reklama

Test: chrániče kolen Oneal Sinner Knee

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 2.10.2013

ikonaČertovo pátrání po zlatém kolenním grálu pokračuje! Po vyzkoušení plastu i D3O pěny, se v testu objeví chrániče, které by měly ochranu pomocí pěny posunout na trochu vyšší level.

Oneal, ve svých kolenních chráničích Sinner, používá jeden z posledních výstřelků ve světě tlumících médií – viskoelastickou pěnu od německé Firmy Sas-tec. O co jde tentokrát? Sas-tec je viskoelastická pěna s paměťovým efektem, jako vám nabízí Horst v matraci Dormeo, ale tentokrát neslouží k tomu, aby se Paní Jarmila zbavila obtíží se zády, ale aby se pan Minaar zbavil problémů s rozsekanými koleny. Sas-tec se běžně prodává ve formě vytvarovaných „vložek“, které se používají i jako vycpávky ochranných vest na motorku etc. Jinak by její struktura měla být velmi podobná materiálu VPD, který používal ochranný specialista POC ve svých chráničích. Co to znamená? Znamená to, že je o něco tužší než D3O, ale zároveň o dost povolnější než klasický plast. Ve výsledku by to mělo vést k tomu, že nebude tolik omezovat šlapání, ale zároveň před úderem chránit víc než plast, který náraz jenom rozloží, zatímco Sas-tec by ho měl pohltit. Navíc by oproti D3O měl mít i lepší ochranu proti proříznutí.





Na YouTube je na odkaz „Sastec“ – spousta videí s odbornými testy spočívajících více méně v mlácení kladivem, které by plast asi úplně dobře nenesl. Sice je patrné drobné povrchové poškození od ostrých hran, ale jinak pěna pohlcuje veškeré nárazy. Tahle videa mi udělala velkou radost, jelikož znamenala, že se nebudu muset řezat kladivem do kolen a zkoušet jak to dopadne. Ale stejně mi to nedalo a proběhl odborný test, s odborným postupem: „Podrž mi pivo, podej tu železnou trubku a dívej!“ (Nikdy nevíš, kdy se může taková trubka hodit!). A po ranním procitnutí jsem mohl chodit, mazel tov! Když jde o pohlcení nárazu, v tomhle je Sas-Tec fakt dobrej. Jednak sou to Němci a jednak dělaj materál primárně pro motorky. Ohledně pádu na ostré předměty, díky poměrně tlusté vrstvě pěny, si troufnu tvrdit, že by snesly i větší ránu, než tenká plastová skořápka v některých jiných kolenech.





Sas-tec mě v ochraně rozhodně dostal. Když jde o kolena, po x měsících rehabilitace, si v tomhle ohledu nepřeji dělat už žádné kompromisy…a díky Němcům, s pěnou z matrace Dormeo, je dělat nemusím!





Druhou důležitou částí kolenních chráničů je samozřejmě zbytek kolenního chrániče – střih, popruhy, tvar. Zapínání je klasicky řešeno dvěma pásky na sucháč, nahoře a dole, popruhy jsou široké, háčky suchého zipu jsou na pásku, „chlupy“ na chrániči, takže se do háčků skoro nedá chytit bordel. Fajn detail je určitě pásek gumy, který je všitý zvenku ze zadní a boční strany chrániče těsně pod otvorem pro lepší pohyb kolene. Ten ještě víc stáhne nohu nad lýtkem a i díky tomu chránič fakt nejezdí. Co se tak často nevidí, je aby i boční „chránič“, tím myslím všitý molitan po stranách hlavního kolenního chrániče, dokázal plnit ochranou funkci. Většinou je to kus molitanu, měkkého jak bábovka od babičky, co funguje spíš esteticky než ochranně. Sinnery mají všité po každé straně dva patvary z materiálu, který případný náraz docela i potlumí. Za tohle rozhodně palec nahoru!

Stejně tak mi přišel super i tvar Sas-tec vložky. Díky protažení nejenom zakryje hodně z kolene a holeně, ale ještě pěkně přilne k noze a nenutí chránič k posouvání, nesezení, zavazení, zkrátka pruzení různého druhu.





Jediným slabým místem chráničů, které se mi podařilo najít, bylo, že mi po zhruba měsíci ježdění začal praskat gumový potisk a navíc se z horní strany docela dost ošoupával od kraťasů. Ale tahle lakovací daň je něco, co dokážu zaplatit za jinak super kolena, který jdou jak na allmountain, tak do bikeparku.

Německý časopis Bike označil Kolena Sinner za „bike tipp“, jako nejlepší chrániče v poměru cena/výkon. A jelikož cena chráničů je 2 290 Kč, což není úplně málo, znamená to, že podle Němců za ty peníze stojí. A i já se přidávám a říkám, že stojí. Design je věc názoru, ale po funkční stránce můžu s klidným svědomím říct, že jsem doposud nevozil lepší chrániče kolen.





Kolena nám do testu dodal český distributor Onealu společnost Ride Hard.



Foto: MuchaPhoto, Jakub Fišer (poslední snímek)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel RB 2.10.2013 v 6:50

    Dost mi v testu chybí jak je to s potivostí a zápachem. Sice hezké, že kolena v nich bolet nebudou, ale jestli v nich vůbec jde jet hodinu a víc do kopce se tu nepíše.

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 2.10.2013 v 8:12

    Omlouvám se, tím že jsou vhodné jak na allmountain tak do bikeparku sem chtěl říct že v nich hodinu a půl šlapat určitě jde, jsou to první chrániče které beru kdykoli jdu na kolo automaticky a nepřemýšlím jak dlouho pojedu, ačkoli nemaj kdovíjakou ventilaci, materiál se povedl. Ad ten zápach - chlap má smrdět!

  • anonymní uživatel RB 2.10.2013 v 8:31

    No jsem prase a chrániče peru jednou z půl roku, tak abych nebyl jak žluklé máslo:) díky

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 2.10.2013 v 8:40

    Od chráničů na AM bych čekal, že budou fakt víc vzdušný a že půjdou nandat a sundat bez zouvání se. :) V tomhle typu chráničů bych nechtěl bejt celej den.

  • anonymní uživatel Martin 2.10.2013 v 9:30

    kubajsz.com: Ani na jedný fotce ze Singlu chrániče nemáš, takže asi nevozíš kolena na Allmountain, tak bych to neřešil :)

  • anonymní uživatel RB 2.10.2013 v 9:43

    Tak sundávací být ani nemusí, pokud jsou tak vzdušné, že ti nevadí v nich vyjet i ve vedru rovnou na kopec. To splňují TLD KG5400, ale zase jak nemají stahování, tak se tak po roce(12měs)potrhají ty gumičky a pak se při pádu posunou. Došiji stahování a uvidím, ale on když se člověk vysype tak svlékne klidně i komplet s holení.

  • anonymní uživatel Honza 2.10.2013 v 9:47

    On přece nemuže vozit kolena na focení, jak by to prosimtě vypadalo :D modelka....

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 2.10.2013 v 10:06

    Martin: děkuju za shlédnutí fotek ;) Já jen reagoval na to, co psal dole Čert, že jsou vhodné na AM.

  • anonymní uživatel Dan 2.10.2013 v 11:00

    Tak je jasny ze na Bobrcup si nikdo chranice nevezme uz kvuli brzdeni krevniho obehu, tohle je proste na to kdyz clovek predpoklada, ze pojede z kopce a pritom se eventualne vyvali.
    Vsechny chranice ktery se daji sundat bez sundani bot co jsem zatim mel moc nedrzely...
    Myslim ze raceface delal neco se zapinanim na kovovy hacky?

  • anonymní uživatel Slid 3.10.2013 v 7:56

    Chranice vypadaji pekne, ale ja bohuzel jsem uz k temto druhum chranicu hodne skepticky, vubec ve me nedela duveru ta slaba vrstva na kolene a bocni chranic, treba pri padu na kamen a za vse muze 661 Evo d3o kolena, tohle jsou pro me nejhorsi chranice a totalne vyhozene 2tis, po 3 jizdach sly na bazar.Chtel jsem je prave na AM / Enduro, ale spadnout snima nekde v lese, je to asi jako kdybych je nemel.Za mne vedou Fox Launch Pro Knee Guard, ochrana naprosto super, pohodlne a slapat vnim nemam problem, jedine minus bych rekl je asi vetrani, ale nic co by se nedalo prezit.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 9:48

    mám na tyhle chrániče ( doposud ) stejnej názor. Měl jsem D3O a šli během týdne pryč - nulová ochrana na DH. Vim, nejsou to chrániče na DH, ale i při AM/EN člověk až příliž často jede terenem, kde si může kolena nepěkně dojebat o šutry. Tak si selskym rozumem řikám, k čemu je "chránič", kterej nezvládá svojí primární funkci? je sice hezký, že to dobře sedí, že se ti v tom nepotí hnáta, ale pak se někde vyšviháš a máš díru v noze. Prorazil jsem skrz naskrz i Fox Launch Pro Guard- sem ňouma a spadl jsem na ostrej kámen- v lese byl jen jeden jedinej a já si řekl, že to do něj napálim v plný rychlosti kolenem. S D3O bych se nezvedl, takhle jsem aspoň odpajdal domů. Nemám žádnou zkušenost s recenzovanejma chráničema, ale těmhle nano sci-fi technologiim zatim nějak nevěřim. Na vejšlapy vozim batoh a nějak sem si zvykl si ty holeňáky připnout a na sjezd nasadit

  • anonymní uživatel RB 3.10.2013 v 9:51

    Slid: Jo ty má kámoš a vůbec je nevozí. Noha se pod nima potí jak prase, divně se mamlají, ale stejně o nich furt tvrdí jak jsou super:)
    Měl jsem nějaké krk protection, to se nedalo vozit- zapářka i v -5, pak 661 Kyle Strait - docela teplo, boční ochrana leda pro smích, ale jinak to šlo, pak mám Fox launch knee & shin ty jsou super do parku není v nich extra vedro a ochrana dost dobrá. No a teď ty TLD lehké, prodyšné, odolné - padnul jsem v nich už dost-krát, ale nikdy nic brutálního. Jediné co na nich, že popraskali ty gumičky jinak max spokojenost a na XC-EN/FR ideál.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 9:51

    vždyť to můžou zkombinovat, alespoň do oblasti čéšky by mohli našít kruhovej plast. Chrániči by to na komfortu neubralo....ale oni je vlastně udělaj, ve verzi PRO EVO :-DDDD a připlatíte si za to +800kč

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 9:59

    2 RB...já si ty Foxe oblíbil z jinýho důvodu - sem vysokej a mám dlouhý holeně. Ostatní holeně+kolena v XL mi končili 20cm nad kotníkem. Ty Launche jsou dlouhý a člověk pak nemá pocit, že by si měl pořídit ještě MX botu

  • anonymní uživatel hoffman 3.10.2013 v 10:01

    mám túto verziu s plastom a je to ergonomicky najlepší chránič jak na celodenné AM jazdenie tak na DH tortúry

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 10:03

    já tušil, že to bude i v plastový verzi, který bude bezpečnější.....a odpověď přišla skoro okamžitě :)

  • anonymní uživatel RB 3.10.2013 v 10:13

    hoffman: A to je ta verze s názvem dirt guard? díky

  • anonymní uživatel hoffman 3.10.2013 v 10:19

    RB: áno, + tie bočné výstelky má o niečo tlstejšie

  • anonymní uživatel RB 3.10.2013 v 10:29

    Hoffman: Díky, no na konec stejně asi zase půjdu do těch TLD až odejdou, páč asi žádné nejsou tak prodyšné abych si je vzal i když jedu pro rohlíky:)

  • anonymní uživatel Martin 3.10.2013 v 10:39

    Kolena vozím Troy Lee Designs T-Bone Knee Guards a nemůžu si je vynachválit, ale to je chránič čistě na DH. Větrání za mě v poho, celý den je nesundavám a nemám problém ani v horku... pak jse tačí vyprat a je klid.

  • anonymní uživatel Slid 3.10.2013 v 10:43

    Jak pisete Fox launch knee & shin tak ty mam taky, vozim je jen do parku a vysekal sem se snima nedavno v rock garden letel sem pres riditka salto s dopadem na kolena / holene, proste nejak tak :D , chranice odreny jak prase, ale nehly se ani o 1cm ze sveho mista mam je take v XL a krasne se zaprici o boty. A tak si myslim, maji chranice fungovat.

  • anonymní uživatel Tomáš 3.10.2013 v 10:56

    Pro ty, kterým by se zachtělo chráničů, které jdou nandat a sundat bez zouvání, tak pro ty dělá O´Neal chrániče pod názvem AMX Zipper. ;-)
    O pro ty, kdož touží po větší vzdušnosti, tak pro ty jsou volbou chrániče Greg Minnaar Signature. Tož tak.

  • anonymní uživatel slucky 3.10.2013 v 12:55

    dit ty fox launch knee&shin vubec nedrzej, to je jak kdybych si vzal kolena na brusle a jako holene chranice na fotbal, jediny co ma smysl tak nejaky navlikaci kolena (tld, raceface, poc, popripade oneal s plastem)

  • anonymní uživatel Martin 3.10.2013 v 13:17

    Ještě se podívejte na Chrániče Leatt Guard 3DF, v testech mají výborné hodnocení.

  • anonymní uživatel RB 3.10.2013 v 13:30

    slucky: A proto to jsou nejoblíbenější chrániče nohou:) Jen u nás je má 6 lidí a jsou naprosto spokojeni.

  • anonymní uživatel Slid 3.10.2013 v 13:45

    slucky: vsude na webech na googlu atd. najdes ze ty foxy jsou jedny z nejoblibenjesich chranicu dle recenzi, proto se take vyrabi uz tolik let.
    Vis urcite ktere myslime shop.foxhead.com/...

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 3.10.2013 v 19:19

    Fox launch knee jedině i když po třech sezonách už zklouzávají :) ale tři ročky zdravejch hnát za mnou což se o rukou říct nedá :)

  • anonymní uživatel Toco 4.10.2013 v 16:21

    No já ty Fox launch kdysi vozil. Chránily teda parádně, ale rozhodně nedržely jak tu všichni tvrdíte. Ve chvíli kdy jsem koupil kolena bez holení jsem je hodil do dílny a jsou tam doposud. Kolena ať už jakýkoliv líp přilnou k noze a neomezují pohyb.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 8.10.2013 v 12:38

    No pokud jde o DH tak bez holeni nejezdim.....

  • anonymní uživatel RED 18.10.2013 v 18:53

    Mě by zajímala jiná věc, jak si na tom stojí s trháním kraťasů/podšívky? Vždycky mám kraťáky na kolenech rozcupované zevnitř právě od chráničů.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí