Test: 5.10 Freerider VXi

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.10.2013

ikonaČeský prodejce obuvi 5.10 společnost Five-ten.cz nám do testu poskytla inovovanou variantu již klasické boty Five Ten Freerider..

V čem je bota VXi specifická? Především podrážkou. Boty bez vzorku na podrážce? Co to je? Bude to vůbec držet? Nebude se to smýkat? To jsou první otázky co vám vytanou na mysli, když véiksíčko uvidíte. Ani já jsem nebyl výjimkou.





Co znamená označení VXi – první dvě písmena jsou římské číslice 5 a 10; i značí jako inovovaný model – na první pohled je bota mnohem více propracovaná než její předchůdce.
Že FiveTeny sedí na pedálech parádně se všeobecně ví, materiál podrážky – v tomto případě 5mm tlustá – Stealth guma je jako lepidlo, drží a nepustí a to i v místě bez vzorku „Float“ v střední části. Zbylé části jsou mají klasický vzorek známý z dh modelů – tečky. Piny se do podrážky zakusují více než ochotně.





VXi jsou primárně určeny pro allmoutain ježdění, z tohoto důvodu mají poměrně tvrdou vnitřní výztuhu podrážky, tak aby přenos síly byl co největší. A navíc je tu ještě plastové zesílení na vnitřní straně podrážky. I celkový štíhlý tvar boty usnadňuje šlapání, dotknout se bokem kliky je téměř nadlidský úkon. Ovšem málo kdo má několikatery boty, většinou máš jedny a ty nosíš na vše, jak na endurko, tak na déháčko a tak jsem nový frírajdery vyzkoušel i na sjezďáku.





Základním materiálem boty je kůže potažená polyuretanem. Místa, tak říkajíc, na ráně – na špičce a boku boty, kde přichází do kontaktu s klikami – jsou zesílena pomocí kompozitového materiálu. Váha páru bot 5.10 Freerider VXi je velmi solidních 970 gramů – na noze nejsou vůbec cítit, jako peříčko, chtělo by se říct.

Hodně pěkně je udělaný opatek, tuhá pata a na masivní výstelka zajistí nohu tak, že vyzout zavázanou botu je skoro nemožné. Například dříve testované Teva Links v tomto botě prohrávají na celé čáře, ať je utáhnete jak chcete, vyzujete je i bez velkého násilí nerozvázané.

Je vidět, že při výrobě inovovaného modelu někdo přemýšlel. Kde se většinou protrhne bota nejdřív? Na palci! VXi zde však mají zesílení a vám palec nevyleze ani pokud jste milovníky francouzské manikůry.





Snad asi jediné slabé místo je materiál na špičce, jazyku a vnějším boku, bota sice parádně větrá, ale odolnost proti vodě je velmi slabá. I sebemenší množství vody pronikne dovnitř a navíc materiál vodu nasákne jak houba.

Samozřejmě je u bot důležitá i trvanlivost, za necelých čtrnáct dnů ježdění nezůstala podrážka zcela netknutá, na jedné botě (pravé, jsem pravák, asi šlapu pravou nohou silněji) jsou zřetelně vidět stopy po pinech a na jednom místě je vrchní vrstva podrážky lehce natrhnutá (je třeba přiznat, že použité pedály měli hodně tenké cca 3mm vysoké piny).





Osobně jezdím SPD XC boty a to jak na enduro, tak na DH kole, takže mě zajímalo kam se posunula obuv za tu dlouhou dobu co jsem placky nejel. První nazutí a noha je nezvykle volná, obtažené XC tretry to nejsou, spíš hodně pohodlné papuče. Ale je to jen pocitové, při jízdě či tlačení jsem žádný posun nohy v botě nepozoroval. Přenos síly při šlapání také není srovnatelný s XC tretrou, nicméně rozdíl není zásadní, tuhá podrážka se nijak neohýbá kolem pedálu a lze rubat opravdu fest. A jak si stojí zcela hladká podrážka při chůzi na mokrých kořenech a kamenech? Překvapivě dost dobře, když použiji svoje srovnání s XC tretrama, tak zde XC boty prohrávají na celé čáře. Ač ve středu podrážky není vzorek boty se nesmýkají, nekloužou.

První nasednutí na kolo, posazení nohy na pedál a … a ono to klouže! Avšak nasadím druhou nohu, postavím se a ono to neklouže! Stačí však odlehčit a lze upravit polohu nohy na pedálu, toto s klasickou fajftenou neuděláte. Ta je do pinů zakouslá a pro změnu polohy je třeba nohu úplně zvednout.





Pokud jste zvyklí jezdit SPD a pokukujete po plackách na endurko, rozhodně bych se nebál sáhnout po 5.10 Freerider VXi. K dispozici je ve třech barevných kombinacích pro jednoduchost je označme červenou (testovaný model), modrou a černou; cena začíná na částce 2808 Kč, koupit se dají například zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 16.10.2013 v 9:23

    pokud nejsem zvyklý jezdit spd tak je to špatná volba?

  • anonymní uživatel Martin 16.10.2013 v 9:52

    Příště tedy test Fury?

  • anonymní uživatel hoffman 16.10.2013 v 10:57

    pomer cena/životnosť, ani otvorený kotník sa mi nezdá

  • anonymní uživatel Slid 16.10.2013 v 11:24

    Lidi kdo jezdite 5.10 jsou opravdu o tolik lepsi nez treba Shimana AM41 Dle ceny by meli byt aspon 2x tak lepsi a 2x dele vydrzet :)
    Nejaky extra velky problem se smekavosti na platformach s piny nemam, ale rikam si,udelam si radost a koupim si nove boty a prave uvazuji o Shimanech AM41 nebo 5.10 ale jsou 2x tak drazsi, vyplati se dat 2x tolik za boty?

  • anonymní uživatel Martin 16.10.2013 v 11:46

    Slid: Shimana jsem jezdil 3 roky a říkal jsem si jaká je to super bota. Když jsem letos koupil 5.10 Impact Low, okamžitě jsem si řekl, jak jsem mohl 3 roky jezdit v Shimanech. Naprosto nesrovnatelný... Ale to je jen můj názor.

  • anonymní uživatel adnot 16.10.2013 v 12:00

    jezdil sem Am 41, vydržely mi ani né jednu sezonu a byly totálně v háji, držely ale podrážky byly diravé atd... nebrat, teď přemýšlim na 5.10 ale ta cena je šílená, borci se stím fakt neserou...

  • anonymní uživatel Martin 16.10.2013 v 12:37

    Adnot: A kolik by jsi chtěl dát za boty? Já myslím, že 2.500,- (za to se dají sehnat Impacty) není vůbec špatná cena.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 16.10.2013 v 12:58

    já koupil AM41 za 1190,- a za tu cenu naprosto bezkonkurenční... u 1990,- už bych váhal... jinak s tim posouvánim nohy souhlasim, kolikrát člověk nemá moc času si nohu úplně nadzvednout aby dostal piny z drážek, a přitom ta noha drží dobře i na podrážce s už ojebanejma špuntama který jsou při tlačení do kopce důležitý hlavně na špičce podrážky... u shiman se mi líbí voděodolnost a ohrana kotníku aspoň na vnitřní straně, ale srovnávat je můžu jenom se stejnym typem akorát ve verzi spd :D

  • anonymní uživatel tichucko (tichucko (a) gmail.com) 16.10.2013 v 13:10

    já koupil 5.10 Low impact za 1490kč ve výprodeji, mám je rok, odjel sem několik závodů a jezdím jenom o víkendech, ale furt vypadají jako nové. Takže mi ještě tak 1-2roky vydrží určitě.
    A jinak s ochranou kotníku problém nemám a podrážka je skvělá. Trvá ale drží a špička taky dobře chrání.

    PS: ale 3000,- bych za boty nedal :D

  • anonymní uživatel adnot 16.10.2013 v 14:52

    kontakt na prodejce který je prodal za 1490 Kč ve slevě ? ať hledam jak hledam tak všude kolem dvojiky i staré modely...

  • anonymní uživatel -T-R- 16.10.2013 v 15:59

    Boty jsou asi dobrý ,ale první co mě napadlo bylo jak se asi v nich půjde do kopce za mokra hezky přes oslizlý kořeny a kameny a bláto...

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 16.10.2013 v 16:43

    -T-R-: do kopce jdeš spíš po špičce, kde je vzorek. Takže se s tím jde uplně normálně ...

  • anonymní uživatel -T-R- 16.10.2013 v 16:55

    kubajsz.com: no jako baletka taky úplně vždy jít do kopce nejde někdy potřebuješ k výstupu použít i jinou nebo i celou část podrážky takže argumentovat ,,špičkou" ...

  • anonymní uživatel pras (xxx) 16.10.2013 v 17:37

    -T-R-: Souhlas, napadlo mě to samé a stejně jako tobě se mi zdá že je kubajszův argument nepřesvědčivý, opravdu je někdy výhodnější jít celým chodidlem, klouže to méně.

  • anonymní uživatel jesss 16.10.2013 v 19:05

    Tyhle botky jsem si koupila a po pravdě - s původním modelem, kdy je vzorkovaná celá podrážka, jsem byla mnohem víc spokojená. Tyhle nedrží tak dobře, především když je mokro a písek/hlína se chytá podrážky. Znovu už bych do nich nešla. Zlatej starej model...

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 16.10.2013 v 20:33

    někdy mi na kopci ukažte, jak chodíte po celých chodidlech :) Nemluvě o tom, že ty boty jsou na trailový ježdění (nebo enduro, chcete-li), kde se počítá s tím, že chodit budeš minimálně.

  • anonymní uživatel Martin 16.10.2013 v 21:12

    Kdyby šel Kubajszův koment olajkovat, máš to tam :) Výstižné :)

  • anonymní uživatel -T-R- 16.10.2013 v 21:15

    kubajsz.com: podle toho co tu píšeš mi připadá ,že si snad do kopce nikdy nešel je mi jasný ,že Agang kolo Tě naprosto všude vyveze a nohou země se dotkneš jen při konání potřeby (malé,velké) v lese. S ohledem na terén jsem už mnohdy stoupal s kolem na hřbetu stylem traverz tzn. vnější hrana boty x vnitřní hrana boty do kopce pod úhlem ne přímo k vrcholu jen pro příklad...

  • anonymní uživatel hoffman 16.10.2013 v 21:42

    kubajsz.com: neviem čo je trail jazdenie u teba, ale trebárs hrebeň fatry s touto botou by bol vo vlhku asi tak na vrtulník. je jasné že v náročnom enduro jazdení, tlačíš/ nosíš bike bežne.

  • anonymní uživatel mira 16.10.2013 v 22:26

    jezdim je celej rok jak na fr tak en kole. na pedalech drzi super a diky hladky podrazce se da noha na pedalu pohodlne posunout, ne jako kdyz zapadla vzorkem, to je fain. co se tyce chuze po mokrym / vlhkym do kopce je to to nejhorsi co sem zkusil, leda by nekdo chodil jako v lyzakach. o chuzi z kopce nemuze byt ani rec.

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 16.10.2013 v 22:27

    hoffman: tak ty bys asi evidentně potřeboval pohorky. -T-R- nic lepšího tam nemáš? :)

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 16.10.2013 v 22:52

    Chápu to dobře, že to sou úplně špatný boty na cyklokros?

  • anonymní uživatel slucky 17.10.2013 v 9:02

    já nevim jak vy ale já na kole jezdim v gládách, všechno vyjdu a hlavně mám chráněnej kotník, to je přeci základ

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 17.10.2013 v 11:20

    já jezdím na sjezďáku v tom co zrovna obuju a nikdy jsem neměl problém že by mě nedržela noha na pedálu a endurko jezdim v obyč nášlapech od shimana a taky pohoda ale dát trojku za boty mě příjde trošku zbytečnej luxus. nevěřím že to je takovej rozdíl aby se vyplatilo do nich investovat

  • anonymní uživatel Martin 17.10.2013 v 12:06

    panter (petr.ter [zavinac] seznam.cz): Nevěř, ale je to prostě tak... porovnávat 5.10 s keckou, to je prostě nemožný.

  • anonymní uživatel panter (petr.ter (a) seznam.cz) 17.10.2013 v 12:39

    tak to asi budu muset napsat ježíškovi abych to mohl porovnat ;-) těžko soudit když jsem v nich nikdy nejel :-)

  • anonymní uživatel Slid 17.10.2013 v 14:02

    Jak jsem psal dole, ja taky problem nejak extra nemam se smakavosti, boty mam ted zoo yorky kecky, maji docela mekkou i podrazku a drzi to myslim ze dobre. Ale chci si udalat radost a koupit si botky at sem teda i " IN " :) a v hlave mam ty Shimana AM41 nebo 5.10 nejake, ale rikam si, kdyz stojej 2x tolik zda to vazne musim mit a vazne to tak ocenim :D kdyz i ted nejak extra problem nemam :D Spise resim, aby tam byla aspon zvysena ochrana kotniku a nepromocili se hned, proto chci hlavne botky na fr/dh Ale pokud teda ty 5.10 tak brutalne lepi a nedaji se vubec rovnat s keckou jak pise " Martin " tak si to vubec nedokazu predstavit :D

  • anonymní uživatel Martin 17.10.2013 v 14:34

    Slid: Píšu jen to, jak to cítím já. 4 roky, možná 5 let, jsem byl zásadně proti 5.10, spíš prostě z "principu" než abych měl rozumný důvod. Vozil jsem nejdřív klasiky kecky Vans, pak Shimano (model před AM41, bez toho suchýho zipu). Proti Vans byly Shimana rozhodně lepší, podrážka držela lépe na pedálu, při dobré impregnaci byla nožka rozhodně víc v suchu. Na vnitřní straně boty zvýšené = krytý kotník, dobrý bota za fajn peníze. Letos jsem koupil 5.10 Impact LOW. Už při 1. nazutí boty na nohu jsem měl prostě daleko lepší pocit, možná pocit větší bezpečnosti, bota drží na noze jak klíště, nikam se nesune, botu v podstatě bez rozvázání nesundáš, podrážka je pěkně tvrdá, neprohybá se na pedálu ani trošku. Nejdřív mi trošku vadila nemožnost srovnat si nohu jen "posunutím", fakt člověk musí nohu nadzdvihnout a usadit znovu, ale na to si člověk rychle zvykne a dostane "grif".
    Ale jak píšu, to je jen můj pocit a moje poznatky zkušnosti s modelem Impact Low. Nevím jak je na tom přesně Freeride (je to dle mě spíš "lepší" kecka) ale rozhodně vlastnosti podrážky a pevnost boty bude jinde než u běžný kecky na skejta.

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 17.10.2013 v 14:40

    Slid: s keckou se hlavně vůbec nedá srovnat tvrdost podrážky jako takový, ne tý gumy co zajišťuje přilnavost ale tý kostry co zajišťuje tuhost celý klenby... to dělá cyklo boty cyklo botama, ne nepromokavost a vycpanej kotník ;)

  • anonymní uživatel bok 17.10.2013 v 17:54

    nevyšilujte, klasický impacty furt dělaj tak je to fuk, jinak kdokoli šel v 5.10 bahnem potvrdí, že chybějící vzorek může bejt leda tak plus, páč normálně na sebe chytá kilo bahna/krok

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.10.2013 v 18:31

    já věděl, že jsem udělal dobře, když jsem si před 2 lety zrušil Facebook. Tady je srandy každý den

  • anonymní uživatel dhfool 17.10.2013 v 18:46

    ... a zase mi tam chybí alespoň blbej pružek suchého zipu na přetažení tkaniček... Takže to zase smyčkovat na 2x :(

  • anonymní uživatel Slid 17.10.2013 v 20:06

    Krtek: jsem rekreacni jezdec, jezdim pro radost, proto i na me jezdeni staci klasicke kecky ktere hold se nedaji rovnat s profi botama co ocenite vy, sry :) Cili neresim jak moc mam pevnou botu, pri slapani, akceleraci a nejakou kroutivost jak bude resit clovek co si honi setiny na kopci....... Takze pro mne jako totalniho laika je dulezite, aby se bota nesmekala ( coz ani stavajici moje kecka nesmeka za 1500,- ) , ale resim prakticke veci cili nepromokavost, ochranu kotniku a at neco vydrzi. Tod vse.....

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 17.10.2013 v 20:51

    Se divím, že neřešíte i pevnost tkaniček ... To je určitě taky rozhodující faktor

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 18.10.2013 v 8:01

    Slid: nejde mi o setiny ale o zdravou nohu ;)

  • anonymní uživatel tichucko (tichucko (a) gmail.com) 18.10.2013 v 16:55

    adnot: koupil jsem je již loni, byly za 1490kč - Staňa Duháň, www.bifu.cz , ale podle jeho slov už letošní modely 2013 ani neobjednával...

    Jinak ja se tu už psalo, fakt je musím pochválit, protože 5.10 Low Impact mají skvělou tvrdou podrážku, když je nazuju, hned mám uplně jinačí pocit oproti klasickám skate botám. Shimano sem nikdy neměl tak to srovnávat nebudu, měl sem akorat myslim Exustar asi za 700,- a bylo to stejný jak skate Adia za 2000,-, držely pěkně, ale podrážka měkká, bota se ohýbyla, opora ani ochrana žádná.
    Naopak mínus je že 5.10 je docela těžké, ale mě to třeba nevadí. Radši těžší a pevnější, už mi totiž nekolikrát zachránily palec když jsem trefil pařez :))

    Za mě spokojenost a až za pár let zruším současné 5.10, pujdu do nich znovu.

  • anonymní uživatel Flora 21.10.2013 v 16:44

    Přidám svojí trošku do mlýna.
    Five Teny jsem měl troje, klasický Freerider, teď VXi a do práce boty Guide Tennie. Koupil jsem si je i do práce, protože jsem prvníma byl naprosto unešenej, pár let jsem jezdil obyč kecky a taky jsem si myslel, že ta změna prostě bude jen o trochu lepší pocit. S první vyjížďkou jsem nechápal.
    Bota stojí adekvátně tomu co umí a co je na ní použito za materiály. Ono i průměrný hezký SPD stojí kolem 2000,-

    Slid: mrkni na tohle www.facebook.com/... to je novinka na zimu.

  • anonymní uživatel čelkis (celkis004 (a) email.cz) 22.10.2013 v 15:38

    ta červená je moc červená

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí