Test: AGang Ninja 3.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.3.2013

ikonaDruhým testovaným objektem, jenž se vylíhnul z fejsíčkem avizované AGangovské kouzelné krabičky byl nejvyšší freeridový model Ninja 3.0.

Stejně jako ostatní přišel AGang Ninja 3.0 v parádní barvě leštěného hliníku (jakkoli to vypadá že AGang rámům pro 2013 chybí povrchová úprava, je to čisté matení smyslů, letošní modely jsou opatřeny čirým ze 70% matným lakem) a v osazení které by mohlo vést k polučním problémům mnoha pubescentních bike maniaků. Do specifikace totiž patří nejvyšší verze modelu Totem s dvěma kolečky pro kompresi, želvičkou a králíkem (ve vestě?) pro odskok, vzduchovou pružinou a 40mm vnitřníma nohama, které svou macatostí při pohledu evokují nejednou potlačenou vzpomínku na první, potajmu shlédnuté filmy pro dospělé s afroamerickými herci. Vzadu Totemu sekunduje neméně mohutný vzduchový tlumič Vivid Air s nastavením komprese a odskoku. Jestli je oku lahodící méně, než pružinové tlumiče nechám na posouzení čtenáři, nepopiratelným faktem je, že co se týče chodu, se díky obrovské komoře až nebezpečně přibližuje linearitě chodu pružinového kolegy (kterého nám rovněž k Ninjovi pánové z AGangu přibalili). V podstatě jsem nepoznal rozdíl až na to, že vzduchový Vivid váží zhruba o polovinu méně než jeho pružinový bratr.





Vzhledem k tomu že celé kolo je postavené na produktech koncernu Sram, není překvapením, že o brzdění se starají „digitální“ brzdy Avid Code R. Proč digitální? Odpověď je nasnadě, během testování se projevily velmi jednoduchým, digitálním chodem, tedy „vypnuto“ (kolo se točí) „zapnuto“ (kolo se netočí), nic mezi tím. Tento fakt je naštěstí u kola tohoto zaměření odpustitelný, nějaké dávkování se v bikeparku řešit nemusí. Ale když digitálním brzdám sekundují „virtuální“ pláště Geax DHEA (virtuální proto, že vytvářely zřejmě nějaké silové pole, které umožňovalo, abych se na kole hýbal kupředu bez ohledu na to, jak silně jsem mačkal na brzdy), jízda na mokrém povrchu byla silně frustrující. Přenos síly reguluje sestava X9 s klikami Holzfeller a devítikolečkem. Řetěz drží pod krkem napínák od E13. V neposlední řadě si zaslouží zmínit naprosto skvostný „fancy“ zlatý řetěz a výborný estetický dojem zajišťuje kokpit v režii „hlíníkových guru“ Easton v podobě představce a „osmistovkových“ řidítek Havoc.
Asi nejslabším článkem specifikace je mimo plášťů také použití noname ráfků. Jakkoliv jejich barva ladí s nápisy na rámu, je vidět že na kolech se u AGangu šetřilo. Vzhledem k šířce ráfků a výšce patky vám nehrozí, že se vyzuje plášť, ale odolnost ráfků je diskutabilní a jejich váha zbytečně kazí „svižnost“ kola při rozjezdech. Jestli někam po koupi Ninji 3.0 investovat, jsou to právě kola.




Kokpit je v režii Eastonu, „osmikila“ řídítka – šířka pro pořádný chlapy



To, že Ninja 3.0 vypadá dobře, už víte, teď jenom sdělit jak jezdil. A ani tady mě nezklamal. Dal by se bez nadsázky označit za „klasický vysokozdvihový freeridový stroj“. Díky počasí, které konečně umožnilo drandění po lokálních skákavých tratích, jsem si s Ninjou mohl užít pár parádních dní nejenom na trailu, ale převážně ve vzduchu, protože přesně tam AGang patří. Na neodpouštějící dably, hluboké dropování a do zavřených klopenek. Ve srovnání s DH modelem je více vzpřímený, a ačkoli má menší rozvor, má delší přední rámový trojúhelník, což může znamenat jediné! Zábavně krátkou zadní stavbu! Díky ní je doletět dvoják hračka, stejně jako se nacpat do klopenky a 180mm zadního zdvihu, který mi hlavně díky systému odpružení DLP a velmi širokým možnostem nastavení tlumiče i vidlice, přišel bezedný.




Kombinace raw finish s červenými a bílými detaily je hodně slušivá



Příjemným plusem bylo také řešení pevných os na kole, vepředu klasická 20 mm Maxle „na rychloupínák“, vzadu poněkud méně ortodoxní 135mm široký náboj s vysouvací 10mm pevnou osou na rychloupínáku. Zadní stavba je zpevněná, ale přitom lze zadní kolo lehko demontovat, což se hodí hlavně, pokud rádi obrážíte okolí s kolem v kufru auta menších rozměrů.





Díky váze 16.3 kg (námi navážená se shodovala s hmotností na webu, vážili jsme bez pedálů) by se dalo dost diskutovat i o tom, co by s Ninjou provedla teleskopická sedlovka, jestli by se pak kolo dalo použít i jako univerzálnější stroj na případné „delší“ výšlapy. Osobně si myslím, že přední trojúhelník je sice kratší, ale na rozdíl od jiných FR kol jsem se do řídítek nekopal koleny, velikost rámu by tedy při šlapání neměla být na překážku. Takže pokud vám finance nedovolí více kol, stojí tato možnost za zvážení, už proto, že i přes 180mm zdvihu vzadu se to kolo fakt nehoupe!




Pláště Geax DHEA na vlhkém podkladu se příliš nepředvedly



Ninja je při jízdě zábavné a při opření parádní kolo, co má slušnou váhu, takže pokud jsi milovník bikeparků nebo jenom lokální stavitel a jezdec, patriot a máš rád leštěný hliník, AGang Ninja 3.0 je jasná volba. Slabším místem „třínulky“ je její cena, která atakuje hranici 70tis. Kč, naštěstí i na méně majetné je myšleno a stejný rám je nabízen i v nižším osazení dvanula. Zdvihy jsou stejné, váha o něco vyšší, troufnu si tvrdit, že neprůstřelnost srovnatelná a cena je v podstatě poloviční. Horko těžko a asi i chladno těžko budete hledat jiné (nebazarové) kolo, které vám nabídne 18 cenťáku zdvihu za necelých 36 tisíc.
Nabídka AGangu rozhodně stojí za zvážení, protože díky ní se můžete na Ninjovi vozit i v případě, že vám konto zrovna nepřetéká a ve skříni nemáte nic „lujvitonového“ a „bently počuvaj!“

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 14.3.2013 v 9:02

    Jezdim loňskou s teleskopem a celkem se to dá, problém je hlavně je úhel sedlový trubky vs možnost sklopení sedla v teleskopech, mam to nadoraz musel jsem i trochu vybrousit díru šroubu sedlovky a je to pořád tak tak. Když je sedlo nahoře tak to jde, ale stejně bych s nim rád hnul ještě o malej kousek

  • anonymní uživatel Fanda (boguscz (a) seznam.cz) 14.3.2013 v 9:04

    Čerte, musím opět uznat, že tvoje články jsou jak vtipný, přínosný, co se týče informací, tak hlavně čtivý. Pěkně to odsejpá. Jen tak dál!

  • anonymní uživatel Jame 14.3.2013 v 9:13

    Prosím v jaký lokalitě se to testovalo?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.3.2013 v 9:22

    ten opravdovej králík byl ale z klobouku :(

  • anonymní uživatel Umpalumpa 14.3.2013 v 9:23

    Tyhle recenze mě baví, je to napsané naprosto perfektně! Co se týče kola, červená na ráfkách nemusela být tak výrazná, ale to je jen malý detail.

  • anonymní uživatel Slid 14.3.2013 v 9:43

    Paradni recenze, ale co stale nechapu, vsichni nadavaji na plaste Geax dhea, jeste jsem necetl pozitivni recenzi, tak proc Agang stale obouva od zacatku ery ninji tyhle plaste nechapu. Kdyz kouknu na cenu tak ten plast je cca 900kc, za to by byl jakej koliv fungujici overenej Maxxis.
    Sam mam na sve ninje Geax dhea a na morku bida, nastesti je budu mit uz sjete a jdou pryc.

  • anonymní uživatel Daniel 14.3.2013 v 9:54

    Slid: protože ty plaště nic neváží,tím padem maj nižší katalogovou vahu (to si myslim, že je ten duvod)

  • anonymní uživatel Slid 14.3.2013 v 10:03

    Daniel: katalogove maji 2.3 /26 hmotnosti: TNT 1060g, UST 1180g, drát 1135g. Kolik maji ve skutecnosti, to nevim, ninja 2.0 ma drat a nevazil jsem.

  • anonymní uživatel Petr (rollinc (a) email.cz) 14.3.2013 v 10:38

    Caute chci se zeptat jak se tu pise otm zebitam mozna i slusela ta teleskopická sedlovka, jestli by se pak kolo dalo použít i jako univerzálnější stroj na případné „delší“ výšlapy A dala bi se tam dat jestli jo jakou ??

  • anonymní uživatel bok 14.3.2013 v 10:39

    taky jsem tipoval, že dávaj geax kvůli váze, na 3.0 byl kevlar a vevnitř velice slabá dušička, jak jsem přezul bylo kilo nahoře

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 11:19

    Ako to, ze sa tu vsetci neuje.avate na vyraze "vzduchova pruzina" ? Ked som ten vyraz asi pred 2ma rokmi na tomto servry pouzil tak som zozal mega vysmech miestnou "elitou" pricom uz vtedy som argumentoval v angl. celkom zauzivanym vyrazom air spring a nielen tym. Nepomohlo. Uz je to druhy clanok kde je ten vyraz pouzity.

  • anonymní uživatel pokrok 14.3.2013 v 11:25

    Vtipné, čitatelné... trochu škoda tých fotiek, na to že sa jedná o redakčný článok je to docela bieda. Určite by sa to dalo aj lepšie. To len tak, v rámci pokroku...

  • anonymní uživatel stofan 14.3.2013 v 11:28

    peto(dude): pri citani toho clanku som hned v edel ze na toto zareagujes:DDDD

  • anonymní uživatel Dan (d.reif (a) seznam.cz) 14.3.2013 v 11:42

    Výhoda pružiny je taky, že chrání tlumič před odřením, což je v případě tak masivního vzduchového tlumiče pravděpodobné...

  • anonymní uživatel pokrok 14.3.2013 v 11:46

    tak to je docela "ťažká" výhoda.

  • anonymní uživatel Aftersteak 14.3.2013 v 11:56

    recenze za 1 :D

  • anonymní uživatel Baba-Ji 14.3.2013 v 12:12

    mně by spíš zajímalo, jestli je ten vzducháč, krom linearity, blízký pružině i citlivostí

  • anonymní uživatel schejta 14.3.2013 v 12:41

    tie digitálne brzdy ma docela pobavili :) sam vozim prave code R rcnik 2011 ale zatial sa mi nestalo aby to bol taky on-off, vzdy tam bola perfektna davkovatelnos a vzdy slo na kolesa len tolko brzdnej sily kolko som chcel. Ten on-off system som zazil iba u starych modeloch ako boli juici 5, 7 atd..

  • anonymní uživatel hoffman 14.3.2013 v 13:27

    radšej brzdím analógom

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.3.2013 v 15:39

    4 Dan - No lenze to masivne na tom vzduchaci neobsahuje tlmic. Je to obal tej vzduchovej pruziny. Tlmic obsahuje to tensie co z toho masivneho vychadza von :-). 4 stofan - no ale uznaj, nieje tak?

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 14.3.2013 v 16:43

    Testovalo se v brněnském Zámilci. Pláště Geax jsou na kole hlavně kvůli ceně, v nákupu a při odběru velkého množství je možné je sehnat podstatně levněji než třeba zmiňované Maxxisy. Výhoda pružiny určitě nebude hlavně ochrana pístnce, ale její citlovost(pružiny), problém se vzduchovým tlumičem je ten, že je nutné pořádně jej utěsnit,aby neunikal vzduch, tím pádem se zvyšuje tření = snižuje citlivost.Co se týče konkrétního kola, v ničem mi to nevadilo, tlumení mi vyhovovalo nafoukané spíš natvrdo, takže sem drobné nuance mezi vzduchem a pružinou až tak neřešil ale myslím že běžný jezdec to ani nepozná, vivid Air je fakt super. Pokud bude v rámci pokroku vhodné abych se vedle opřeného kola postavil na hlavu s přirozením omotaným silniční omotávkou a potřený WDčkem, rád to udělám ale jinak netuším jak se dá jinak a lépe nafotit stojící kolo k ilustraci testu. Kromě Reverbu Stealth by šla na rám namontovaj jakákoli teleskopická sedlovka o průměru 30,9.

  • anonymní uživatel HOLDA 14.3.2013 v 18:34

    to je tak nádherný kolo ... pláču protože si ho nemůžu dovolit ...:(

  • anonymní uživatel RB 14.3.2013 v 18:40

    Pěkně napsané a pravdivé, škoda těch kol a těžkých klik. Jinak výbava suprová.

  • anonymní uživatel pokrok 14.3.2013 v 19:56

    Čert: Natierať sa WD-čkom sa určite nemusíš. Neviem či si bol na to fotenie sám, ale spraviť nejaké solidnejšie fotky napr. aj z jazdy v dnešnej digitálnej dobe a dostupnosti fototechniky nie je problém. Je myslím dosť nadšencov čo by fotili možno aj zadarmo. Netočí sa tu to tak trochu aj okolo fotiek? Snaha priblížiť sa svetovej konkurencii PB a pod. veškerá žádna? Škoda. A nemyslím tým automobilku. Nemyslel som to zle, tvoja "vtipná" reakcia ma zaskočila. Nuž... fanušikovia fotografie si tu pri recenziach na svoje asi neprídu. Ale ak chceš potešiť miestnych gájov tak to s tým WD a omotávkami skús.

  • anonymní uživatel stofan 14.3.2013 v 21:50

    pokrok: sme predsa na bike serveri, nie na fotosutazi, a sorry priblizit sa PB? :DDDDD sa preber chlape

  • anonymní uživatel stofan 14.3.2013 v 21:51

    a myslim ze pri teste biku je podstatnejsi pisany text ako fotky, tie si mozes prezret aj na strankach vyrobcu

  • anonymní uživatel pokrok 14.3.2013 v 21:59

    stofan: ale ved co tak z hurta, obcas sa tu objavia super fotky z eventov (napr. Kubajsz) ale aj z bežného jazdenia od amatérskych fotografov. Nie je to ziadna veda nafotit pekné fotky k dobrému článku. Keby si fotil, vnímal by si to možno inak. Okrem toho písal som o "snahe" priblizit sa napr. k PB. Nchápem, čo ťa na tom tak pobavilo. Celkovo tu človek často naráža na spiatočnícke myslenie. Nerozumiem ľuďom čo hania progres a každú kritiku berú ako útok.

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 14.3.2013 v 22:34

    Můj návrh byl také pouze snaha o pokrok, pouze s lehkou nadsázkou, situace je taková že sehnat fotografa až taková sranda fakt není. Já jsem test rider'n writer, myslím že ilustrační obrázky jsou dostačující. Srovnávat se s PB je poněkud unreal, tam je na testování přecejenom trochu jinačí a podstatně větší tým lidí. Níže zmíněný Kubajzs je fotograf, to já bohužel ne. Proto píšu a nefotím. Jinak děkuju za pozitivní ohlasy, jsem rád že si klávesnici nevycvakávám zbytečně a někdo to i čte.

  • anonymní uživatel Slid 14.3.2013 v 23:30

    Certe jen tak dale, vetsina vi, ze je to o biku a ne o fotkach!

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 15.3.2013 v 7:30

    No a kdybys to netestoval tak daleko, tak bych ti to fotil :)) A rád. Jinak tvoje recenze mě baví. Odsejpá to a není to zbytečně přehrocený jako například reporty z Downmallu a Dual mallu. To se číst nedá. :) Jinak teda já, když jsem tohle kolo zajížděl, tak jsem třeba z brzd byl nadšenej. Brzdili v podstatě okamžitě po vyndání z krabice a fakt mě na Avidy neskutečně překvapily. Nicméně to je asi otázka preferencí :) A jen jedna technická, kola jsi vážil, že ti ráfky příjdou těžký? To že nemají samolepky s hustým názvem neznamená, že jsou nepoužitelné :) Nicméně nějaký ten polep by jim slušel, o tom žádná ...

  • anonymní uživatel pokrok 15.3.2013 v 7:36

    Čert: Nechcel som ťa kritizovať ako fotografa, články píšeš dobré, o tom niet pochýb. Sám fotím iný šport pre podobný portál a robím to len za cestu a pre moje vlastné zdokonalenie, lebo sa nopovazujem za "profesionala" co sa nemá čo učiť. Keby sa na recnziach podielal aj nejaky fotograf boli by krajšie - to je všetko čo som chcel povedat.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 15.3.2013 v 7:52

    *brzdy brzdily ... fuj tajbl, dal jsem si přes prsty :)

  • anonymní uživatel Kome 15.3.2013 v 9:45

    Udelat jednu hezkou fotku snad zvladne kazdy, staci hezkdy z boku na rovine. Chtelo by to projet i na necem rozbitejsim nez je zamilec. Me Vivid na Ninje moc nesedel ,ale jezdil jsem jen jeden z uplne prvnich kusu co byl jen pro testridery. Jinak Vivida jsem jezdil celej rok na Scottu Voltage FR a proti floatum,monarchum nebo treba DHXku je to vyrazny rozdil. Chybi mu jen moznost upravy objemu komory.

  • anonymní uživatel Baba-Ji 15.3.2013 v 10:16

    Kome: ty jezdis v Brne, tak jestli sem zase nekdy pojedes, dej vedet na B-F?
    No on se ted minulou sezonu jeden clovek rozhod, ze si z jedne casti jednoho trailu udela fest DH umelou korenovku/rock garden, takze tam naryl pekne diry, tam to proletet, tak nemusis tyden na masaz svalu :D (ale tam se asi netestovalo)

  • anonymní uživatel bok 15.3.2013 v 10:21

    Čert: tvoje recenze jsou dobrý čtivý a srozumitelný, díky za ně a jen tak dál

  • anonymní uživatel Kome 15.3.2013 v 12:09

    Baba-ji: v brne jsem ta 4x do roka. Bracha bydli asi 50km od brna ,tak kdyz k nemu prijedu ,tak to vetsinu spojime s navstevou zamu a netra

  • anonymní uživatel Alexio (aleskocner (a) seznam.cz) 17.3.2013 v 8:48

    Jestli to chápu dobře tak tester, writer, recenzent a ještě fotograf v jednom ?! Tak to fakt klobouk dolu. Výborná práce. A k pořízeným fotkám v tomto případě a k těmto účelům fakt nevidím nic, co by se dalo kritizovat. I ty jsou nadprůměrné. Věčný remcali a hnidopichy fackovat...a autorovi článku VELKÉ díky.

  • anonymní uživatel peto(dude) 17.3.2013 v 11:17

    4 pokrok - Tak najprv ho tu znesies pod ciernu zem a potom tvrdis ze si nechcel kritizovat? Co si pojedol? Motas a motas tie svoje klucky pomedzi argumenty, ale darmo, do slepej ulicky si uz vosiel. 4 KUbajsz - s tymi rafkami a nalepkami na nich s tebou suklasim.

  • anonymní uživatel pokrok 17.3.2013 v 18:32

    Riťolezci typu Alexio a zakomplexovaný Peto-dude: Ospravedlňujem sa vašim zlomeným srdiečkam, že som si dovolil malú kritiku voči fotkám v recenziach. Sú bezchybné.

  • anonymní uživatel Alexio (aleskocner (a) seznam.cz) 17.3.2013 v 20:00

    pokrok : já autora osobně neznám tak opravdu postrádám smysl v Tvém posledním komentáři. Naopak jsi mě jen utvrdil v názoru na Tebe. Vážím si a cením však každýho, kdo něco vytváří a irituje mě každý, kdo jen na všem hledá mouchy a přitom sám nic nepředloží. Ukaž pro srovnání svou práci ať tím obhájíš relevantnost své kritiky. Dost o tom ale pochybuji, když jediné jak se prezentuješ je Tvá anonymní přezdívka...

  • anonymní uživatel pokrok 17.3.2013 v 21:14

    Alexio: Vrátim sa k môjmu pôvodnému komentu ktorý vyvolal pohoršenie: Vtipné, čitatelné... trochu škoda tých fotiek, na to že sa jedná o redakčný článok je to docela bieda. Určite by sa to dalo aj lepšie. To len tak, v rámci pokroku... - Nevidím za tým žiadnu veľkú krivdu. To že fotil sám autor som ani netušil. Tunajšia anonymita mi vyhovuje. Nepociťujem potrebu niekomu niečo dokazovať. Ale ak chceš môžem ti v najbližších dňoch poslať výber nejakých mojich foto /nie MTB/ ale pravdepodobne to je len strata času. Takmer vždy oľutujem svoj komentár, keďže sa nikdy nestretnem s pochopením. Tie fotky sú prinajlepšom dostatočné, určite nie nadpriemerné, ako si napísal. Lepšie by recenziam len prospeli. A za tým si stojím. Silné reči o rozdávaní faciek si prosím odpusti.

  • anonymní uživatel peto(dude) 18.3.2013 v 8:44

    4 pokrok - Mne nic dokazovat nemusis a kritizovat mozes. Dolezite je co kritizujes a ako. A ked uz kritizujes tak netvrd, ze si nechcel ked sa k nej nakoniec priznas(tvoj predposledny koment). Inak nemam dovod ritoliezt tunajsim pisatelom recenzii a snad je toho dokazom aj moj koment ku jednej z predoslich podobnych recenzii, na ktory si potom reagoval, ktory bol adresovany kazdej podobnej recenzii predoslej ci buducej cize aj tejto. A nevracaj sa iba k prvemu svojmu komentaru lebo tie tvoje dalsie uz boli o nieco krivdivejsie.

  • anonymní uživatel lukyvanic 22.3.2013 v 21:51

    naučte někdo toho pána brzdit s hydraulikama od avidu,ať je tak nekritizuje.......digitální jsou tak maximálně tvoje ukazováčky......

  • anonymní uživatel Prosím poraďte (prelaturdesion (a) seznam.cz) 6.11.2014 v 15:34

    Musím ho mít :) Dostal jsem velkorysou nabídku od lokálního prodejce, ale nemám možnost v blízkém okolí rám ozkoušet před objednáním.
    Měřím 181cm a jsem hrdý vlastník Norca Shore II 08 velikosti L, ale přes veškerou spokojenost se nemohu zbavit pocitu, že je rám na mojí výšku neadekvátně veliký. Nechci ani zkoušet ninju jinde, když si ho tam nakonec nekoupím...
    M nebo L??? Díky za vaše zkušenosti :)
    PS: recenze výborná

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí