produkce, když jsme předskokani Where the trails end . "ZAM a journey of one freerider "a byli jsme čtyři. HAHAHA Jen si dělám srandičky.
Jídlo jsme si vezli z Ruska a vařili jsme si jak na čundru. Místní jídlo jsem na rozdíl od kluků nedával. Kozí mlíko v poho ,ale maso s chlupem je fakt moc.

Pro zajímavost, kolik jsi měl během celého výletu defektů, kolik lahví Čingis vodky za celou dobu akce padlo? Zažil jsem nejvíc defektu v nejkratším čase za celou dobu co držím rudla, okolo 10ti denně. Čingis prostě v Mongolsku stále žije a vodka nesoucí jeho jméno nás provázela jednou lahví denně na vypálení červa. Taky nám fakt nic nebylo.

A na závěr se nemůžu nezeptat, kam pojedeš příště?
No Mongolsko je vysoká laťka, kterou strčí do kapsy už asi jenom severní pol.Tam je kosa takže připravujem něco teplejšího, můžu pouze říct že jde o stále činný vulkán a nebude to prdel!

Foto: Adam Maršál

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel petr (spaggy (a) tiscali.cz) 13.10.2012 v 16:26

    hustej trip,když se na to člověk kouká tak to vypadá jako těžká pohodíčka,ale ve skutečnosti byly určitě i krušné chvíle,skvělé video všemi směry.

  • anonymní uživatel hov (xxx) 14.10.2012 v 17:15

    Super vejlet, fajn video kluci, ale pokud by mě někdo pozval k sobě na jídlo, tak bych si na známku rišpektu k těm lidem určitě u stolu sundal čepici, frííí nefríííí, štýlo neštýlo.

  • anonymní uživatel macho 14.10.2012 v 19:39

    hov: naprosto souhlasim

  • anonymní uživatel speedylt (speedylt (a) seznam.cz) 14.10.2012 v 21:10

    tak to jooo,super videjko a užasnej vejlet,co?

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 21.10.2012 v 20:16

    jaky tam tocej piva?

  • anonymní uživatel anonym :) 22.10.2012 v 19:13

    Gaspi, vim že mi na to neodepíšeš a tak i pro ostatni...nevite kde bych sehnal v evropě distribuci chinggis vodky ? :) hledal jsem vsude a nenasel jsem nic..klidne bych si to nechal poslat z ruska ale sem fakt bezradnej :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 23.10.2012 v 9:01

    Google a dotaz chinggis vodka a cca paty odkaz smeruje do Nemecka www.mongolei-vodka.de/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí