Test: Kokpit Answer, gripy Lizard Skins

Autor: Čert, Mucha, kategorie: Test, vydáno: 27.1.2014

ikonaDo dnešního testu si test vybral další kokpit, tentokrát padla volba na značku Answer – řidítka ProTaper 780 DH v slušné šířce 780 milimetrů, které k vidlici připojil pomocí Answer DJ Stem. Jako třetího do party přibral gripy Lizard Skins Charger s poměrně netradičním povrchem.





Řídítka Answer ProTaper 780 DH
Firma Answer byla jednou z prvních firem, která se rozhodla použít motokrosovou technologii ProTaper, spočívající v různé tloušťce stěny řídítek v nejvíce namáhaných místech, jako jsou například ohyby nebo místa kde jsou řídítka uchyceny v představci, i v mtb průmyslu. Že byl tento krok rozhodně krokem správným směrem, dokazuje velká oblíbenost těchto „klacků“ po celém světě. V roce 2013 prošly drobnými designovými změnami, nicméně mě přesvědčily o tom, že stále zůstávají ultralehké a ultratuhé řídítka Při šířce 780mm váha neukáže víc než 335gramů, což je v kategorii rozhodně značně pod průměrem. Vyrobeny jsou z dražší a tužší hliníkové slitiny 7050, geometrie – upsweep (prohnutí od země) jsou 4 stupně, backsweep (prohnutí k jezdci je stupňů 8, zvýšení je buď půl a nebo celý palec, tzn. cca 12,5 mm respektive 25,4mm. Průměr je samozřejmě oversize 31,6. Daní za nízkou váhu s vysokou tuhostí je bohužel cena atakující hranici 1600,– Kč. Ale je známo, že kdo chce gramařit nesmí šetřit. A když už se ladí váha, nesmí se zapomenout ani na barvy, a ty Answer vykrývá v neuvěřitelném rozsahu, vybírat lze mezi černými řídítky s červeným, zeleným, růžovým, bílým nebo zlatým potiskem, případně zlaté řídítka černým potiskem anebo pro bílo ladiče, bílá řídítka s černým potiskem.







Představec Answer DJ Stem
V případě použití jednokorunkové vidlice je nejideálnější doplněk k řídítkům Answer představec DJ Stem, nenechte se ale zmást názvem, tenhle držák řídítek rozhodně snese i jiné ježdění než jenom to skákací. Jeho hlavní předností je 61mm široké čelo představce, které zvyšuje pevnost a tuhost uchycení řídítek při přijatelné váze 210 g, ve verzi s délkou 30mm, nebo 250g při 50mm dlouhém představci. Na výrobu byla použita opět hliníková slitina řady 7075. Co se týče funkčnosti, zaujal mě jeden detail, že prostřednictvím otvoru ze spodní strany u řídítek, který je výsledkem mohutného odvrtávání po celém těle představce se dovnitř představce může dostat bahno, takže v případě, že váha je pro vás über důležitá, doporučuji kontrolovat a čistit! Answer nabízí i verzi DH která je klasický directmount představec pro čtyři šrouby na dvoukorunkové vidlice se stejné širokým čelem jako má DJ stem. I zde je možno vybírat z barev, tělo je vždy titanově šedé, liší se pouze přední část a to variantách bílá, zlatá, červená černá, aby ladila s řídítky. I tady je cena ustálena na 1599 korunách.



 




Gripy Lizard Skins Charger
K tomuto setu jsem si vybral gripy od americké značky Lizard Skins. Jejich model Charger se pyšní poměrně neobvyklou konstrukcí. Je jednak z poměrně měkké směsi a navíc je jeho povrch tvarován do jakýchsi „brv“. Výsledek by měl být co nejlepší a nejpohodlnější úchop na XC a all mountain. Gripy drží doopravdy precizně, ruka z nich nesjede, tlumení vibrací je taky hodně vysoko, ale nejpřekvapivější je, že tím nijak výrazně netrpí citlivost řízení, tzn. ovladatelnost kola. Povrch gripu se sice přizpůsobí ruce, ale protože střed gripu je dostatečně tuhý, neměl jsem pocit, že se mi ruka nějak propadá do gripu a znejišťuje mi tak úchop, jako se mi to stalo u dřív testovaných silikonových gripů. Samozřejmě, nejlepší citlivost nabídnou co nejtvrdší a nejtenčí gripy, ale tenhle „pokus“ od Lizard Skins mi rozhodně nepřijde jako cesta do úplně slepé uličky. I jejich životnost mě překvapuje, po půl sezóně na nich nejsou žádné známky opotřebení, to se mi u gripů už nějakou dobu nestalo. Co se týče jejich provedení, mají klasický Odi kompatibilní lock on, na přírubě hrdě vyryto „made in usa“ a cenovku ukazující 540 Kč. Zajímavá je nabídka těchto gripů v nezamykací verzi s velmi přijatelnou cenou necelých 200 Kč.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 27.1.2014 v 10:41

    tak ten predstavec je hodne sukezny

  • anonymní uživatel HiPP 27.1.2014 v 15:56

    suhlasim s Stofanom ,ten predstavec je TOP ,na enduro by sa mi hodil :)

  • anonymní uživatel Slid 27.1.2014 v 16:37

    Ten predstavec je vazne luxusni.

  • anonymní uživatel hov (xxx) 27.1.2014 v 16:47

    Představec se nepovedl. Tolik nadbytečného materiálu a ještě je škaredý.

  • anonymní uživatel michal 27.1.2014 v 17:38

    oversize je 31,8, to jen pro přesnost... 31,6 jsou sedlovky

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 27.1.2014 v 19:23

    Bílé gripy...Dobrá komkotina :) Vím to sám je mám :))))

  • anonymní uživatel bok (bok (a) kongrez.cz) 27.1.2014 v 19:36

    Je to sexy i když ten představec připomíná hlavu transformera . Pro mě opět chybí varianta 45mm, která je prostě těžko k sehnání v kombinaci s nulovym zvednutim. Za ty prachy se dá koupit i lehčí. Ale vypadá, že klidně sežere strom.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 27.1.2014 v 19:43

    2 lupa...taky jsem je jednou měl, taky bych je už nechtěl xD ALE....když se stříkly bezbarvym lakem, tak se na nich neusazovala špína a když už byly přecejen špinavý, tak to šlo dobře umejt ( rozhodně líp než bez postřiku )

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 28.1.2014 v 7:28

    Ádoš- A neklouzali ti na nich pak ruce????

  • anonymní uživatel hoffman 28.1.2014 v 8:17

    tie gripy sú jedny z najlepších

  • anonymní uživatel Tygr 28.1.2014 v 15:31

    no rodla sou faqt parádní...

  • anonymní uživatel krtek 30.1.2014 v 10:29

    jak si tyhle gripy stojej oproti answer DH gripům? se jen divim že to neni test na kokpit komplet od answeru...

  • anonymní uživatel užaj 31.1.2014 v 7:22

    gripy nejvic nejlepší jsou!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí