Giant Factory Off-Road Team v roce 2013

Autor: Zdeněk Svatoš, vydáno: 8.1.2013

ikonaGiant Factory Off-Road Team na sezonu 2013 posiluje svou sestavu

Do sezóny 2013 vstupuje Giant Factory Off-Road Team neboli tovární MTB tým Giant v novém složení, silnějším než kdy předtím! Kromě XC, maratonu a sjezdu se tým zaměří i na stále populárnější disciplínu enduro.





DOWNHILL
Dres Giant bude nadále oblékat mistr světa 2011, mladý britský talent Danny Hart, kterého asi netřeba představovat, jeho suverénní mistrovská jízda na bahnité trati v Champéry tehdy šokovala svět. Bohužel v sezóně následující potkala Dannyho smůla v podobě zranění ramene, kvůli kterému byl nucen vynechat závěr sezóny, a přišel tak i o možnost obhajoby titulu. Na Světovém poháru startoval v pěti ze sedmi závodů, z toho třikrát stanul na stupních vítězů (2., 3. a 4. místo). Po svém posledním závodě byl v celkovém hodnocení SP na čtvrtém místě, dva vynechané závody ho pak odsunuly na celkovou osmou příčku. Letos je odhodlán vrátit se tam, kde před zraněním byl, tedy mezi pět nejlepších sjezdařů světa: „Byl jsem zklamaný, když jsem loni musel vynechat několik závodů, ale o to větší je teď moje motivace. Nemůžu se dočkat prvního závodu Světového poháru, který se jede u nás v UK, dám do toho všechno!“

Stejně jako Danny v týmu zůstává i zkušený jihoafrický downhiller Andrew Neethling, který se loni na SP čtyřikrát umístil v top 10 a celkově obsadil dvanáctou pozici.

A konečně třetím do party je nováček v týmu, dvaadvacetiletý kolumbijský talent Marcelo Gutierrez Villegas, který je doma čtyřnásobným národním šampiónem v elitě a na MS 2012 v Rakousku zajel desátý.





XC, MARATON, ENDURO
Stálicí týmu Giant je americký XC „veterán“ a olympionik Adam Craig, který na sezónu 2013 přechází ze stáje Rabobank-Giant (nově Giant Pro XC Team) do týmu továrního. Zatímco Rabobank byl zaměřen především na XC závody Světového poháru, Adam se v poslední době věnuje spíše disciplíně enduro (loni vyhrál americký šampionát v Super D – na prototypu Trance X 29er). A právě v továrním týmu bude mít mnohem větší prostor, aby značku Giant reprezentoval právě v enduro závodech: „Na tuhle sezónu mám hodně zajímavý závodní program, v plánu je objet spoustu skvělých akcí, enduro, XC, prostě všechny možné typy závodů, které si v poslední době většina bikerů touží zajet.“
V týmu dále pokračuje Adamův parťák z Oregonu, trojnásobný Downieville all mountain šampión Carl Decker, stejně tak úřadující americká mistryně v Super D Kelli Emmett a enduro objev loňské sezóny, Australan Josh Carlson. „Tuhle partu jezdců je radost sledovat,“ říká hlavní šéf marketingu značky Giant An Le. „Jsou to mistři svých disciplín, prostě skvělí bikeři. XC jezdci se nebojí těžkých sjezdových pasáží, sjezdaři zas při tréninku měří svou výkonnost. Jejich všestrannost a jízdní styl reflektuje vývoj mountain bikingu, stejně jako našich kol a doplňků, které vyvíjíme pro všechny, kdo propadli kouzlu cyklistky.“





Tým bude vybaven bohatým arsenálem závodních kol Giant pro všechny typy tratí a terénů, od ultrlehkých karbonových XC hardtailů přes celoodpružené XC a enduro biky až po DH speciály. Sjezdaři budou mít k dispozici dva modely, sjezdový Glory pro závody SP a „univerzální“ Reign X pro rychlé a na materiál ne tak náročné tratě. Enduro/XC jezdci nastoupí do sezóny na nových modelech Anthem X Advanced 29er a Trance X 29er, v jejich „vozovém parku“ ale nebude chybět ani špičkový karbonový hardtail XtC Advanced SL 29er. Kromě závodění budou jezdci aktivně zapojeni také do vývoje nových modelů a technologií, takže v průběhu sezóny se objeví i nějaké prototypy nových kol.

Všechny týmové biky budou „Powered by SRAM“, tedy osazeny tím nejlepším, co koncern SRAM nabízí, od řazení SRAM přes brzdy Avid a komponenty Truvativ až po odpružení RockShox. Dalším hlavním dodavatelem materiálu bude výrobce zapletených kol DT Swiss a odborníci na pneu Schwalbe. Oblečení s liščí hlavou sjezdařům a enduristům zajistí Fox Head, XC jezdce oblékne značka DNA Cycling.





Giant Factory Off-Road Team 2013:
downhill: Danny Hart (GBR), Andrew Neethling (RSA), Marcelo Gutierrez Villegas (COL)
XC, enduro: Adam Craig (USA), Josh Carlson (AUS)
XC, maraton, enduro: Carl Decker (USA), Kelli Emmett (USA)

materiální vybavení týmu:
SRAM (řazení)
Truvativ (komponenty)
Avid (brzdy)
RockShox (odpružení)
Schwalbe (pneu)
DT Swiss (zapletená kola)
Fox Head (DH dresy, oblečení)
Contour (sportovní kamery)
DNA (XC dresy)
MRP (vodítka řetězu)
fi’zi:k (sedla)
crankbrothers (pedály)
ODI (gripy)
Honey Stinger (sportovní výživa)
Park Tool (servisní stojany, nářadí)
Finish Line (mazivo)
Thule (držáky kol)
NoTubes.com (tubeless pneu)

Pro aktuální informace o všech týmech a jezdcích značky Giant sledujte oficiální českou facebook stránku facebook.com/Gi­antBicyclesCZ, tovární tým můžete sledovat také na jeho vlastním profilu facebook.com/gi­antfactoryteam.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí