Report + video: Hcore contest 5

Autor: Tomka, kategorie: Report, vydáno: 23.8.2013

ikonaRok se s rokem sešel a jak jsme si za posledních pět let zvykli, první sobota v srpnu byla v Zubří ve znamení pekla na zemi a to doslova, díky tropickým teplotám, které ten den v zuberském hcore3.com bikeparku panovaly. I když oficiálně závod začínal až ve tři hodiny už dopoledne se park plnil kytary hrály, mobilní rockstar bar čepoval kofolu a početná partička jezdců najížděla park co to jen šlo. Už tréning napověděl že odpoledne bude na co koukat, resi vytlumila nejeden dopad z ukrutné motanice typu frontflip, 720 a podobně. Doráží jezdci zvučných jmen, mimo jiné Damjan Sirišky, Dave Janáč, Dan Miller, Jan Pečeňa, Kuba Hradil, Filip Kamidra, Tom Lysý a Tom Zejda, který přerušil svou závodní šňůru po USA aby prověřil pověsti o tamní propečené afterparty.

Vzhledem ukrutnému vedru komentátorské duo Tomka a Vašek vyhlašuje start závodu na čtvrtou hodinu. V ten čas už startovní listina čítá něco okolo padesátky neohrožených riderů kteří chtějí poměřit své skillz nelítostným vedrem a tvrdou zuberskou hlínou. Mezi nimi jsou i party z Lotyšska, Polska a Slovenska takže nevídaná mezinárodní účast. Ve čtyři hodiny startuje kvalda mtb a bmx, konkurence je nabitá a do finále postupuje jen desítka jezdců takže lidi řvou a jezdci sází maximálku tím pádem je teplota v březovci ještě vyšší než proklamovaných čtyřicet stupňů… Už v kvaldě byly k vidění 36 tailwhipy, 36 tably, double whipy a podobné lahůdky. Porota je neúprosná a vybírá desítku nejlepších kteří budou soupeřit o čest a slávu ve finále.





Vše běží přesně podle harmonogramu a v pět hodin startujeme finálové jízdy. Systém závodu má klasický formát kvalifikace, finále, které se jede na dvě jízdy přičemž se počítá ta nejlepší. V mtb se předvede se svými stylovými jízdami desítka opravdu těch nejlepších z nejlepších, trikem dne se stává backflip, který dnes už dělá opravdu každý, v tom dominuje hlavně polský agang rider společne s tomem kunou a lokálem Marťou Adámkem. Lotyšák Gusts Ošmucnieks nenechává rudobílou vlajku lotyšska zapadnout v davu a originálně sází stylový flip, jedna ruka jedno noha a zavírá 360 a parádní oppo 360 na posledním. Na bramborovém čtvrtém místě se umisťuje Tom Lysý, který si loni vybral svou dávku smůly a vrací se po plastice ACL, sází na styl svých protáhlých supermanů. cancanů a nosedive třistašedesátek. Na bednu to však letos v takto našláplé konkurenci nestačí. Na druhém a třetím místě se sehrál bratrovražedný soubor mezi nestárnoucím a stále lépe jezdícím a hrajícím Damjanem Siriškim a novou rostoucí hvězdou na tuzemské fmb scéně Davem Morellem. Damjan sází spíše na svoje jistoty a šetří síly na večerní koncert společně s blížící se exhibicí v rakouském Kaprunu i tak je však na co koukat, tailwhip, třišest báro, flip xup onehand a super can jsou toho jasným důkazem. Dave Morello si očividně užívá ostřejší kytarovou muziku, která k hcore contestu patří a sazí vysoké flipy, 36 nosedivy, 36 z dropu a zabíjí 36 whipem na posledním. I přes naražený kotník závodu dominuje Tom Zejda, který jede své bezchybné série variací třista šedesátek a oppo triků kde muže, s whipem, tablem, barem a do dropu okořeněné o oldschoolový suicide, super whip a podobně.





Diváci zaskočeni brutálním masakrem v mtb pomalu nestíhají rozdýchat co právě viděli a to už pokračuje palba ak-47 dje Vaška, který roztáčí svá hvězdná kola a jatka pokračují. Kluci nejspíš povzbuzeni přítomností Agel sanitky vyndávají z kapes jeden nesmysl za druhým rozhodně stojí za to zmínit jízdy jízdy Pavla Glogara, který pokud by mu vyšla závěrečná 720 rozhodně by zamotal nejednomu porotci hlavu, Lotyšská crew reprezentovaná Janisem Melnisem, který svoje flow jízdy plné stylu výšek a 360ték chce ukončit 180 přes poslední a chybí málo, Oshells, který urval hned první den vidlici dává 36 komba a ukončuje downside whipem nakonec, mladý ostravský killer Patrik Kaifaš, který se poslední rok brutálně vyjezdil se potýká trochu se smůlou a několikrát padá.. I tak však odjíždí flip turndown na Coryho Bohana, super whipy a jen kousek chybí k jeho signature věci tailwhip hozený rukou. Dan Miller odjíždí ve svých našláplých jízdách mimo jiné parádní frontflip ale ani tenhle trik bohužel nestačil na první trojku, která vyloženě přistála z Marsu a posunula level ježdění v ČR o level dopředu. Na třetím místě se umísťuje mladý zlíňák Jan Hanzalík, když sazí doublewhipy, 36tucky, 36double bara a podobně na druhém je Junior, který jezdí parádní čisté dirtové stylo okořeněné o 360 z dropu a 720 na závěr. Kapitolu samo o sobě tvoří jízda Dava Janáče, který si vyloženě spletl Hcore Contest s finálem xgames, přepíná na terminátora a otevírá triplewhipem (!) přes první 36 double whipem 36 drop a chce zavřít 36 bar to downsidewhip a chybí jen málo… Škoda mluvit mrkněte na videa..





Aby toho nebylo málo na plac nastupuje jedna z mála českých bikerek Barbora Ilievova nahecována výbornou atmosférou a metalovými riffy ženoucími se z reprobeden a hlásí že si dá poprvé backflip na resi. A opravdu sází ho tam jako by se nechumelilo… Paráda… Velká inspirace pro ostatní nejen bikerky… Po tomhle výplachu mozků všem nakladá v pitbike exhibici Dave Bian, které nechal mozek na včerejší mex925 pre-party a ukazuje zač je toho pitbike. Ne jedna fanynka tohoto sportu zvlhla v oku a zatlačila hořkou slzu zármutku když se dozvěděly že Davuv parťák showman Mareš aka Mašťák se po letech zamiloval a užívá si líbanky kdesi v Paříži, hold to je život… Ale zpět k dejvovi, včerejší kapka alkoholu nepoznamenala jeho styl a sází svoje klasické komba, nac nac, nothing, no handy, whipy a parta luxusních flipů… Exhibice v jednom člověku je pořádnej masakr i na fitnessáka Dejvova typu takže mu děkujeme ale Dave nás pro řev náctiletých fanynek neslyší a chce přidat… My víme co má v plánu flip nohand jako za mlada, dave je však krátký a zahazuje motorku, která notně potýrá nugget banner (zdravíme do Brna). Naštěstí jak motorka tak dave mají stále zapnutou nesmrtelnost a Dave vybíhá mezi dav diváku kteří z něj trhají v euforii oblečení… ZLO

Následuje oblíbený pumptrack kontest na závěr, v něm se na druhém místě umístí Tomka, kterého Vašek donutil se na poslední chvíli zúčastnit, dominuje s přehledem Janis Melnis z Lotyšska, který si odnáší pack Monster Drinku.





Po vyhlášení kde si borci odnášejí libové ceny od VANS, NUGGET, MEATFLY, WHEEL následuje vyhlášená ghetto afterparty pod oblíbeným provizorním pódiem z lešení (díky kancovi!). Line up je letos obzvlášť našláplý. Afterlife, Criminal Collection, Overhype a Sunsettrail nenechávají jednoho hudebního fanouška v klidu. Kdo by to byl věřil, že si užije wall of death, circle pit a „zpívajícího“ Tomku na jednom večírku… Vše pak uzavře svým pohodovým mixem DJ Kuna… Inu večírek jak se patří…

Velký dík patří všem co se podíleli na realizaci hlavně parťákům z hcore3.com bikeparku, bez vás by to nešlo! Kapelám a Djovi za výbornou show a v neposlední řadě partnerům Město Zubří, Valmez Bike, Partners, Nugget, Vans a další!

Co říct na závěr kdo nebyl přišel o hodně. Kdo ano má na co vzpomínat. Dá-li Aštaršeran, počasí a sponzoři naviděnou na Hcore Contestu 6!

Kompletní galerie jako vždy k nalezení na http://webu www.hcore3.com

MTB
1. Tomáš Zejda
2. David Morello
3. Damjan Siriški
4. Tomáš Lysý
5. Tomáš Kuna
6. Honza Wolf
7. Gusts Ošmucnieks
8. Filip Kamidra
9. Martin Adámek

BMX
1. David Janáč
2. Jan Pečeňa
3. Jan Hanzlík
4. Patrik Kaifaš
5. Dan Miller
6. Oskars Zajarskis
7. Pavel Glogar
8. Janis Melnis

Pumptrack Jam
1. Janis Melnis 21.7
2. Filip Měrka 22,8
3. Tomáš Kondělka 23,1
4. Procházka lukáš 23,7
5. Honza Volf 23,8

Foto: Adam Kostrub, Vojtěch Uherek

Diskuze

  • anonymní uživatel dupka 25.8.2013 v 9:17

    Letos slabé podle mě..loni to bylo teda mnohem lepsi a to i pres to ze tam nebyl zejda a sirisky :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí