Test: Specialized Stumpjumper 29 Carbon

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 14.6.2013

ikonaAno, čtete správně, doufám, že vás nadpis neodradil, ale opravdu jsem testoval devětadvácu. V první řadě bych se rád ospravedlnil před všemi, kteří budou tento akt považovat za nepřekonatelnou křivdu vůči zaměření dolekop.com. Test vyšel z mojí iniciativy, protože Stumpjumper v šestadvaceti­palcové verzi, byl díky svojí geometrii a jezdivosti jedním z adeptů na „čertokolo 2014“. A s tím jak se bikový svět ubírá k „bigger is better“ (větší je lepší), nedalo mi to a vyzkoušel jsem právě toto kolo i s většími obručemi. Už proto že v bikovém světě se momentálně dějí taková „škatulata hejbejtese“ s rozměry kol, že nikdo si nemůže být jistý, jaký rozměr kola bude asimilován a jaký upřednostněný. Dalšími motivátory k tomuto testu byly snaha pobořit drobné předsudky a taky ukázat, jak vypadá test 29" očima člověka, který má bližší vztah ke gravity ježdění.





Kolo, které mi v testu sloužilo, je tedy Specialized Stumpjumper 29 ve verzi Comp s karbonovým rámem a bylo mi zapůjčeno prostřednictvím BB cyklosport v Popůvkách u Brna, mým lokálním prodejcem značky Specialized. Testovat karbon nebylo úplně mým záměrem, ale hliníkový testbike v tomto osazení tak nějak nebyl k dostání, proto sem se musel „spokojit“ s nižší váhou karbonu.





Kromě toho že byl z karbonu disponuje rám Stumpjumpera vším, co by mělo obsahovat moderní trail/allmountain kolo. Ostatně Specialized byly vždy hlavní průkopníci inovací, heslo inovejt ór dáj (čti innovate or die) mluví tak nějak za vše. Tapered hlavovou trubku, zadní pevnou osu 142×12, iscg 05 mount a hlavový úhel 68 stupňů lze považovat za velmi rozumná „čísla“, všechny tyto vymoženosti přispívají k zvýšené pevnosti rámu jako celku a také jeho lepším jízdním vlastnostem. Mírně diskutabilní je střed PressFit BB30 který nepodporují všichni výrobci klik a tlumič s funkcí Autosag. Ta spočívá v zjednodušení nastavení tlumiče prostřednictvím druhého ventilku (objevily se hlasy, že je to zbytečné komplikování tlumiče). S tlumičem úzce souvisí i řešení uchycení tlumiče k zadní stavbě Stumpjumpera. Kvůli atypickému šroubu který je vedený ně kolmo ale jakoby „do těla tlumiče“ je výměna tlumiče za jiný čistá mission impossible. Testovaná „větší obruč“ má zdvih 130mm což je o jeden centimetr nižší, než její 26 palcový sourozenec. Co se týče již zmiňovaného osazení, je verze Comp nejnižším modelem v nabídce karbonovým Stumpů. Ale když nejlevnější kolo stojí na krámu necelých 83 tisíc, použití slova „nejnižší“ není úplně na místě. Toto moje tvrzení podporuje už první pohled na osazení kola – tlumení Fox Float CTD vepředu i vzadu, mé nejoblíbenější Shimano XT řazení 2×10 v kombinaci s klikami Sram s rockringem, brzdy Avid Elixir 5 a zapletená kola Roval z produkce Specialized. To je něco co „není málo“ a prostě to (možná až na brzdy které mě opět neuchvátily, asi už je chyba ve mně) chceš! Bohužel chybí teleskopická sedlovka, která by na trail kole „za osmdesát“ asi být měla (minimálně spousta konkurenčních značek tuto vymoženost nabízí). To byly suchá technická data, teď už vzhůru do batmobilu… teda na kolo a vzhůru dolů na trail!





Jak teda tahle trailová devětadvacítka jezdí? Všichni jistě ví, že hlavními argumenty pro větší kola, jsou jejich lepší valivý odpor, lepší průchodnost terénem, lepší přilnavost, lepší stabilita, lepší setrvačnost, která umožňuje držet rychlost za cenu menší námahy. Nějak jsem se tím nechtěl zalamovat, tak sem prostě vzal kolo a šel jezdit. Pocitově je devětadvacítka vážně stabilnější, při rozjezdech línější, ale neztrácí rychlost v rozbitém terénu. Takže do kopce a po rovině jede s menším úsilím, než by asi vyžadovala menší kola, jenom je potřeba trochu si pořád držet tempo, zpomalovat a zase rozdupávat takhle velký kola je prostě utrpení. Bohužel pro Stupjumpera, tím nejdůležitějším je pro mě to, jak se kolo chová po cestě z kopce. Tady se mu musí nechat, že ačkoli měl velká kola, ovladatelnost byla velmi slušná, díky poměrně nízkému středu, čtyřčepovému odpružení FSR s příjemným posedem a i super kokpitem a příjemným gripům. Na rámu jsem chybu nenašel, karbon byl parádně tuhý a přitom byl rám doopravdy lehký. Ovšem váha rámu se pozitivně projeví v podstatě jenom, když odděláte kola a nakládáte kolo do auta. Proto bych se nebál ani hliníku, v tomhle mě Stumpjumper opravdu dostal.





Projev rámu ale nezachrání vlastnosti větších kol při sjezdu. Navíc použité kola Roval neváží zrovna málo, takže když jsem měl v hlavě ještě jízdu na lehoučkých kolech Easton na GT Force , nějak jsem neměl pocit, že by velké kolo jelo o tolik líp abych mu odpustil jeho chování ve sjezdu. Kolo jede, skáče, zatáčí. Ale všechny tyhle situace spojuje jedna myšlenka. Je to nuda. V podstatě jsem celou dobu měl pocit, že mě to kolo nepotřebuje. Když se chcete opřít do klopenky, kolo si samo vybere stopu, když najedete na skok, kolo skočí a zase dopadne, když vidíte kořeny, kolo je přejede. Při celé jízdě mě kolo ignorovalo úplně stejně, jako nejhezčí holka ze třídy na střední. Ví, že tam jste, ví i to, že vy se o něco snažíte, ale jí je to úplně jedno a stejně chodí s kapitánem volejbalového družstva…chtěl sem říct, pořád jede stejně.





Nechci nějak explicitně říkat že 29 je špatná, rozhodně je to rozměr, který bych chtěl mít pod sebou, pokud by mě čekala dlouhá jízda po asfaltu/šotolině (ehm…kolo pro život), ale cpát ke kolům 130mm zdvihu je nesmysl. Nemluvě o 29 enduru.

Když jsem o tom pak přemýšlel, uvědomil jsem si o čem vlastně 29 je. Lepší valivý odpor, průchodnost terénem, přilnavost, stabilita a setrvačnost. Tyhle věci samozřejmě zní naprosto famózně, ale jenom do chvíle dokud se na ně nepodíváte trochu kriticky.

Lepší valivý odpor? No dobře, nemusíte tolik šlapat. Ale na kolo přece jdu, abych šlapal, nebo ne? Lepší průchodnost terénem? Ale nechodím na kolo právě proto, abych se porval s terénem sám, užil si všechno co se přede mnou objeví a řešil situace, které vyžadují trochu zručnosti a posouvají moje hranice? Lepší přilnavost? Není největší zábava právě to, zvolit stopu tak abych přilnavost měl, a když ne tak dostat kolo do smyku kdy chci a nechal se trochu vytrestat, když to přepálím? Lepší stabilita? Copak jezdím na nákup, abych potřeboval stabilní kolo? Copak já nechci kolo, se kterým si zablbnu, které bude dělat to co mu řeknu já a ne to co si vybere samo? Lepší setrvačnost? Kdy na trailu potřebujete setrvačnost? Možná to dělám špatně, ale není to pravé ježdění přece „brzda plyn“, naplno dupat, naplno na brzdy, zrychlit – zpomalit? A argument že 29 líp jede? Ten si dovolím na základě svých zkušeností rozbořit jednoduchým zjištěním. Kolo jede přesně tak, jaké má obuté pláště a jak těžké/lehké má výplety, na jejich obvodu vůbec nezáleží.

Je to tedy prosté. 29 patří na silnice, cyklostezky a do rukou za a) xc závodníkům, kteří mají nad 190cm a za b) hobby jezdcům, kteří si chtějí trochu užít výlet na vzduchu. Nechci mluvit za ostatní, ale pro mě, pokud chci jezdit na kole, a ne se vozit na kole, je jediná možnost „starý“ „malý“ a „pomalý“ rozměr 26 palců…a jestli se vozíte nebo jezdíte to je sakra rozdíl (zůstává otevřené jak moc se na hraně jezdivosti a ovladatelnosti podaří balancovat prostředním kolům 27,5" – pozn.red.).
Rozdíl, který se projeví ve chvíli kdy se celí od bahna, odření, zpocení a vyčerpaní zastavíte, podíváte se na stejně vyřízeného kamaráda a na brutální sjezd který vás vytrestal a řeknete si, že dneska je to zase jeden den, kvůli kterému stojí za to vstát. Ten pocit že jsi právě dělal něco, co moc lidí neumí, že slyšíš jak maminka s kočárkem říká „dívej jak je ten pán špinavý, to on asi spadnul“. A ty víš, že jsi spadnul. A že to byla tvoje chyba, že tě nezachránil větší průměr kola, protože ho nemáš, že to jak sjedeš dolů je na tobě, ne na kole. A že ty odřeniny a únava za to sakra stojí.

Nebaví mě autopilot dolů! Nebaví mě jet s tankem nahoru!





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 14.6.2013 v 7:56

    Takže Gwin nezrychlí ani když pojede 29" ?

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 14.6.2013 v 8:00

    Rozhodně ne, proto taky narozdíl od větších kol zkouší větší rám! www.vitalmtb.com/...

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 14.6.2013 v 8:12

    já vim co tomu je: www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel ANR 14.6.2013 v 8:17

    Za mne perfektní článek a stejné zhodnoceni si již delší dobu po testu devětadvacítky vozím v hlavě a v rukách...

  • anonymní uživatel HiPP 14.6.2013 v 9:33

    neviem rad som ten bike skusil neverim tomu,ze to moze byt zle ono to ,ze prekazku prejdes lahsie/rychlejsie ako ostatny je len vyhoda,co ocenis hlavne aj v zavode,tam neocenis ,ze ta kolo vytresta ked spravis chybu,lepsia prilnavost bude urcite taktiez vyhodou.... dedukoval by som z tohto clanku ,ze pre jazdca ktoremu nejde o nic a chce sa vyblaznit su lepsie 26tky

  • anonymní uživatel RED 14.6.2013 v 10:36

    Poměrně by mne zajímala volba velikosti rámu k postavě. Co se týše adrinalovějšího ježdění, pak je tu verze EVO. Osobně jsem to testoval, neměl jsem problém zadní kolo na kořenu či kameni prohrábnout, či se ve stoupání se začít překlápět. Ve sjezdu je to žehlička, tank co vše sežere (jsem zvyklý na pevný rám + 100 mm vidle). Standartní SJ je stabilnější.
    Závěr článku je zbytečně negativní. Dle dané logiky bys neměl jezdit sjezd na DH stroji, protože je to pro baby, ale na XC-čku.. Po návratu z testu zpět na 26" jsem pozoroval pozitivní dopad na techniku jízdy. Jenom jsem si na svůj vlastní bajk musel zvykat dvě vyjížďky - 30 km. Osobně jsem rozhodnut SJ 29" koupit.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.cz) 14.6.2013 v 11:52

    mohl by mi někdo odpovědět na dotaz co je to za pedály? vidim že jede v tretrách ale na první fotce je vidět že tvarově nemají od platforem daleko. SPD nebo crankbros?
    ....jinak jediný co bych asi u tohodle kola nepřekous je vedení bovdenů pod trubkou, to by mi asi časem překouslo něco na cestě

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 14.6.2013 v 12:04

    Možná by nebylo od věci, kdyby se autor pod/nad tak subjektivně laděným článkem podepsal a třeba i trochu představil.

  • anonymní uživatel hoffman 14.6.2013 v 12:49

    vidím, že Spešl si stále nevie poradiť s káblami, hmm

  • anonymní uživatel Lukasbiker (stanek.lukas (a) email.cz) 14.6.2013 v 12:49

    díky autorovi za osobní statečnost - pupíkatí testeři z Vela by ho asi rozsápali :-)
    mám tohle kolo v 26" (jen jsem vyměnil kola za lepší) - srovnával jsem ho s 29" provedením a pod výše uvedené se mohu klidně podepsat - moje poznatky jsou totožné... a proto jsem i přes mediální masáž šel do "nemoderního" 26" kola (a jezdím všemi směry - nahoru, dolů a tak... :-))

  • anonymní uživatel Pavel 14.6.2013 v 13:26

    Moc s názory testra nesouhlasím. Jel jsem na několika 29 bikách v rámci testovaček a rozhodně to samo nejede. Jen jsou limity o trochu dál a to je podle mě super. Když si na to zvykneš a naučíš se využívat možnosti trakce velkejch kol, pojedeš rychleji než na 26tce. Smysl to nemá jen pro menší lidi.

  • anonymní uživatel Tom 14.6.2013 v 16:13

    už dlouho sem v testu neviděl tak vošklivý kolo jako toto

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 14.6.2013 v 19:20

    Co se týče závodů, jasně že je 29 rychlejší ale trail bike (130mm) je přece kolo pro radost, pro "vybláznění" a když je díky velkým kolům nudné, tak se prostě "nevyblázním". Pedály jsou crankbrothers mallet 2, tretry tam mám spíš pro efekt, normálně na nich vozím klasícký bmx papuče s kufrem.

  • anonymní uživatel MeTo (MetTom (a) seznam.cz) 14.6.2013 v 19:59

    Možná je to taky o tom jak si jezdec s 29 poradí a co od něj čeká. Já jsem se na SJ 29r postavil poprvé loni, poprvé v životě v tretrách na biku, bez valných očekávání. A nemohl jsem se toho všeho nového nabažit! Zkoušet co s tím kolem dokážu, co kolo dokáže. Zkoušet kolo v těch situacích kde se láme 26/29 chleba, a určitě bych ty pocity nedokázal popsat tak stroze a jednostranně jako autor článku. Od té doby jsem na SJ 29 najezdil hodně .. s čistým štítem můžu říct, že mě to kolo nepřestalo bavit a tuším že ještě dlouho nepřestane. Je to můj osobní názor .. ale když pojezdit po lese a ne na sjezďáka tak od kola očekávám téměř přesně to, co mi SJ 29 dává.

  • anonymní uživatel MeTo (MetTom (a) seznam.cz) 14.6.2013 v 20:04

    Ještě si dovolím reagovat .. trailbike se 130mm může dnes být závodním enduro kolem. A jak už bývá zvykem, tyto závody budou pár příštích let udávat směr a pokrok/vývoj enduro kol.

  • anonymní uživatel xyz 14.6.2013 v 21:47

    Doporucil bych autorovi ibise mojo, ten meni stabilitu za agilitu, je to trochu oldschool, me moc nesedi, ale autorovi by se mohlo libit. 29 me nebere, ale nove enduro chci zkusit, uvidime co s tim udela kratka zadni stavba.

  • anonymní uživatel Krwc (p.vras (a) seznam.cz) 14.6.2013 v 22:47

    Souhlas, aspoň by se pan "tester" mohl představit. Já mám narozdíl od něj naprosto jinou zkušenost. Neměnil bych ani za mák. A to jsem prcek a myslim, že na DH kole už mám taky dekádu odlítanou. No každej má jinej názor, ale rozhodně bych neprohlásil že to kolo nudí, páč to je vždy zábava taková jakou si jí udělá jezdec.

  • anonymní uživatel Vasekbuben 14.6.2013 v 23:11

    Třeba si ta nejhezčí holka na střední prostě jenom uměla vybrat...

  • anonymní uživatel Z4V 15.6.2013 v 5:39

    Krwc: Pokud vím, pane "nad věcí", než klikneš na článek, máš tam, kdo ho napsal, nebo ne? Článek se ti nelíbí? Nikdo Tě nenutí, abys ho četl. Máš jiný názor? Nikdo Ti ho nebere. Čertův názor je takovej, jakej jsi četl, článek se rozhodl napsat, takovým způsobem jakým ho napsal. Nemyslím si, že článek šel "ven" bez řádného uvážení, a když s ním nikdo neměl problém do té doby, tak si stejně tak nemyslím, že má teď někdo nárok říkat, jak měl být článek napsán.
    Dle mého, je dobré znát víc úhlu pohledu a názorů, a že je to subjektivně zabarvený? Je to přece názor ne? A navíc...je to zábavně podaný názor. A o to šlo nejspíš především. (Ale je to taky jen názor ;))

  • anonymní uživatel Karlos (p.karel (a) volny.cz) 16.6.2013 v 20:01

    Bohužel neznám toho , kdo psal ten článek, ale podle toho co píše moc na kole neumí, když ho kolo z kopce neposlouchá , tak to určite nebude velikostí kol, ale jezdcem. Jediné v čem má pravdu, tak by teleskopická sedlovka mohla být v základu a ty brzdy jsou fakt na prd. Kdyby tam dali xtčka, tak by to bylo super kolo.

  • anonymní uživatel hctr (hctr1 (a) seznam.cz) 16.6.2013 v 22:42

    Karlos: Plne s tebou souhlasim, mam letosni hlinikovou evo verzi, ktera uz teleskop ma a na tom xtcka a maximalni spokojenost, perfektne univerzalni bajk..

  • anonymní uživatel Štěpán 17.6.2013 v 2:37

    Myslím že recenzent neměl tak úplně na mysli, že neví co s kolem, ale jen v porovnání s šestadvacítkou. Nebo ne?

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 17.6.2013 v 7:26

    To je zas histerie, recenzent napsal jen své pocity, které jsou čistě subjektivní a pro 29 jako trail bike né příliš lichotivé a majitelé právě těchto kol, brání své 29tky zuby nechty, ze stejně subjektivních důvodů, protože zrovna jim ty biky sedí. Chlapci, není možné, že pravdu máte všichni, akorát každý tu svou?

  • anonymní uživatel RB 17.6.2013 v 10:27

    Pěkný pobavilo a ještě víc mě pobavil karlos s hctr

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 17.6.2013 v 11:08

    Stejně je 29" málo! Chce to víc! www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel tandlis 17.6.2013 v 11:42

    Tak částěčně bych s článkem souhlasil, i když musím říct, že je z něj jasně cítit averze vůči marketingovým argumentům pro 29 placů. Jen pro zajímavost občas jezdím na švih s XC rajdrama co jezdí 29 palců i při výrazně menší postavě než 190 cm (třeba něco přes 170 cm) a přijde mi, že je to spíš o tom, jak si na kolo umíš zvyknout. Sám jsem si teď pořídil Gangstu 29, abych okusil, a jasně vidím, že třeba ve výjezdech kde 26tka končí, 29 jede dál. To je podle mě dobrý. Naopak ale zas vidím, že menší tuhost kol se taky pozná na první pohled. Dobrej pocit jsem neměl ani při prvních poletech, pak jsem ale zjistil, že když už se na nějakým dvojáku odlepím, neřeším, co mám za kola. Jednoznačně ale souhlasím s tím, že kolo si pořizuju, abych si na něm užil a dal si do těla. Když bych chtěl jezdit s co nejmenší zátěží, koupím si motorku...

  • anonymní uživatel čelkis (celkis004 (a) email.cz) 17.6.2013 v 13:32

    Ať si každej jezdí na čem chce ne ??

  • anonymní uživatel libik 17.6.2013 v 15:33

    Konečně už vím kdo byl ten týpek na BMX 20" kole loni na otvíračce na Špičáku. Byl to Čert, protože má radši, když má kolo co nejhorší přilnavost a stabilitu :D Sory ale musel jsem si rejpnout. Uznávám všechny názory, ale ten předposlední odstavec je totál mimo.

    Zahoďte sjezďáky a kupujte BMX. Kromě toho, že ucitíte každou překážku, tak ještě uštříte desítky tisíc :)

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 18.6.2013 v 20:31

    clanek zabavnej, ale jako vzdy nejvic pobavi diskuze :D

  • anonymní uživatel Peepa (peepa (a) seznam.cz) 19.6.2013 v 12:57

    šmarjá to je vůl

  • anonymní uživatel upman (upman (a) email.cz) 20.6.2013 v 17:37

    Ty voe, za tyhle prachy bych do nej taky nesel. Ovsem me nejaci z*rdi corli minuly tyden XC celopero na 26" a uz nebyla love, tak sem si poridil nejlevnesji 29" hardtaila od Marina. A sem z nej nadsenej; zatim me akorat boli zadek, pac sem se uz odnaucil stat ve slapkach na korenech, jinak ale jizdni vlastnosti vcetne lehcich sjezdu na Tocne uplne na pohodu, neuveritelna trakce - a oproti autorovi clanku me 29er naopak bavi mnohem vice, vcetne neuveritelnych naklonu z vejsky, preletu pres potok a najezdech od korenovych pasazich. Ba ne, za tyhle prachy je to 1000x lepsi nez stara 26". A to jezdim vesmes na krev a vesmes me bavi totez co testera speslu.... BTW hlavni je jezdit :)

  • anonymní uživatel Jakub (v-design (a) seznam.cz) 27.6.2013 v 11:16

    Asi už nikdo nestihne napsat odpověď ale i tak to sem napíši. V neděli si zajedu Enduro v Koutech. Vlastním Norco stryk. V obič výbavě, váha snad kolem 18 kg. Oproti starému Lf cocaine mě dostala jezditelnost do kopce a na delší výlety. Už jsem se smířil že jej budu 3x tahat nahoru sjezdovkou pěšky. Spešl ale nabídl závodníkům vyzkoušení testovacích kol na závod. Z legrace jsem si bloknul Enduro. Dnes mi paní napsala že má pro mě nachytáný S-WORKS STUMPJUMPER FSR CARBON 29. Jsem rozhodnut tak 50/50 jestli ho vyzkoušet nebo ne. Mám kolem 175 cm a bojím se 29 a malého zdvihu že na DH trati to někde rozsekám? Popř. sebe rozsekám... Na druhou stranu kdy si vyzkouším kolo za skoro 200 000 :-)

  • anonymní uživatel Llolololol (appsucks (a) seznam.cz) 28.4.2020 v 20:49

    This aged well

  • anonymní uživatel John (Jan.Novak (a) seznam.cz) 23.11.2020 000 22:34

    Číst tento článek po takové době od jeho zveřejnění je fakt zábava. Ten časový odstup tomu dal teprve nálož. Čas tady udělal z autora poněkud.... No všechno je relativní v čase :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí