Test: Banshee Spitfire V2

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.3.2014

ikonaDo našeho dalšího testu jsme vybrali kolo z kanadské provenience, značka Banshee Bikes resp. její český dovozce Matěj Charvát (bansheebikes­.cz) nám zapůjčil model Spitfire V2. 140 mm zdvihu zadní stavby disponující, na středním průměru kol postavené, allmountain kolo s přesahem do endura.





Osazení
Banshee Spitfire V2 je postaveno na hydroformovaném rámu z hliníkové slitiny 7005. Co s týče designu jde trochu proti všem, ostatní značky vyrábějí z mohutných trubek, u Banshee zvolili úzké, při zběžném pohledu se až zdá, že jde o ocelový rám, ovšem detailnější pohled na masivní housenky svárů napovídá, že se jedná skutečně o hlínu.

Systém odpružení zadní stavby u Spitfire je virtuál, jeho přepákování u tvoří KS Link – systém pojmenovaný po jednom z tvůrců a majitelů Banshee Keithu Scottovi. Systém tvoří dvě krátké přepáčky na mohutných čepech – boční tuhost je velmi dobrá, funkce taktéž, především je systém aktivní i pod bržděním. Nevýhodou je ale aktivita i při šlapání, to ovšem není nic s čím by moderní tlumiče neporadily.





Disponuje zdvihem 140mm a především upravitelnou geometrií. Popravdě řečeno nejen geometrií, můžete si i zvolit velikost průměru kolo, buď klasické 26" nebo enduro trendy 650b (27.5 palce) – já měl možnost otestovat druhou variantu. Tyto čáry a kouzla jsou možné pouze díky výměnným patkám resp. vložkám v nich, k dispozici jsou tři pozice, které v závislosti na umístění mění hlavový úhel v rozmezí od 66 až po 67 stupňů, taktéž výšku středu a délku zadní stavby. Díky patkám si můžete i vybrat jaký zadní náboj chcete od rychloupínáku, 142×12mm, 150×12mm pro šestadvácy až 142×12mm u dvatcetsedmapůl.





Ani zde nechybí možnost vnitřního vedení kabeláže, nicméně jen pro teleskopickou sedlovku. Na testovaném kole však byla osazen Kind Shock s venkovním vedením, takže kábl visel ze sedla. Pružení si vzal na starost Fox, jak na vidlici 34, tak na tlumiči Float nechybí zlatá „kašička“ a CTD.

O řazení a brzdy se staralo Shimano, iXTéčkové brzdy jsou přesně podle mého vkusu. Kokpit měl na starosti Spank, řidítka Spike se šířkou 777mm a krátký Oozy představec jsou na agresivní trailování ideální. Kliky Raceface Turbine nesly nepadací převodník Wolftooth s 34 zuby. I ráfky na sobě nesly logo Spank, napleteny byly do nábojů Hope.





Hned při prvním kontaktu s kolem jsem si říkal, že je dobře váhově vyvážené i pěkně lehké, o to větší bylo moje překvapení, když váha ukázala hodnotu 14,32 kg – při použití bezdušáků a slušného osazení je hmotnost nečekaně velká. Samotný rám s tlumičem atakuje 3,2 kilogramu.

Na trailu
První výjezd, první zatáčka na asfaltu a já málem nezatočil! Hodně položená hlavovka (66 stupňů) a 650b kola nejsou zrovna optimální setup pro rychlé změny směru v minimální rychlosti, kolo se chovalo skoro jako devětadváca. Ok, budu s tím počítat. Stoupám k lesu a kolo na sedmadvácu překvapivě neletí, houpe se hodně, kroutím tedy ovládání CTD až do pozice Climb. Houpání však neustává, chod tlumiče je téměř neměnný. Jako odborník na slovo vzatý, zjišťuji, že je něco špatně. Zkusím volbu Trail a opět je chod víceméně stejný, je to jasné CTD je v kopru – uzavírání komprese neuzavírá. I přes hodně položenou hlavovku se kolo do velkých kopců nezvedá při jízdě v sedle, chválím. Dohoupávám se k trailům, dávám sedlo dolů a … A dolů, dolů je to boží. Skoro nevěřím, že jedu ma 140mm zdvihovém trail biku, jízda se dá srovnávat s jízdou na sjezďáku. Velká kola, položená vidlice a skvěle pracující zadní stavba žehlí nerovnosti způsobem takřka nevídaným. Zdvih se zdá nekonečný, dát doraz se mě nepovedlo. I zde bych kolo svojí přímočarostí a klidným chováním přirovnal k devětadváce a však díky menšímu rozměru kol to není takový tank. V zatáčkách se chová očekávatelně, ve rychlosti zatáčí ochotně, v malé rychlosti již to taková sláva není, beru to jako daň za položenou hlavu a 650b kola. Nicméně neměl jsem pocit jako na zahradním traktůrku VARI Terra, tak jak to známe z 29" (vysednout, zatočit, nasednou zpět).





Dalším faktorem, který na testovaném kole výrazně ovlivňoval jízdu bylo obutí. Ovlivňoval ji jak pozitivně, tak i negativně. Pláště WTB Vigilante se svým čtvercovým designem a směsí jsou vynikající dolekopcom – podrží, dobře brzdí, dobře se čistí. Ale, ale jsou velmi líné, měkká směs se nechce odvalovat a tak do kopců dřete jako kůň.





Poprvé jsem sedlal kolo osazené převodníkem Wolftooth s cik-cak zuby (tlustý – tenký, stejně jako např. má Sram X11) a musím říci, že jsem nezaznamenal jediný problém. Wolftooth funguje stejně dobře jako jeho dražší Sramový kolega. Poměrně limitující je ovšem rozsah převodů 1×10 – 34 zubový převodník v kombinaci s klasickou desetirychlostní kazetou s 36z největším pastorkem vám připraví krušné chvíle v prudkých výjezdech. Na 30 kilometrech není problém, ale celodenní trailování bude vyžadovat hodně vyšvihané nohy.





S čím jsem si na kole hodně nerozuměl, resp. můj zadek, bylo sedlo. Vždy po cca hodině jízdy se dostavila úporná bolest a p**el bolela „jak sviňa“.





Závěrem
Pokud hledáte univerzální kolo, tak Banshee Bikes Spitfire toto zadání zcela nepochybně splní. I přestože disponuje zdvihem zadní stavby pouze 140 milimetrů, tak při jízdě nepoznáte, že by nějaké milimetry chyběly. Nastavitelná geometrie také není k zahození, povolíš čtyři šrouby a máš trailbike se kterým stačíš XC kámošům, večer přemontuješ a druhý den vlítneš do bajkparku nebo si švihneš enduro závod. A pro příznivce 26" kol je zde i tato varianta. Cena odpovídá značce, ruční práci – za 39 990 Kč můžete mít rám hrdě se hlásící k místu svého původu – Born on Shore.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 3.3.2014 v 9:48

    slušné, adaptabilita s mŕtvym rozmerom - 0,5kg dole, aj tak tých 14kg tam nejak nemôžem nájsť. váha rámu fakt neuveriteľná, najmä u Banshee

  • anonymní uživatel bok 3.3.2014 v 9:59

    tohle kolo už na mě čeká u Charváta a já se zbláznim jak se nemůžu dočkat :-D

  • anonymní uživatel Maximus 3.3.2014 v 10:02

    Nojo, Bok se už nemůže dočkat. :) Jsem si říkal, že budeš první přispěvatel do komentů. Jsem na to zvědavý. U mě to bude Knolly Endorphin. :) jen věcná: "I ráfky na sobě nesli logo..." To je fakt moct hrubost! :)

  • anonymní uživatel bok 3.3.2014 v 10:07

    to víš, už mam fakt horečku

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 3.3.2014 v 10:16

    Maximus: davam za mekke i si facku, ostuda, jdu opakovat shodu podmetu s prisudkem!

  • anonymní uživatel Maximus 3.3.2014 v 10:25

    Keli: eeh, úplně v klidu, to se stane. Jen jsem si prostě všiml.

  • anonymní uživatel stp 3.3.2014 v 14:14

    test proveden na kole s nefunkčním tlumičem. óó dio, čeho se tady ještě člověk dočká. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale až si nějakej "testér" vezme na test bike s defektem, tak nám tady sdělí, že to plavalo nejelo a strašně drncalo? Já bejt majitel firmy která má výhradní zastoupení nějaké značky a někdo pro mne takto odvedl marketingovou práci, tak mu podám ruku, pěkně poděkuju a víc by pro mne nepracoval a to ani v případě, že by to byl můj kamarád nebo příbuznej. Jsme ale v čechách a zde vlastní firmu každej kdo má mezi půlkama otvor.

  • anonymní uživatel stofan 3.3.2014 v 14:45

    stp: hele, to ze tlmice fox ctd chcipaj , za to si moze sam fox, a je dobre ze sa na to aj takymto zrejme necakanym sposobom poukazuje, mne tak isto chcipol tento shit v nedelu, a viem ze rozhodne niesom jednym z mala, ked uz si za tie kashimove sracky pitaju take prachy, malo by to vydrzat aspon pol roka fungovat, a ne ze pocujem kadetade ze to skro nikomu nefunguje.jak to preboha teda testovali ked sa to kazdemu sere? a uvolnit to do sveta ked to nemaju odladene a este si za to pitaju nemale prachy je skor na podanie ruky foxu a nazdar. doprdele aj s ich ctdckom, keby tam dali radsej kolecko na pomalu kompresiu namiesto predvolenych poloh, ktore aj tak stoja obvikle zahovno, radsej by som fakt ocenil vlastne nastavenie a nie tovarne

  • anonymní uživatel slucky 3.3.2014 v 14:54

    stp: Nikdo ti nebrani aby jsi si priste pujcil nejaky kolo s "funkcnim tlumicem" vzal ho nekam projet, nafotil dotky a sepsal o tom clanek.

    Jinak peknej clanek jako vzdy, cenim snahu, zdar.

  • anonymní uživatel stp 3.3.2014 v 16:59

    slucky: nejni třeba se rozčilovat, nehledám přátelství, hledám nový bike pro letošní sezonu. Snahu pisálka můžeme ocenit společně. Test mne k nákupu ale nepřesvědčil, takže pokud článek nemá generovat prachy, ale slova chvály, tak zafungoval.

  • anonymní uživatel stp 3.3.2014 v 17:03

    a jestli jsou pravdivé informace co zde níže píše o tlumičích fox ctd stofan, tak byl článek přínosnější než jsem si myslel :)

  • anonymní uživatel bok 3.3.2014 v 17:07

    prodává se i varianta s double barrel CS

  • anonymní uživatel stp 3.3.2014 v 17:14

    bok: tak to je dobrá zpráva, jestli jsem to z diskuze dobře pochopil, tak ty už na něj čekáš. Budeš ho mít ve variantě s double barrelem?

  • anonymní uživatel Eda 3.3.2014 v 17:21

    Keli, nechceš psát testy častějc? Po čertovi se to nedá číst :)

    Jinak bych řekl, že přesně v tomhle typu kol je budoucnost...

  • anonymní uživatel Jan Marek 3.3.2014 v 17:32

    Hodně se mi líbí varianta na dva rozměry kol.I když nejsem fanda 27,5, je skvělý,že se tam dá dát 26..ale co nepochopim,je test s rozbitym tlumičem

  • anonymní uživatel bok 3.3.2014 v 18:09

    stp: původně jsem chtěl, nakonec jsem slevil a radši ušetřenej peníz přihodim na doublebarrel na freeride, přeci jen, tohle neni sjezďák. Navíc nevim jak moc dobrý je to u nás se servisem. Takže holt taky CTD, snad to chvíli vydrží a doufejme, že to foxík už nějak ošetřil a v případě poruchy a opravy se to pak už nebude opakovat.

    K testu s "rozbitym" tlumičem - chlapci, podle čtení to vypadá, že tlumič v testu fungoval, nefungovalo přepínání ctd, tedy předpokládám, že to bylo pořád v režimu descent - to neni nefunkční tlumič :)

  • anonymní uživatel stofan 3.3.2014 v 19:26

    Stp: hele toho kola bych sa vobec nebal, za mna plne odporucam. Ja mam sice rune s tymto systemom a som max spokojny-az na ten tlmic. Hold tieto ramy si zasluzia viac jak dementne ctd. A pozri pripadne aj fora (ktore som osobne bral vzdy z rezervou) problematiku ctd. co sa tyka pohupovania , to sa mi v tomto teste moc nezda, mam rune, skusal som aj prime, a mne to prave prislo dost stabilne. Ono je to dost aj o technike slapania. preto ani neriesim ze ctd zdechlo- to ma sere viac s principu a aj z toho ze som si nepriplatil za db :) zamna teda doporucujem

  • anonymní uživatel užaj 3.3.2014 v 19:44

    test bez fotek z řidičem testovaného?!

  • anonymní uživatel sarah 4.3.2014 v 7:06

    ....povolíš čtyři šrouby a máš trailbike se kterým stačíš XC kámošům...no do doprdele :-D

  • anonymní uživatel bromden 4.3.2014 v 11:13

    Myslím si že spitfire na 27,5 bude hodně v pohodě kolo. Sice ho nemám, ale Mám o řadu vedle se stejným systémem - Rune V2 na CCDB-Air(CS). Je to bezkonkurenčně nejlepší kolo co jsem kdy měl. Jediný co se tomu kolu dá vytknout, je základní osazení CTDčkem (problém s malou progresivitou). Na CCDB to nemá chybu - ideální univerzál. Spitfire IMO bude taky. Btw mám to jako jedinej bajk pro užití v rozsahu (XC)-(AM)-(lehší park) a pohoda. 70 km se na tom dá v pohodě ujet. Moc nechápu tu váhu, asi to zvedaj ty 27,5 kola, Rune na Lyriku a CCDB a dvoupile má bez teleskopu kolem 14,3 (s jednoplackou by to šlo pod 14,0).

  • anonymní uživatel stofan 4.3.2014 v 12:26

    bromde: tak tak, ten float ctd je tam zatrest, to bych rad prubnul s ccdb, pac s tym floatom je to ako-tak dobre, ale rozhodne citim, ze ten tlmic je na to kuuuurna slabi

  • anonymní uživatel krtek 4.3.2014 v 13:04

    ta cena - 40k - to je jen za rám bez tlumiče?

  • anonymní uživatel bok 4.3.2014 v 13:31

    krtek: s ctd, ještě je x-fusion a db

  • anonymní uživatel Dawe 5.3.2014 v 8:35

    All mountain kolo s presahem do endura :D chciju smichy :D

  • anonymní uživatel bok 27.3.2014 v 13:32

    tak už jsem na tom něco málo odjel, na 26 kolech je to neskutečně zábavný, malý FR kolo nebo velkej slope style :) jo při šlapání houpe a asi to neni lamač časů (nahoru) ale jak to jede dolu člověk ani nevnímá, že to nemá 180mm zdvihu, fakt raketa, hravá a zábavná velice

  • anonymní uživatel tonik666 22.4.2014 v 14:10

    Ad hmotnost rámu - v Mku je to 3,4 s CTDčkem, které má 200g, takže až mi dorazí L s půlkilovým CDDB, tak jsem přichystanej, že to bude okolo 3,8kg. A jestli se při stavbě dostanu po 14kg, tak budu fakt spokojenej.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí