Report: 2426i Snow Race 2013

Autor: Honza Tandler, kategorie: Report, vydáno: 27.3.2013

ikonaNa Ještědu se poslední zimní závod na kolech uskutečnil před téměř deseti lety. Tehdy se jednalo o top speed contest na bubnu velkého skokanského můstku. V roce 2013 se bikeři na zasněžené ještědské sjezdovky opět vrátili s neméně zajímavým konceptem.

V neděli 24.3.2013 proběhl na bývalé Turistické sjezdovce, dnes sáňkařské dráze, první ročník 2426i Snow Race. Původně se měl tento závod konat o týden dřív, ale vzhledem k nečekané sněhové vánici byla prodloužena lyžařská sezóna v celém areálu a bikeři museli o pár dní ustoupit. Nakonec se ukázalo, že tahle shoda okolností byla ku prospěchu věci. Nejen, že vánice zavála ledové zrcadlo, které vzniklo na sjezdovkách v průběhu oblevy, ale ten týden navíc nechal všechen sníh trochu sednout a taky přitáhl dobré počasí, takže nedělní sunshine připravil dokonalé podmínky.





Závod byl naplánován do tří kol, ve kterých vždy systémem Le Mans startovaly skupiny po deseti bikerech. Přihlášených 40 riderů tedy vytvořilo čtyři skupiny, které se v jednotlivých kolech promíchaly, aby mohl poměřit síly skoro každý s každým.

Jak pořadatelé závodu, partička s Freeride Teamu Ještěd, avizovali, závod ani trať neměly ani zdaleka jen downhillový charakter. První dvě třetiny se sice odehrávaly na bývalé modré sjezdovce, ale závěrečných 300 metrů byla krutá šlapačka po široké vrstevnicové cestě, kde tající sníh na prosluněných částech připravoval infarktové stavy těm, co se vykašlali na zimní přípravu.





Ze čtyřiceti riderů si v průběhu třech kol vyspurtovalo jedenáct nejlepších účast v odpoledním finále, které odstartovalo krátce po třetí hodině. Finálové startovní pole bylo hodně našlápnuté. Byli v něm jak odrodilí crosscountrysti jako Marek Nebesář nebo Michal Vlček, ale třeba taky našlápnutí sjezdaři Kuba Šosvol, Honza Vaner nebo Lukáš Jirkovský. Vyhrocenost finále se ukázala už na startu, kdy došlo k prvním pádům už ve stometrové běžecké části. Nevyzpytatelnost tratě ale i to, že nerozhodovala sjezdová část, prokázal Mário Nebesář, který i přes dva pády nakonec sjel většinu soupeřů a obsadil třetí místo. Pod stupni vítězů pak skončil Honza Vaner a jediný zahraniční účastník Patrick Harig. Naopak na druhé místo se vyšvihl Michal Vlček a lehkým překvapením pak bylo vítězství Petra Pšeničky z Jablonce. Možná mu ale pomohl fakt, že jako jediný ve startovním poli sedlal 27,5 palcového Patriota od AGangu.





Na závěr se sluší říct díky všem riderům, kteří dorazili i v teplotách zespoda se přibližujících k nule. Doufejme, že si všichni Snow Race v alpském počasí užili a bude důvod uvažovat o pokračování napřesrok.

Text: Honza Tandler
Foto:Lenka Pechánková, Iveta Appeltauerová

Diskuze

  • anonymní uživatel Cabra (jvtenedor (a) gmail.com) 27.3.2013 v 18:12

    Už se těším na ty dropíky...chrochty chrocht..

  • anonymní uživatel roman 29.3.2013 v 7:10

    Jo bylo to dobrý, po dvacatym pádu jsem to přestal počítat. :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí