Test: Sedlovka Crankbrothers Kronolog

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.2.2013

ikonaSedlovka Crankbrothers Kronolog je zřejmě jediná sedlovka na trhu, která pro fixaci využívá dvouplátového mechanizmu – v útrobách Kronologu totiž nenajdeme ani kapku oleje. Vše (vyjma vzduchové pružiny) je mechanické.

Je to mu snad pět let co Crankbrothers jako jedni z prvních přišli na svět s teleskopickou sedlovou Joplin, od té doby až do současnosti na tomto poli nepřinesli nic nového. Konkurence samozřejmě nespí a současný enduro trend teleskopickým sedlovkám je nahrává – Kronolog by tak měl Crankbrothers vrátit zpět do hry.





Sedlovku jsme dostali ve průměru 30.9mm, takže opět bylo nutno vypít plechovkové pivo, plechovku zrecyklovat a použít jako redukci na průměr rámu 31.6mm – samozřejmě, na trhu je i verze pro průměr 31.6mm. Bohužel první pokus na test nebyl úplně úspěšný, předchozí testující z nejmenovaného časopisu zřejmě sedlovku nešetřili a ta u nás odmítla fungovat. V Progress Cycle však obratem sedlovku vyčistili a druhý pokus byl již úspěšný.

Montáž je jednoduchá, stačí jen jeden torx klíč – zámek sedlovky je tvořen jedním šroubem a rozporkou – jednoduché a čisté řešení. Bohužel má však svá úskalí, přenastavit úhel sedla jen o malý kousek je problém, nejjednodušší je zámek zcela povolit a nastavit úhel úplně od začátku. Pokud chcete použít sedlo s karbonovými pery resp. s pery z větším průměrem, tak máte problém. U Kronologu neřešitelný – rozporka umožňuje použití pouze sedel s maximálním průměrem per 9mm.





Chytře vyřešená páčka s jedním centrálním torx šroubem, který slouží k utažení i jako osa páky – jednoduše lze rozmontovat a použít jak na prvou, tak na levou stranu řídítka. Místo pro mačkání palcem má tvar loga Crankbrothers a výborně padne do ruky resp. palce. Poněkud nepříjemnou nutností je vůle lanka, mrtvého tahu, v rozmezí 2 – 3 milimetry, bez něj to prostě nejde.

Na Kronologu na první pohled zaujme „šavle“, vnitřní trubka se sedlovým zámek, jedná se o trubku, která má na všech čtyřech „bocích“ zbroušené plochy, vepředu a vzadu do stříbrná místa pro fixaci zdvihu s drobounkým vroubkováním, na bocích pak hladké plochy sloužící k zajištění boční tuhosti, zamezení rotace vnitřní a vnější trubky. Kolik měla sedlovka „najeto“ nevím, ale stále byla zcela bez vůle.





Jak již bylo zmíněno, Kronolog je plně mechanická sedlovka (vyjma vzduchové pružiny) se zdvihem 125mm (snížení zdvihu o 20mm je možné, je ale nutno použít speciální klíč Park Tool SPA-2). Celé srdce sedlovky je ukryto pod plastovým krytem u vchodu vnitřní trubky do vnější – ano, bovden se při změně zdvihu nehýbe se sedlem, tak jako u většiny sedlovek na trhu. Fixaci zdvihu (v libovolné výšce) zajišťuje dvojice ocelových plátů, které se pomocí pružinky rozpírají a doslova zakusují do vnitřní trubky sedlovky. Přestože systém funguje bezvadně (fixuje vysunutí), vidím zde největší slabinu, kombinace dvou různých kovů o různé tvrdosti – oceli a hliníkové slitiny – nemůže dělat dobrotu. A realita to potvrzuje, důkazem jsou obroušené plošky v místech fixace na fotkách.
Na spodní straně sedlovky se nachází klasický autoventil umožňující tlaku – rozsah „foukateleného“ tlaku je 50 – 80 psů, čím větší tlak, tím rychleji se sedlovka vrací a opačně.





U páčky musí mít vůli lanko, na druhé straně u zamykacího mechanizmu musí být naopak bovden volný, musíte mu dopřát pohyb nahoru – dolu, pokud tento pohyb bovden nemá, zamykání nefunguje.

Váha testovaného modelu o celkové délce 405mm je 553 gramů včetně dálkového ovládání, lanka a bovdenu – plně hydraulickou konkurenci Rock Shox Reverb navážila naše váha WeiHeng na 550 gramů (ovšem v délce 380mm).





Komu je Kronolog určen? Všem co chtějí mít relativně lehkou, designově velmi podařenou sedlovku, u které se bovden nepohybuje při každé změně zdvihu.

Cena sedlovky Crankbrothers Kronolog se zastavila na částce 6 999,–, k dispozici je dvojice průměrů a barevných kombinací – černá a červená. Do ČR dodává Progress Cycle.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 4.2.2013 v 8:45

    Netušil som, že sú sedlá s väčším priemerom lyžín ako 9mm. Vzhľadom k tučnej cene mi príde problém s odieraním dosť lapidárny, moja nebude ..

  • anonymní uživatel RB 4.2.2013 v 9:33

    60% zákazníků dávno ví, že je to shit a ti ostatní to brzo zjisti. Ty drážky se vydřou a sedlovka pak nedrží v pozici.

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 4.2.2013 v 9:47

    Kronolog nebrat...proste se casem vymele...

  • anonymní uživatel stofan 4.2.2013 v 10:06

    tie celuste su hodne deky pre designerov

  • anonymní uživatel ICE (IP80.188.235.76) 4.2.2013 v 13:08

    :-DDD sorry, Keli

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 4.2.2013 v 13:41

    ICE: ?

  • anonymní uživatel Kome 4.2.2013 v 14:46

    To je vychytana sedlovka ,hlavne do blata. Pochybuju ze se prezije 2 roky intenzivnejsi jezdeni.

  • anonymní uživatel stofan 4.2.2013 v 16:47

    Kome: no, to poriadne uber:D

  • anonymní uživatel Mario 4.2.2013 v 17:43

    Ja s ni jezdim a musim rict ze zatim vsechno OK. Je pravda ze drazky uz mam taky vydreny a akorat tak jedinej problem byl kdyz sem jel v zime a byla celkem kosa a bahno, tak najednou prestal chodit, nesel proste vysunout nahoru, tak sem odmastil a namazal kluzak a dal jako ochranu neopren a vsechno vali zase v pohode.
    A reseni packy je super.

    Jinak verim ze casem az se drazky trochu zvetsi tak ji prodam a koupim neco jinyho, treba KS LEV, prtz ta jedina spolu s Kronologem nedre bovdenem lak na ramu.
    To je muj nazor.
    Diky

  • anonymní uživatel Íček 4.2.2013 v 18:46

    "Komu je Kronolog určen?" Tomu kdo chce vyhodit peníze oknem.

  • anonymní uživatel peto(dude) 4.2.2013 v 18:58

    Ako to, ze sa tu vsetci neuje.avate na vyraze "vzduchova pruzina" ? Ked som ten vyraz asi pred 2ma rokmi na tomto servry pouzil tak som zozal mega vysmech miestnou "elitou" pricom uz vtedy som argumentoval v angl. celkom zauzivanym vyrazom air spring a nielen tym. Nepomohlo. Ked som to tu teraz uvidel dostal som chut sa polutovat. A k sedlovke, asi mam najlahsi, najlacnejsi model s rozmerom 27,5 ci aky to je, plny chod min 20 centy, vaha bezkonkurencna a mechanicky takmer nepokazitelna. Ked sa naserem ta aj odfotim a dolozim sem. Sa zose.ete.

  • anonymní uživatel RB 4.2.2013 v 19:57

    peto:už se na to klepu

  • anonymní uživatel peto(dude) 4.2.2013 v 20:00

    4 RB - :-))

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 4.2.2013 v 20:17

    peto(dude)..paradoxne neni rpoblem ubastlis sedlovku s vysokym zdvihem a udelat ji blbovzdornou...dve trubky v sove, jisteni kolikem, pruziny. Mozna ji udelas i lehkou. Ale poku zacnes premyslet nad srandama typu "stavitelnost v libovolne poloze", "plynule vytlacovani sedlovky (pri odjisteni ti neustreli kule)" a zkusis sedlovku se zdvikem 10cm nacpat do tela dlouheho 13c9+matka nahore) tak, abys mohl mit sedlovku hodne zastrcenou a jedna nevadila chodu tlumice, tak uz se dostavas do slozitych reseni....

  • anonymní uživatel he he 4.2.2013 v 22:15

    furt lepsie jak samodofukovacie kolesa :D

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.2.2013 v 8:00

    4 lukas - fuu dik. si mi otvoril oci. Faakt vaazne. "Nesrandujem". Moj FR bike - 1.bp.blogspot.com/...

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.2.2013 v 8:44

    Okrem ineho, co sa ondejete s vydrzou? Vzhlad(najsampodstatna vec) to ma skvely a skor nez sa to vydre, osucha a oskrabe tak uz v zreteli nutneho vyvoja, napredovania a pokroku budete jazdit nieco ine, ked nie rovno moto. Lebo ked rozvoj/pokrok tak aj osobny. Uprimne ruku na srdce. Nemam pravdu? Dufam, ze ...

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.2.2013 v 8:49

    este daco 4 lukas - Taku zlozitu ju nemam ako si dedukoval. A ma ju kazdy len o tom nevie. V JEDNODUCHOSTI TKVIE(vyslovis?) KRASA !

  • anonymní uživatel pokrok 5.2.2013 v 9:58

    peto(dude): Skúsim hádať - ty si počas jazdy šmátraš pod riťou a prestavuješ sedlovku - ak áno, tak to ma poser, to už mi je teda pokrok :) Ak by ľudia uvažovali týmto spôsobom, tak neosedláme ani koňa.

  • anonymní uživatel hoffman 5.2.2013 v 10:04

    každá debata o sedlovke sa napokon stočí k peto(dude) a jeho geniálnej schopnosti polohovať jednoručne sedlo v hociakej prekérnej situácii

  • anonymní uživatel stofan 5.2.2013 v 10:49

    hoffman :DDD

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 5.2.2013 v 11:11

    hmmm...tak na smatrani pod prdeli a povolovani RU za jizdy nemam mentalne....radeji zmacknu cudl a pockam az KS vyjede:)

  • anonymní uživatel Kome 5.2.2013 v 13:56

    Ten je PD report z tovarny KS, kde je to jak v laborce, v komentarich je jeden vtipnej, prej by chtel videt tovarnu CB, podle kvality jejich vyrobku tak nejspis budou pobihat krysy.

  • anonymní uživatel bazi.marko (bazi.marko (a) seznam.cz) 5.2.2013 v 16:39

    ...dva mesice jsem ho jezdil na svem trail biku, potom zacala zajizdet ve vysunute poloze o 1cm pod zatizenim. Reklamoval jsem ji v Progress a nechal jsem si tam otocit mechanizmus dozadu v myslence, ze tak na nej bude pusobyt vetsi paka a vsechno bude ok. Nebylo, hodiny a hodiny laborovani s nastavenim, vymena bovdenu a lanek a porad zajizdela a zajizdela. O vydrenych drazkach ani nemluvim. Prodal jsem ji. Za me nebrat!!! Jinak na MTBR je toho o ni spousta. Je to moooc spatna investice. SHIT

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.2.2013 v 19:47

    4 pokrok - Bavime sa tu o nejakom pokroku v tejto debate? Si si isty?
    4 hoffman - po tvojom vyneseni na nebesia si dufam zachovam pokoru a schopnost divat sa pred seba a vystihnut moment na vcasne zastavenie ked uz nieje cas na spustenie sedla dole "v hociakej prekérnej situácii".
    4 stofan - :DDD
    4 lukas - onedlho budes lenivy sa ucit za jazdy mackat cudl.
    4 bazi.marko - "prodal" s tym, ze plne funkcna, rekreacne jazdena? ked ne tak ktory bud blbec alebo kvalitny kutil ju od teba kupil?

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 5.2.2013 v 22:18

    peto(dude) : sasku:D

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.2.2013 v 23:19

    lukas - pocmaranej:D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 6.2.2013 v 9:35

    Teleskop je super přínos, ale já se bez něj obejdu. Profík nejsem, vteřiny nehonim a to krátký sesednutí mě nikdy nevadilo, alespoň jsem si stihnul propnout nohy. A i se sedlem nahoře se dá jezdit poměrně náročnej terén sakra svižně

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 6.2.2013 v 9:37

    ale je to o pohodlnosti....jako až mi jednou budou náhodou přebejvat peníze, tak do ní taky jdu ))

  • anonymní uživatel Bersekr 6.2.2013 v 10:14

    Ádoš> teleskop sa hodi hlavne na fulla, kde nemas rovnu sedlovu trubku a normalnu sedlovku hlboko zasunut nemozes.

  • anonymní uživatel ICE (IP80.188.235.76) 6.2.2013 v 12:32

    ádoši, vzhledem k váze není teleskopka chrtí záležitost, ale spíč klíčovej prvek pro trailbiky a endura

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 6.2.2013 v 13:12

    s tou baňkou vespod bych to na kolo ani nenasadil jak hluboko potřebuju

  • anonymní uživatel bazi.marko (bazi.marko (a) seznam.cz) 6.2.2013 v 16:03

    4 peto(dude) hochu, ty jsi MAGOR! Neni mi 15. Prodal jsem ji kamaradovi, ktery o tom vsem vi, jezdime spolu. Jinak, prodal jsem mu ji za zlomek ceny, ma ji porad v zaruce a mu to staci, me srala. Nesud a krive neobvinuj, pokud nevis. Nejsem zlodej. Styd se!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 6.2.2013 v 17:45

    2 Bersekr, Ice....kluci nedělali mi lobotomii, vim, že má svoje opodstatněný místo na trhu a taky to nijak nehanim. Sem to myslel subjektivně nééé?

  • anonymní uživatel peto(dude) 8.2.2013 v 8:28

    4 bazi.marko - Popravde sa mozem skor hnevat ja na teba. Obidve vety adresovane tebe boli zakoncene otaznikom. Ako mozes otazku brat ako sudenie a obvinovanie? A na zaklade toho mi tu nadavas do samozvanych sudcov a magorov. Netusim preco si sa nasr.l, ale Hovori sa, ze iba trafena hus gaga a pravda boli. A bolest casto vyvolava hnev. A ty si sa na mna nahneval. Ale ja ti verim, ze si nikoho neodrbal. Kazdopadne ja sa nemam za co "stydet", ty uz ale ano. Cheers.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí