Test: Oneal Stinger

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 7.11.2013

ikonaDoby kdy byla volba bot pro jezdce na platformách omezena na „jezdi ve Fivetenech nebo pojdi ve skejtkách“ je už naštěstí pryč. A proto můžeme představit další botu (co se určitě nejmenuje tak debilně jako Melichar), která by se ráda zařadila na seznam bot vhodných na placky – Oneal Stinger.

Z vnějšku je podobnost s modelem Freerider od konkurenční značky FiveTen neskrývaná, Oneal se ostatně při vypuštení těchhle bot výrazně chlubil, že právě kalifornští pětdesítkaři jim s výrobou bot Stinger výrazně pomohli. Tvar je hodně podobný spíš mohutnějším skatebotám, designově jsou křusky řešeny spíš spartánsky, nicméně černé provedení s bílům logem mi přišlo tak akorát decentní a přitom ne vyloženě dědkovský.





Na čem ale záleží rozhodně víc než na designu je funkčnost bot. V první řadě je potřeba, aby držely na noze a pak aby držely na pedálech. Co se týče prvního, Onealy mají poměrně silný jazyk a pokud si zvolíte správnou velikost (číslování mi přišlo o cca půl čísla míň než FiveTen nebo Teva, klasicky mám 42,5, u Onealu 42 rovných) s boty utáhnete, na noze sedí zatraceně dobře, prostě jak mají. Důkazem toho budiž, že když přijdete domů a chcete boty kopnout do kouta, musíte se nim nejdřív ohnout a postaru rozvázat tkaničky. Vnitřní klenba boty není špatná, ale na nějaké velké chodící akce to není, hlavně kvůli mimořádně tvrdé vnitřní „podrážce“. Dojít ke kolu, nasednout, sjet dolů, vytlačit pár stovek metrů není problém, ale celodenní chození je spíš trocha sebemrskačství. Na druhou stranu, o to lepší výsledky bota podává po celodenní jízdě na kole, díky tomu že se bota neprohýbá na pedálu nezačnou nohy bolet ani po desítkách kilometrů intenzivního dupání. V tomhle mě boty hodně okouzlily, navíc bylo moje nadšení umocněno tím, že jsem na ně přeskočil rovnou z tvrdých spd treter, ale přitom netrpěl nepohodlím. I větrání bot a nepromokavost je vyřešena velmi obstojně, vzhledem k použití syntetické kůže na svršku se do boty skoro nedostane voda (pokud nenateče přes jazyk, tam je jediné slabé místo vodní hradby) a přitom boty větrají dost na to, aby se k nim měsíci užití dalo čichnout z bezprostřední blízkosti a neodebrat se rovnou do říše snů.





A co na pedálech? Oneal používá technologii Honey Rubber, kdy je měkká guma na podrážce vytvarovaná do „plástve“. Tenhle vzorek se rozhodně osvědčil, protože nabízí poměrně velký rozsah poloh na pedálu, stejně jako dříve testované Tevy. Mě prostě „puntíky“ nesedly. Guma je jinak super měkká a bota drží na pedálu jak namazaná medem i za mokra, co je trochu škoda, že vzorek docela rychle mizí, po cca dvou měsících intenzivního používání se i začaly trhat hrany „pláství“. Na funkci to nemá vliv, ale struktura gumy případně podrážky by mohla být pevnější. Dobrým znakem toho, že guma je měkká a poddajná jak má být je i to, že na parketách a na linu samozřejmě nechává čáry, takže na tělák do haly si kupte cvičky.





Oneal Stinger jsou důstojným následovatelem tradice freeridových bot na platformy, s tvrdou podrážkou a měkkou gumou se hodí jak na DH trať, tak na delší AM/Trail/En výšvih. Určitě to nejsou boty ve kterých by jste celý den lítali po městě a večer šli na kolo, tohle jsou boty jenom na to večerní kolo, ale zase skoro bez kompromisů. Trochu mě mrzí životnost vzorku podrážky, ale dokud mi neteče do bot a noha drží jak má, není si na co stěžovat. Moje očekáváno od bot na plaky rozhodně splnily a překvapily tím jak dobře sednou na nohu i na pedál a netlačí a nebolí. Cena bot je 2 690 Kč, v této kategorii rozhodně ne přehnaně vysoká a případní zájemci můžou vybírat ze čtyř barev – černá, bílá, černobílá se zelenou, černobílá s červenou. Pokud máte radši vyšší boty a ochranu kotníku, je v nabídce Onealu i model Trigger, takže když připlatíte dvě stovky můžete si vybrat ze stejných barev jako u Stingeru, ale v kotníkovém provedení.





Boty nám do testu poskytla firma Ride Hard, dovozce a distributor značky Oneal pro český trh.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 7.11.2013 v 10:31

    možno trošku konzervatívny dizajn. do tej ceny by sa už zmestil vibram, predsa len životnosť podrážky není pri tejto cene zrovna nepodstatná vec..

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 7.11.2013 v 10:46

    nesnášim boty plný molitanu....

  • anonymní uživatel adnot 7.11.2013 v 11:05

    akorát další předražené boty, to už radši shimano am41 levnější, a životnost podrážky asi stejná achjo shimano už by mohlo udělat nějaké nove modely co by i něco vydržely, něco jako staré dx

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 7.11.2013 v 11:38

    Super fusekle mám je taky.Jinak jezdím v SPD...

  • anonymní uživatel Toco 7.11.2013 v 15:34

    Za 2900kč "skateový" boty s kotníkem je celkem dost. V lednu jsem kupoval kotníkový botky od Sombrio za 1500kč (pravda že ve slevě) a jako + bych jim přičetl vnitřek boty z kůže (po ježdění vyndáš vložku, vysypeš hlínu a bota je čistá). Jinak dle článku to bude něco hodně podobnýho za poloviční peníz a dle mého názoru s lepším designem

  • anonymní uživatel iček (raziel87 (a) seznam.cz) 8.11.2013 v 8:32

    tak jestli ty boty vydrží alespoň dvě sezony, tak proč né 3 000kč. Ale obávám se, že v týhle trapně spotřební době, kdy se ti většina všeho rozpadne po výrobcem stanovené době :/ já teda ve svejch 26 těžko můžu řikat, jak byly dřív věci kvalitnější, ale pamatuju, když mi někdy v 96 rodiče koupili kožený prošívaný Vansky- jako dítěti, který do všeho kope mi vydrželi snad 2 roky.......teď? koupíš si Sk8 botu a je jedno jestli je to Ethnies,Fox a bla bla bla.....do půl roku ty boty vypadaj, jak kdyby v nich chodil šmajdal po obrně. Známej jezdil za komunistů MX, teď je mu třeba 65, pořád má doma výstroj starou 30 let - kůže drží, švy drží. Jako jasně, doba jde dál, pomůcky jsou lehčí, maji hezčí obrázky, asi i líp ochrání.....jen maj jednu blbou vlastnost- většina tohohle sortimentu jde až na čestný vyjímky brzo do kytek

  • anonymní uživatel Jordy 8.11.2013 v 9:50

    iček: Mluvíš mi z duše...

  • anonymní uživatel soh 8.11.2013 v 12:16

    Spíš jde o to že NĚKTERÉ firmy distribujují do ČR a jiných zemí bývalého východního bloku druhou jakost zboží, zkus si porovnat boty Vans koupený u českyho dovozce versus Vansky koupený v USA, to samý je např. s brýlemi Smith. Ti co tady nadávají na vysoké ceny bot 5.10, Teva, popřípadě Oneal, dle mýho je lepší dát třeba 2800,- Kč za boty který budou fungovat 2 sezóny perfektně, než si koupit skate boty co na pedálech nedrží, nejsou bezpečné a tu jednu sezónu sotva vydrží. Jednoduchá matematika..... Cena je podle mě přiměřená

  • anonymní uživatel Martin 8.11.2013 v 12:21

    Tak asi mám štěstí na boty (obecně), že mi drží a drží a nemám problém s životností. Je to hlavně o tom, nosit ne jedny boty každý den od rána do večera, ale boty střídat (nebavím se o botech na kolo). Samozřejmě když budu nosit jedny kecky, každý den půl roku budou zničený o dost víc, než když mám 10 bot a střídám je průběžně.. to je snad jasný ne?

    Jinak FiveTen - žádný problém s výdrží, po roce intenzivního ježdění jsou jako nový, žádný problém s ničím.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí