Test: AGang Ninja DH Team

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.3.2013

ikonaJako pamětník co sedlal Author Taboo (s upravenou geometrií a v krásné khaki barvě – originál Masomlejn) a také jezdec co objel nepočítaně sjezdových závodů Author A-zone jsem byl skutečně zvědavý s jakým sjezdovým kolem po dlouhých letech přijde značka Author, respektive její gravity odnož AGang.

Už když předloni AGang ukázal svůj prototyp sjezdového Ninja Team DH bylo jasné, že nový model nemá se zmíněnými prehistorickými koly nic společného, naštěstí!





Testovat sjezďáka na přelomu ledna a února v klasické zimě, která obvykle panuje v Brně a okolí, není problém – italská riviéra nám počasí v tomto ročním období jen tiše závidí. Nicméně s letošní zimou je to jako na horské dráze, jednou mrzne až praští, podruhé se oteplí, potřetí je všude zasněženo, počtvrté je všude bláto… no na testování jsou to podmínky úplně „na prd“. Takže následující článek je spíše představením než plnohodnotným testem, protože v 15 cm sněhu nepoznáte zhola nic, to stejné platí když jezdíte na podobně vysoké vrstvě bláta.




Vše podstatné o rámu najdeš na sedlové trubce. Gripy a sedlo, jediné doplňky s logem AGangu



První věcí co mě padla do oka při vybalování kola byl povrch rámu, na první pohled to vypadalo jako surový hliník bez jakékoliv povrchové úpravy. Koukám na to ze všech stran a pocit mám pořád stejný, oni to snad zapomněli nalakovat! Nezapomněli, nástřik 70% matným lakem není vůbec poznat. Oproti klasické barvě, to máte cihly, tvárnice, hřebíky… ehm, to máte základovku, barvu a lak ušetříte až 150 gramů na rámu.
Rám sjezdového Ninji vychází z freeride modelu Ninja, na první pohled jsou rámy k nerozeznání, ale DHčko má více položenou hlavovku, na 64 stupňů a další změny v geometrii. Systém pružení jak jsme u AGangu zvyklí je DLP, Čert jej již popsal ve svých testech na Ninju a Culta, takže pokud nevíte, hledejte tam. Samotný rám v provedení raw finish s drobnými bílými detaily není vizuálně příliš výrazný, především ve srovnání s freeridovým Ninjou. Drobný nedostatek má zadní stavba a sice pevnou 150×12mm osu resp. její masivní matici, kterou ovšem nepovolíte bez stranového klíče či oříšku – pojistná matice na straně šaltru není příliš praktická – zlatá Maxle osa s rychloupínákem, říkám si.




Na zadní osu nestačí jen imbus, z druhé strany čeká zrada v podání matice






Desítkovová X.9 se „spojkou“



Osazení by se dalo bez nadsázky označit jako „plná nálož“, žádný komponent není slabý a většina je naopak top.
Dominantou celého kola jsou napletená kola s mohutnými náboji a hodně vysokými ráfky e*thirteen The Hive obutá do bezdušových Maxxisů HighRoller o šířce 2.5", s butylovou výztuhou, samozřejmě. Za náboje by se nemuselo stydět žádné elektrokolo.




Náboj je skutečně macek






Masivní ráfky obuté do butylových Maxxisů



Komponentem co přitáhla moje oči byl monstrózní cockpit. Super oversize řídítka Easton Havoc 35 jsou fakt pořádný klacky – šířka 800mm už nepřekvapí, ale 35 milimetrový průměr v místě uchycení do představce je úchvatný. Cockpit doplňuje „dvouobjímkový“ představec Eastonu Havoc Bolt-on Stem. Nemít ty ródla v ruce, jak nevěřím jaký je rozdíl v tuhosti oproti běžnému 31.8mm kombu (řídítka + představec).




35 milimetrový průměr řídítek, to nevidíte každý den



Pružení je v podání toho nejlepšího od RockShoxu – Boxxer World Cup vidlice a tlumič Vivid – obojí na vzduchu. Pohon – do bezzávitového „press fit“ středu jsou namontovány kliky e*thirteen LG1, na převodníku řetěz udržuje napínák stejné firmy. Převody 1×10 ovládá řazení od Sram X.9, řadič je uchycen pomocí MatchMaker X – na řídítkách tak nemáte houšť objímek, ale pouze dvě (levá a pravá brzda).

Jedinou výtku v jinak skvostném komponentovém osazení shledávám na pozici brzd, vlajková loď AGgangu si zasloužila lepší brzdy než Avid Elixir 5, a však příští rok se to změní, kolo bude osazeno čtyřpístovými Avid Elixir 7 Trail a na nižším modelu Ninja DH Code R.

Váha celého kola 16.05kg – bez pedálů.




Interní kabeláž a sedlová „objímka“ – detaily, které tvoří celek, bohužel produkčních kolech toto nenaleznete, tam kabeláž vede venkem a sedlovku v rámu drží klasický upínák



Jsou kola na které si jezdec musí zvykat, měnit styl jízdy a celkově se přizpůsobit kolu. Ninja DH takový není, první nasednutí a věděl jsem, že to bude dobré a že si budeme rozumět. První šlápnutí a nadšení se zvětšuje, to snad není možné, jak kolo jede, doslova letí. Já snad nesedím na DH stroji s 20cm zdvihu, ale na nějakým enduro kole, podezřívám AGang, že do monstrózních nábojů umístil elektromotory. Kouknu pod sebe a vidím nápis „Time killer machine“, je to tak, šestnáct kilo je šestnáct kilo, na sjezďáka výborná váha a navíc systém DLP, který se houpe jen docela málo.




Zlatý převodník a řetěz – bling bling






Pressfit 30, již žádné závity



Ninja DH není sjezdový tank, který jede přes mrtvoly a bez ohledu na terén, ba právě měl jsem pocit, že je to naopak. Přišel mě jako hravé DH kolo, které si rádo pošmákne jak na sjezdových tratí, tak se neztratí v bikeparku na freeridu. Velmi ochotně, bez přemlouvání jde do vzduchu, v rozm*daném bordelu není až tak suverénní, očekává od jezdce trochu umu – ideální kolo pro technického jezdce, řezník, který to jen drží a jede bude možná zklamán.

Představený model svojí cenou olizuje hranici sta tisíc korun, AGang však nabízí cenově přijatelnější model na stejném rámu za necelých 55 tisíc Kč a také rámové sady za 45 resp. 37 tisíc.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 19.3.2013 v 9:50

    no, nebolo by odveci sem dat este dalsich 10 testov toho biku, nech mame co porovnat....

  • anonymní uživatel RB 19.3.2013 v 10:15

    pressfit je zlo

  • anonymní uživatel Kuba 19.3.2013 v 10:27

    Jako design neni spatny, ale za tohle 100 000,- ? To se snad nekdo zblaznil...me by zajimal technicka stranka kola, opotrebovani lozisek, cepu, dostupnost lozisek, zda se jedna o standart nebo nikoliv...tohle preci neni test...ale jen opsani nazvu komponentu, a sdeleni osobniho nazoru...safra..nemyslim to zle, a dalsi veci pokud autor uz na zacatku rekne ze nejsou idealni podminky pro aspon ASPON testovani jizdnich vlastnosti...tak proc nazyva clanek testem ????

  • anonymní uživatel Slid 19.3.2013 v 10:40

    Bike je krasny ninja je moje srdcovka a chvalim praci celemu teamu Agang, ale na kolo za 100tis dat brzdy za 1500,- je teda extrem, aspon ze uz nema geax dhea :)

  • anonymní uživatel bok 19.3.2013 v 10:42

    proč tam dali tu matku, to jak je to na fr 2012 mi přijde naprosto v pohodě

  • anonymní uživatel hoffman 19.3.2013 v 10:53

    tá matica je vtipná, áno, testom by sa dala nazvať len technická previerka kola z dlhodobého hľadiska

  • anonymní uživatel dunkel 19.3.2013 v 12:02

    na kole za sto litrů roku 2013 bych si představoval spoustu totálních vychytávek typu chránič rámové trubky,bovdeny rámem,ta osa atd.jinak agengu držím palce.

  • anonymní uživatel Mára 19.3.2013 v 12:33

    Koukám, že PR oddělení Árturu jede na 110%. Když to tak čtu, tak asi nemá ani cenu kupovat Santa, Intense atd :-)

  • anonymní uživatel stofan 19.3.2013 v 12:47

    ta cena mi nepride rozhodne premrstena vzhladom na osadenie (okrem brzdzd no)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 19.3.2013 v 12:53

    Kuba: behem par dnu tezko zjistis opotrebeni cepu, lozisek apod, to mozna tak za rok. Ano, plnohodnotnotny test to neni, souhlasim

    Slid, dunkel: za 100tis me prijde osazeni velice dobre, brzdy jsou tam takove jake jsou jsou, aby se AGang vesel s cenou pod kilo.

    Bok: matka je tam z duvodu, ze na predeslych rocnicich kolo dochazelo k povolovani osy, kontramatka je pojistka

    Mara: pokud koupit za stejne penize SC nebo Intense, tak bych asi nevahal. Precijen VPP je trochu lepsi system prepakovani.

  • anonymní uživatel Slid 19.3.2013 v 13:00

    S tou osou zadni je to pravda, povoluje se na fr ninje a to sem myslel, ze je to jen muj problem :)

  • anonymní uživatel bok 19.3.2013 v 13:08

    Keli: aha díky za info, už jsem na to slyšel pár stížností, ale mě osobně se to nepovolilo nikdy takže jsem to nebral nijak vážně

  • anonymní uživatel xkilla 19.3.2013 v 14:34

    tohle me dostalo.......", v rozm*daném bordelu není až tak suverénní" tak na co ten sjezdak je, na Fr to je prece Fr verze???? dalsi vec je proc teda delaj prototyp s vedenim lanek vevnitr a integrovanou objimkou, kdyz na produkci to nebude a ukazujou to v testech, jako umime to ale nedame vam to?? nejak to proste nechapu

  • anonymní uživatel abc 19.3.2013 v 14:37

    agang se neprodává, nebo proč tu je už třetí kolo? jinak bike vypadá pěkně až na ty brzdy to je fakt peklo abych vysolil 100 tácu a měl tam takový gumy :D

  • anonymní uživatel Vacan (Vacek_roman (a) lilly.com) 19.3.2013 v 15:02

    Na prototypu jsem dva týdny jezdil ve Whistleru, myslím, že tento článek dobře vystihuje podstatu Ninja DH. Ložiska jsou stejně jako u většiny kol standartní a záleží jen na nás, jestli si nový koupíme kus za 50,- nebo 500,-, stejně většinou odchází kvůli vodě a blátu, takže kvalita oceli nehraje až takovou roli. Vnitřní vedení bovdenů je zvlášť u DH kola velmi diskutabilní - jedině snad, že to je moderní. Při mytí vapkou se otvory pro kabely dostává bordel do vnitřku rámu a už se mu nechce moc ven. Pak odchází středové složeni, protože sajrajt se drží hlavně tam dole. Navíc se docela blbě protahují nový bovdeny, o demontáži brzd ani nemluvím. A ochrana rámu? Proč? U poctivý hliníkový trubky to postrádá logiku. Nejsem závodník, ani nemám patent na rozum, ale cena za takle osazený kolo při 16 kilech váhy mi přjde přiměřená, zvlášť při srovnání s konkurencí. A řeknu vám, je to prima pocit, když se Amíci ptaj, co je to za sexy bike.

  • anonymní uživatel voko 19.3.2013 v 15:25

    je to celé na vzduchu proto ta vaha dejte to na pružiny a budete myslim čumět :)

  • anonymní uživatel voko 19.3.2013 v 15:26

    a už se těšim jak sem přide ten zlatokop kubajsz :D

  • anonymní uživatel Slid 19.3.2013 v 15:29

    voko: to udela tak 2kg

  • anonymní uživatel Maverick (Maverick (a) oakleycz.cz) 19.3.2013 v 15:35

    Nevim mnooo me prijde ze ty pneu sou moc hranatý! Chtěl bych je víc kulatý když za to dám 100!

  • anonymní uživatel LosTomanos (lostomanos (a) gmail.com) 19.3.2013 v 15:44

    Slid: povolování osy tě alepoň jednou za čas donutí si kolo zkontrolovat a namazat...

  • anonymní uživatel Mulda (vubu (a) seznam.cz) 19.3.2013 v 15:54

    Kolo co má i s pedálama takovejch 16,5kg? Za tyhle prachy? To už stojí za úvahu.

  • anonymní uživatel Čaděj 19.3.2013 v 16:02

    Proč tu řešíte kraviny, jako je vedení bovdenu rámem, nebo ne? Je to jenom vzhledové a ještě to spíš kazí ten rám a práce s tím. Jak tu někdo psal, sajrajt se dostane dovnitř, nateče do středu, ale tak dá se to nějak utěsnit. Potom té práce, když si chceš kolo celé rozebrat a vyčistit, nic z toho nesundáš. Raději se koukněte, jak si Agang Ninja polepšíl oproti A-zonovi a podobně. Dal si pozor na věci, které předtím pro ně byli smrtelné a pohráli si s tím bajkem. Je v něm vidět ta péče, která mu byla věnována a cena mi přijde akorát na to přiměřená. A ložiska? no bože, tak se jednou za pul roku zajde do obi koupit nový. Sice jsem ninju nejel, ale podle videí a podobně vypadá dobře jak vzhledově tak i chodem. :)

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 19.3.2013 v 16:07

    Voko: ty vtipálku :)

  • anonymní uživatel Tom 19.3.2013 v 16:09

    Tady si nekdo slusne uzil rozbalovani Ninjy :)

    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel LosTomanos (lostomanos (a) gmail.com) 19.3.2013 v 16:34

    voko: to není sranda! Fakt je, slyšel jsem to. Prej jednou chtěl za fotku peníze...

  • anonymní uživatel bok 19.3.2013 v 16:41

    Co se vám nezdá na ceně? Demo za 90k má mimochodem taky elixir 5 sice R, ale stejně.

    Glory 1 taky elixiry. Ne že bych je chtěl hájit, 5ky jsem měl, ale ne tyhle verze.

    Když se podívám na cenu komponentů a finální cenu bajku můžu jen držet hubu a krok a kdyby se mi tam něco nelíbilo, prodám to a koupim něco jinýho a myslim, že budu furt na svym.

    Btw agang všude tvrdí, že ninja je na naše kopce tak nevim proč pořád čekáte dlouhej neobratnej požírač osmitisícovek

  • anonymní uživatel dunkel 19.3.2013 v 17:03

    jasně bovdeny jsou diskutabilní a neřeší to podstatné což je požitek z jízdy.ochrana rámu je podle mě příjemnej bonus pro někoho kravina to už tak je každopádně author má tah na branku a to je dobře.

  • anonymní uživatel Kuba 19.3.2013 v 18:04

    Čaděj: Prvni vec, loziska v obi ??? Zajimalo by me ve kterem...druha vec, bavim se pouze a jen o tom zda jsou loziska jehlova,kulickova, ne o tom kdy odejdou a bude je potreba vymenit, a posledni veta mne dostala komplet...o cem tady teda spekulujes, kdyz si to kolo videl tak max. na monitoru ???

  • anonymní uživatel MeTo (TomMet (a) seznam.cz) 19.3.2013 v 19:07

    Vacan to napsal krásně, a voko .. dát to celé na pružiny, proč? Když je kolo těžké tak je v diskuzi peklo, když je lehké .. dejte tam těžší komponenty a uvidíte že váha poletí nahoru, fakt?

    Na kole jsem se svezl fakt chvíli, ale troufám si říct že po jednom sjetí traťě na které se vystřídá pár šutrů, skoků a zatáček má člověk pojem o tom jestli mu kolo sedí nebo ne a jestli se povedlo. Agangu se to podle mě povedlo, a v luxusní ceně v porovnání s osazením.

  • anonymní uživatel Slid 19.3.2013 v 19:50

    Hlavne je to Ceska prace a meli bychom byt hrdi, ze neco takoveho tady vznika a vzniklo.

    LosTomanos: je to tak, od te doby pred kazdou jizdou kontroluji.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 19.3.2013 v 20:46

    Slid: jako myslíš práce Authoru na Tajwanu, v čr se na tom podílí všehovšudy pět lidi :D

  • anonymní uživatel tomtom (tomtom (a) email.cz) 19.3.2013 v 21:04

    drzhor: respekt všehovšudy těm 5ti lidem, já tolik nedokázal..a co se týká brzd..je to DH, horší brzdy jsou výhoda..

  • anonymní uživatel Slid 19.3.2013 v 22:00

    drzhor: Agang vznikl zde v CR. AGANG je v portfoliu spolecnosti Universe Agency - pribuzny Authoru a velka prace Jardy Spesnyho a lidi kolem nej. A ja jsem rad, ze tady neco takoveho je.

  • anonymní uživatel Čaděj 19.3.2013 v 22:03

    Kuba: Ano, máš pravdu, ninju sem nejel, ale naživo jsem jí viděl, i kámoš jí měl půjčenou, tak mi sdělil pocity. Ložiska kupuju už 5 let v hobymarketu a zatím si nemůžu stěžovat, tak nevidím, co máš za problém. Spekuluji tu o tom, že tu skoro každej akorát řeší, že na jednom modelu jsou a na druhým nejsou tažený bowdeny rámem a že tam jsou blbý brzdy, naproti tomu, aby se zamysleli a uvědomili si, jakej velkej krok dopředu udělal agang od a-zone k ninjovi. Že už nejspíše nehrozí praskání zadní stavby a při větším zdvihu lámání v krku. I chodově si polepšili od toho jednočepu. A jestli ti vadí, že tu spekuluji/diskutuji, aniž bych ho jezdil, tak se ti omlouvám, za tu ujmu na tvé duši, ale přeci jenom od toho tu je web, aby se i k těm, co neměli tu možnost se na tom kole projet, dostali nějaký info od těch, co tu možnost dostali.

  • anonymní uživatel Maverick (maverick (a) oakleycz.cz) 19.3.2013 v 22:11

    a co teda stema gumama?

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 19.3.2013 v 22:20

    Ok

  • anonymní uživatel střev-o 19.3.2013 v 22:25

    Česká práce? Něbo jenom českej brand, kterej dává obživu rýžožroutům z Asie? Plná huba "domáckosti", ale skutek nějak utek...

  • anonymní uživatel mp 19.3.2013 v 23:08

    V diskuzi o5 snuska kecu.. Bavim se :D

  • anonymní uživatel Kuba 20.3.2013 v 7:29

    Tak u nas v hobbymarketu jako je o obi nebo baumax, koupit tak max. hadici :) nicmene jsem rad ze se diskutuje, a nectes hlouposti, jak je tady na webu zvykem, ja jsem to s tema loziskama zase myslel, mam doma SC a loziska jsou napr. atypicka, a je treba kupovat pouze origo primo bud u dovozce (kde kus stoji 450,- ) a nebo v zahranici, kde to vyjde o neco levneji, vsechno je jen kvuli toho ze rozmery jsou klasicke, ale stredove osazeni je presahujici, z duvodu centrovani vahadla, takze proto jsem rikal, ze by se mi libilo, recenzi jako takovou udelat proste i treba ze se to vezme od sroubku ke sroubku,a nejen opsani nazvu komponentu, myslim ze by to vsichni ocenili, vyvoj se mi libi, proste na tom pracujou, ale porad bych za ram ani 37 ani 45 nedal...za tolik penez uz sezenes napr. socoma, v zahranici i dalsi spoustu ramu s VPP napr. nebo spoustu jinych garazovek...

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 20.3.2013 v 8:57

    si zabil Meve :))) kolečko je to fajné a už se dělá i v chlapské velikosti? :) osobně preferuji české značky RB mám po několikáté a od a gangu jsem bike už také jezdil a spokojenost....jen tak dál.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 20.3.2013 v 11:30

    Jednou z nejzásadnějších součástí celoodpruženého rámu jsou ložiska. V tomto případě byla použita kompozitová kluzná ložiska Norglide, která jsou umístěna ve vahadle. Materiál těchto ložisek byl vynalezen ve Státním vědeckém ústavu materiálů (SVÚM) v bývalém Československu v průběhu 70. let. A propo, už jste letos byli na kole? :)

  • anonymní uživatel Kuba 20.3.2013 v 13:41

    Letos, sezona nikdy nekonci :) ....

  • anonymní uživatel Mára 20.3.2013 v 16:50

    Může se tady někdo z Authora vyjádřit k tomu, proč má prototip integrovanou objímku, lanka vnitřkem a na sériovce to není? To by zvedlo cenu o tolik, že byste se nevešly do toho kila?

  • anonymní uživatel Mára 20.3.2013 v 17:07

    A ještě bych se zeptal, proč je ta integr. objímka a vnitřní vedení lanek na fotce na Vašich stránkách, když mi pak domů přijde něco trošku jinýho? To zavání klamavou reklamou...

  • anonymní uživatel gaz (xxx) 20.3.2013 v 17:27

    Kuba: Jestli máš lágry se širším vnitřním kroužkem, ale jina průměry a tloušťka jsou klasických rozměrů, není lehčí pomoc, než tam narvat lágry klasické a nechat si vytočit podlozky, které chyběji´ící tlouštku vnitřního kroužku nahradí.
    drzhor: Nordglide používá do svých tlumáků i Cane creek, nic co by vydrželo tak málo jsem v oku tlumiče nikdy neměl, i ty červené mrdky od FOX podržely déle, radši jsem oka CCDB vystružil z úchylných 14,7mm na klasický průměr 15mm a dal do spodního oka polymer od TF Tuned a nahoru R.W.C. jehly. Nevím jestli je nordglide jako nordglide, ale to co dává cane creek mě teda nepřesvědčilo.

  • anonymní uživatel bok 20.3.2013 v 17:28

    vedení lanek viz níže, stejně nevim co na tom všichni maj, díru do rámu snad umí udělat každej

    dotaz proč je rozdíl mezi sériovkou a prototypem je asi vtip ne? Na prototypu se laděj detaily, od toho je to prototyp. Nemyslim, že by šlo primárně o prachy, ale o funkci

  • anonymní uživatel gaz (xxx) 20.3.2013 v 17:29

    Mě by teda lanka a hadice vnitřkem + int. objímka chyběly, jsou to krásné detaily, které bych tam chtěl a které dělaj ten rám zas trochu vymakanější.

  • anonymní uživatel Tomas (tomas.mtb (a) seznam.cz) 22.3.2013 v 12:29

    Škoda že to nedělaj v karbonu,to by vážilo tak 12kg,když má tohle 16.

  • anonymní uživatel lukyvanic 22.3.2013 v 21:37

    šrouby a matice

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí