Report: Red Bull Rampage

Autor: ZR, kategorie: Report, vydáno: 14.10.2013

ikonaVčera v noci (našeho času) se v americkém Utahu konal osmý ročník závodu Red Bull Rampage. Letos byl tento podnik opět zařazen do FMB Tour a to jako diamantový závod. Podle fotek a článků bylo jisté, že se máme na co těšit, protože evoluce nejde zastavit a dřevěné skoky a dropy prostě za rok vyrostly a to co loni byl strop je nyní skoro jako standard.

Závod byl znovu vysílán online na redbull.tv, takže si kupuju sixpack Plzní a jde se na to. Ze sobotní kvalifikace do závodu postupují i dva sjezdaři (Brendan Fairclough a Nico Vink) z čehož mám samozřejmě radost, když Gee letos vynechává. Další zajímavostí je, že tu dneska budou závodit i tři jezdci, kteří v minulosti zvítězili (Kyle Strait, Cam Zink a Brandon Semenuk), ale doposud nikdo nedokázal své vítězství zopakovat. Z velkých jmen na startu chybí díky zranění třeba minulý šampión Kurt Sorge, dále Thomas Vanderham či Darren Berrecloth.

Prvním závodníkem je Tyler McCaul. Jeho jízda je vyložený freeride, zcela vynechává dřevěné fíčury a namísto postaveného Oakley senderu volí velký hliněný drop vedle. Jízda pěkná, stylová, nicméně v podstatě bez triků, ale rozhodčím se zjevně líbila a TMAC dostává 80,50 bodů. Poté následovali jezdci jejichž jízdy mi v hlavě nijak výrazně neutkvěly až do jízdy Grahama Aggasize. Ten jel fakt pěknou jízdu, kdy v horní části vyslal 360 z dropu dole pak backflip z dropu, ale bohužel neustál kousek před cílem gap do wall transferu.

Pak si v jízdě vybírá slabší chvilku hned po startu Semenuk a jde k zemi. Po něm padá velice podobně i James Doerfling.





Velice pěkně jel Španělák Lacondeguy, rychlost jak na svěťáku v DH a do toho asi 3 backflipy – moc hezky se na to dívalo (84,25).

MX styl a přeskok 50ft kaňonu předvádí Fairclough. Jeho Nac-nac na dirtu je fakt boží (75,50).





A to už je na startu americký steakožrout Kyle Strait. Jeho jízda byla opravdu něco, hned po startu se nezdržuje a okamžitě vjíždí do extrémně prudké pasáže, která ho dovede na obrovský Oakley drop (nemám odhad, ale klidně bych řekl, že má 15 metrů), kde si jako nic střihne suicide. Pak ještě dva větší skoky ve stylu a je dole. Rozhodčím se jeho jízda také líbila a dostává 87,50 a jde do vedení.

Po Kylovi je na startu jeho kámoš Zink a už se vysílačkou domlouvají jaký to bylo na dropu, takže je jasné ze Cam bude chtít vyslat beko. Napětí by se dalo určitě krájet,** bude to smrt v přímém přenosu nebo největší backflip všech dob**? Naštěstí to byla ta druhá varianta – neuvěřitelně monstrózní beko. Po tomto triku však Cam již nic nepředvedl, a tak dostává „jen“ 84,75 a řadí se za Kyla.

Ke konci přicházejí na řadu jezdci, kteří hodlají skákat velký kaňon gap (72 ft cca 20 m). Prvním z nich je Cam McCaul. Jeho jízda vyzařuje radostí, předvádí několik can-canů a gap překonává jako by nic. Od rozhodčích inkasuje 75,75, já osobně bych mu dal víc.





A nakonec přichází na řadu kiwi Kelly McGarry kousek po startu dává transfer backflip a už se dostává na kaňon a tam přichází další úplně šílená věc tohoto večera beko o délce 20 m, dopad jak do peřin a jede se dál. Komentátor řve „teď už mu stačí jen dojet do cíle“. Sotva to dořekne tak Kelly vyšle další beko z dropu. Prostě úplný blázen. Od rozhodčích za své představení dostává 86,75 a řadí se tak na dvojku za Straita.

Nemůžu se dočkat na druhé kolo, je jasné, že všichni budou chtít přitvrdit. V rozhovoru se Zinkem na otázku zda tam vyšle beko z dropu znovu Cam odpovídá: „rozhodně“.





Jako první je na startu opět TMAC jede stejnou lajnu jako v prvním kole, ale přidává triky. Nakonec mu to přináší 85,50 a jde na průběžné třetí místo.

Semenuk opět jízdu kazí, když po backflipu je trošku off line a jde přes řidítka. Jenže chce asi jízdu dojet a ukázat, že na to má a to se mu nevyplácí. Po backflip dropu jde hodně tvrdě na držku a zůstává chvíli ležet. Naštěstí je za chvilku na nohách a mává fanouškům. Tento ročník jeho nebude.

Opět velice pěknou jízdu předvádí Lacondeguy, spousta triků, ze kterých mi v hlavě nejvíc ulpěl superman seatgrab na dirtu. Je z toho zlepšení a průběžná trojka před TMACem.

A to už je na startu Logan Binggeli loni byl třetí, jenže teď se mu jízda moc nepovedla. Od vršku jede velice pěknou lajnu v hodně strmém svahu. Ta ho přivede na Oakley sender, kde vyšle beko z menšího dropu s odrazem. Dopadá relativně čistě, ale mimo ideální stopu. Je z toho asi největší rána z celého večera a o Logana se musí postarat medical crew.

Bohužel v podstatě touto jízdou celý závod skončil, protože hned po naložení Logana do vrtulníku se zatáhlo a začal foukat silný vítr znemožňující jezdcům skákat ty největší věci.

Nejprve byl závod pozastaven, ale po více jak hodině čekání byli organizátoři nuceni jej zrušit.





Takže nakonec byly počítány pouze výsledky prvního kola a vítězství tak urval Kyle Strait a stal se tak historicky prvním jezdcem, co dokázal získat titul šampióna Red Bull Rampage podruhé. Navíc Kyle se může také pyšnit tím, že se zúčastnil všech ročníků (v roce 2001 závodil jako 14 letý). Na druhém místě skončil kiwi z Nového Zélandu Kelly McGarry, jehož jízda se ovšem fanouškům na internetu líbila nejvíc a tak se stal vítězem ankety People´s choice. Na třetím místě s Best trikem večera byl Cam Zink. A nepopulární bramboru bral již potřetí v historii Španělák Andreu Lacondeguy.

Osmý ročník Red Bull Rampage je za námi na nezbývá než doufat, že se pořadatelé rozhodnou pro pokračování i v letech následujících.

Výsledky:
1. Kyle Strait (GT)
2. Kelly McGarry (Diamondback)
3. Cameron Zink (Hyper)
4. Andreu Lacondeguy (YT)
5. Tyler McCaul (GT)
6. Pierre Edouard Ferry (Commencal)
7. Cameron McCaul (Trek)
8. Brendan Fairclough (Scott)
9. Garett Buehler (Knolly)
10. Thomas Genon (Canyon)
11. Ramon Hunziker (Trek)
12. Mike Montgomery (Specialized)
13. Logan Binggeli (KHS)
14. Wil White (Karpiel)
15. Geoff Gulevich (Rocky Mountain)
16. Nico Vink (Scott)
17. Graham Agassiz (Kona)
18. Kyle Norbraten (Specialized)
19. Brendan Howey (Commencal)
20. Mike Hopkins (Norco)
20. Brandon Semenuk (Trek)
20. James Doerfling (Knolly)
20. Antoine Bizet (Kona)
20. Paul Basagoitia (Kona)
20. Mitch Chubey (Morpheus)


Záznam jednotlivých jízd najdete na http://rampage.redbull.com/

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 14.10.2013 v 13:09

    U mě to vyhrál Andreu Lacondeguy se svým MX stylem a všechno v hrozný kudle. Jeho jízdy se mi líbili nejvíc.

  • anonymní uživatel Troniq (troniq (a) seznam.cz) 14.10.2013 v 13:10

    Mitch Chubey mel velky pad ale v prenosu to vubec nebylo? nevi nekdo, co se stalo?

  • anonymní uživatel Martin 14.10.2013 v 13:13

    jízdy líbily... samozřejmě :)

  • anonymní uživatel bok 14.10.2013 v 13:15

    lakunda hodně krutě

  • anonymní uživatel Krason (jehnebiker (a) seznam.cz) 14.10.2013 v 13:17

    Nechci rýpet, jen opravím, Semenuk v druhé jízdě spadnul při 360, ne při backflipu a Andreu při druhé jízdě na tom dirtu dává něco, co bych nazval Superman Seatgrab No-hander :)

  • anonymní uživatel CHEeSE (danielilusak (a) gmail.com) 14.10.2013 v 13:29

    Mitch po jednom skoku (neviem presne ktorý to bol) trafil nejaký výbežok a v solídnej rýchlosti letel cez rajdy. Bolo to tam v jednom zostrihu.

  • anonymní uživatel Jenda (honzak96 (a) seznam.cz) 14.10.2013 v 14:40

    nejvíc se mi líbily jízdy gragama agassize, andreu lacondeguye a taky cam zinka ;) fakt mazec - agy šílená 360, andreu - sper styl, sperman, cam - nehoráznej sebevražednej backflip na vysíláku :D

  • anonymní uživatel lukas 14.10.2013 v 22:46

    Nejlepší jízdu měl podle mě Andreu. Zink fakt masakr, vítězství za Best trick na 100%, ale třetí měl být Andreu.

  • anonymní uživatel Bersekr 15.10.2013 v 8:49

    Strait to zrejme vyhral v tej hornej casti, tam to dal velmi pekne. Potom mu stacil ten mega drop... Rozhodne to ale nebola najposobivejsia jazda. Respekt vsetkym co sa z tej skaly pustia dole...

  • anonymní uživatel slucky 15.10.2013 v 9:44

    výsledky jezdozančně fér, diť to není slopestyle!

  • anonymní uživatel Kome 15.10.2013 v 13:41

    Skoda ze se nedojelo druhe kolo ,tam byl Anreu lepsi ,ale Zink by zrejme jeste vylepsil svou predchozi jizdu a Strait ten vrch sjel jako malinu. Je to Rampage a Strait Zink a McGarry šly do těch nejvetších překážek a ještě s trikem.

  • anonymní uživatel RoB (rob.full.com (a) gmail.com) 15.10.2013 v 19:12

    luxusní podívaná ... ;)

  • anonymní uživatel Pedro 15.10.2013 v 19:46

    Popravdě je to první rampage, kde mě trochu nasraly výsledky,... Lakomejgáj měl bejt na bedně, ta jízda byla velice slušná, vršek jel total MX, rychlej, stylovej (to šlapaní ve vzduchu - hrozná stylovka), triky, velký skoky... Strait to měl pěkný, hlavně vršek technickej, ale ty ruce z Iconu mě podruhý od něj nebavily... McGarry je totál hovado co to měl možná i vyhrát,... nejvíc mě zklamal Zink, jasný, že z něj každej teče a to beko bylo hooodně, ale za jeden trik bedna? Ok ať mu daj pár táců za best trick, ale když zbytek kopce objíždí skoky, nemůže bejt na bedně to je můj skromnej názor.

  • anonymní uživatel Maara z Klaanova 16.10.2013 v 4:44

    Psat report podle prenosu je docela odvaha:-) aspon tu Semenukovu jizdu byste mohli teda opravit. Kazdopadne vitr foukal celou dobu stejne, ale Kylovi se to samozrejme hodilo do kramu tak pobrecel organizatorum.

  • anonymní uživatel Vrbitch 16.10.2013 v 20:53

    Zink nemel brat bronz... Trik fakt mega ulet, ale na treti flek to aspon podle me nebylo... jinak kazdopadne nejlepsi Rampage, co sem videl!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí