Test: AGang Cult 3.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.2.2013

ikona Ti kdo sledují náš fejsíček a poctivě lajkují jistě ví, že nám začátkem roku přistála do redakce trojice krabic, které by svou velikostí umožnily nejednomu rakouskému otci ubytovat nejednu rakouskou dceru a např. 18 let ji tam držet. Nicméně vzhledem k tomu že na krabicích bylo logo AGang, bylo jasné, že nám mr. Spěšný neposílá nějakou Heidi či Trudi, ale tři top mašiny z jeho stáje. A jako první vám bude představen AGang Cult 3.0 .




AGang Cult 3.0



AGang Cult je prezentován jako „FSX enduro“, možná je můj pohled zdegenerovaný jako evropské šlechtické rody 18. století, ale za tímto pojmem si představuji kolo, které by mělo zvládnout od cesty k babičce na oběd až po „megaavalanč“, aniž bych ani při jednom z těchto úkolu nějak zásadně netrpěl. Chvíli sem tedy zkoušel Culta testovat při ostrých sjezdech a skocích, a jakkoli se ve vzduchu nechoval špatně, měl sem pocit, že se na FR tratích doma úplně necítí. Ovšem jízda na klasickém lesním trailu z kopce nebo dokonce i drobný výšlap byla na Cultu neuvěřitelně zábavná záležitost. A pohled na tabulku geometrie mi moje tvrzení potvrdil, s hlavovým úhlem 68 stupňů to není žádná sjezdová mašina, ale spíš trailbike s vyšším zdvihem. A ve chvíli kdy jsem pochopil, že je Cult trailbike, moje soužití s ním se změnilo. On je to totiž neuvěřitelně krutopřísně super trailbike.




Vše důležité co se týče rámu najdete zezadu na sedlové trubce



Ani samotné osazení není vyloženě nijak endurové, vidlice RockShox Revelation má sice 150 mm zdvihu, ale taky lockout a 32mm vnitřní nohy a když sedíte v sedle, vidíte pod sebou prostě XC vidlici. Ráfky AGang Sphere byly poněkud užší než by mělo enduro kolo mít. Posledním vyloženě trailovým prvkem je osazení plášti Geax Gato. (Test model měl vzadu plášť Geax Dhea který byl sice těžší, ale zato míň držel.)




RockShox Relevation umožňuje změnu zdvihu, dobré především do prudkých výjezdů



Ale jakmile jsem se povznesl, že netestuju enduro kolo, ale „trejlbajk“, celá tahle specifikace fungovala (až na pár výjimek, o těch níže) velmi dobře. I když námi navážených 15,9 kg (výrobcem udávaná váha je 15,3 kg, rozdíl dělal v první řadě zadní plášť Geax Dhea, také to že jsme vážili kolo s pedály) není na trailbike zrovna málo, zřejmě i díky tomu, že já sám mám něco přes devadesát, mi vůbec nevadilo mít pod sebou trochu „těžší“ kolo. Cult šel na trailu parádně do vzduchu, kdykoli sem se o to pokusil, ale zároveň držel stopu „like nobody's business“ (čti „jako nikdo obchod“). Na zadní se taky stavěl stejně lehko jako Hillův Pulse, co má moc žlutý ráfky. Šlapání i ovládání bylo na jedničku, tlumení bylo bez houpání, žralo co mělo, přejelo co nemělo. Největší podíl na výborném požitku z jízdy má jednak systém pružení DLP (čtyřčep, kdy je spodní čep na spodní kyvce stavby, ale nad osou zadního kola), který jsem si zamiloval. A taky specifická geometrie, kterou AGang označuje AFG – delší horní rámová trubka umožňuje použít kratší představec (něco jako Forward Geometry u Mondrakeru, jenom méně extrémní a více oku lahodící) a tím pádem se řízení stává citlivější, aniž by měl jezdec pocit, že má krátký posed. Jízda byl zážitek i díky pohonu, který zajišťoval Sram X9 s převody 2×10 a bezchybně fungujícím napínákem pro dvoupřevodník od e13. Ti z vás kdo ještě nevyzkoušeli 2×10 by měli vědět, že o moc přichází, tohle se inženýrům vážně povedlo, dovolím si tvrdit, že tento systém je úplně jinde než jakákoliv kombinace trojplacky a devítkové kazety.




Brzdy Tektro Orion překvapily jak vzhledem, tak především výkonem


Uchycení přesmykače jako na silničce, již žádné objímky!



Velkým překvapením pro mě byly brzdy Tektro Orion, ačkoli se jedná o produkt spíše „low endového“ výrobce, nejenom že díky karbonové páce i líbivému designu jak těla, tak prasátka vypadají prostě dobře, ale zároveň mi jejich chod i citlivost přišly opravdu nadprůměrné.
Určité výhrady mám jen vůči sedlovce KindShock, kterou je potřeba mazat, mazat, mazat. Jakmile sem se na mazání vykašlal (moc sedlovce nepomohly ani teploty pod nulou, během kterých testování probíhalo), ne a ne se pode mnou pohnout. První spuštění během vyjížďky vyžadovalo pořádnou sílu, poté už byl ale chod vždy bezproblémový. Zároveň mi trochu chyběl ventilek na dofouknutí vzduchu (KS je natlakovaná již při výrobě), jako je to u jiných modelů, sedlovka pode mnou sice nezajížděla, nicméně její návrat mohl být rozhodně rychlejší




Sedlovka odpalovaná z řídítek, bez toho už nejde existovat!



AGang Cult 3.0 je i přes svou lehce vyšší váhu velmi dobrý šplhač, velmi slušný sjezdovač a sakra zábavnej skákač, s cenou necelých 63 tisíc Kč. Není ale enduro v tom smyslu, že by vám doma nahradilo jak kolo na najíždění kilometrů, tak ježdění do bikeparku – to první splní na jedničku, na to druhé bych sáhnul spíše po Cultovu větším Ninjovském bratrovi.
Dle mého názoru by mohlo z Cultu udělat opravdový univerzál ještě jedno osazení, 160mm vidlice s 20mm osou, širší ráfky, hlavové složení a excentrické vložky tlumiče, které by úhel vidlice položilo aspoň na 66 stupňů a lehce snížilo střed, by z něj sice udělalo méně jezdivější, ale podstatně zábavnější a konkurenceschop­nější „park animal“.

Naštěstí AGang nabízí i samotný rám Cult s tlumičem X-fusion za 21 990 kč, takže pokud se vám líbí rám, můžete si vyskládat tak endurovatě že by i Fabien Barel záviděl. No a pokud se vám líbí rám a máte do kapsy poněkud hlouběji, je tu i levnější alternativa s označením Cult 2.0 za necelých 39 tis. Kč, která se liší úrovní výbav, nicméně kromě absence teleskopické sedlovky nabídne stejně muziky jako vyšší model (150mm vzduchová vidlice s pevnou osou, řazení 2×10, vzduchový tlumič, napínák, zadní 10mm pevná rychloupínací osa), jen s poněkud nižším „faktorem parády“. Je osazen nižší sadou X7, vidlicí RST Titan a tlumičem X-fusion.


Nápis na horní rámovce nekecá!




Poznámka na závěr. Dle vyjádření člověka, jehož si autor článku (Čert pozn. red.) cení jako kapacity v bike byznysu, je zásadním důvodem odlišné váhy udávané výrobcem od navážené v redakcích bike magazínů to, že kolo od kola se může lišit klidně i čtvrt kila. Reálnou váhu od katalogové ovlivňuje různá váha komponentů, např. jen na pláštích může být váhový rozdíl kus od kusu až v desítkách gramů. Z tohoto důvodu většina amerických značek neuvádí váhu celého kola, aby se vyhnuli případným žalobám ze strany zákazníků, kteří naváží jiné hodnoty než káže web.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tomaass (tomas (a) sorejs.cz) 25.2.2013 v 9:09

    Cult je to nejlepší, co mě kdy potkalo :-)

  • anonymní uživatel Kome 25.2.2013 v 9:55

    Tomaass: Jezdis jeste vubec na necem jinym?

  • anonymní uživatel pokrok 25.2.2013 v 10:20

    "Trejlbajk" s váhou 15,9KG v dnešnej dobe, respektíve enduro s relevejšonom a hlaváčom 68° - to sú zvláštne kombinácie. hm hm hm

  • anonymní uživatel MP 25.2.2013 v 10:30

    Myslím, že mají co odtučňovat a dolaďovat, je to takový hybrid mezi Trail bikem a Endurem. Na Trail bike je to těžký a moc zdvihu, na Enduro to má divnej sklon vidlice. Vezl jsem se na loňské 2.0 a to kolo pěkně jede i do kopce, lesní "trail" po cestě v pohodě, ale na rozbitý skoro sjezdový pasáže nic moc.

  • anonymní uživatel Petr S. (nic-nechci (a) seznam.cz) 25.2.2013 v 11:37

    Rok se vozím na Cultu 2010, v custom osazení, MZ 120-160mm, 3x8převodů, poměrně lehká kola Remmerx Hurry. Konečně přecházím na 2x9převody. Univerzálnější mašinu jsem ještě nejezdil. Časovka na Šerák (11km a 900m převýšení), kličkovaná Brnem, Netroufalky, tratě v Koutech, Singltrek, Rychlebské stezky a různé bikrosky a pumptracky. Prostě žádný problém.
    Mít na účtu o něco víc peněz než mám, určitě bych šel do nového rámu! Good Job Agang :)

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 12:11

    Petr S. To všechno dám na dragstrovi a ještě si můžu jít plnohodnotně zajezdit DH:)

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 25.2.2013 v 12:14

    Já bych to kolo neškatulkoval do názvů Enduro, Trail, AM ... stejně pro ně není žádná definice, spíš jen subjektivní hranice co je co. A Cult je prostě kolo v podstatě na vše.

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 12:18

    Kubajsz: To jo, ale když takhle nadimenzovaný rám, tak proč tam nedat pořádnou 160mm vidli, váze by to ani tak neublížilo(páč jestli 16, nebo 16,4) a kolo by se aspoň vyvážilo. Takhle je to těžké na zadek.

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 25.2.2013 v 12:25

    černá páčka na KS ..to potřebuju

  • anonymní uživatel maximus 25.2.2013 v 12:31

    Libí se mi víc rám bez laku jak je, ale co se osazení týká, tak to se mi víc líbila Fox kombinace loňskýho modelu. Přišel mi ten minulej model víc value for money, než ten letošní.

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 12:36

    Ten napínák s nárazníkem by se mi taky líbil, ale dát za to skoro 3tis mě přijde hodně mimo:(
    Maximus: všechny kola šli nahoru u všech výrobců

  • anonymní uživatel Daniel 25.2.2013 v 12:45

    mam taky Culta je to bomba jen jsm vymenil tlumak za dhx3pruzinu a premyslim o vymene vidle jinak me prijde nevychtany Hammerschmidt protoze pri prvnim slapnuti vzdy cukne a poakud clovek jede do kopce a neslape plynu cuka to kazde slapnuti jinak je to kolo na jednicku

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 25.2.2013 v 12:45

    R: já třeba obrovský vidlice rád nemám :)

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 12:51

    Kubajsz: A proto jezdíš DH:) jestli 150, nebo 160 je jedno hlavně že vydrží to co zbytek kola a že ta zadní stavba je hodně nahnaná:)

  • anonymní uživatel Daniel 25.2.2013 v 12:58

    kdyz se o tom zminili v clanku kde se da sehnat excentricke vlozky a to tomu nebude adit ze tam nebude ta kluzna vlozka?

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 25.2.2013 v 13:02

    R: nemotej rohlíky s houskama :)

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 13:13

    kubajsz: Bílé pečivo jako bíle pečivo- hlavně že se nažereš:)

  • anonymní uživatel Kome 25.2.2013 v 13:13

    Daniel, excentricky vlozky dela treba Burtec www.burgtec.co.uk/...
    Ja si je nechavam delat. Ted zrovna na novy Enduro od Speslu,je to celkem jednoduchy jen to chce mit hladkej povrch ,zvlast u ramu kde se to hodne otaci a chce to dat do cepu ktery se min toci.

  • anonymní uživatel maximus 25.2.2013 v 14:16

    R: to je úplně jedno jestli šla kola nahoru, jakože nešla u všech výrobců a nebo se naopak snaží dohnat právě značky typu Canyon, YT atd., o co jde ale především je právě poměr ceny a výkonu, který tady tentokrát postrádám. Jednu dobu jsem Cult chtěl, i když jsem se tedy nakonec rozhodl pro jinou značku, ale pamatuju si na to dlouhé vybírání. Jak jsem pořád přemýšlel jestli do něj jít a nebo ne. Přišel mi naditej za ty peníze. Kdybych to ale řešil dnes znovu, už bych o něm neuvažoval právě kvůli tomu poklesu hodnoty co za svoje peníze dostanu. Je to sice silně subjektivní pocit, nicméně pro mě při výběru důležitý.

    Co se týká toho napínáku, tak to je stejná situace. Buď E13 a nebo MRP 2x. Nakonec to byl MRP, protože jsem na všech možných fórech zjistil, že se kladka na tom E13 napínáku ochodí nepoměrně rychleji, než na řešení od MRP. Dokonce je myslím i o nějakou tu kačku levnější. Stál mě z eBay cca 2,4k na naše. Funguje parádně a taco má taky. Jen mě tedy překvapila ta napínací koečka. Jsou plastová a poměrně pružná. Ale myslím že dvě sezony vydrží jak nic, spíš déle.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 25.2.2013 v 15:03

    maximus: a co Commander od Shamanu za 790,-?

  • anonymní uživatel R 25.2.2013 v 16:35

    Maximus: Tak jestli je pro tebe hodnota v tom, že máš na vidlici napsáno FOX. Tak to jo. Pro mě je hodnota spíš ve funkci než ve značce. A zrovna ten fox už má dneska takovou konkurenci ve funkci která ho předčí za stejný, nebo i nižší peníz a to o nemálo. O tom, že je ta cena uměla vyhnaná nahoru se snad ani bavit nemusíme.
    A prosím tě co za výrobce nešlo s cenou nahoru a přitom zůstali u stejného osazení(neberme pouze internetové prodejce YT, canyon,..)?

  • anonymní uživatel Béďa (smatana.lukas (a) gmail.com) 25.2.2013 v 17:08

    A co se napínáků týče, tak i Blackspire Stinger poslouží stejně dobře, šlape mi na kole už skoro rok..
    (a zrovna jeden prodávám,hehe)

  • anonymní uživatel maximus 25.2.2013 v 17:39

    R: a proč bych neměl brát v potaz internetového prodejce? To se nějak víc bere v potaz, že nenakoupíš za dvojitou marži? Nebo je to nějak horší koupě? Nepřipisuj mi něco, co jsem neřekl. Pokud jsem si vědom, tak se bavíme o poměru cena/výkon. A ten mi v tomhle modelu přijde nižší.

    Kubajsz: nekoukal jsem na commander. Ani si teď nevybavím jak vyopadá. Není to jen ta kladka? Jinak cena je příjemná, ale chtěl jsem něco co má taco kvůli ochraně převodníku. Škoda že nedělá shaman právě něco jako mrp. Za ty peníze by jim lidi utrhali ruce. :)

  • anonymní uživatel filipmat.us (filip (a) meatfly.cz) 25.2.2013 v 17:51

    Jezdím / Testuju Culta víc jak dva roky a můžu říct, že je to zábava. Kolo jede nahoru, systém funguje na 100%, minimální ztráta energie a to jak jede dolů, mě šíleně překvapilo.

    Nikdy jsem nebyl přes čísla, proto nemůžu posoudit tabulkovej úhel vidlice, každopádně, po nasednutí na kolo mi přijde akorát a nikdy mě nenapadlo, že bych to chtěl předkopnout. Stabilita kola ve větších rychlostech je super a stejně tak zadní systém funguje, jak má.

    Váha kola je oblíbené téma. Rozhodně se vyplatí udělat každej večer pár lehsedů a shodit kilo z břicha. Toť můj názor. Kolo se dá vypimpovat, ale bude to stát peníze. Já raději rám, kterej vydrží MOC ( mrknětě na Luďana, co na tom dělá.. )

    Ráfky miluju. Vydržely podemnou každou sezónu bez jakýhokoliv problému. Možná jsou pro bezdušáky moc úzký, ale to já nevozím.

    Jinak s pojmama je to vřdy problém. Avšak nezaměnoval bych Enduro za Freeride. Trailbike je kolo na traily? A jaký? Dálnici na singletreku nebo rozbitý rychleby? Nebo, nedejbože Robovo SSD ;) .. každej si to nazývá nějak..

    Jinak recenze pěkná. Ještě doporučuju lepší počasí.. v zimě se přece lyžuje a neblbne na kole, Kelišová :D

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 25.2.2013 v 18:08

    Zdůvodnění rozdílu ve váze je sice relevantní, ale v tom případě není teda dobré psát nic, jinak se nabízí myšlenka že výrobce využil možného rozdílu vah k záměrnému klamání zákazníka, jestli je to tento případ či ne se nedovíme:-) ale ve světle toho, jak jsem se zde nedávno dočetl, že ninja bude mít v sérii 15 kilo a pak světe div se se do toho nevlezli, mi jejich údaje o váze začínají zapadat do takové falešné skládačky. Jinak za 63 tyček je to hrozný ingot.

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 25.2.2013 v 18:12

    Daniel: Výměna vidle, tlumáku a zásadní problém na pohonu, bomba kolo:-) Dobre zabale, silny aromat!

  • anonymní uživatel bob 25.2.2013 v 18:56

    Utopistický slogan "fit to ride anywhere" hovorí za vela. Žiaden "univerzál" totiž neexistuje. Vychádazjúc z parametrov - nejedná sa ani o hravé, moderné (nast. geo a pod.), agressivne XC (Am,trailbike) ani o Enduro zjazdovo ladený bajk. Objektívne vzato, nepripadá mi to ako lákva ponuka. Ale kto neskúsi, nevie... to je asi to najpodstatnejšie. Okrem toho zminý test?! V snehu a min. teplotach?! Vo co gou? V lete budeme testovať lyže? reklama pred sezonou či čo?

  • anonymní uživatel maximus 25.2.2013 v 19:34

    Jen k těm komentářům níž dodám, že trailový bike bude spíš ten prototyp 27,5ky. Nevzpomenu si bohužel na jméno, ale ten mi přijde jako velice slibný počin.

  • anonymní uživatel rejpal (xxx) 25.2.2013 v 20:03

    No nevim, ale enduro (trail) bike, kterej vazi stejne/vic ja FR a DH model to je trosicku k pozasmani ne ?

  • anonymní uživatel Daniel 25.2.2013 v 20:27

    Chuj: ty veci si menim protoze chci a ne ze by chodili spatne ba naopak

  • anonymní uživatel dudel v puse 25.2.2013 v 22:37

    68 uhel hlavy je ponekud malo. lepe by skutecne bylo 67 pri 150 mm a 66 pri 160mm. optimalni vaha pak by byla 14 kg ci mene a byl by to super bike.

  • anonymní uživatel dudel v puse 25.2.2013 v 22:48

    1x10 prevodnik je spravna vec. vaha kola min 300g dolu a mrte usetrene udrzby

  • anonymní uživatel JFtryall (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 25.2.2013 v 22:57

    Cult je fajn stroj. That´s all.

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 25.2.2013 v 23:14

    ad testování ve sněhu - to že je na fotkách sníh neznamená že sem na něm ve sněhu jezdil, přecejenom, chvilku sem culta měl a letošní zima byla spíš divoká než sněhová,kolo testuju v době kdy ho dostanu, hasiči, vojsko, policie a testeři na počasí nehledí!
    ad pojem enduro - je to prosté, vzhledem k tomu jak je tenhle pojem nejednoznačný, já, podle svého sjezdového zaměření považuju za enduro kolo, které mi nahradí jak xc tak sjezďák a to co nejplhodnotněji, nejde o tabulky, jde o chování a když ho srovnám s konkurenčními enduro koly, cult prostě vychází "málo sjezďákovitě".

  • anonymní uživatel rejpal (xxx) 26.2.2013 v 2:00

    Daniel : rikas ze menis ty veci protoze chodej dobre ? :D:D

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 5:33

    Už jsem se bál, že by se snad nenašel alespoň jeden člověk "břitkého" humoru, který by s pocitem vlastní prudké inteligence rozdával neprůstřelné argumenty. Ty budeš zřejmě ten typ, protože měníš díly výhradně až když se rozbíjí. No, krutě jsi toho Daniela utřel, jen co je pravda.

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 26.2.2013 v 7:46

    čert: Ty připomínky k zimnímu testu, není problém sníh, ale nízké teploty. V zimě sjezduju fakt hodně a na zimu dost přizpůsobuju bike, vím jak fungují závěsy v mraze. Jak chceš objektivně testovat fulla v zimě když i při nejřidších olejích 2,5W tlumení 5W mazání chodí každá vidle už při -1°C znatelně hůř než v teple, o tlumiči, kde necháš letní viskozitu ani nemluvě.

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 26.2.2013 v 7:47

    Daniel: Nevím jestli v tom nemáš trochu zmatek.

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 26.2.2013 v 7:51

    maximus: Rejpal to ale napsal tak jak to Danek řekl. Moc nerozumím tomu, proč si někdo koupí nové celé kolo a pak vymění podstatnou část nejdůležitějších komponentů, to radši koupit rám a rovnou si kolo poskládat dle gusta. Dycky na takové výměně totiž uletíš a proto je k tomu si myslím třeba mít nějaký vážnější důvod, třeba váhový, funkční, né jen takový, že se mi nelíbí nálepka.

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 8:17

    To je pravda, ale postavit si kolo pokud nemáš nějaký skvělý ceny, tě vyjde většinou dráž. Většinou vyměníš jen nějaký komponenty a ně všechny. To co sundáš pak můžeš prodat, takže v konečném efektu se dá tou výměnou a následným prodejem i velmi slušně stáhnout celková cena při lepších, nebo takých komponentech jaké chceš vozit. Sice jsem taky stavěl, protože jsem měl jasnou představu co chci, ale rozumím té výměně částí. Mě to stálo celkem 75, ale kdybych neměl slevy co jsem dostal a měl koncové, tak jsem dal o 20 víc. Ale i kdybych dal těch 95, tak bych neměl komponenty na kole u žádného výrobce, jaké jsem chtěl. Rozdíl je pak právě u výrobců typu YT, Canyon, kde sice mají nějakou marži taky, ale dostaneš za svoje peníze nepodstatně lepší vybavení, kde už by se asi dalo říct, že nemá smysl něco měnit, pokud tě vyloženě netrápí třeba přehazovačka bez spojky.

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 12:42

    Mě se hrozně líbí kult hlavovky. Jak není pod 66 tak je to na XC:) A najednou si všichni myslí, že bez hlavy 64 nejde sjet kopec:)
    Maximus: Proč nebrat v potaz IT prodejce? Protože si jejich kola nikde neprohlídneš, nikde se na nich neprojedeš, musíš je objednat. To je jako kupovat boty bez vyzkoušení, což prostě nedělám.

  • anonymní uživatel stofan 26.2.2013 v 13:08

    RB: no hej, miestny borci su fakt znalcami idealnych geometrii :D

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 13:16

    Stofan: to si piš. Hlavně nikdo tady nechápe, že kolo se po nasednutí zanoří a tím se ta geo taky změní. A všichni jen čumí na uhel hlavy a BB drop, ale málo kdo k tomu umí připočíst uhel sedlovky, délku rámovky atd. Další věc je proč mít na enduru nutně 66 stupňů? Já jezdím docela dost i do kopce a vím, že položený uhel hlavy dělá kolo ve vjezdech pěkně nervozní a pak se člověk musí prát s udržením směru. A na Enduru se jezdí do kopce.

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 13:33

    Od toho je třeba dobrej internet a různý fóra. Já si zase naopak nedokážu představit, že bych si koupil kolo za cca 70 tis. od Giantu (jako příklad) a viděl že je na shit komponentech, jen proto, že jsem byl línej si něco pročíst, případně navštívit prezentaci, nebo showroom. Kterej třeba Canyon má. Plus nepočítám akce na kterých si to kolo vyzkoušet můžes. Vzhledem k prodejům to asi špatný kola nebudou, že ano? Nebo jezdci jejich závodních teamů nejezdí na jejich produktech? Třeba Scalp si taky nemůžeš vyzkoušet a nekoupil by sis ten rám za tu cenu? Boty si běžně kupuju z netu, protože znám svoje číslo a nikdy se mi nestalo že by nesedly. Prostě kolo je poměrně velká investice a osobně chci vždy za svoje peníze pokud možno to nejlepší.

  • anonymní uživatel Yeaaaaaaaaaaaah 26.2.2013 v 13:48

    hele maximus, jezdis na tech kolech vubec? Nebo jenom porjizdis fora, prezentace a ctes recenze? No flame...

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 13:52

    Jistě že ne, mám ho opřený doma v obýváku a jenom na něj koukám. A ty pořád jenom jezdíš a nebo už jsi někdy něco přečetl? no flame...

  • anonymní uživatel pokrok 26.2.2013 v 13:57

    RB: Ahá, tak kolo sa po nasednutí zanorí? Hmm... a v enduru sa jazdí dokopca... tak takéto "nové" informácie menia pohľad na vec. Jedná sa teda o poctivý, hĺbkový test a o moderný, v ČR nepreceňovaný a neprotežovaný bajk ktorý valcuje svetovú konkurenciu ... Zavrhuješ debaty o hlavovom uhle a o par viet na to sa naň sám odvolávaš pri vyjazdoch. smiešne.

  • anonymní uživatel Yeaaaaaaaaaaaah 26.2.2013 v 14:32

    maximus: Docela jezdim, co se da. Urcite vic, nez min. Ale rad si i neco sem tam prectu.
    Nekde si zminoval, ze ses ze severu cech, tak prijed na enduro do Mostu, trochu provetrat njuk pruf ;-)

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 15:31

    chystam se tam na resl. jeste jsem tam nebyl. tak pokud mas neco zajimavyho na projeti, tak se necham protahnout a neco se priucim. tady u loun toho moc neni a kdyz uz tak zbytecne HC. sorry za diakritiku. pisu ted z ipadu.

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 16:23

    pokrok: Pleteš si dojmy s pojmy chlapče:)

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 16:27

    Maximus: Taky znám číslo své nohy, ale každý výrobce má jiné kopyto:)
    Peace experti na enduro kola:)

  • anonymní uživatel pokrok 26.2.2013 v 17:46

    RB: ešte že ty v tom máš jasno, chlapče :)

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 17:57

    Pokrok: mám a jsem šťastný člověk

  • anonymní uživatel rejpal (xxx) 26.2.2013 v 18:40

    Maximus neni mi 15 abych musel nekoho stirat jen jsem si rejpnul do vlezprdelkovstvi.

    Kdyz mi neco dobre funguje tak proc to menit ? ve strachu ze se to opotrebuje ? Tvoje narazka trochu postrada zdravy rozum, ale ano odpovim ti.

    Ano jsem ten typ. Menim brzdove desticky az kdyz litaji jiskry, pedaly kdyz se uz netoci, rafky kdyz uz jsou spise mnohouhelnik a pneumatiky dojizdim do posledniho spuntu :))

  • anonymní uživatel maximus 26.2.2013 v 20:10

    Tak hlavne ze tedy mas ten zdravy rozum. Jednak jsem si tedy nevsiml, ze by se bavil o spotrebnim materialu a druhak je urcite velmi rozumne zrovna u kola cekat, nez neco prestane fungovat. Proc menit desticky vcas, kdyz muzu zkurvit kotouc protoze proste jeste jaksi fungujou. Proc menit sjety plaste, kdyz muzu pockat az se rozdrbe a rozmlatim si drzku. jo, uz to chapu. To ma logiku, uz ti rozumim, to tvoje argumenty zdravy rozum rozhodne nepostradaji.

  • anonymní uživatel pokrok 26.2.2013 v 20:15

    RB: hmm. Super debata.

  • anonymní uživatel rejpal (xxx) 26.2.2013 v 20:32

    Rict ze vymenis vidlici ci tlumic kdyz ti nefunguje nezni tak vtipne, ba naopak je to docela logicky...

    No koukam ze smyslu pro humor tady je po skrovnu. Myslim ze to berete moc vazne ty internetovy diskuse, meli byste se jit project na cerstvy vzduch.

  • anonymní uživatel RB 26.2.2013 v 21:19

    Pokrok: O čem chceš debatovat? Že brát kolo podle toho jaký má hlavový uhel je kravina. Že výjezd do stoupáku s hlavovým uhlem 66 je pěkná pakárna, nebo o tom jak ovlivňuje šlapáni do kopce sedlový úhel a poloha klik? Nebráním se žádné debatě, ale musí se debatovat a né řict, že když v USA začali vyrábět kola s položeným hlavovým úhlem na backcountry je to ta správná cesta. Ono se taky chce koukat na jakých trailech se teď ve světě jezdí- a neb na superflow traily proč ne, ale tady za barákem?

  • anonymní uživatel pokrok 26.2.2013 v 22:25

    RB: Nemám pocit že by tu niekto vyslovene tvrdil že je nutné mať geometriu podľa najnovších trendov v USA. Aj keď, čisto subjektívne, pre mňa osobne bol položený hl. uh. a stred veľmi citeľnou a príjemnou zmenou. Nemám chuť debatovať o tom "čo je správne" lebo ideálne a univerzálne nie je nič. Mne sa len zdá že práve snaha vytvoriť "univerzálny" bajk nie je správnou cestou. A ak sám recenzent napíše že ednuro bajk chápe ako niečo čo mu nahradí sjezďák a XC kolo zároveň, asi celkom nesleduje Enduro segment MTB ktorý sa práve vo veľkom formuje. A to pri všetkej úcte nemyslím v zlom. Všetko to aj tak nakoniec záleží na tom, čo jazdíš, ako jazdíš. Či za "barákom" alebo máš väčšie ambície. Možno by sme mali ostať pri vlastných názoroch, rešpektovať sa a nesnažiť sa jeden druhého za každú cenu potopiť, to tak trochu myslím aj na seba. Alebo môžme byť nadalej idioti :)

  • anonymní uživatel maximus 27.2.2013 v 5:29

    No,to musím říct, že zbytečně slovíčkaříš. Protože enduro vzniklo z all mountain kola. Vývojem se změnila geometrie a zdvih. Byl bys víc spokojený, kdyby místo slova "nahradit", použil autor slovo "suplovat"? Celé je to stejně jen díky tomu, že se svět posunul víc ke sjezdu z kopce, protože lidé se dnes chtějí víc bavit, než dřít. Částečně ten posun způsobuje menší vývoj freeride kol se 180mm a jednokorunkou. Spíš takhle bych se na to asi díval.

  • anonymní uživatel RB 27.2.2013 v 9:18

    Pokorok: Ok takhle se mi to líbí. Ono brát to závodní enduro je něco jiného než enduro, co se jezdí tady. Podle mě je i kravina dělat z enudura závody, nic méně pokud zdraví dovolí, tak bych chtěl zkusit jeden 3 denní enduro etapák. Abych to mohl pak vidět z vlastního pohledu. Sám jezdím enduro na FR kole s hlavovým kolem 66 a zdvihy 180/180 a ne zrovna lehkém 18,5kg. Je to super kolo, dá se na něm jet klidu XC 90km, nebo si na něm užiji DH trať. Samo sebou v ničem to není úplně ideální. Na DH třeba ve špindlu si už dokážu představit položenější hlavu a větší rozvor. Na enduro bych zase bral o něco menší sedlový a hlavový úhel kvůli výjezdům, váha mě zase tak nějak netrápí-kola mám poměrně lehká a to co se netočí můžu táhnout sebou. I když to není to nejlepší v každé kategorii, tak jsem s tím velmi spokojený- jasně že kdybych mohl uživit víc než 2 kola, tak si pořídím XC-EN-DH-4X kolo a bude to úplně nejlepší
    Hlavní důvod pokládání uhlů u DH kol je změna WC tratí na DH. Dnes už nejsou tak technické, ale jede se hrozná kudla a tomu se uzpůsobují kola. Jenže když máš hlavu 64, tak na rovnějších technických úsecích kde se třeba musíš otočit na předním, nebo si potřebuješ odskočit se budeš trápit. O kopcích radši ani nemluvím protože pak udržet směr, nebo zatočit ve stoupáku je pak boj s těžištěm daleko vyčerpávající než šlapání.

  • anonymní uživatel Luďan (ludek.subert (a) seznam.cz) 27.2.2013 v 14:25

    dolekop.com/... Chcete mě někdo říct, že Jablonecká DH trať se všema skokama je na enduro kolo málo? Co by jste od endura chtěli? Já od něj teda víc nečekám....

  • anonymní uživatel pokrok 27.2.2013 v 14:49

    RB: Vďaka za názor, nech ti to jazdí. Odstupujem od týchto debát, nemá to význam. Luďaň nás tu všetkých utvrdil že Cult je ten najlepší enduro bajk a riešime hovna ak o tom máme pochybnosti. Velmi kultivované zastupovanie značky. Presvedčivé. Ďakujem, neprosím.

  • anonymní uživatel vena (wena.kalhaus (a) centrum.cz) 28.2.2013 v 1:51

    Ja jezdim na cultu a naprosto mi vyhovuje. Myslim si ze je bomba mit kolo se kterym muzu ject na tyden do hor, pojezdit v bikeparcich, jen tak se po praci project a cestou se zastavit na trailsech. Vim ze existuji i jina kola s timto zdvihem ale nevim zda fungujou a kdyz hezky jedou tak nevydrzej . Nic nemusim pred ruznymi styly a druhy vyjizdek menit, prestavovat. Jediny ci prohazuju jsou helmy.

  • anonymní uživatel chuj (xxx) 28.2.2013 v 6:52

    vena: No super, takže agang vymyslel za dva roky to, co nedaly dohromady všechny obrovské bikové firmy světa za 20 let intenzivního a drahého vývoje. Naprosto dokonalý universální bike. My češi jsme geniální a máme zlaté ruce. Teď na tom udělají neskutečné peníze, protože takový zázrak za pár kaček se musí prodávat sám, jen stíhat výrobu:-) V budoucnu se chce prý agang zaměřit na výrobu perpétum móbile, vymyšlené to prý maj za pár hodin u pivka.

  • anonymní uživatel RB 28.2.2013 v 9:39

    Chuj: Jak to? Na modelu 08 od RB jezdím všechno stejně jako vena. Ono je to o jezdci a né o kole.

  • anonymní uživatel vena (wena.kalhaus (a) centrum.cz) 28.2.2013 v 11:51

    Chuj: "Kdo chce psa biti, vzdy si hul najde" Jen jsem chtěl napsat že je ideálně poskladany pro tento ram a krasne to funguje a jede.

  • anonymní uživatel kolotočářská běhna 28.2.2013 v 16:34

    Véna to asi myslel tak, že to je ednuro/trailbike se 150mmm a skvělim nehoupavym systémem, kterej ti k tomu (byť za cenu trochu vyšší hmotnosti) dá tuhost a hravost, se kterou můžeš zadrtit i FR trať nebo trailsy. Neni to kouzelný kolo, na kterym se dá odjet XC a hned na to DH závod a večer si ještě střihnout pumptrack. Jen sa na vývoji podílel někdo, kdo tomu rozumí a ví co to znamená jezdit na kole.

  • anonymní uživatel bob 28.2.2013 v 18:47

    este ze ma Véna hovorcu. Agang by mal vymysliet aj nejaku helmu - potom by uz Véna nemusel prohadzovat nič :) Demagogia :)

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 12:36

    Veru doba bola vzdy zla a teraz pohltila aj MTB lebo sa stal masovym sportom. Treba prejst na nieco co robi len hrstka a tam bude pohoda.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí