GT 2014: Force 650b a Fury v ČR

Autor: Čert, vydáno: 10.7.2013

ikonaJe úterý druhého července večer a já se právě vrátil z předváděcí akce firmy Aspire, dovozce značek Cannondale, GT, Mongoose a Schwinn. Akce se konala v malebném Novém městě na Moravě v malebném areálu malebného víceúčelového Ski hotelu v blízkosti malebné víceúčelové trati světového poháru, kde můžete v zimě na kolech a v létě na lyžích kroutit kolečka jak je libo. Drobné rozčarování přišlo po zjištění, že v létě na trati chybí biatlonová střelnice, což by objížďku okruhu jistě okořenilo tím pravým světovopohárovým pocitem.

Samotné prezentace začínaly ve dvanáct hodin, nicméně my, poctivá novinářská „holubí letka“ jsme přistáli a obzobali stůl cateringu již v 11:45. Vzhledem k tomu že letka byla početná, není hotelu moc co zazlívat, ovšem absence štrúdlu již v 12:00 je věc takřka neodpustitelná.




Nová Fury je zatím pouze v „hliníku“



Poté byla letka nahnána do sálu kde se spustila první prezentace. Musím říct že opravdu oceňuji člověka, jenž dokázal vytvořit prezentaci s několika desítkami slajdů zhruba na 30 minut, bez jakékoliv sdělné hodnoty o kolech či obchodu. Zachytil jsem pouze výraznou hodnotu motivační prostřednictvím spojení několika motivačně marketingových výkřiků do tmy (v sále). Po několikátém zmínění toho, jak byl rok 2013 obchodně „na prd“ skrz počasí a jak nás čekají těžké časy, ale i přes ně se nesmíme bát proplout s vizí a odvahou jsem měl pocit, že bych měl přednášce po švejkovsku dopřát jednoho „napraveného hříšníka“ a přihlásit se o nákup kol minimálně za tři-čtvrtě míče!




Nový 27,5 palcový Force je zase naopak pouze jen v karbonu



Myšlenky mě naštěstí zbavil rychlý příchod prezentanta firmy GT. Ten měl slajdů zhruba stejně jako první ale ty už byly opravdu sdělné. Nejprve bylo nutné vyslechnout si několik nových zkratek označující různé nápady reklamních a marketingových kreativců. Z nich bych vypíchnul asi technologii COR – centered on rider, zaměřeno na jezdce, kdy GT přichází se zbrusu novým konceptem, kdy budou kola osazovány s ohledem na to na jakou disciplínu jsou zaměřeny. K tomu bylo GT vytvořeno několik postaviček jezdců, jenž mají symbolizovat různé disciplíny. Postavičky jsou to pěkné, ale přijít v roce 2013 s tvrzením, že budeme na DH kola dávat DH komponenty a na XC kola XC komponenty a uděláme něco co nikdo před námi, je přinejmenším odvážné. Nesmíme zapomenout i na AOS – Angle optimized suspension – pružení je optimalizováno na použití větších 650b kol, upravený hlavový úhel a systém i-Drive byl nahrazen systémem PathLinkem – my v něm vidíme stejný systém pružení, jak ho používá Mongoose.





Po této reklamní masáži konečně přišly na řadu slajdy mnou nejočekávanější a to ty s novými model na 650b (27.5 palce) kolech Force a Fury. Kola jsou to sakra pěkný, viz fotogalerie, nicméně pak přišla poněkud studená sprcha v podobě ceníku. Nejlevnější Force s označením Carbon Expert začíná na 109 999,–, dražší Carbon Pro má potom cenovku 139 999,– a nejvyšší model Carbon team 169 999 Kč. Závodní enduro verze Force X se 160mm zdvihu a mírně pozměněnou geometrií jsou ve dvou verzích, Force X Expert za 109 999,– a Force X Pro 144 999,–. Fury se bude nabízet ve čtyřech verzích – Fury Elite 75 999,– Fury Expert 95 999,– Fury team 129 999,– a Fury WC 159 999,–. Ceny u Fury by se daly nějakým způsobem akceptovat, na stotisícová DH kola už jsme zvyklí, ale díky allmountain kola za sto a ne levněji, to je silnější kafe. Na druhou stranu, GT zřejmě konečně vyrobilo to jediné kolo které budete mít na všechno. Bohužel to bude protože další už nebude finančně possible. A tak končí prezentace GT.




Už žádný i-Drive u GT



Poté následovala ukázka „šopinšopu“ (Shop in shop) Cannondale a GT s ukázkou nových Sensorů Forců u Furyn, nicméně jistě chápete, že po tom, co jsem byl osprchován cenou u mě až takové nadšení od první chvíle nevyvolaly. Nicméně po smíření se s tím, že je asi jenom tak sedlat nebudu pro mě bylo možné ocenit a zaznamenat několik detailů. V první řadě že díra u hlavovky u Force je prostě sexy, nová Fůrie je kus ženský, barevný kombinace snad u všech kol jsou krutopřísný, vedení lanek vnitřkem bude krutý a přísný jenom pro mechaniky. Celkově vypadají nové GTčka agresivně, rychle a masivně, frajersky. A draze. Ale chybějící návarky ISCG na napínák a trojpřevodník u Force upřímně v redakci nechápeme. On v dnešní době chce ještě jezdit tři placky? Řetěz na převodnících budete muset udržovat silou vůle (i když jedna možnost použití napínáku by tu byla, využít spodní čep přepákování a na něj připevnit samodomo udělanou kladku).




Zadní přepáčka u Fury pro zvýšení již tak mohutné tuhosti



Po šopinšopu a kofíbrejku (tak se totiž na prezentacích říká přestávce na kafé a štrúdl, jenž byl doplněn. Nicméně opět pouze jednou, což mohlo,před plánovaným testováním znamenat zásadní nedostatek cukrů testera, na toto riziko evidentně nikdo nepomýšlel!). Byla na pořadu dne už poslední prezentace Cannondalu, zde nic nového pod sluncem, minimálně ne v oblasti gravity ježdění, Jekyll zůstává pořád stejným enduro dreambikem a pokud budu potřebovat silničku za 300 tisíc, vím kam se obrátit.




Bowdeny a hadice v místě PathLinku



Pak už jenom projíždění se po trati XC world cupu, vyndávka na Rubena choice po vzoru Jardy Kulhavého, modeling s Maňanou před holkama-lyžařkama a abfarth domů.

Dojmy z akce jsou doteď rozporuplné, nějak mi svět, kde budou lepší kola začínat na sto tisících nejde pod nos, asi jsem příliš zkostnatělý a nepřístupný k inovacím.




Rám GT Force je neuvěřitelně masivní





GT Fury 2014
O nové Fury jsme již psali dříve, snad jen doplníme, že je o 300 g lehčí než předchozí karbonový model, disponuje zdvihem 220mm, mimo nejlevnějšího modelu bude na osazen vidlicemi Fox 40. V setupu budou 785mm řidítka, krátké představce (30/50 mm) a krátké 165mm kliky. Hlavový úhel je hodně závodnický, 63 stupňů, díky tomu se prodloužil rozvor – kolo je více stabilní ve vysokých rychlostech a strmějších tratích. Kompletní specifikace zde.



 




GT Force 650b2014
Pro rok 2014 všechny modely Force budou postaveny výhradně na rámu z materiálu FOC Ultra Carbon. Jak již bylo zmíněno, rozměr kol je 27,5", vepředu i vzadu zdvih 150mm (vidlice s 34 mm nohami – model Force X bude mít 160mm vidlici). Hmotnost rámu s tlumičem 2 891 g (pevná zadní 12×142 mm, duté hlavní čepy zadní stavby, zdvojená ložiska). Z hlediska jízdních vlastností jsou spíše důležité následující informace: hlavový úhel 67.2 stupně,
horní rámovka 59.87 cm, výška středu 34.79 cm a rozvor 116.2 cm – dlouhá horní rámová trubka vykompenzovaná krátkým 60mm představcem a ideální šířka řidítek 760mm. Potěší tele. sedlovka Reverb Stealth s vnitřním vedení i bezdušové pláště. Kompletní specifikace zde.



 

Diskuze

  • anonymní uživatel Maximus 10.7.2013 v 8:26

    Ani v nejmenším bych o tom neuvažoval. GT mám rád a nějaký jsem i měl a jezdil, ale "základní" model přes 100? Mám pocit, že budou mít téma na příští rok u teď, a to, že mají ještě horší prodeje nez minulý rok. Děkuji, nechci. Není rok 1980, aby byl karbon považovaný za vesmírný materiál a něco extrémně drahého a nedostupného. Tak jako tak to vyrábějí všichni v asii. Mámt pocit, že dnes už nechtějí firmy jen vydělat na marži, kterou akceptuju, ale spíš hrabat co to jde. Ale jen tak dál. Čím víc lidí bude kupovat přímo od výrobců, tím víc to donutí ostatní plakat a snižovat ceny.

  • anonymní uživatel Maximus 10.7.2013 v 8:30

    jinak dá se vůbec do toho rámu u Force nacpat tlumič s expanzkou? Nevypadá to.

  • anonymní uživatel MP 10.7.2013 v 8:47

    Ceny za Force jsou masakrozní! A hliník opravdu nebude vůbec?

  • anonymní uživatel MP 10.7.2013 v 9:23

    ..a jak tak koukám na sjezďáka, jestli je to Mko, tak je to pěkně dlouhý. Takže ten kdo vozí Mko jiný rám, by se v klidu vešel na Sko si myslím.

  • anonymní uživatel ypsylon213 10.7.2013 v 10:06

    tá vidlica na fury mi pripadá ako keby bola znížená na 180 mm ....

  • anonymní uživatel jablko 10.7.2013 v 10:30

    neviete pribliznu cenu za ram fury ?

  • anonymní uživatel bokry (bokry (a) seznam.cz) 10.7.2013 v 10:39

    nerozumím proč "Už žádný i-Drive u GT" ...na Fury mi to jako i-drive přijde kratší plovoucí střed chycenej dvěma čepama...ale u Force to zavěšení středu vypadá spíš jako Freedrive od Mongoose

  • anonymní uživatel bokry (bokry (a) seznam.cz) 10.7.2013 v 11:07

    jinak článek je suprperfektní a nemá chybu... jedinou chybu má Fury a to tuhle miniaturní zadní patku, která evidentně moc materiálu nepobrala a bál bych se že po nevrácenym vhipu odlítne do teplých krajin...ale v GT určitě ví co dělaj...patka je vidět na týhle fotce www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel KRAJIC 10.7.2013 v 11:32

    Skvělý styl psaní - čte se to úplně samo.

  • anonymní uživatel bok 10.7.2013 v 11:43

    Dobře napsaný, nová fůrie je vážně kus, i force by stál za špás, ale za ty prachy koupim radši dvě jiný kola, chjo.

    Mimochodem, koukám na ty Kaisery a musim říct, že reklamní masírka na Špičáku zafungovala, nebude testík těch plášťů?

  • anonymní uživatel Otta 10.7.2013 v 15:07

    já chci furt jezdit trojplacku

  • anonymní uživatel Downhill_rider (thomisko (a) seznam.cz) 10.7.2013 v 15:24

    Fury je trošku rámem podobný Treku 88 z r.09, ale jen vrch. Každopádně předešlý modely se mi víc líbily. Zato Force je na jedničku !

  • anonymní uživatel Dan 11.7.2013 v 11:30

    HAHA, už chápu proč musel Mongoose skončit s DH kolama :-D

  • anonymní uživatel MP 11.7.2013 v 14:11

    No nevím, ale Fury je pořád I-Drive, nebo snad ne?

  • anonymní uživatel hoffman 11.7.2013 v 15:16

    je to stále ID

  • anonymní uživatel richier2 12.7.2013 v 15:49

    O téhle akci jsem se dozvěděl od kamaráda pln nadšení a radosti jsem v sobotu skočil na kolo a vyrazil na ski.Mám to asi 12 km od baráku takže pohoda.Dojedu na místo koukám na kola a po chvilce se týpka slušně ptám esi bych se mohl projet na jednom vystaveném Cannondalu.Týpně mě arogantně odpákoval slovy že je to privátní akce a kola nepůjčujou.Všem okolo je normálně půjčovali ale ten ton jakým mě to řekl.... měl jsem chut mu jednu natáhnout. do hajzlu.Tak pro mě skončila tato zajímavá předváděcí akce na ski.Příště určitěnejedu

  • anonymní uživatel šíma 15.7.2013 v 21:26

    4richierdvojka na příští představení novinářům a obchodníkům novýho ferari taky nepojedu , protože mě tam nikdo nepozval :) chlape tohle nebyla akce pro zákazníky ,na tu si počkej na příští rok tj2014

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí