Dobrý den, jmenuji se GT Fury World Cup

Autor: Čert, vydáno: 12.6.2013

ikonaJe to žlutočerný, unisex a děsně rychlý v severním regionu Britských ostrovů.
Ti, kdo trochu sledují závodní scénu, už jistě ví, o čem je řeč. Nové GT Atherton…pardon nové GT Fury World Cup. Fůrie byla ven vypuštěna teprve minulý týden a už má na krku dva první fleky ve světovém poháru (více v reportu zde). Taky aby nevyhrálo, když se tak jmenuje.

A v čem se kromě názvu liší nové Fury od staršího?





Rám je samozřejmě kompletně přepracovaný, ale hlavně hliníkový. Po tom, co byla GT jedna z prvních značek, jež začaly prosazovat karbon i do „královské disciplíny mtb“, je tento tah poměrně překvapivý. Na druhou stranu, je podle Etienna Warneryho, designéra GT, nový hliníkový rám o 26 procent tužší u hlavové trubky a o téměř o 50 procent tužší u středového složení. Oproti loňské Fury by navíc měla shodit 300 gramů, a to není málo. O to víc je tato myšlenka zajímavá, když má světlo světa samozřejmě spatřit i karbonové Fury WC. O tom o kolik procent bude lepší, si neodvažuji předjímat…ale v redakci panují tak bláhové názory, že karbonová Fury může být klidně i o 18,7 procenta lepší než ta hliníková! Co se týče změn, ani samotný independent drive nezůstal opomenutý. Hlavní čep je situovaný více dozadu, což by mělo ovlivnit přepákování a křivku pružení a tím pádem zabránit palčivě bolestivým dorazům. Navíc, jako poprvé, používá GT i „Rocker Link“, tedy kyvku, která usměrňuje chod zadní stavby v oblasti uchycení tlumiče, čímž by měla být zadní stavba ještě více zpevněna.




Srovnání nové Fury ve srovnání s starou (letošní) Fůrií hliníkovou nahoře a karbonovou dole



Samozřejmě důležitou roli při představování nového kola hrají nejenom procenta, ale i spousta dalších čísel, tak sem s nimi. Oproti předchozímu GT má to nové o jeden centimetr více zdvihu, tedy 220mm. Hlavová trubka se velmi předvídatelně položila na „worldkapových“ 63 stupňů (o praktičnosti takhle položeného kola kdekoli jinde než na trati světového poháru lze samozřejmě mocně polemizovat) a o téměř deset milimetrů se zkrátila zadní stavba. Naopak centimetry navíc získal přední rámový trojúhelník, konkrétně horní trubka. Agresivní závoďáckej postoj garantován pro dobu dvou let od koupě vozu!





Co zůstalo zachováno, je rozměr kol. GT se zatím do pokusů s novými rozměry ráfků nepouští. Přece jenom sourozenci Athertonovi, respektive Gee a Rachel, kteří mají do vývoje nových rámů dost co mluvit, jsou v takové situaci, že každý experiment by je mohl stát pád ze špičky světových jezdců, a kdoví jestli by se zastavili v první desítce. A to je něco, co prostě nechceš, když máš nakročeno pro titul. To, že 26 pořád jedou, ve „Fort Bill“ tak nějak dokázali, takže minimálně ve sjezdu bych (minimálně ještě nějakou dobu) problematiku větších kol neřešil. Na světový trh by se měla nová Fury dostat během letošního léta, předpokládaná cena je dle GT 3000 až 3500 euro za rám a okolo 5500 euro za kolo v top specifikaci.





Otázka zní, zda bude před mistrovstvím světa představeno nové kolo, GT Fury World Championship, a Athertonovic budou mistry světa, mohla by specializace pokročit až tolik, že bude nezbytné, aby každý kdo to se závoděním myslí aspoň trochu vážně, přistavěl garáž. Třeba takové Demo ČPDH, Ninja WBS, Session MSDH…ale to už jsou dohady.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mišák 12.6.2013 v 12:59

    Ahoj,jmenuji se GT Fury World Cup a jsem hnusnej jako vsechny GT vsech dob!

  • anonymní uživatel HiPP 12.6.2013 v 13:01

    farebne prevedenie pekne ! bike ohadzany jak sa patri ,cena 5500€ pre kazdeho ,ale nebude :)

  • anonymní uživatel Mára 12.6.2013 v 13:36

    Tak mě napadá, že když jsou ty rámy každej rok o desítky % tužší, pevnější, lehčí, neměly by už jezdit samy a na požádání i lítat? To samé s brzdama...

  • anonymní uživatel wladena 12.6.2013 v 14:50

    hnusne nehnusne, jezdi to rychle, zatim to vypada tak, ze kdo z wc smetanky sedne na krasavce od speslu, posere si karieru

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 12.6.2013 v 19:09

    Nesuďte dne před večerem. Uvidíme co se bude dít dál.

  • anonymní uživatel vale 46 12.6.2013 v 20:41

    Krásný bike! Je vidět, že GT patří celé roky ke špičce.

  • anonymní uživatel Frnk 12.6.2013 v 23:07

    ¨Misak ma recht!

  • anonymní uživatel HIPP 13.6.2013 v 7:04

    presne ako gaz povedal,v dalsom kole to moze byt uplne inak,tazko predpovedat buducnost.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí