Video: Zam 2 New Mexico

Autor: Keli, kategorie: Video, vydáno: 24.12.2013

Na Štědrý den jsme si pro vás přípravili dárek v podobě rozhovoru a videa s Richardem Gasperottim o jeho projektu Zam. Loni byl v Mongolsku a letos vyrazil společně s partou do Nového Mexika.





Nazdar strejdo, letos jsi zase vyrazil na zálety i bajkem. Tentokrát jsi v rámci svého projektu ZAM volil Nové Mexiko. Když to srovnám pocitově, tak mě Mexiko přijde jako o level níže než loňské Mongolsko, posuzuji exotičnost lokality. Nebyla v původním plánu jiná lokalita?
Byla, puvodnim cílem bylo Mexiko, ale tím, že se tam obchodníci s fetem střílej s fízlama, tak nám tuto cestu nedoporočuvala ani ambasáda. Jedinej kdo se nebál byl Adam, protože to je starej válečník. Už měl naplánováno i podplatit místní kartel aby nad náma držel ochranou ruku. Nakonec jsme ho ukecali, že kola a technika jsou drahý a v nejlepším případě bychom se přes hranice vrátili v trenkách.





Parta se kterou si letos vyrazil stejná jako loni? Kdo tomu velel, kdo byl generál, byl to Maršál?
Parta je stejná. Lukáš jako řidič, kuchařka a helikoptérák. Márty jako kameraman a Adam fotograf Generála nemáme, ale po pár kecech, že je to moje cesta, jsem vzal opratě do svých rukou a udával směr cesty. Ale většinou fungujeme jako tým.





Loni jste do Mongolska dorazili do vlastní ose, do Nového Mexika by to šlo asi těžko. Jak jste vaše monstrózní vozidlo dopravili za oceán?
Darmožrouta jsme poslali v kontajneru lodí do New Yorku už v květnu. Lukáš tam letěl, že nám ho převeze na kemp do Vacouveru, který byl v červenci, ale bohužel papírování se nezdařilo podle puvodního plánu a tak se otočil na patě a letěl zpátky do ČR. Pořešil papíry a 3 neděle před naší plánovanou cestou zbalil celou rodinu a letěl znova do New Yorku, kde sednul do darmožrouta a přes celý USA nám ho převez do LA. Odkud jsme vyráželi na cestu ZAM2.

Nebylo by jednodušší, než složitě dopravovat káru z ČR, si na místě pujčit v půjčovně podobný vehikl?
NE. My jsme na svoje auto už zvyklí. :)





Určitě jsi sledoval Oryho Bártu s kámošem jak jeli do Asie v rámci projeku Cesta je cílem. Jejich rozpočet byl hodně malý, jeli v low budget módu. Co vy? Na kolik vás letošní sranda vyšla?
Sledoval jsem Oryho cestu a byla to pecka, klobouk dolů. My jsme se i s dopravou a pivama vešli do čtvrt míle.





Kde všude jste jezdili?
Všude, kde to bylo možný. ale většinou jsme všechno předem konzultovali s místňákama, kteří nám doporučili vždycky super lokalitu na ježdění. Bohužel, někdy jsme se museli prokousat hromadou odpadků, abychom udělali pěknej záběr. Indiáni jsou pěkný, ale stejný jako český indiáni, sběratelé kovů, dbají strašně na pořádek před barákem a za barákem perfektně třídí odpad.

Jel jsi nějaký trail, na který by jsi se rád v budoucnosti rád vrátil?
Jojo, byl to singletrail 12 mil dlouhej, začínající z bodu jménem Norski až do Santa Fe.





A jak jsi vlastně hledal lokality, měl jsi naladěný kámoše přes net nebo jsi zašel do místního bikeshopu a zeptal se?
Místní bike shopy nám hodně pomohly, lokální hašišáci taky, ale hlavně Vince, který je stavitel bike parku Angel Fire a zná resort Novýho Mexika dokonale.





Jak probíhal běžný den v rámci výpravy.
Vstávačka, snídaně, rozcvička a do stěny. Někdy se poved oběd a pak zase přemistovačka do jiné lokality. Bohužel každý den byl jinej, takže běžnej den tam vlastně neexistoval, tak se dá blbě popsat. Ale hlavní změna oproti Mongolsku byl fitness trenink. Já po celodením ježdění na kole si chtěl dát s klukama v klidu piváka a oni opičáci místo toho klikovali a to i při zastávkach na benzíkách, to amíci čuměli.





A co materiál, co všechno zůstalo „Buenos dias“ v Mexiku?
Všechno jsem přivez zpátky.

Kam se bude projekt ZAM ubírat dál? Chtělo by to nějakou pořádnou exotiku!
Nový Mexiko je sice jeden ze státu USA, takže pro někoho né moc exotický, ale jsme první, kdo natočil bikový dokument z Nového Mexika, protože veškeré záběry, které jsou momentálně dostupné jsou většinou z bike parku Angel Fire a soukromých editů.
Destinaci nebudu prozrazovat, protože to ještě neni na 100% jistý. Jednáme o přesunu darmožrouta na další kontinent a budou srandy, těšte se!





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 24.12.2013 v 10:06

    To co jsem zatím mohl shlédnou určitě stálo zato! Jen mě s..o jak se na Pinkbibe do tebe naváželi lokálové že jsi jim tam tím svým ježděním zmařil jejich dlouhodobé usililí o vybudování něčeho...

  • anonymní uživatel gaspi (gaspi (a) simpleride.cz) 24.12.2013 v 17:40

    to mates a ostatní: tyhle reakce nedělali pohodu mě ani celému teamu, bohužel všude se najdou urejpaný kozomrdi ,který ani v MN nebyli. Musím poděkovat místní komunitě v čele s Vincem a vedení pinkbike že se za nás postavili. Za vše mluví článek a podpora toho co děláme na hlavní stránce New Mexico News a spousta děkovných emailů od místních bikerů za video. Ja děkuji všem za podporu a čteńřům Dolekop. com přeji hezké svátky a happy new knír! Stay cool and strong in 2014

  • anonymní uživatel Vali 24.12.2013 v 18:23

    mě to baví, zase trochu jinej pohled na ježdění než teď frčí a jako zážitek to musí bejt neskutečný, jen tak dál a víc tripů :)

  • anonymní uživatel Mario 25.12.2013 v 10:17

    sei un grande Gaspi! uno di noi !!!

  • anonymní uživatel Čuris 25.12.2013 v 13:41

    Lozo e vo skon kytaro za mano el presto
    de prente del tra bacho!

  • anonymní uživatel pras (chrocht (a) seznam.cz) 25.12.2013 v 16:20

    Pohoda snímek, ale člověk už je tak přežraný špičkových filmů a výkonů top riderů, ani jsem to nedal do konce. Výlet jste si udělali hezký a pokud vám ho zatáhli z velké části sponzoři, tak je to super. Palec hore.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí