Test: chrániče One Industries EXO

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 28.1.2013

ikonaKdyž Shaman, boss (nejen) eshopu BikeStrike.com ohlásil, že se stal českým distributorem vybavení od firmy One Industries, neváhal sem ani vteřinu a hned burcoval vedení redakce, aby zahltil mail BikeStriku dotazy jestli nám nepůjčí něco k otestování. A protože jsou v BikeStriku veskrze lidé hodní a přátelští, můžeme vám představit chráničový komplet One Industries EXO.



V první řadě bych chtěl avizovat, že následující článek může obsahovat enduro a allmountain vybavení. Byli jste varování, pokud stále ještě čtete, nesežerte mě za to, že mě baví i šlapat do kopce. Proč tolik varování? Protože Exo není další plastový dh suspenzor, který je dost velký na to, aby schoval celýho…sjezďáka. Vlastně tímhle kompletem (prodává se ovšem po jednotlivých kusech, o tom později) One definují „chrániče“ na enduro-allmountain, ale i stále populárnější trail ježdění na trailbicích. Ono to totiž úplně chrániče nejsou, (uznávám, že test chráničů lokte „tak mrdni brňavkou do rohu stolu v redakci a uvidíš co to umí“ je pěkná hovadina, ale aspoň jsem zjistil, k čemu se tyhle chrániče loktů používat nemají). Podle výrobce všechny části EXO splňují evropskou normu 89/686 EHS, ale všem doporučuji si ji „vygůlit“ a zkusit přelouskat, no nadarmo se neříká, dej volovi funkci a vymyslí lejstro. Ale stejně tak je na štítku u „chráničů“ nápis, že neslouží k ochraně. Sem z toho trochu jelen a vrhám na test.





V Exo kompletu sem nalítal nějakou stovku kilometrů hore kopcom i dolekop.com a celkově to špatný koncept není. V první řadě je to velmi slušné funkční prádlo, teplotní podmínky tento podzim kolísaly deset stupňů nahoru i dolů, ale já pořád jezdil v xc kraťasech a EXO návlecích. Spodní hranice byla asi nějakých 5 stupňů, to už byla fakt zima. Nicméně jak by zvládaly dnes už stále obvyklejší letní teploty přes 30 stupňů můžu jenom odhadovat.

Významným prvkem kompletu by měla být kompresní funkce, která zlepšuje prokrvení a urychluje regeneraci svalů, protože na sobe prd poznám nezbývá než věřit a doufat, že ze mě komprese udělá nadčlověka (asi na tom fakt něco bude protože v silniční cyklistice už UCI použití kompresních ponožek zakázalo).





Nejvíc času sem ale strávil v EXO shorts (prostě v trenkách), dostal sem verzi s cyklovložkou a ta se rozhodně osvědčila, jakkoli sem jí nevěřil, musím uznat, že se zařadila na špičku cyklovložek co sem kdy jezdil, moje pozadí si libovalo jako prdelka barokního andělíčka zabořená do naducaného mráčku na stropě sixtinské kaple. Stejně tak mi moje rodinné klenoty nepřišly nijak ohroženy přílišnou kompresí či otlaky, lidově řečeno, vše mohlo přiměřeně bimbat ale ne zas tolik, aby to bylo nepříjemné. Trenky mají jinak velmi příjemný lem a cyklovložka mi nijak nezavazela, když jsem neodolal a brával i na sjezďáka, protože spolu s DH shorts vytvářely boční panely z EVA pěny docela slušnou ochranu v případě pádů na bok a chránily tak velmi exponované vnější strany stehen.





„Tričko“ mi až tak k srdci nepřirostlo, ačkoli nebylo nijak zásadně nepohodlné, věděl sem, že na sobě mám pěnové chrániče páteře, co ale v případě, že se omotám o strom mou křehkou evoluci chordy dorsalis moc neochrání. Nicméně na pády do lesní hrabanky a zpevněné cesty je EVA pěna dostačující. Lehce deptal zip, který sice ulehčuje oblékání, ale chová jako zip, tzn se „kroutí“ a tím nošení docela otravuje. Myslím, že běžné přetažení přes hlavu by bylo mnohem užitečnější. Stejně tak jako střih mi přišel poněkud krátký, pokud se má jednat o funkční triko, rozhodně by mě z něj neměl vykukovat a mrznout jeden z mých faldíků.

Poslední část, návleky (nohy, ruce) byly velmi nositelné, díky silikonovému pásku a dobrému střihu nezklouzávaly a při vyjíždce sem o nich skoro nevěděl. Samozřejmě pocit ochrany se nedá srovnat s plastovými holeněmi nebo lokty, ale pár pádů bolelo asi mnohem míň než kdybych jel „naboso“.





Rozhodně tedy EXO chrániče nejsou neprůstřelné, ale stejně tak se jim pohodlností, odvodem potu a váhou moc plastových chráničů nevyrovná. O tom jak výhodná investice je nákup jednotlivých EXO položek – tričko 2.190,–, kraťasy 1.790,– (respektive 1.490,– při verzi bez cyklovložky), ruce 990,– a nohy 1.290,– se musí každý rozhodnout sám, málo peněz za pěnové chrániče to rozhodně není, nicméně pokud je vaší disciplínou allmountain, backcountry či trail riding, rozhodně by se vám EXO chrániče neztratily. Další výhodou těchto chráničů proti klasickým (plastovým, ale i d3o) je, že se dají snadno sbalit (srolovat) do batohu a použít až při jízdě dolekop.com. Na „tvrdší“ ježdění (tím pádem i tvrdší pády) můžu doporučit kraťasy, jinak bych asi volil plast či D3O.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fanda (boguscz (a) seznam.cz) 28.1.2013 v 9:30

    Zajímavej koncept, ale toho barokního andělíčka ti neodpustim ;-)

  • anonymní uživatel RB 28.1.2013 v 9:54

    Myslím, že kolena od TLD a lokty bohatě stačí- ochrana zaručeně větší a prodyšnost bude víceméně stejná. A člověk to může vzít i do parku, kam tohle už moc nepatří.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 28.1.2013 v 10:06

    RB: sleduju tvoje komentáře a nestačím se divit. Rádoby asi jezdíš všechno a všemu rozumíš. Ale chtěl bych tě vidět, jak jedeš 50km+ bez vložky v TLD kolenách. Moc prosím, ozvi se mi na mail. Hrozně rád bych si s tebou popovídal a zjistil, co vlastně jezdíš. Třeba pak budu tvé komentáře respekovat?

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 28.1.2013 v 10:28

    Ty kolena budou do bláta hodně praktické:-)

  • anonymní uživatel Petr S. (nic-nechci (a) seznam.cz) 28.1.2013 v 10:53

    Za nohy bych se přimluvil. Pro mě na enduro s nášlapama, kdy schytávám hlavně odlétající kamínky a kameny, super volba :)

  • anonymní uživatel Z4V 28.1.2013 v 17:39

    Z autorova projevu v tomto článku jsem lehce rozpačitá...kam se poděl jeho svérázný humor, který předvedl v tom předchozím? nicméně několika neotřelými vtipy nás ubezpečil v tom, že je to stále on a jeho místy až dětinský projev (který jistě pramení z přílišného nadšení do práce) mu musí být odpuštěn výměnou za jeho pestrou paletu dechberoucích znalostí. mimochodem pokud se v těch "chráničích" co neslouží k ochraně promenáduje i normálně, pak bych za rande s ním i vraždila...

  • anonymní uživatel HiPP 29.1.2013 v 8:28

    Z4V - mozes si dat rande aj so mnou a nikoho nevrazdit ! :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.1.2013 v 13:41

    už vim v čem na rande!!! kurnik tady člověk pronikne i do tajnejch snů ženskejch

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí