Info: Les 2 Alpes v roce 2013

Autor: Keli, vydáno: 4.4.2013

ikonaPokud plánujete letní výlet s kolem do zahraničí, jednou z destinací, která by neměla chybět v seznamu je francouzské středisko Les2Alpes a jeho 2 Alpes Bike Park s 110 kilometry tra­tí.

Samotný bikepark jak jej známe ze současnosti vznikl již v roce 1999, ale již deset let předtím (v roce 1989) Les 2 Alpes hostili první MTB závod Le Trophee Derik. Dvě Alpy hráli v MTB historii důležitou roli, další významnou událostí byl v roce 1995 první závod Avalanche Cup a v roce 1999 byla založena tradice jednoho z nejtěžších enduro závodů s hromadným startem Mountain Of Hell.




Ač by mohl název „dvě alpy“ navádět k tomu, že vznikl podle dvou dominantních kopců, ale skutečnost je jiná, pojmenování vzniklo podle dvou vesnic, Vénosc a Mont-de-Lans, na jejichž území středisko vzniklo.



Budování trailů a rozšiřování bikeparku ve velkém začalo v roce 2000, kdy byla v provozu pouze jedna lanovka (v současnosti jich jede přes léto osm). Stejně tak tomu bylo se sítí tratí, před rokem 2000 byla v provozu jedna regulérní trať vedoucí z ledovce a vedla dolů do střediska, ve spodní části pak nabídla dvě další varianty. Nyní je k jezdcům k dispozici 110km tratí (21 značených trailů a dvě opravdu těžké sjezdové), v součtu všech tratí 2 Alpes Bike Park nabízí přes 12km převýšení (nejvýše se dostanete do 3200 m.n.m. a naopak nejníže do 900 m.n.m.). O park se stará sedm zaměstnanců, čas strávený údržbou je úctyhodný: 700 hodin na jaře, 1225 hodin na podzim a 2700 hodin během sezóny!




Tento pohled by jste v letošní sezóně vidět již neměli, Diable gondola bude nahrazena novou lanovkou



V takto velkém středisku jsou samozřejmostí i velké akce, v letošní sezóně tomu není jinak.
22. června otevíračka letního provozu parku LES 2 ALPES OPENING SESSION – „The VENOSC trail celebrates its tenth birthday!!!“
6. – 14. července druhý ročník Crankworx v Evropě – Crankworx Les 2 Alpes
19. – 21. července, týden po Megavalache, další enduro závod s hromadným startem Mountain of Hell „American Graffiti“




Mountain of Hell a jeden z mnoha zajímavých úseků na trati



Co je na Les2Alpes zajímavé, jsou mimo množství tratí i ceny, za které se zde jezdí, denní permice vyjde na 23 éček a šest dnů pak na 115E (a navíc získáte permici i do okolních středisek Serre Chevalier, Montgenevre a Alpe d'Huez). Srovnejte si to třeba s rakouskými bikeparky…




Loňský první evropský roční Crankworxu se vydařil i přes poměrně větrné počasí



Foto: Les 2 Alpes, Stef Candé

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HNČ (hancik (a) email.cz) 4.4.2013 v 8:29

    Jedem !!!

  • anonymní uživatel Yeaaaaaaaaaaaah 4.4.2013 v 10:49

    Ale mamiiiiiiiiiiii, kdyz ja tam chciiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!

  • anonymní uživatel radari 4.4.2013 v 17:43

    jaj tam bylo krasne ..

  • anonymní uživatel Dan (d.reif (a) seznam.cz) 4.4.2013 v 22:36

    Dal bych všude okolo záchrannou síť a hromady žíněnek, malá chybka a ty polena zavání průserem :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí